Κέικ πορτοκάλι χωρίς βούτυρο, ζάχαρη, αυγό και μίξερ. Αυτά τα Muffin έγιναν κατόπιν “παραγγελίας”, με αφορμή την επιθυμία μιας αναγνώστριας του blog, που ήθελε υγιεινά muffin εμπλουτισμένα με ξηρούς καρπούς για το παιδάκι της, αλλά και από μια άλλη φίλη/αναγνώστρια που μου πρότεινε να δημιουργήσω συνταγές με “αλεύρι” από αμύγδαλα. Έχετε καταλάβει φαντάζομαι, ό,τι, και μου αρέσουν οι προκλήσεις και δεν χαλάω χατήρι. Το αποτέλεσμα με ενθουσίασε. Πρόκειται πραγματικά για τα πιο γευστικά και αρωματικά κεκάκια που έχω φάει. Η Σοφία (5.5 ετών) και η Ελευθερία (20 μηνών) ενθουσιάστηκαν και χάρη στα υλικά που χρησιμοποίησα, ήμουν απόλυτα ευχαριστημένη και ήσυχη με αυτό που έτρωγαν!
Η Σοφία όπως πάντα ήταν η βοηθός μου και ήταν πολύ περήφανη, γιατί χάρη στις εύστοχες παρατηρήσεις της, είχαμε αυτό το γευστικό αποτέλεσμα. Αν δε σας αρέσει το πορτοκάλι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βανίλια, σταγόνες σοκολάτας, τρούφα, μαστίχα, ό,τι σας αρέσει. Κρατήστε δηλαδή τη συνταγή ως βασική και προσθέστε τα υλικά που προτιμάτε. Το σιρόπιασμα στο τέλος είναι προαιρετικό. Δοκίμασα και τους 2 τρόπους και μου άρεσαν και τα 2 κεκάκια εξίσου. Έτσι κ αλλιώς πρόκειται για πολύ μικρή ποσότητα, οπότε θα σας πρότεινα να μην το παραλείψετε.
Στο τέλος μπορείτε να δείτε φωτογραφίες με τη διαδικασία, βήμα- βήμα
Muffin πορτοκαλιού χωρίς βούτυρο, ζάχαρη, αυγό και μίξερ
Muffin πορτοκαλιού χωρίς βούτυρο, ζάχαρη, αυγό και μίξερ ό,τι πιο νόστιμο και υγιεινό για μικρούς και μεγάλους! Το ιδανικό σνακ για όλες τις ώρες
Ingredients
- 100 γρ ελαιόλαδο
- 100 γρ τριμένα αμύγδαλα (προτιμήστε λευκά)
- 200 γρ σιρόπι αγαύης ή μέλι
- 150 γρ χυμό πορτοκαλιού
- 250 γρ αλεύρι (χρησιμοποίησα δίκοκκο) (ιδανικά κοσκινισμένο)
- 30 γρ αλεύρι βρώμης (νιφάδες βρώμης αλεσμένες στο μπλέντερ) (ιδανικά κοσκινισμένο)
- μια τσιμπιά αλάτι (χρησιμοποίησα θαλασσινό)
- μπόλικο ξύσμα πορτοκαλιού (5-6 πορτοκάλια προτιμήστε βιολογικά και ακέρωτα)
- 12 γρ baking powder
- 1/2 κ.γ βανίλια (χρησιμοποίησα φυσική) ή 2-3 βανιλίνες
- Για το σιρόπι
- 70 γρ σιρόπι αγαύης ή μέλι
- 20 γρ νερό
- φλούδες πορτοκαλιού (προτιμήστε βιολογικά και ακέρωτα)
Instructions
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 πάνω και κάτω αντίσταση
Αν χρησιμοποίησουμε αμύγδαλα με φλούδα, τα τοποθετούμε σε ένα βαθύ πιάτο, βάζουμε λίγο νερό στο βραστήρα και όταν βράσει το τοποθετούμε στα αμύγδαλα. Αφήνουμε για λίγο και μετά πιέζουμε με τα χέρια μας ώστε να φύγει η φλούδα
Βάζουμε τα αμύγδαλα στο μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να γίνουν σκόνη
Σε ένα μπολ τοποθετούμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι
Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε και άλλη γλυκαντική ουσία/ ξύσμα σύμφωνα με το γούστο μας
Βάζουμε καραμελόχαρτα σε θήκη για muffins. Με 2 κουτάλια της σούπας τοποθετούμε το περιεχόμενο από 1.5 κουτάλι
Ψήνουμε σε πάνω κάτω αντίσταση στους 190 για 28 λεπτά
Όσο ψήνονται τα Muffin ετοιμάζουμε το σιρόπι. Τοποθετούμε τα υλικά σε ένα μπρικάκι και ζεσταίνουμε - όχι βράσιμο, μέχρι να ενωθούν . Όταν είναι έτοιμα τα Muffin, βάζουμε μια κουταλιά της σούπας σε κάθε ένα
Η διατροφική ανάλυση για τα Muffin- κέικ με πορτοκάλι χωρίς ζάχαρη
Η διαδικασία για να φτιάξετε τα τα Muffin- κέικ με πορτοκάλι χωρίς ζάχαρη βήμα- βήμα
Όπως βλέπετε και από τις φωτογραφίες η Σοφία κατάφερε να τα φτιάξει με ελάχιστη βοήθεια. Δοκιμάστε το και εσείς με τα παιδιά σας και να είστε σίγουροι, ότι θα τα ενθουσιάσει και η διαδικασία αλλά και το αποτέλεσμα
- Για να δείτε και άλλα Muffin, χωρίς βούτυρο, ζάχαρη και αυγά, πατήστε εδώ
-
Για να δεις πώς να φτιάξεις αλεύρι βρώμης, πάτα εδώ
Ακολουθήστε με σε Facebook, Instagram, Bloglovin, Pinterest, Youtube και εγγραφείτε στο Newsletter, ώστε να μη χάνετε κανένα άρθρο.
Το δοκιμάσατε ? Ανεβάστε τη φωτογραφία στα social χρησιμοποιώντας το #miss_healthy_living_gr
Καλή σας απόλαυση!
- Η Βερόνικα έφτιαξε τα Muffin- κέικ με πορτοκάλι χωρίς ζάχαρη και είπε “Εφτιαξα τα muffins με πορτοκαλι! Μοσχομυριστα και νοστιμοτατα!!!“
- H Αναστασία έφτιαξε τα Muffin- κέικ με πορτοκάλι χωρίς ζάχαρη και είπε “Αγαπημένη Ευαγγελία, η συνταγή σου ήταν υπέροχη. Ο γιος μου λάτρεψε τα μάφινς. Έβαλα καρύδια αντί για αμύγδαλα γιατί είχα άφθονα κ έγιναν πεντανόστιμα. Πρόσθεσα κ λίγες σταγόνες σοκολάτας“
- Η Μαίρη έφτιαξε τα Muffin- κέικ με πορτοκάλι χωρίς ζάχαρη για την εγγονή της Φαίδρα και είπε ότι είναι υπέροχα!
- Η Αντιγόνη έφτιαξε τα Muffin- κέικ με πορτοκάλι χωρίς ζάχαρη και είπε “Καλησπέρα Ευαγγελία μου είναι τα μάφιν με πορτοκάλι μόλις τα έβγαλα μοσχομυρίζει το σπίτι!!! Ευχαριστώ για τη συνταγή!Εντάξει μόλις δοκίμασα είναι καταπληκτικά δεν περίμενα τέτοια νοστιμιά κ γλυκά από κέικ που δεν έχει ζάχαρη! Μπράβο!Θα τα καθιερώσω. Δε μπορώ να σταματήσω να τα τρώω. Μου θυμίζουν έντονα πορτοκαλόπιτα που μου αρέσει πάρα πολύ“
- Η Ελένη έφτιαξε τα Muffin- κέικ με πορτοκάλι και είπε “η πρώτη συνταγή που φτιάχνω απο το blog σου τα συγχαρητήρια μου! με μέλι, λάδι, αμύγδαλο, πορτοκάλι όλα απ το χωριό! έτσι για να ξέρουμε τι τρώμε“
- Η Βασιλική έφτιαξε τα Muffin- κέικ με πορτοκάλι και είπε “Έφτιαξα τα muffin αλλά σε φόρμα κέικ και ήταν πραγματικά το πιο απολαυστικό αφράτο και το πιο υγιεινό γλυκό χωρίς τύψεις!!!! Βλέπεις πόσο έμεινε μέσα σε 12 ώρες !!!! Μάλλον έφαγα και στον ύπνο μου!! Έβαλα μέσα και σταγόνες κουβερτουρας και ήταν τέλειο! Έχω φτιάξει πολλές συνταγές σου!!! Πολλά συγχαρητήρια και ειλικρινά με έσωσες γιατί μου μαθαίνεις πως να τρώω υγιεινά και άκρως απολαυστικά με τα φαγητά σου !!!”
- Η Μαρία έφτιαξε τα Muffin- κέικ με πορτοκάλι και είπε “Έφτιαξα τα muffin – κέικ αλλά ήθελα ένα λεμονένιο αποτέλεσμα και έβαλα ξύσμα από 3 λεμόνια. Έγινε καταπληκτικό! Άνετα μπορώ να βάλω περισσότερο. Άραγε αν βάλω χυμό λεμόνι θα βγει ξυνό; Ευχαριστούμε για τις συνταγές! Απάντηση:Μπορείς να βάλεις χυμό λεμομιού, αρκεί να μειώσεις τα υπόλοιπα υγρά. Για απόλυτα λεμονένιο αποτέλεσμα όμως, το ξύσμα δίνει την καλύτερη γεύση
- Η Νεκταρία είπε “Τι να πω!!! Όλα τέλεια “
- Η Μαρίνα είπε “Είναι πεντανόστιμα!!”
- H Αθηνά είπε “Φα-ντα-στι-καααα!!!”
4 Comments
Lina
01/07/2018 at 22:23Νόστιμα, σκέτη γλύκα και τα τρωει και η μικρή. Δεν ξεφλούδισα τα αμύγδαλα, έβαλα τον πολτό που μένει από το αμυγδαλογαλα και δεν ξέρω τι να τον κάνω. Σε ευχαριστώ για τις πετυχημένες και υγιεινές συνταγές. Το μαγείρεμα υγιεινων τροφών μου δίνει μεγάλη χαρα γιατί τρώμε νόστιμα πράγματα χωρίς να φοβόμαστε. . Το blog σου είναι σύμμαχος δυνατός στην προσπάθεια μας.
Miss Healthy Living
03/07/2018 at 22:27Ευχαριστώ πολυ Λίνα μου. Χαίρομαι αφάνταστα που σου αρέσουν οι συνταγές μου και κυρίως που τις φτιάχνεις για τη μικρή σου. Έχω πάρα πολλές συνταγές στις οποίες μπορείς να χρησιμοποιήσεις την αμυγδαλόπαστα που σου μένει. Ελπίζω να τις δοκιμάσεις και να σου αρέσουν εξίσου!
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ
15/01/2021 at 00:55Θα μπορούσα να βάλω αλεύρι αμυγδάλου αντί να πολτοποιήσω τα αμύγδαλα; Ευχαριστώ !!!!!!!!!!
Miss Healthy Living
29/01/2021 at 08:23ναι βέβαια!