Κριτσίνια καρότου με δίκοκκο αλεύρι και φαγόπυρο. Όταν λέω κριτσίνια, εννοώ κριτσίνια σχεδόν όπως τα έτοιμα. Οπότε να σου εξηγήσω λίγο τι εννοώ με το σχεδόν. Σχεδόν ίδια με τα έτοιμα κατά 90%. Δεν είναι ακριβώς ίδια γιατί δεν έχω χρησιμοποιήσει λευκό αλεύρι, ούτε μαργαρίνη βέβαια και μείωσα αρκετά την ποσότητα της λιπαρής ουσίας. Η δική μου εκδοχή όμως, με δίκοκκο αλεύρι , αλεύρι φαγόπυρου, λιναρόσπορο και ελαιόλαδο, εκτός του ότι σαφώς και υπερτερεί σε θρεπτική αξία, μοιάζει επικίνδυνα σε γεύση και υφή με αυτά που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Τόσο πολύ που αρκεί να σου πω πως η Σοφία ενθουσιασμένη αναφώνησε “Μαμά είναι τέλεια, ακριβώς όπως του σχολείου“.
Τι αλλαγές/ τροποποιήσεις μπορείς να κάνεις
- Αν δεν έχεις τα συγκεκριμένα άλευρα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις σε ίδια ποσότητα αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή κίτρινο για ζυμωτό ψωμί. Αν θες οπωσδήποτε ολικής, αν σου αρέσει το αποτέλεσμα τότε οκ, μπορείς και με αυτό.
- Αν δε θες να χρησιμοποιήσεις κρασί, τότε καλύτερα να μην τα φτιάξεις. Το κρασί εξατμίζεται κατά τη διάρκεια του ψησίματος, οπότε μην ανησυχείς αν έχεις παιδιά.
- Αν θες να μειώσεις την ποσότητα του ελαιόλαδου, μπορείς να το κάνεις αλλά δε θα βγουν τόσο τραγανά.
- Αλάτι μπορείς να βάλεις περισσότερο. Η ποσότητα που προτείνω είναι η ελάχιστη
Γενικά να ξέρεις πως αν κάνεις αλλαγές δεν μπορώ να εγγυηθώ για το αποτέλεσμα. Αυτό που λέω πάντα είναι, ειδικά αν δεν έχεις εμπειρία, κάνε την πρώτη φορά ακριβώς μα ακριβώς τη συνταγή ώστε να ξέρεις το αποτέλεσμά της και μετά, κάνε τυχόν τροποποιήσεις εφόσον το θεωρείς απαραίτητο.
Στο τέλος μπορείς να δεις φωτογραφίες με τη διαδικασία βήμα- βήμα καθώς και τη διατροφική ανάλυση της συνταγής
Κριτσίνια καρότου με δίκοκκο αλεύρι και φαγόπυρο Τρίβεις το καρότο από την χοντρή πλευρά του τρίφτη και στραγγίζεις από περιττά υγρά Τοποθετείς στον κάδο της κουζινομηχανής τα άλευρα, το αλάτι, το λιναρόσπορο, το μέλι, το κρασί και το ελαιόλαδο. Χτυπάς στην αργή ταχύτητα για 1.5-2 λεπτά Προσθέτεις το καρότο και το baking. Χτυπάς στην αργή ταχύτητα για 1 λεπτό Στρώνεις λαδόκολλα σε 3 λαμαρίνες Λαδώνεις πάρα πολύ καλά τα χέρια σου γιατί η ζύμη θα κολλάει και την χωρίζεις ανά 30 γρ Πλάθεις στρογγυλά μπαλάκια και έπειτα μακρόστενα κριτσίνια προσέχοντας να έχουν παντού το ίδιο πάχος και κόβεις με τον κόφτη της πίτσας Όταν θα ολοκληρώνεις τη δεύτερη λαμαρίνα, θα προθερμάνεις το φούρνο σου στους 180 σε αέρα Θα ψήσεις σε προθερμασμένο φούρνο στο κάτω μέρος (μπορείς όμως να βάλεις και 2 λαμαρίνες ταυτόχρονα) για 23-25 λεπτά. Πρόσεξε γιατί αρπάζουν εύκολα. Όταν τα βγάλεις θα είναι λίγο μαλακά, όταν κρυώσουν θα σκληρύνουν. Άστα να κρυώσουν και αποθήκευσέ τα σε γυάλινο βάζο που κλείνει αεροστεγώς. Μπορείς να τα κρατήσεις τουλάχιστον για μία βδομάδα Αν δεν έχεις κουζινομηχανή θα κάνεις την ίδια διαδικασία στο χέρι ή στον αρτοπαρασκευαστή. Να ξέρεις όμως πως θα παιδευτείς γιατί θα κολλάει αρκετά, είδικά αφού προσθέσεις το καρότο. Αν χρησιμοποιήσεις μαγιά θα πρέπει να τα αφήσεις να ξεκουραστούν λίγο. Μην περιμένεις να φουσκώσουν πολύ, είναι ελάχιστη η μαγιάΚριτσίνια καρότου
Ingredients
Instructions
Notes
Η διατροφική ανάλυση για τα κριτσίνια καρότου
Η διαδικασία για να φτιάξεις τα κριτσίνια καρότου, βήμα- βήμα (πάτα πάνω στην εικόνα για μέγιστη ανάλυση)
-
Για να δεις και άλλες συνταγές για κριτσίνια, πάτα εδώ
-
Για να δεις και άλλες συνταγές με αλεύρι φαγόπυρου, πάτα εδώ
-
Για να δεις και άλλες συνταγές με καρότα, πάτα εδώ
Αν δεν έχεις αρτοπαρασκευαστή και θέλεις να προμηθευτείς έναν, ώστε να φτιάχνεις αρτοσκευάσματα με πραγματικό αλεύρι, χωρίς χημικά διογκωτικά και συντηρητικά, πάνω πάνω στην παρακάτω φωτογραφία. Την πρώτη φορά που θα ξυπνήσεις από τη μυρωδιά του φρεσκοψημένου ψωμιού, πίστεψέ με, απλά θα αναρωτιέσαι γιατί δεν το είχες κάνει τόσο καιρό!
Ακολούθησέ με σε Facebook, Instagram, Bloglovin, Pinterest, Youtube και κάνε την εγγραφή σου στο Newsletter, ώστε να μη χάνεις κανένα νέο άρθρο.
Δοκίμασες τη συνταγή; Μοιράσου τη φωτογραφία στα social χρησιμοποιώντας το #miss_healthy_living_gr
Καλή σου απόλαυση!
- Η Άντζελα έφτιαξε κιόλας τα κριτσίνια και είπε “Ετοιμααααα!!!! Τραγανά και νόστιμα! Η συνταγή εχει καταχωρηθεί στο αρχείο μου!!!
Σ’ ευχαριστώ πολύ πολυυυυ!!!
“
- Η Ορσαλία είπε “Ευχαριστώ για τη συνταγή!!! Τη φτιάξαμε μαζί με τα παιδιά μου και μας άρεσαν πολύ!!!!”
- Η Χαρίκλεια είπε “Τέλεια τα κριτσινάκια καρότου! Είμαι σίγουρη ότι θα τα λατρέψει ο Ευγένιος όταν ξυπνήσει!!! Για αλεύρι χρησιμοποίησα αλεύρι βρώμης και λευκό. (ό,τι είχα σπίτι). Σε ευχαριστούμε”
- Η Βερόνικα είπε “Είναι πολύ νόστιμα“
4 Σχόλια
Nafsika
18/09/2020 at 12:15Φαινονται φανταστικα! Μπορω να παραλειψω τον λιναροσπορο?
Miss Healthy Living
23/09/2020 at 08:36ναι βέβαια αν κ δεν τον καταλαβαίνεις. πρόσεξε λίγο τα υγρά αν δεν τον βάλεις, θέλει λίγο λιγότερο
Μάγδα Κουνελη
10/11/2020 at 12:27Τα κριτσινια τα ψήνουμε στον αέρα;Εμένα μαύρισαν στα 15 λεπτά κ δε ξέρω τι έκανα λαθος
Miss Healthy Living
11/11/2020 at 08:09Στον αέρα, στο κάτω μέρος του φούρνου. Ή είναι πολύ δυνατός ο φούρνος σου, ή τα έκανες πολύ πιο μικρά και λεπτά ή δεν τα είχες στο κάτω μέρος του φούρνου!