Καλαμπόκι, το απόλυτο αλμυρό σνακ και μάλιστα με 2 τρόπους (κάνω ακόμη δοκιμές στον τρίτο τρόπο). Αλλά ας πάρω τα πράγματα από την αρχή γιατί το πιθανότερο είναι να μην έχεις καταλάβει τι εννοεί ο ο ποιητής.
Έχεις δοκιμάσει αυτά τα πεντανόστιμα, κριτσανιστά, πικάντικα σποράκια καλαμποκιού που πουλάνε στα μαγαζιά με ξηρούς καρπούς; Εμένα είναι τα αγαπημένα μου και δυστυχώς αρέσουν πολύ και στη Σοφία. Ξέροντας όμως πόσο επιβαρυμένα είναι με τρανς λιπαρά, συντηρητικά καθώς και από που έχουν περάσει μέχρι να φτάσουν στο μπολάκι μου, ήταν θέμα χρόνου να φτιάξω τα δικά μου. Σήμερα λοιπόν θα σου δείξω, πώς μπορείς να φτιάξεις τα δικά σου από Ελληνικό, μη μεταλλαγμένο καλαμπόκι, πάντα εποχής, χωρίς φοινικέλαιο, συντηρητικά, θειώδη κλπ…εύκολα, γρήγορα και απλά. Βέβαια η δική μου εκδοχή δεν έχει αυτό το κριτσανιστό αποτέλεσμα που έχουν τα έτοιμα. Αυτά που πουλάνε στα μαγαζιά με ξηρούς καρπούς είναι τηγανητός σπόρος που χρησιμοποιούμε για το ποπ- κορν. Όπως ανέφερα και στην αρχή όμως, κάνω τις δοκιμές μου και σύντομα θα καταφέρω και το κριτσανιστό αποτέλεσμα που θέλω!
Ο ένας τρόπος είναι στον φούρνο και ο άλλος στον αποξηραντή. Όποιον τρόπο και αν επιλέξεις το αποτέλεσμα γευστικά θα είναι το ίδιο. Ο αποξηραντής υπερτερεί από πλευράς θρεπτικότητας μιας και με αυτόν τον τρόπο το καλαμπόκι διατηρεί όλα τα θρεπτικά του συστατικά.
Θρεπτικό σνακ γιατί…
Μην ξεχνάς πως το καλαμπόκι ή αραβόσιτος, είναι από τα πιο δημοφιλή σιτηρά παγκοσμίως. Δεν περιέχει γλουτένη και αποτελεί βασική τροφή σε πολλές χώρες του κόσμου. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες προλαμβάνει ασθένειες του πεπτικού, ενώ τα αντιοξειδωτικά του λειτουργούν ως αντικαρκινικοί παράγοντες και δρουν προληπτικά στη νόσο Αλτσχάιμερ. Περιέχει καροτενοειδή που μαζί με τη βιταμίνη Α, αποτελούν απαραίτητο συνδυασμό για τη διατήρηση της καλής όρασης και προλαμβάνουν την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Περιέχει σημαντικές ποσότητες σε κάλιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, φυλλικό οξύ και βιταμίνη C.
Στο τέλος μπορείς να δεις φωτογραφίες με τη διαδικασία βήμα- βήμα καθώς και τη διατροφική ανάλυση της συνταγής
Καλαμπόκι το απόλυτο αλμυρό σνακ
Καλαμπόκι το απόλυτο αλμυρό σνακ
Ingredients
- 500 γρ φρέσκο καλαμπόκι (χρησιμοποίησα Ελληνικά και βιολογικά)
- 1-2 κ.σ ελαιόλαδο
- 1/2 κ.γ αλάτι (χρησιμοποίησα θαλασσινό)
- 1 κ.σ πάπρικα γλυκιά
- 1 κ.σ πάπρικα καπνιστή
- 1 κ.γ τσίλι προαιρετικά
- 1 κ.γ αποξηραμένο κρεμμύδι
Instructions
Καθαρίζεις τα καλαμπόκια και τα τοποθετείς σε ένα βαθύ μπολ. Δες το video στο τέλος πώς μπορείς να τα καθαρίσεις πολύ εύκολα
Προσθέτεις τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύεις
Στον αποξηραντή θέλουν περίπου 6 ώρες στους 70 βαθμούς
Σε προθερμασμένο φούρνο θέλουν 45 λεπτά στους 170 στον αέρα και μετά όσο άλλο θες, για ακόμη πιο τραγανό αποτέλεσμα
Η διατροφική ανάλυση για το αλμυρό καλαμπόκι
Η διαδικασία για να φτιάξεις το αλμυρό καλαμπόκι στον αποξηραντή
- Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε. Τοποθετούμε στον αποξηραντή.
Η διαδικασία για να φτιάξεις το αλμυρό καλαμπόκι στον φούρνο
Tips:
– Μπορείςνα χρησιμοποιήσεις κατεψυγμένο καλαμπόκι. Απλά θα χρειαστεί να το αφήσεις να ξεπαγώσει εντελώς
– Και κονσέρβα μπορείτε να χρησιμοποιήσεις, αλλά αν με ρωτάς, δεν το προτείνω. Οι κονσέρβες έχουν ζάχαρη, αλάτι, οι αλουμινένιες συσκευασίες έχουν καρκινογόνο επίδραση στον οργανισμό, περιέχουν καλαμπόκι εισαγωγής και είναι 1000% μεταλλαγμένο
-
Για να δεις όλα όσα έχω φτιάξει με τον αποξηραντή, πάτα εδώ
-
Για να δεις πώς να φτιάξεις αποξηραμένο κρεμμύδι, πάτα εδώ
-
Για να δεις και άλλες συνταγές με πικάντικα σνακ, πάτα εδώ
-
Για να δεις πώς να αποθηκεύσεις σωστά και να συντηρείς το φρέσκο καλαμπόκι, πάτα εδώ ή δες το παρακάτω video
-
Με ρωτάτε πολύ συχνά να σα προτείνω έναν καλό αποξηραντή. Πάτα πάνω στην εικόνα που σε ενδιαφέρει
- Ένας πολύ οικονομικός αποξηραντής με ιδανικό μέγεθος και χαμηλή κατανάλωση ρεύματος
- Πολύ καλή επιλογή. Οικονομικός, με βολικό μέγεθος. Value for money επιλογή!
- Εξαιρετική επιλογή, ελάχιστα πιο ακριβός, με ψηφιακή ρύθμιση της θερμοκρασίας
Ακολουθήστε με σε Facebook, Instagram, Bloglovin, Pinterest, Youtube και εγγραφείτε στο Newsletter, ώστε να μη χάνετε κανένα άρθρο.
Το δοκιμάσατε ? Ανεβάστε τη φωτογραφία στα social χρησιμοποιώντας το #miss_healthy_living_gr
Καλή σας απόλαυση!
3 Σχόλια
Μαρία Μ.
19/09/2019 at 16:43Καλησπέρα ,
πήρα το μηχάνημα του LIDL πριν λίγο καιρό ,αλλά οι σχάρες του έχουν πολύ μεγάλες τρύπες και όλο το καλαμπόκι έπεσε στην βάση πριν καν ξεκινήσω . Προσπαθώ να σκεφτώ τι θα μπορούσα να προσθέσω πάνω στους δίσκους ώστε να μικρύνουν οι τρύπες.Έχεις να προτείνεις κάτι ? Ευχαριστώ
Μαρία
Miss Healthy Living
20/09/2019 at 08:48Τόσο μεγάλες είναι? Θα μπορούσες να βάλεις λαδόκολλα, αλλά δε θα λειτουργεί καλά η συσκευή. Μπορείς να τα κάνεις στο φούρνο!
Μαρια Μ.
21/09/2019 at 07:30Θα δοκιμάσω στον φούρνο . Ευχαριστώ