Κουλούρια Θεσσαλονίκης με χαρούπι και μάλιστα πολύσπορα. Έχουν γίνει τα αγαπημένα μας το τελευταίο διάστημα και αν τα φτιάξεις και εσύ, θα καταλάβεις αμέσως τον λόγο.
Αυτά τα κουλούρια, όπως θα δεις και παρακάτω παρατηρώντας τα υλικά και τη διατροφική τους ανάλυση, είναι πολύ θρεπτικά. Πάτε όλοι σε “γιατρούς” που σας κάνουν τεστ δυσανεξίας και σας κόβουν τη γλουτένη. Το λέω και το ξαναλέω και δε θα βαρεθώ να το λέω. ΔΕ ΦΤΑΙΕΙ Η ΓΛΟΥΤΕΝΗ. Τα φουσκώματα και τα περιττά κιλά, οφείλονται στα έτοιμα αρτοσκευάσματα όπως σφολιάτες, ψωμί του τοστ, κριτσίνια, μπισκότα που δεν είναι φτιαγμένα από αλεύρι, αλλά από ελαστική μάζα αρτοποιίας, χημικά διογκωτικά, συντηρητικά, βελτιωτικά γεύσεων και ένα σωρό άλλες αηδίες όπως φοινικέλαιο, σιρόπι γλυκόζης και ζάχαρη. Το κατανοώ πως δεν μπορείς να μαγειρεύεις τα πάντα. Μπορείς όμως να οργανώσεις το χρόνο σου με έξυπνο τρόπο, ώστε να εκμεταλλευτείς το κάθε διαθέσιμο δευτερόλεπτο. Στη αρχή μπορείς να πιεστείς λίγο παραπάνω ώστε να δημιουργήσεις μια κάβα από έτοιμα δικά σου τρόφιμα στην κατάψυξη. Αν το κάνεις αυτό θα δεις πόσο εύκολο και γρήγορο είναι τελικά. Εγώ για παράδειγμα, γυρίζω από τη δουλειά, τοποθετώ τα υλικά στον αρτοπαρασκευαστή, φεύγω για δραστηριότητες με τα κορίτσια, γυρίζω και βρίσκω τη ζύμη έτοιμη. Πλάθω, ψήνω, τυλίγω, αποθηκεύω…έτοιμα!
Στο τέλος μπορείς να δεις φωτογραφίες με τη διαδικασία βήμα- βήμα καθώς και τη διατροφική ανάλυση της συνταγής
Κουλούρια Θεσσαλονίκης με χαρούπι Σε ένα μεγάλο μπολ ή στον κάδο του αρτοπαρασκευστή τοποθετείς την μαγιά, το μέλι, 3 κουταλιές της σούπας από το αλεύρι και 100 γρ ζεστό νερό. Ανακατεύεις και αφήνεις στην άκρη να ενεργοποιηθεί η μαγιά να βγάλει φουσκάλες δηλαδή Μετά από λίγο προσθέτεις όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύεις και ζυμώνεις μέχρι να έχεις ένα ωραίο, μαλακό και εύπλαστο ζυμάρι ή απλά αφήνεις τον αρτοπαρασκευαστή να κάνει όλη τη δουλειά Σκεπάζεις με μια πετσέτα και αφήνεις στην άκρη, σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει η ζύμη ή απλά αφήνεις τον αρτοπαρασκευαστή να κάνει όλη τη δουλειά Χωρίζεις τη ζύμη σε 7-8 ισοβαρή μπαλάκια Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180 σε αέρα και τοποθετείς λαδόκολλα στις 2 λαμαρίνες του φούρνου Σε ένα πιάτο τοποθετείς το σουσάμι και ό,τι άλλο χρησιμοποιήσεις και σε άλλο πιάτο νερό με 2 κ.σ πετιμέζι ή μέλι Πλάθεις τη ζύμη σε μπαστουνάκια ίδιου μήκους Ενώνεις τις άκρες και τα βουτάς πρώτα στο πετιμεζόνερο και μετά στο σουσάμι και από τις 2 μεριές. Τοποθετείς στη λαμαρίνα και το πατάς αν θες να έχει πιο πλακουτσωτό σχήμα. Συνεχίζεις το ίδιο και με τα επόμενα Ψήνεις στους 180 σε αέρα για 22-25 λεπτά. Αφού έχουν κρυώσει τα τυλίγεις σε μεμβράνη και τα διατηρείς στην κατάψυξη. Όταν τα βγάλεις, τα αφήνεις να ξεπαγώσουν και είναι σα να έχουν μόλις ψηθεί! Αν δεν έχεις αρτοπαρασκευαστή και είναι χειμώνας, θα πρέπει να βοηθήσεις τη ζύμη να φουσκώσει. Μπορείς να το κάνεις βάζοντας το μπολ κοντά σε εστία ζέστης. φούρνο, καλοριφέρ, μάτι κουζίνας ή ηλεκτρική κουβέρτα, όπως πολύ έξυπνα μου πρότεινε ο φίλος μου ο ΑντρέαςΚουλούρια Θεσσαλονίκης με χαρούπι
Ingredients
Instructions
Notes
Η διατροφική ανάλυση για τα κουλούρια Θεσσαλονίκης με χαρούπι
Η διαδικασία για να φτιάξεις τα κουλούρια Θεσσαλονίκης με χαρούπι, βήμα- βήμα (πάτα πάνω στην εικόνα για μέγιστη ανάλυση)
-
Για να δεις και άλλες συνταγές για κουλούρια Θεσσαλονίκης, πάτα εδώ
-
Για να δεις και άλλες συνταγές με χαρούπι, πάτα εδώ
Αν δεν έχεις αρτοπαρασκευαστή και θέλεις να προμηθευτείς έναν, ώστε να φτιάχνεις αρτοσκευάσματα με πραγματικό αλεύρι, χωρίς χημικά διογκωτικά και συντηρητικά, πάνω πάνω στην παρακάτω φωτογραφία. Την πρώτη φορά που θα ξυπνήσεις από τη μυρωδιά του φρεσκοψημένου ψωμιού, πίστεψέ με, απλά θα αναρωτιέσαι γιατί δεν το είχες κάνει τόσο καιρό!
Ακολούθησέ με σε Facebook, Instagram, Bloglovin, Pinterest, Youtube και κάνε την εγγραφή σου στο Newsletter, ώστε να μη χάνεις κανένα νέο άρθρο.
Δοκίμασες τη συνταγή; Μοιράσου τη φωτογραφία στα social χρησιμοποιώντας το #miss_healthy_living_gr
Καλή σου απόλαυση!
- Η Αργυρώ έφτιαξε τα κουλούρια Θεσσαλονίκης με χαρούπι και είπε “Μου άρεσαν πολύ! Στην κόρη μου όχι και τόσο…. είναι αυτό το χαρούπι που θα πρέπει να το συνηθίσει. Τελικά παρέμειναν μαλακά… Σε ευχαριστώ πολύ για τη συνταγή.”
- Η Χριστίνα έφτιαξε τα κουλούρια Θεσσαλονίκης με χαρούπι και είπε “Κουλουράκια Θεσσαλονίκης με χαρούπι!!! Φανταστικά! Σε ευχαριστώ πολύ για τη συνταγή
”
- Η Ελένη είπε “Πολυσπόρα κουλούρια με αλεύρι δίκοκκο και χαρουπιού…δεν το περίμενα ότι θα ενθουσιαστούμε! Πολύ γευστικά και φυσικά καταπληκτικά υλικά!Να είσαι καλά να μας δίνεις ιδέες!”
- Η Ελένη είπε “Κριτσίνια με τη συνταγή σου για κουλουράκια με χαρουπάλευρο. Δεν περίμενα να ακούσω από το σύντροφό μου: “Ωραία είναι… αλλά λίγα”!!!
“
- H Στεφανία είπε “Έτοιμα τα κουλουράκια με χαρούπι..”
2 Σχόλια
Μαριαννα
18/10/2020 at 16:49Καλησπέρα. Είπα να φτιάξω πρώτη φορά κουλούρια Θεσσαλονίκης! Διάλεξα τη συνταγή σας με χαρούπι αλλά μπερδεύτηκα λίγο με το νερό. Πόσο νερό βάζω συνολικά στη συνταγή; Γιατί τα αρχικά 100 γρ. Τα αφαίρεσα από τα υπόλοιπα της συνταγής αλλά στο ζύμωμα χρειαστηκα παραπάνω. Ευχαριστώ
Miss Healthy Living
19/10/2020 at 08:15ακριβώς όσα λέει η συνταγή. Αν χρησιμοποιήσατε αλεύρι ολικής, χρειάζεται παραπάνω νερό.