Κολοκυθοκεφτέδες φούρνου με ψύλλιο. Μια πανεύκολη συνταγή για να έχεις ένα πεντανόστιμο ορεκτικό – συνοδευτικό με λίγες θερμίδες και λιπαρά, και φυσικά να καταναλώσεις χωρίς να το καταλάβεις, περισσότερα λαχανικά και ίνες, χάρη στο ψύλλιο.
Τι είναι το ψύλλιο ή ψύλλιουμ;
Το ψύλλιο (psyllium) είναι σκόνη αποξηραμένων σπόρων του φυτού Πλαντάγκο (Plantago ovata) και περιέχει κυρίως διαλυτές φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες κατηγοριοποιούνται σε διαλυτές και αδιάλυτες, ανάλογα με τη διαλυτότητά τους στο νερό. Το ψύλλιο έχει οκτώ φορές περισσότερες διαλυτές φυτικές ίνες από το πίτουρο βρώμης. Όπως και άλλες διαλυτές ίνες, το ψύλλιο έχει την ιδιότητα να απορροφά μεγάλη ποσότητα νερού και να δημιουργεί μια μορφή τζελ. Διέρχεται μέσω του λεπτού εντέρου χωρίς να απορροφάται. Σε αυτό οφείλει τις θετικές επιδράσεις που έχει στον οργανισμό. Ωφελεί στη δυσκοιλιότητα, στο σάκχαρο του αίματος, στην αρτηριακή πίεση, στη χοληστερόλη και ίσως στην απώλεια βάρους.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να διαβάσεις, εδώ
Τι αλλαγές μπορώ να κάνω;
- Μη μου πεις να βάλεις ωμό το κρεμμύδι. Αν δεν θες να το σοτάρεις βαλε 2 κουταλιές της σούπας αποξηραμένο. Πάντως το ελαιόλαδο που σου προτείνω να βάλεις, είναι μόνο για να σοταριστεί το κρεμμύδι, δεν ανεβαίνουν δηλαδή πολύ τα λιπαρά και πραγματικά, το καραμελωμένο κρεμμύδι δίνει το κάτι παραπάνω στο τελικό αποτέλεσμα!
- Αν δεν έχεις ψύλλιο και δεν θες να αγοράσεις ή δεν σου αρέσει, μπορείς να βάλεις ρεβυθάλευρο ή επιπλέον αλεύρι βρόμης
- Φυσικά μπορείς να προσθέσεις κάποιο τυρί, όπως φέτα
- Στην περίπτωση που δεν έχεις έξτρα ασπράδι και δεν θες να πετάξεις τους κρόκους από ολόκληρα αβγά, μπορείς να βάλεις 1 αβγό επιπλέον. Παρεμπιπτόντως, τους έξτρα κρόκους μπορείς να τους μαζεύεις, να τους ψήνεις και να τους δίνεις στα αδέσποτα ζωάκια, αν δεν έχεις δικό σου
Στο τέλος μπορείς να δεις Video με τη διαδικασία βήμα- βήμα καθώς και τη διατροφική ανάλυση της συνταγής
Κολοκυθοκεφτέδες φούρνου με ψύλλιο και μυρωδικά Κόβεις το κρεμμύδι σε μικρά καρέ και σοτάρεις με το ελαιόλαδο μέχρι να καραμελώσουν. Τοποθετείς σε πιάτο για να κρυώσουν Πλένεις και τρίβεις τα κολοκυθάκια. Αφήνεις σε σουρωτήρι και πιέζεις να φύγουν τα περισσότερα υγρά Σε ένα μεγαλούτσικο μπολ τοποθετείς το αβγό και το ασπράδι. Χτυπάς με αβγοδάρτη μέχρι να ομογενοποιηθεί και φουσκώσουν (λίγο) Προσθέτεις όλα τα υπόλοιπα υλικά (πρόσεξε να έχει κρυώσει το κρεμμύδι) και ανακατεύεις. Αν θες μπορείς να προσθέσεις λίγη φέτα τριμμένη. Μην προσθέσεις βρόμη ή ψύλλιο, και τα 2 απορροφούν τα υγρά. Αν χρειαστεί, θα το κάνεις αφού βγάλεις το μείγμα από το ψυγείο Σκεπάζεις με μεμβράνη και αφήνεις στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον. Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 200, σε αέρα Τοποθετείς λαδόκολλα στη λαμαρίνα του φούρνου Με ένα κουτάλι πλάθεις σε 12 ισομεγέθη μπαλάκια για τοποθετείς στη λαναρίνα Ψήνεις για 20-25 λεπτά Κολοκυθοκεφτέδες φούρνου με ψύλλιο
Ingredients
Instructions
Η διατροφική ανάλυση για τους κολοκυθοκεφτέδες φούρνου με ψύλλιο
Η διαδικασία για να φτιάξεις τους κολοκυθοκεφτέδες με ψύλλιο, βήμα- βήμα
Ιδέα:
Χρησιμοποίησε τους κολοκυθοκεφτέδες σε τοστ ή τορτίγια με λίγο γιαούρτι, τυρί με χαμηλά λιπαρά και στικς λαχανικών ή ντοματίνια
-
Για να δεις και άλλες συνταγές με κολοκυθάκια, πάτα εδώ
-
Για να δεις και άλλες συνταγές με ψύλλιο, πάτα εδώ
No Comments