Κριτσίνια/ Νηστίσιμα/ Παντζάρια

Κριτσίνια με παντζάρι και αλεύρι Ζέας

Κριτσίνια με παντζαρι

Εκεί που είχα την εντύπωση ότι μου ήρθε τρομερή και πρωτότυπη ιδέα, ακριβώς 3 μέρες αργότερα βρήκα κριτσίνια με παντζάρι σε έναν φούρνο στο Γέρακα. Η αλήθεια είναι ότι δεν τα έχω συναντήσει αλλού.  Εσείς?  Τα έχετε δει σε κάποιο φούρνο? Έχετε δοκιμάσει ποτέ?

Τα κριτσίνια αυτά τρώγονται όλες τις ώρες της ημέρας, είναι πεντανόστιμα, εξαιρετικά θρεπτικά, δεν καταλαβαίνεις ότι τρως παντζάρια (σε περίπτωση που δε σας αρέσουν) και λόγω του χρώματος τους, είναι πολύ εύκολο να τα δοκιμάσουν ακόμη και τα πιο «δύσκολα» παιδιά.

Στο σημείο αυτό να σας πω πως τα παντζάρια δικαίως συγκαταλέγονται στα πιο ευεργετικά για τον οργανισμό λαχανικά. Είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, σίδηρο, βιταμίνη C, μαγνήσιο, κάλιο, νάτριο και αντιοξειδωτικά. Ανάμεσα στις αμέτρητες ιδιότητες του είναι η μείωση της χοληστερίνης, η αύξηση της αντοχής, η μείωση της πίεσης, η αύξηση της αντοχής και η καθαρκτική δράση.

Στο τέλος μπορείτε να δείτε φωτογραφίες με τη διαδικασία, βήμα- βήμα

Κριτσίνια παντζαριού με αλεύρι Ζέας

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (7 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...
By Miss Healthy Living Serves: 32
Prep Time: 10 λεπτά Cooking Time: 25 λεπτά

Κριτσίνια παντζαριού με αλεύρι Ζέας

Ingredients

  • 130 γρ βρασμένα παντζάρια (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και έτοιμα συσκευασμένα)
  • 30 γρ ελαιόλαδο ή και περισσότερο αν θέλετε (θα χρειαστεί όμως να μειώσετε το νερό)
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 400 γρ αλεύρι (χρησιμοποίησα Ζέας)
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1 κ.σ μέλι
  • 140 γρ ζεστό νερό – περίπου 35 βαθμούς
  • αλάτι κατά βούληση
  • Προαιρετικά
  • σουσάμι
  • σπασμένο λιναρόσπορο
  • μαυροκούκι
  • ηλιόσπορο

Instructions

1

Σε ένα μεγάλο μπολ ή στον κάδο του αρτοπαρασκευστή τοποθετείς την μαγιά, το μέλι, 3 κουταλιές της σούπας από το αλεύρι και 100 γρ ζεστό νερό. Ανακατεύεις και αφήνεις στην άκρη να ενεργοποιηθεί η μαγιά να βγάλει φουσκάλες δηλαδή

2

Όσο περιμένουμε τη μαγιά να φουσκώσει τρίβουμε τα παντζάρια στην μικρή πλευρά του τρίφτη

3

Μετά από λίγο προσθέτεις όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύεις και ζυμώνεις μέχρι να έχεις ένα ωραίο, μαλακό και εύπλαστο ζυμάρι ή απλά αφήνεις τον αρτοπαρασκευαστή να κάνει όλη τη δουλειά

4

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 ίσα μέρη

5

Πλάθουμε κάθε κομμάτι σε ένα μεγάλο μακαρόνι

6

Έπειτα χωρίζουμε κάθε μακαρόνι σε 3 ή 4 μέρη

7

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 σε αέρα. Στρώνουμε λαδόκολλα στις λαμαρίνες του φούρνου και αφήνουμε τα κριτσίνια μας να φουσκώσουν. Σε10-15 λεπτά θα φουσκώσουν και θα γίνουν κάπως έτσι

8

Ψήνουμε στους 180 σε αέρα για 20 - 25 λεπτά (ανάλογα το πάχος τους και το πόσο κρατσανιστά τα προτιμάμε. Όταν τα βγάλουμε από το φούρνο θα είναι σχετικά μαλακά, αλλά σε λίγα λεπτά θα σκληρύνουν

Notes

Αν δεν έχεις αρτοπαρασκευαστή και είναι χειμώνας, θα πρέπει να βοηθήσεις τη ζύμη να φουσκώσει. Μπορείς να το κάνεις βάζοντας το μπολ κοντά σε εστία ζέστης. φούρνο, καλοριφέρ, μάτι κουζίνας ή ηλεκτρική κουβέρτα, όπως πολύ έξυπνα μου πρότεινε ο φίλος μου ο Αντρέας

Η διατροφική ανάλυση για τα κριτσίνια με παντζάρι 

κριτσίνια-με-παντζάρι-θερμίδες-διατροφική-ανάλυση

Η διαδικασία για να φτιάξετε κριτσίνια με παντζάρι βήμα- βήμα
Κριτσίνια με παντζαρι 5
Tips:   
– Προσοχή ίσως χρειαστεί να προσθέσετε και άλλο αλεύρι διότι τα παντζάρια «κατεβάζουν υγρά».
– Επειδή αυτά τα κριτσίνια δεν έχουν συντηρητικά, ζάχαρη, φοινικέλαιο και πολύ αλάτι όπως τα έτοιμα, είναι προτιμότερο να τα διατηρούμε στην κατάψυξη, ώστε  να παραμείνουν φρεσκότατα, όπως την πρώτη μέρα που τα ψήσαμε. Το βράδυ θα τα αποψύχετε και την επόμενη μέρα μπορείτε να τα καταναλώσετε, να τα δώσετε στα παιδιά σας στο σχολείο, στις δραστηριότητες τους, παντού!
– Να τονίσω δε, ότι δεν τα τρώμε όλα σε 1-2 μέρες επειδή είναι υγιεινά! Ναι, είναι πεντανόστιμα, ναι είναι υγιεινά, ναι δεν έχουν βλαβερά συστατικά, αυτό όμως δε σημαίνει πως δεν έχουν θερμίδες
  • Για να δείτε και άλλες συνταγές με κριτσίνια, πατήστε εδώ
Αν δεν έχεις αρτοπαρασκευαστή και θέλεις να προμηθευτείς έναν, ώστε να φτιάχνεις αρτοσκευάσματα με πραγματικό αλεύρι, χωρίς χημικά διογκωτικά και συντηρητικά, πάνω πάνω στην παρακάτω φωτογραφία. Την πρώτη φορά που θα ξυπνήσεις από τη μυρωδιά του φρεσκοψημένου ψωμιού, πίστεψέ με, απλά θα αναρωτιέσαι γιατί δεν το είχες κάνει τόσο καιρό! 

αρτοπαρασκευαστής

Ακολουθήστε με σε Facebook, Instagram, Bloglovin, PinterestYoutube και εγγραφείτε στο Newsletter, ώστε να μη χάνετε κανένα άρθρο.
Το δοκιμάσατε ? Ανεβάστε τη φωτογραφία στα social χρησιμοποιώντας το #miss_healthy_living_gr
Καλή σας απόλαυση!
  • Η Έλλη έφτιαξε τα κριτσίνια με παντζάρι και είπε “Υπέροχααααα τα κριτσίνια σου…😘. Θα τα κάνω σε όλες τις παραλλαγές!!!😉

κριτσίνια παντζαριού

 

  • Η Τζένη έφτιαξε τα κριτσίνια με παντζάρι και είπε “Έτοιμα τα κριτσίνια με το πατζάρι! Πολύ νόστιμα.😀

κριτσίνια-με-παντζάρι

  • Η Κατερίνα έφτιαξε τα κριτσίνια με παντζάρι και είπεΦτιάξαμε τα κριτσίνια του Ολυμπιακού, γιατί είναι αδιανόητο να φάμε κάτι με λαχανικά, οπότε τα βάψαμε με χρώμα κόκκινα (τι να κάνω η μάνα…αθώα λευκά ψέματα) και τα κάναμε και λίγο ψωμένια γιατι η μικρή τώρα βγάζει το τέταρτο δόντι 😅😅. Αγαπήθηκαν γιατι τους φάγαμε τους Ολυμπιακούς (ΠΑΟ εμείς!!).” 

κριτσίνια με παντζάρι

Το περιεχόμενο αυτού του blog αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του, χωρίς τη συγκατάθεση μου. Αν σας ενδιαφέρει το περιεχόμενο, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου, ώστε να εξετάσουμε πιθανό τρόπο συνεργασίας. 

Newsletter

Ρίξτε μια ματιά και εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Θα χαρώ πολύ να διαβάσω το σχόλιο σου