Κριτσίνια ηλιόσπορου με αλεύρι ολικής. Σε ποιον δεν αρέσουν τα κριτσίνια; Μα είναι απόλυτα λογικό. Συνήθως είναι πολύ – πολύ γευστικά, χορταστικά ειδικά αν συνδυαστούν με μια πηγή πρωτεΐνης και τόσο βολικά, αφού μπορείς να τα έχεις παντού και πάντα μαζί σου. Οι περισσότεροι προτιμούν τα έτοιμα. Δεν μου αρέσει αλλά το κατανοώ. Εγώ δεν παίρνω έτοιμα. Εκτός του ότι δε μου αρέσουν τα συστατικά τους, με ενοχλούν στο στομάχι. Με πιάνει καούρα και δυσπεψία και δυσκολεύομαι πάρα πολύ να τα χωνέψω.
Εσύ πάλι φαντάζομαι πως προτιμάς τα έτοιμα, επειδή πιστεύεις πως δε θα καταφέρεις να έχεις το ίδιο γευστικό αποτέλεσμα με αυτά του εμπορίου ή επειδή πολύ απλά δεν προλαβαίνεις. Λοιπόν, σου έχω νέα… Φαντάζομαι πως μετά από τόσα χρόνια, ειδικά αν έχεις δοκιμάσει τις συνταγές μου, ξέρεις πως όταν λέω κάτι το εννοώ απόλυτα. Αυτά τα κριτσίνια λοιπόν, αν και είναι φτιαγμένα με αγνά υλικά (100% αλεύρι ολικής), είναι απερίγραπτα γευστικά και πανομοιότυπα με αυτά του εμπορίου. Μια δοκιμή θα σε πείσει πάντως…
Στο τέλος μπορείς να δεις φωτογραφίες με τη διαδικασία βήμα- βήμα καθώς και τη διατροφική ανάλυση της συνταγής
Κριτσίνια ηλιόσπορου με αλεύρι ολικής Σε ένα μεγάλο μπολ ή στον κάδο του αρτοπαρασκευστή ή στην κουζινομηχανή σου τοποθετείς την μαγιά, το μέλι, 3 κουταλιές της σούπας από το αλεύρι και 100 γρ ζεστό νερό. Ανακατεύεις και αφήνεις στην άκρη να ενεργοποιηθεί η μαγιά να βγάλει φουσκάλες δηλαδή. Αν χρησιμοποιήσεις baking προχωράς στο επόμενο βήμα Μετά από λίγο προσθέτεις το αλάτι, το υπόλοιπο νερό, το ξύδι και το λάδι. Ανακατεύεις και ζυμώνεις μέχρι να έχεις ένα ωραίο, μαλακό και εύπλαστο ζυμάρι ή απλά αφήνεις τον αρτοπαρασκευαστή να κάνει όλη τη δουλειά ή αν έχεις κουζινομηχανή επίλεξε την 2-3 θέση για 5 λεπτά Αν κολλάει στα χέρια σου η ζύμη, μην προσθέσεις άλλο αλεύρι, απλά βρέξε τα χέρια σου και κάνε μια μπάλα τη ζύμη Σκεπάζεις με μια πετσέτα και αφήνεις στην άκρη, σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει η ζύμη ή απλά αφήνεις τον αρτοπαρασκευαστή να κάνει όλη τη δουλειά Όταν θα έχει φουσκώσει, θα το ξαναζυμώσεις για 1-2 λεπτά και θα χωρίσεις τη ζύμη στα 30 ή στα 40 αν θες να βγουν ακόμη πιο τραγανά Στρώνεις λαδόκολλα σε 2 λαμαρίνες Πλάθεις στρογγυλά μπαλάκια και έπειτα μακρόστενα κριτσίνια προσέχοντας να έχουν παντού το ίδιο πάχος. Τα αφήνεις σε ζεστό μέρος να ξεκουραστούν Όταν θα ολοκληρώνεις τη δεύτερη λαμαρίνα, θα προθερμάνεις το φούρνο σου στους 170 σε αέρα Σε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ θα τοποθετήσεις τον ηλιόσπορο και σε μια άλλη νερό στο οποίο θα διαλύσεις 2 κ.σ μέλι Βουτάς τα κριτσίνια πρώτα στο νερό και έπειτα στον ηλιόσπορο και τοποθετείς στη λαμαρίνα Θα τα ψήσεις σε προθερμασμένο φούρνο στο κάτω μέρος (μπορείς όμως να βάλεις και 2 λαμαρίνες ταυτόχρονα) για 20 λεπτά στους 170 και για άλλα 10 λεπτά στους 150. Όταν τα βγάλεις θα είναι λίγο μαλακά, όταν κρυώσουν θα σκληρύνουν. Άστα να κρυώσουν και αποθήκευσέ τα σε γυάλινο βάζο που κλείνει αεροστεγώς. Μπορείς να τα κρατήσεις τουλάχιστον για μία βδομάδα Να θυμάσαι πως ανάλογα το μέγεθός τους αλλάζει και ο χρόνος ψησίματοςΚριτσίνια ηλιόσπορου
Ingredients
Instructions
Notes
Η διατροφική ανάλυση για τα κριτσίνια ηλιόσπορου
Η διαδικασία για να φτιάξεις τα κριτσίνια ηλιόσπορου , βήμα- βήμα (πάτα πάνω στην εικόνα για μέγιστη ανάλυση)
-
Για να δεις και άλλες συνταγές για κριτσίνια, πάτα εδώ
-
Για να δεις και άλλες συνταγές με ηλιόσπορο, πάτα εδώ
-
Για να δεις και άλλες συνταγές με αλεύρι ολικής, πάτα εδώ
Αν δεν έχεις αρτοπαρασκευαστή και θέλεις να προμηθευτείς έναν, ώστε να φτιάχνεις αρτοσκευάσματα με πραγματικό αλεύρι, χωρίς χημικά διογκωτικά και συντηρητικά, πάνω πάνω στην παρακάτω φωτογραφία. Την πρώτη φορά που θα ξυπνήσεις από τη μυρωδιά του φρεσκοψημένου ψωμιού, πίστεψέ με, απλά θα αναρωτιέσαι γιατί δεν το είχες κάνει τόσο καιρό!
Ακολούθησέ με σε Facebook, Instagram, Bloglovin, Pinterest, Youtube και κάνε την εγγραφή σου στο Newsletter, ώστε να μη χάνεις κανένα νέο άρθρο.
Δοκίμασες τη συνταγή; Μοιράσου τη φωτογραφία στα social χρησιμοποιώντας το #miss_healthy_living_gr
Καλή σου απόλαυση!
- Η Νεκταρία είπε “Σούπερ!!! Υπέροχες μυρωδιές!Έφαγα δύο για να δοκιμάσω!!!”
2 Σχόλια
Γιώτα
10/10/2020 at 11:01Καλημέρα. Έφτιαξα τα κριτσινια ολικής και μου βγήκαν μαλακά και μαστιχωτα. Τι μπορεί να έφταιξε; έκανα ακριβώς την συνταγή. Ευχαριστώ πολύ.
Miss Healthy Living
12/10/2020 at 08:40θα ήθελαν άλλο λίγο ψήσιμο. Ίσως ο φούρνος σου δεν είναι τόσο δυνατός. Ή έβαλες περισσότερα υγρά. Χρησιμοποίησες ζυγαριά? Τήρησες ακριβώς τις αναλογίες?