Καραμέλα από χουρμάδες. Ό,τι και να πω θα είναι λίγο μπροστά στην τελειότητα αυτού του μείγματος το οποίο αποτελείται ουσιαστικά από το ένα και μοναδικό υλικό, τους πολυαγαπημένους μου και ελπίζω και δικούς σου, χουρμάδες.
Παρακάτω μπορείς να δεις σχετικό video, πώς να την φτιάξεις πολύ εύκολα και γρήγορα
Λίγα λόγια για τους χουρμάδες
Οι χουρμάδες είναι τροπικά φρούτα τα οποία βρίσκουμε είτε αποξηραμένα, είτε φρέσκα. Υπάρχουν 2 είδη. Οι μικροί (neglet) και οι βασιλικοί (medjool). Είναι πλούσιοι σε υδατάνθρακες, κάλιο, μαγνήσιο και φυτικές ίνες. Η βιβλιογραφία λέει ότι έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, συνεπώς μπορούν να καταναλωθούν από άτομα με σακχαρώδη διαβήτη αρκεί να τηρούνται οι μικρές ποσότητες.
Τι αλλαγές μπορείς να κάνεις αλλά και μερικές συμβουλές
- Αν οι χουρμάδες είναι ξεροί, βάλτους σε βραστό νερό για 10-15 λεπτά ώστε να μαλακώσουν
- Μην βάλεις όλους τους χουρμάδες μαζί, αλλά χώρισέ τους στα 3 (ανάλογα την ποσότητα) και πρόσθετε κάθε φορά χουρμάδες και νερό μέχρι να κάνεις όλη την ποσότητα
- Αν θες να γίνει πιο λεπτόρευστη η καραμέλα, βάλε περισσότερο νερό. Θεωρώ όμως ότι χαλάει η ισορροπία μεταξύ γλυκιάς γεύσης και υφής
- Διατηρείται στο ψυγείο σε γυάλινο βάζο που κλείνει καλά για πάρα πολύ καιρό
- Μπορείς να προσθέσεις περισσότερο αλάτι
- Μπορείς να προσθέσεις φυστικοβούτυρο ή ταχίνι (μιαμ- μιαμ)
- Μπορείς να βάλεις άρωμα βανίλιας αντί για καραμέλα και να χρησιμοποιείς το μείγμα για γλυκαντική ύλη αντί για μέλι
Στο τέλος μπορείς να δεις τη διατροφική ανάλυση της συνταγής
Ασύλληπτα γευστική καραμέλα από χουρμάδες Αφαιρείς τα κουκούτσια από τους χουρμάδες και τους κόβεις στα 2 ή 3, αν θες Αν οι χουρμάδες σου είναι σχετικά ξεροί ή το μπλέντερ σου όχι και τόσο δυνατό, καλύτερα να τους μουλιάσεις για 10 λεπτά σε βραστό νερό αλλιώς ... Βάζεις στο μπλέντερ 1-2 χούφτες χουρμάδες και λίγο, περίπου 150 γρ βραστό νερό, το άρωμα καραμέλας και το αλάτι Μπλεντάρεις, μέχρι να έχεις την επιθυμητή υφή της κρέμας Συνεχίζεις την ίδια διαδικασία για όλους τους χουρμάδες Δοκιμάζεις, προσθέτεις ό,τι θεωρείς ότι χρειάζεται και τοποθετείς σε γυάλινο βάζο που κλείνει αεροστεγώς Αν θες να γίνει πιο λεπτόρευστη η σος, θα προσθέσεις περισσότερο νερό. Εγώ προτιμώ τη συγκεκριμένη υφή ως βάση, και αν θέλω να τη χρησιμοποιήσω πχ, σαν σος πάνω σε βάφλες, της προσθέτω λίγο νερό επιτόπου, ανακατεύω και έτοιμη.Καραμέλα από χουρμάδες
Ingredients
Instructions
Notes
Η διατροφική ανάλυση για την καραμέλα από χουρμάδες
-
Για να δεις και άλλες συνταγές με χουρμάδες, πάτα εδώ
-
Για να δεις πού μπορείς να χρησιμοποιήσεις την καραμέλα από χουρμάδες, πάτα εδώ
No Comments