Αποξηραμένη ρίγανη και μάλιστα από τη ζαρντινιέρα που έχω στο μπαλκόνι μου.
Τα ιαματικά βότανα
Παραδοσιακά τα μαγειρικά βότανα χρησιμοποιούνται όχι μόνο για να προσθέσουν γεύση και άρωμα στα φαγητά, αλλά και για να διατηρήσουν και να πολλαπλασιάσουν τα ωφέλιμα για την υγεία συστατικά των άλλων τροφών. Πολλά από αυτά ‘εχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες και θεραπευτικά αιθέρια έλαια με αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.
Η αξία της ρίγανης
Η ρίγανη για παράδειγμα περιέχει τα αιθέρια έλαια θυμόλη και καρβακρόλη, που έχουν αντιοξειδωτική δράση, συμβάλλοντας στην προστασία από το οξειδωτικό στρες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό. Αυτά τα αιθέρια έλαια έχει αποδειχτεί ότι εμποδίζουν την ανάπτυξη βακτηρίων, όπως τον σταφυλόκοκκο. Η αναλγητική ρίγανη ανακουφίζει από τις κράμπες της περιόδου και άλλους κοιλιακούς πόνους. Είναι διουρητικό και έχει αποχρεμπτική δράση, γι΄αυτό άλλωστε ενδείκνυται στην αντιμετώπιση κρυολογημάτων, της γρίπης, πονοκεφάλων και αναπνευστικών παθήσεων.
Όπως θα δεις και στις φωτογραφίες παρακάτω, χρησιμοποίησα τη ρίγανη που έχω φυτέψει στη ζαρντινιέρα στο μπαλκόνι μας. Για να διατηρήσω όμως τις θεραπευτικές της ιδιότητες, την αποξήρανα στους 50 βαθμούς. Να σου υπενθυμίσω πως όταν η αποξήρανση γίνει πάνω από 45-48 βαθμούς θεωρείται “ψημένο” και ότι υπολείπεται σε θρεπτικά συστατικά. Φαντάζομαι κατανοείς πως δε χάθηκε και ο κόσμος για 2 βαθμούς, έτσι;
Στο τέλος μπορείς να δεις φωτογραφίες με τη διαδικασία βήμα- βήμα καθώς και τη διατροφική αξία της ρίγανης
Αποξηραμένη ρίγανη Κόβεις τη ρίγανη, την πλένεις, τη στεγνώνεις και την τοποθετείς στα σχαράκια του αποξηραντή Εγώ χρησιμοποίησα και τα 5 σχαράκια, από τις φωτογραφίες μπορείς να καταλάβει την ποσότητα Επιλέγεις τη θερμοκρασία και την αποξηραίνεις. Εγώ χρειάστηκα περίπου 16 ώρες και την αποξήρανα στους 50 βαθμούς Έπειτα γλιστράς το χέρι σου σε κάθε κλαδάκι και ξεκολλάει. Αν θες μπορείς να την τρίψεις, εγώ την άφησα έτσι Την τοποθετείς σε γυάλινο βάζο που κλείνει αεροστεγώς και απολαμβάνεις το μεθυστικό της άρωμαΑποξηραμένη ρίγανη
Ingredients
Instructions
Η διατροφική αξία της ρίγανης
Η διαδικασία για να φτιάξεις την αποξηραμένη ρίγανη, βήμα- βήμα (πάτα πάνω στην εικόνα για μέγιστη ανάλυση)
-
Για να δεις τι άλλο μπορείς να κάνεις με τον αποξηραντή, πάτα εδώ
Με ρωτάτε πολύ συχνά να σας προτείνω έναν καλό αποξηραντή. Πάτα πάνω στην εικόνα που σε ενδιαφέρει λοιπόν για να αγοράσεις και εσύ έναν και να φτιάχνεις τα δικά σου αποξηραμένα φρούτα και λαχανικά, χωρίς ζάχαρη, συντηρητικά και θειώδη
- Ένας πολύ οικονομικός αποξηραντής με ιδανικό μέγεθος και χαμηλή κατανάλωση ρεύματος
- Πολύ καλή επιλογή. Οικονομικός, με βολικό μέγεθος. Value for money επιλογή!
- Εξαιρετική επιλογή, ελάχιστα πιο ακριβός, με ψηφιακή ρύθμιση της θερμοκρασίας
Ακολούθησέ με σε Facebook, Instagram, Bloglovin, Pinterest, Youtube και κάνε την εγγραφή σου στο Newsletter, ώστε να μη χάνεις κανένα νέο άρθρο.
Δοκίμασες τη συνταγή; Μοιράσου τη φωτογραφία στα social χρησιμοποιώντας το #miss_healthy_living_gr
Καλή σου απόλαυση!
No Comments