Αλμυρά Σνακ/ Κάν΄το μόνη σου/ Κριτσίνια/ Νηστίσιμα/ Σπανάκι

Κριτσίνια με αλεύρι Ζέας και σπανάκι

Κριτσίνια με αλεύρι Ζέας και σπανάκι

Τα κριτσίνια είναι πολύ βολικά γιατί τρώγονται όλες τις ώρες της ημέρας, είτε για να μας κόψουν λίγο την πείνα, είτε σαν συνοδευτικά στο φαγητό μας αντί για ψωμί, είτε σε πλατό τυριών, είτε με κάποιο ντιπ. Τα έτοιμα που κυκλοφορούν στο εμπόριο, δυστυχώς, αν και είναι η πιο εύκολη λύση, δεν είναι και η καλύτερη επιλογή. Είναι γεμάτα με φυτικά λίπη, ζάχαρη, αλάτι, συντηρητικά, χημικά διογκωτικά και λευκό αλεύρι. Σήμερα θα φτιάξουμε πεντανόστιμα, σπιτικά, υγιεινά κριτσίνια με σπανάκι. Θα ξετρελαθείτε με το πόσο νόστιμα είναι και θα εκπλαγείτε με το πόσο γρήγορα και εύκολα γίνονται.

Κριτσίνια με αλεύρι Ζέας και σπανάκι 10

Στο τέλος μπορείτε να δείτε φωτογραφίες με τη διαδικασία, βήμα- βήμα

Κριτσίνια με αλεύρι Ζέας και σπανάκι

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
By Miss Healthy Living Serves: 32
Prep Time: 20 λεπτά Cooking Time: 18 λεπτά

Κριτσίνια με αλεύρι Ζέας και σπανάκι

Ingredients

  • 500 γρ αλεύρι (χρησιμοποίησα Ζέας)
  • 2 κ.σ τριμμένο αποξηραμένο κρεμμύδι
  • 50 γρ ελαιόλαδο
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1 κ.σ μέλι
  • 170 γρ ζεστό νερό (περίπου 35-40 βαθμούς)
  • 120 γρ σπανάκι (μόνο τα φύλλα) ή και περισσότερο
  • 1 κ.γ αλάτι (τουλάχιστον)

Instructions

1

Πρώτα πλένουμε το σπανάκι πολύ καλά. Κόβουμε τα κοτσάνια και κρατάμε μόνο τα φύλλα. Προσοχή!!!Δεν χρησιμοποιούμε μαχαίρι παρά μόνο τα δάχτυλα μας

2

Ετοιμάζουμε τη ζύμη μας. Τώρα που είναι χειμώνας και κάνει κρύο τις ζύμες τις βάζω στον αρτοπαρασκευαστή. Επιλέγω το πρόγραμμα «ζύμη –dough» και αφήνω το μηχάνημα να αναλάβει το ζύμωμα και το φούσκωμα. Αν δεν έχετε αρτοπαρασκευστή δεν υπάρχει πρόβλημα. Και πάλι μπορείτε να τα κάνετε ακολουθώντας την κλασική διαδικασία. Επειδή όμως θέλουμε ζέστη για να φουσκώσει η ζύμη, μπορείτε να επιλέξετε έναν από τους παρακάτω τρόπους. Θα βάλετε τη ζύμη σε ένα μπολ, σκεπασμένο με πετσέτα και θα το αφήσετε μέσα στο φούρνο στους 30 βαθμούς ή κοντά σε καλοριφέρ- τζάκι, ή πάνω σε ηλεκτρική κουβέρτα (αυτό το μυστικό το μοιράστηκε μαζί μου ο Ανδρέας και τον ευχαριστώ πολύ γι’ αυτό) . Προσοχή, δε θέλουμε μεγαλύτερη θερμοκρασία γιατί θα ξεραθεί η ζύμη μας

3

Αν δεν έχουμε αρτοπαρασκευαστή

4

Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαγιά, το μέλι, 3 κουταλιές της σούπας από το αλεύρι 100 γρ ζεστό νερό. Όχι καυτό, γύρω στους 35 βαθμούς. Ανακατεύουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να ενεργοποιηθεί, να βγάλει φουσκάλες δηλαδή όπως και στη φωτογραφία παρακάτω

5

Στη συνέχεια προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ωραίο εύπλαστο ζυμάρι. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει.

6

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 σε αέρα και στρώνουμε λαδόκολλα στις λαμαρίνες του φούρνου

7

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 ίσα μέρη

8

Πλάθουμε κάθε κομμάτι σε ένα μεγάλο μακαρόνι

9

Έπειτα χωρίζουμε κάθε μακαρόνι σε 3 ή 4 μέρη

10

Τοποθετούμε κάθε κριτσίνι στη λαδόκολλα και ψήνουμε στους 180 σε αέρα για 15 λεπτά αν τα θέλουμε μαλακά ή 18 λεπτά αν τα θέλουμε τραγανά ή 20 λεπτά αν τα θέλουμε κριτσανιστά.

11

Όταν τα βγάλουμε από το φούρνο θα είναι μαλακά αλλά σε λίγα λεπτά θα σκληρύνουν

Η διαδικασία για να φτιάξετε κριτσίνια με σπανάκι βήμα- βήμα

Κριτσίνια με αλεύρι Ζέας και σπανάκι 8
Συμβουλές- Παραλλαγές
– Τα 120 γρ σπανάκι θεωρώ ότι είναι η ελάχιστη ποσότητα που μπορείτε να βάλετε. Εγώ συνήθως βάζω 150
– Επειδή μου αρέσει να εκμεταλλεύομαι όλες τις πρώτες ύλες, το σπανάκι το βάζω αυτούσιο στον αποχυμωτή και το ζουμί που βγαίνει το χρησιμοποιώ αντί για νερό. Το σπανάκι που αποβάλλεται το χρησιμοποιώ αντί για τα φύλλα. Τα κριτσίνια βγαίνουν πιο πράσινα κ με  πιο έντονη γεύση σπανάκι. Ο λόγος που δε σας τα δείχνω με αυτόν τον τρόπο είναι γιατί οι περισσότεροι δεν έχουν αποχυμωτή
– Μπορείτε να τα καλύψετε με σουσάμι, ηλιόσπορο, λιναρόσπορο
– Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε περισσότερο ή λιγότερο ελαιόλαδο και να αυξομειώσετε αντίστοιχα το νερό
– Μπορείτε να προσθέσετε διατροφική μαγιά ή τυρί σε σκόνη
Κριτσίνια με αλεύρι Ζέας και σπανάκι 9
– Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο αλεύρι έχετε- ειδικά με το κίτρινο για ζυμωτό ψωμί γίνονται πολύ νόστιμα
– Το αλάτι που σας προτείνω είναι λίγο και βγαίνουν ανάλατα. Τα έκανα έτσι όμως επειδή τα τρώνε μανιωδώς τα παιδιά μου
– Μπορείτε να αντικαταστήσετε μέρος του νερού με λευκό κρασί
Αποξηραμένο κρεμμύδι μπορείτε να βρείτε σε όλα τα σούπερ μάρκετ καθώς και σε μαγαζιά με ξηρούς καρπούς ή μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας αν έχετε αποξηραντή. Μην το παραλείψετε, πραγματικά τα απογειώνει
– Για πιο γρήγορα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε baking powder και όχι μαγιά. Εγώ προτιμώ τη μαγιά επειδή αποφεύγω τα χημικά προϊόντα
Για να δείτε και άλλες συνταγές με κριτσίνια, πατήστε εδώ
Για να δείτε πως φτιάχνουμε αποξηραμένο κρεμμύδι, πατήστε εδώ
Ακολουθήστε με σε Facebook, Instagram, Bloglovin και εγγραφείτε στο Newsletter, ώστε να μη χάνετε κανένα άρθρο
Το φτιάξατε? Περιμένω να μου στείλετε τις δικές σας φωτογραφίες καθώς και το πως σας φάνηκε!
Καλή σας απόλαυση!
Το περιεχόμενο αυτού του blog αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του, χωρίς τη συγκατάθεση μου. Αν σας ενδιαφέρει το περιεχόμενο, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου, ώστε να εξετάσουμε πιθανό τρόπο συνεργασίας. 

Newsletter

Ρίξτε μια ματιά και εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Θα χαρώ πολύ να διαβάσω το σχόλιο σου

thirteen + 1 =