Πέρα από το μητρικό, δεν έχω πιει ποτέ μου άλλο γάλα. Ναι, αλήθεια, και όμως μεγάλωσα, ψήλωσα (1,73), δεν έχω έλλειψη ασβεστίου, γέννησα, θήλασα 19 μήνες τη Σοφία, 12 μήνες την Έρια και είμαι μια χαρά. Όλα αυτά τα χρόνια όμως, κατανάλωνα τυριά και γιαούρτι.
Γιατί να προτιμήσω το γάλα από αμύγδαλα;
Το γάλα αμυγδάλου είναι πολύ γνωστό, ακόμα και ο μη φυτοφάγοι το γνωρίζουν και ενδεχομένως να το έχουν δοκιμάσει έστω και μια φορά κυρίως σε περιόδους νηστείας. Εγώ πάλι, δεν είχα δοκιμάσει ποτέ. Η πρώτη μου εμπειρία ήταν με έτοιμο. Αγόρασα ένα το οποίο ήταν με τα λιγότερα επιπλέον συστατικά (ζάχαρη, συντηρητικά, αρώματα κλπ.). Μόλις σήκωσα το ποτήρι και είδα το άσπρο υγρό σε τόσο κοντινή απόσταση, με έπιασε ένα σφίξιμο στο στομάχι. «Ωχ!!, τι γίνεται τώρα σκέφτηκα. Ενώ γενικά μου αρέσει η μυρωδιά του αμυγδάλου, στο γάλα με φρίκαρε λίγο. Αφήστε που νόμιζα ότι έχουν προσθέσει άρωμα για να μας πείσουν ότι είναι φυσικό (καχύποπτη…). Ήθελα να δοκιμάσω όμως έστω και μια γουλιά χωρίς την προσθήκη κάποιου άλλου υλικού, ώστε να ξέρω ποια είναι η γεύση του. Πλέον, μπορώ να πω με σιγουριά, ότι σκέτο, χωρίς την προσθήκη γλυκαντικής ουσίας ή φρούτων, κυμαίνεται ανάμεσα στο αδιάφορο και πλησιάζει επικίνδυνα το δε τρελάθηκα κιόλας. Με φρέσκα φρούτα όμως και λίγο μέλι μου άρεσε πάαααααρα πολύ.
Γάλα από αμύγδαλα (αμυγδαλόγαλα)
Σπιτικό γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη, συντηρητικά και βελτιωτικά γεύσης
Ingredients
- 100 γρ αμύγδαλα (ανάλατα και άψητα - με ή χωρίς φλούδα - ότι θέλετε)
- 500 γρ νερό
Instructions
Αν τα αμύγδαλα είναι με φλούδα, τους βάζουμε ζεστό νερό και όταν κρυώσουν τα ξεφλουδίζουμε
Εφόσον ξεφλουδίσαμε τα αμύγδαλα, τα αφήνουμε να μουλιάσουν στο νερό για 10-12 ώρες
Βάζουμε τα αμύγδαλα και το νερό στο οποίο μούλιασαν στο μπλέντερ και πολτοποιούμε
Σουρώνουμε και διατηρούμε το φυτικό μας γάλα στο ψυγείο για 2-3 μέρες
Η διατροφική ανάλυση για το γάλα αμυγδάλου
Δεν περιέχει χοληστερίνη κορεσμένα λιπαρά, γλουτένη και λακτόζη αλλά ακόρεστα λιπαρά που σημαίνει ότι βοηθά στην μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Τα 100 γρ γάλα αμυγδάλου έχουν μόλις 12 θερμίδες, 0,97 γρ λιπαρά και 156 mg ασβέστιο. Την πάστα που μένει μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε σε κέικ, cheesecake, φυτικά τυριά, ακόμη και να την αναμίξετε με φρούτα και μέλι ή να προσθέσετε αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και κάποιο μυρωδικό και να την απλώσετε σε παξιμάδια.
Θα πρέπει βέβαια να τονίσω, ότι το σπιτικό γάλα αμυγδάλου, είναι καλύτερο από το έτοιμο. Εσείς πίνετε; Αν, ναι, το φτιάχνετε μόνοι σας ή το παίρνετε έτοιμο;
-
Για να δεις και άλλα φυτικά γάλατα, πάτα εδώ
-
Για να δεις συνταγές στις οποίες μπορείς να χρησιμοποιήσεις την πάστα που μένει, πάτα εδώ
Ακολουθήστε με σε Facebook, Instagram, Bloglovin, Pinterest, Youtube και εγγραφείτε στο Newsletter, ώστε να μη χάνετε κανένα άρθρο.
Το δοκιμάσατε ? Ανεβάστε τη φωτογραφία στα social χρησιμοποιώντας το #miss_healthy_living_gr
Καλή σας απόλαυση!
2 Σχόλια
Μαρία
04/11/2020 at 23:28Κάποιες εταιρείες έχουν βγάλει αμυγδαλόγαλα χωρις ζάχαρη. Περιέχουν όμως γαλακτωματοποιητής: λεκιθίνη ηλίανθου, σταθεροποιητή: κόμμι τζελάν, βιταμίνες: B2, Β12, D,E. Είναι υγειινά το κόμμι τζελάν και η λεκιθινη ηλιάνθου; Μπορούμε να το πίνουμε άφοβα. Φυσικά και θα φτιάξω μόνο με αμύγδα , αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει χρόνος. Ευχαριστώ.
Miss Healthy Living
06/11/2020 at 08:17Εγώ γενικά αποφεύγω τα έτοιμα προϊοντα του εμπορίου. Δες αναλυτικά το κα΄θε συστατικό τι ε΄΄ιναι και τι προσφέρει, και αποφασίζεις τι είανι καλύτερο για εσένα