Τα κριτσίνια είναι πολύ βολικά γιατί τρώγονται όλες τις ώρες της ημέρας, είτε για να μας κόψουν λίγο την πείνα, είτε σαν συνοδευτικά στο φαγητό μας αντί για ψωμί, είτε σε πλατό τυριών, είτε με κάποιο ντιπ. Τα έτοιμα που κυκλοφορούν στο εμπόριο, δυστυχώς, αν και είναι η πιο εύκολη λύση, δεν είναι και η καλύτερη επιλογή. Είναι γεμάτα με φυτικά λίπη, ζάχαρη, αλάτι, συντηρητικά, χημικά διογκωτικά και λευκό αλεύρι. Σήμερα θα φτιάξουμε πεντανόστιμα, σπιτικά, υγιεινά κριτσίνια με σπανάκι. Θα ξετρελαθείτε με το πόσο νόστιμα είναι και θα εκπλαγείτε με το πόσο γρήγορα και εύκολα γίνονται.
Στο τέλος μπορείτε να δείτε φωτογραφίες με τη διαδικασία βήμα- βήμα καθώς και τη διατροφική ανάλυση της συνταγής
Κριτσίνια με δίκοκκο αλεύρι και σπανάκι
Κριτσίνια με δίκοκκο αλεύρι και σπανάκι
Ingredients
- 500 γρ αλεύρι (χρησιμοποίησα Ζέας) (ιδανικά κοσκινισμένο)
- 2 κ.σ τριμμένο αποξηραμένο κρεμμύδι
- 50 γρ ελαιόλαδο
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 1 κ.σ μέλι
- 170 γρ ζεστό νερό (περίπου 35-40 βαθμούς)
- 120 γρ σπανάκι (μόνο τα φύλλα) ή και περισσότερο
- 1 κ.γ αλάτι (τουλάχιστον)
Instructions
Πρώτα πλένουμε το σπανάκι πολύ καλά. Κόβουμε τα κοτσάνια και κρατάμε μόνο τα φύλλα. Προσοχή!!!Δεν χρησιμοποιούμε μαχαίρι παρά μόνο τα δάχτυλα μας
Σε ένα μεγάλο μπολ ή στον κάδο του αρτοπαρασκευστή τοποθετείς την μαγιά, το μέλι, 3 κουταλιές της σούπας από το αλεύρι και 100 γρ ζεστό νερό. Ανακατεύεις και αφήνεις στην άκρη να ενεργοποιηθεί η μαγιά να βγάλει φουσκάλες δηλαδή
Μετά από λίγο προσθέτεις όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύεις και ζυμώνεις μέχρι να έχεις ένα ωραίο, μαλακό και εύπλαστο ζυμάρι ή απλά αφήνεις τον αρτοπαρασκευαστή να κάνει όλη τη δουλειά
Σκεπάζεις με μια πετσέτα και αφήνεις στην άκρη, σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει η ζύμη ή απλά αφήνεις τον αρτοπαρασκευαστή να κάνει όλη τη δουλειά
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 σε αέρα και στρώνουμε λαδόκολλα στις λαμαρίνες του φούρνου
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 ίσα μέρη
Πλάθουμε κάθε κομμάτι σε ένα μεγάλο μακαρόνι
Έπειτα χωρίζουμε κάθε μακαρόνι σε 3 ή 4 μέρη
Τοποθετούμε κάθε κριτσίνι στη λαδόκολλα και ψήνουμε στους 180 σε αέρα για 15 λεπτά αν τα θέλουμε μαλακά ή 18 λεπτά αν τα θέλουμε τραγανά ή 20 λεπτά αν τα θέλουμε κριτσανιστά.
Όταν τα βγάλουμε από το φούρνο θα είναι μαλακά αλλά σε λίγα λεπτά θα σκληρύνουν
Notes
Αν δεν έχεις αρτοπαρασκευαστή και είναι χειμώνας, θα πρέπει να βοηθήσεις τη ζύμη να φουσκώσει. Μπορείς να το κάνεις βάζοντας το μπολ κοντά σε εστία ζέστης. φούρνο, καλοριφέρ, μάτι κουζίνας ή ηλεκτρική κουβέρτα, όπως πολύ έξυπνα μου πρότεινε ο φίλος μου ο Αντρέας
Η διατροφική ανάλυση για τα κριτσίνια με σπανάκι
Η διαδικασία για να φτιάξετε τα κριτσίνια με σπανάκι βήμα- βήμα
- Πρώτα πλένουμε το σπανάκι πολύ καλά. Κόβουμε τα κοτσάνια και κρατάμε μόνο τα φύλλα. Προσοχή!!!Δεν χρησιμοποιούμε μαχαίρι παρά μόνο τα δάχτυλα μας
- Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαγιά, το μέλι, 3 κουταλιές της σούπας από το αλεύρι 100 γρ ζεστό νερό. Όχι καυτό, γύρω στους 35 βαθμούς. Ανακατεύουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να ενεργοποιηθεί. Να βγάλει φουσκάλες και να γίνει κάπως έτσι….
- Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ωραίο εύπλαστο ζυμάρι. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 σε αέρα και στρώνουμε λαδόκολλα στις λαμαρίνες του φούρνου. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 ίσα μέρη
- Πλάθουμε κάθε κομμάτι σε ένα μεγάλο μακαρόνι
- Έπειτα χωρίζουμε κάθε μακαρόνι σε 3 ή 4 μέρη
- Τοποθετούμε κάθε κριτσίνι στη λαδόκολλα και ψήνουμε στους 180 σε αέρα για 15 λεπτά αν τα θέλουμε μαλακά ή 18 λεπτά αν τα θέλουμε τραγανά ή 20 λεπτά αν τα θέλουμε κριτσανιστά.

Συμβουλές- Παραλλαγές

– Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο αλεύρι έχετε- ειδικά με το κίτρινο για ζυμωτό ψωμί γίνονται πολύ νόστιμα
– Το αλάτι που σας προτείνω είναι λίγο και βγαίνουν ανάλατα. Τα έκανα έτσι όμως επειδή τα τρώνε μανιωδώς τα παιδιά μου
– Μπορείτε να αντικαταστήσετε μέρος του νερού με λευκό κρασί
– Αποξηραμένο κρεμμύδι μπορείτε να βρείτε σε όλα τα σούπερ μάρκετ καθώς και σε μαγαζιά με ξηρούς καρπούς ή μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας αν έχετε αποξηραντή. Μην το παραλείψετε, πραγματικά τα απογειώνει
– Για πιο γρήγορα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε baking powder και όχι μαγιά. Εγώ προτιμώ τη μαγιά επειδή αποφεύγω τα χημικά προϊόντα
-
Για να δείτε και άλλες συνταγές με κριτσίνια, πατήστε εδώ
-
Για να δείτε πως φτιάχνουμε αποξηραμένο κρεμμύδι, πατήστε εδώ
Αν δεν έχεις αρτοπαρασκευαστή και θέλεις να προμηθευτείς έναν, ώστε να φτιάχνεις αρτοσκευάσματα με πραγματικό αλεύρι, χωρίς χημικά διογκωτικά και συντηρητικά, πάνω πάνω στην παρακάτω φωτογραφία. Την πρώτη φορά που θα ξυπνήσεις από τη μυρωδιά του φρεσκοψημένου ψωμιού, πίστεψέ με, απλά θα αναρωτιέσαι γιατί δεν το είχες κάνει τόσο καιρό!
Ακολουθήστε με σε Facebook, Instagram, Bloglovin, Pinterest, Youtube και εγγραφείτε στο Newsletter, ώστε να μη χάνετε κανένα άρθρο.
Το δοκιμάσατε ? Ανεβάστε τη φωτογραφία στα social χρησιμοποιώντας το #miss_healthy_living_gr
Καλή σας απόλαυση!
- Η ΤΖένη έφτιαξε τα κριτσίνια με σπανάκι και είπε “Έκανα σήμερα και τα κριτσίνια με σπανάκι!Πεντανόστιμα,συγχαρητήρια για την συνταγή!”
No Comments