Τους κουραμπιέδες ποτέ δε τους συμπάθησα. Ποτέ δεν ήταν το αγαπημένο μου γλυκό. Δεν άντεχα ούτε τη ζάχαρη άχνη, ούτε τη βουτυρίλα. Είχα πάρα πολλά χρόνια να φτιάξω- φάω και αν δεν ήταν η Σοφία να ζητήσει, νομίζω δε θα ξαναέφτιαχνα. Οι κουραμπιέδες που θα σας σας παρουσιάσω σήμερα, αν και δε χρησιμοποιώ βούτυρο και ζάχαρη, είναι κανονικοί….είναι κουραμπιέδες με τα όλα τους και όχι κάτι που βάφτισα κουραμπιέ. Η προσθήκη της μαστίχας και του πορτοκαλιού είναι τόσο…όσο. Ίσα να δίνει μια φρεσκάδα, χωρίς να μπορείς να προσδιορίσεις με ακρίβεια που οφείλεται. Γίνονται παααρα πολύ εύκολα και πάρα πολύ γρήγορα.
Ξεκινάς τώρα και σε 30 λεπτά τρως κουραμπιέ δηλαδή!!!!
Στο τέλος μπορείτε να δείτε φωτογραφίες με διαδικασία βήμα- βήμα καθώς και τη διατροφική ανάλυση της συνταγής
Κουραμπιέδες χωρίς βούτυρο, ζάχαρη και μίξερ
Κουραμπιέδες χωρίς βούτυρο, ζάχαρη και μίξερ και δώρο βιολογικά προϊόντα αξίας 50 euro
Ingredients
- 200 γρ άοσμο λάδι καρύδας
- 350 γρ αλεύρι (χρησιμοποίησα Ντίνκελ)
- 50 γρ αλεύρι από κάστανο (αν δεν έχετε βάλτε 50 γρ παραπάνω από το άλλο)
- 14 γρ baking powder
- 2 γρ αλάτι (χρησιμοποίησα θαλασσινό)
- 2 γρ ξύσμα πορτοκαλιού (χρησιμοποίησα βιολογικό και ακέρωτο)
- 150 γρ αμύγδαλα (ανάλατα και άψητα - με ή χωρίς φλούδα - ότι θέλετε)
- 1/2 κ.γ φυσική βανίλια Μαγαδασκάρης ή ελάχιστη μαστίχα Χίου(κοπανισμένη) - 1/2 κ.γ
- 200 γρ σιρόπι αγαύης ή μέλι
- Ανθόνερο
- για πασπάλισμα χρησιμοποίησα σκόνη luccuma
Instructions
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200 σε αέρα.
Χωρίς να τοποθετήσουμε λαδόκολλα βάζουμε τα αμύγδαλα στη λαμαρίνα και τα καβουρντίζουμε στους 200 σε αέρα για 8-10 λεπτά.
Κλείνουμε το φούρνο ώστε να πέσει λίγο η θερμοκρασία γιατί τους κουραμπιέδες θα τους ψήσουμε στους 180 σε αέρα
Εν τω μεταξύ, σε ένα μπρίκι λιώνουμε το λάδι καρύδας χωρίς όμως να κάψει και το τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ
Προσθέτουμε το σιρόπι αγαύης, το αλάτι, το ξύσμα πορτοκαλιού, τη βανίλια ή τη μαστίχα και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι
Τοποθετούμε τα καβουρντισμένα αμύγδαλα στο μπλέντερ και είτε χτυπάμε μέχρι να γίνουν σκόνη, είτε λιγότερο ώστε να είναι χονδροσπασμένα, είτε στο γουδί ώστε να είναι σχεδόν ολόκληρα. Εγώ κάποια τα έκανα σκόνη και κάποια χονδροσπασμένα γιατί μου αρέσει να βρίσκω μεγάλο κομμάτι καθώς δαγκώνω
Προσθέτουμε στο μπολ το αλεύρι (και το αλεύρι από κάστανο αν έχουμε αλλιώς 400 γρ αλεύρι) και τα αμύγδαλα. Ανακατεύουμε με το πιρούνι μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως το αλεύρι. Δεν την κουράζουμε τη ζύμη γιατί θα αρχίσει να βγαίνει το λάδι. Πλάθουμε σε μπαλάκια των 50 γρ. Προσοχή, η ζύμη μας θα είναι αρκετά λαδερή, μην προσθέσετε άλλο αλεύρι, μη την βάλετε στο ψυγείο και μην ανησυχείτε….σε λίγο θα φάτε τους ωραιότερους κουραμπιέδες!!!!
Τοποθετούμε λαδόκολλα στη λαμαρίνα του φούρνου, τοποθετούμε τα μπαλάκια και ψήνουμε στους 180 σε αέρα για 15 λεπτά. Όταν θα τους βγάλουμε θα είναι πολύ μαλακοί, μη τους ψήσετε κ άλλο, μετά από λίγο θα σκληρύνουν
Όπως είναι ζεστοί ψεκάζουμε με ανθόνερο ή με νερό και πασπαλίζουμε με σκόνη luccuma ή τριμμένη καρύδα, ή άχνη
Τι είναι η σκόνη lucuma
Η σκόνη lucuma είναι ένα εξωτικό φρούτο από τo Περού, γνωστό και ως ‘Χρυσός των ‘Ινκα’. Έχει γλυκιά γεύση και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI 25). Είναι ένα άριστο εναλλακτικό γλυκαντικό που απελευθερώνει ενέργεια αργά χωρίς να προκαλεί απότομη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.Το Lucuma είναι πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Έχει άφθονη περιεκτικότητα σε βητα-καροτίνη, νιασίνη, σίδηρο και σημαντικά επίπεδα ασβεστίου και φώσφορου. Αν θες να το αγοράσεις μπορείς να το βρεις εδώ
Η διατροφική ανάλυση για τους κουραμπιέδες χωρίς ζάχαρη
Η διαδικασία για να φτιάξετε τους κουραμπιέδες χωρίς ζάχαρη, βήμα- βήμα
- Λιώνουμε το λάδι καρύδας χωρίς να κάψει και το τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε το σιρόπι αγαύης, το αλάτι, το ξύσμα πορτοκαλιού, τη βανίλια ή τη μαστίχα και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι
- Προσθέτουμε στο μπολ το αλεύρι (και το αλεύρι από κάστανο αν έχουμε αλλιώς 400 γρ αλεύρι) και τα αμύγδαλα. Ανακατεύουμε με το πιρούνι μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως το αλεύρι. Δεν την κουράζουμε τη ζύμη γιατί θα αρχίσει να βγαίνει το λάδι. Πλάθουμε σε μπαλάκια των 50 γρ. Προσοχή, η ζύμη μας θα είναι αρκετά λαδερή, μην προσθέσετε άλλο αλεύρι, μη την βάλετε στο ψυγείο και μην ανησυχείτε….σε λίγο θα φάτε τους ωραιότερους κουραμπιέδες!!!!
- Προσθέτουμε στο μπολ το αλεύρι (και το αλεύρι από κάστανο αν έχουμε αλλιώς 400 γρ αλεύρι) και τα αμύγδαλα. Ανακατεύουμε με το πιρούνι μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως το αλεύρι. Δεν την κουράζουμε τη ζύμη γιατί θα αρχίσει να βγαίνει το λάδι. Πλάθουμε σε μπαλάκια των 50 γρ. Προσοχή, η ζύμη μας θα είναι αρκετά λαδερή, μην προσθέσετε άλλο αλεύρι, μη την βάλετε στο ψυγείο και μην ανησυχείτε….σε λίγο θα φάτε τους ωραιότερους κουραμπιέδες!!!!
- Τοποθετούμε λαδόκολλα στη λαμαρίνα του φούρνου, τοποθετούμε τα μπαλάκια και ψήνουμε στους 180 σε αέρα για 15 λεπτά. Όταν θα τους βγάλουμε θα είναι πολύ μαλακοί, μη τους ψήσετε κ άλλο, μετά από λίγο θα σκληρύνουν
-
Για μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη και μίξερ, πατήστε εδώ
-
Για να δείτε όλες τις Χριστουγεννιάτικες συνταγές, πατήστε εδώ
Ακολουθήστε με σε Facebook, Instagram, Bloglovin, Pinterest, Youtube και εγγραφείτε στο Newsletter, ώστε να μη χάνετε κανένα άρθρο.
Το δοκιμάσατε ? Ανεβάστε τη φωτογραφία στα social χρησιμοποιώντας το #miss_healthy_living_gr
Καλή σας απόλαυση!
- Η Βέρα έφτιαξε τους κουραμπιέδες και είπε “Εντάξει το παράκανα λίγο με την άχνη αλλά οι κουραμπιέδες έγιναν πεντανοστιμοι! Πάμε για μελομακάρονα τώρα
“
- H Εύη έφτιαξε κουραμπιέδες και αντί για βούτυρο χτησιμοποίησε λάδι καρύδας και είπε “Πειραματίστηκα βάζοντας βούτυρο καρύδας στην κλασική συνταγή των κουραμπιέδων και έμεινα πολύ ευχαριστημένη από το αποτέλεσμα! Μου άρεσε πολύ η συμπεριφορά του βουτύρου καρύδας. Πολύ πιο απαλή ζύμη και πολύ πιο ανάλαφρο αποτέλεσμα.“
- Η Τουλίτα, έφτιαξε τους κουραμπιέδες και είπε “Οι κουραμπιέδες έτοιμοι. Συνεχίζω με μελομακάρονα δεύτερη φορά. Χρόνια πολλά!!
“
- Η Μαρία – Ελευθερία έφτιαξε τους κουραμπιέδες και είπε “Θεικοιιιι. Τέλειοι!“
- Η Μαρία έφτιαξε τους κουραμπιέδες και είπε “Για μένα, που δεν έτρωγα ποτέ κουραμπιέδες λογω της βουτηρίλας που βγάζουν, ήταν οι πιο ωραίοι που εχω φάει ποτέ… μπράβοοο!! και του χρόνου!!!”
- Η Αντιγόνη έφτιαξε τους κουραμπιέδες και είπε “Έχω φτιάξει ίσως όλες σου τις συνταγές. Αυτή αν δεν είναι η καλύτερη από όλες, είναι σίγουρα στο τοπ 5! Ευχαριστώ. Σειρά έχουν τα μελομακάρονα κ τα διαφόρων ειδών σοκολατάκια κ μπισκότα…”
2 Σχόλια
ΒΑΣΙΛΙΚΗ
06/12/2019 at 20:53Καλησπέρα θα ήθελα να ρωτήσω με τι μπορω να αντικαταστήσω στις συνταγές το λάδι καρύδας Γιατί εδώ που μένω δεν μπορώ να βρώ Ευχαριστώ πολύ. Οι συνταγές σάς είναι πολύ ωραίες.
Miss Healthy Living
07/12/2019 at 10:40Μπορεις να βαλεις καποιο καλή ςποιότητας σπορέλαιαο, αλλά δε θα είναι το ιδιο. Μπορείς να αγοράσεις λάδι καρύδας από ιντερνετικό κατάστημα!