Η λαγάνα αν εξαιρέσεις το σχήμα της, δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που να την κάνει να ξεχωρίζει από το ψωμί που συνηθίζουμε να καταναλώνουμε καθημερινά. Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι την Καθαρά Δευτέρα που την καταναλώνουν, αναρωτιούνται γιατί να μην μπορούν να την έχουν όλο τον χρόνο.
Λίγο η νηστεία της ημέρας, λίγο ότι την τρώμε μια φορά το χρόνο, πιστεύω ότι έχει διογκωθεί στο μυαλό μας και της έχουμε δώσει μεγαλύτερη αξία από ‘τι της πρέπει. Ίσως γι΄αυτό και οι αγαπημένοι μας αρτοποιοί το «εκμεταλλεύονται» και την υπερχρεώνουν. Έλαβα αρκετά μηνύματα από φίλες που μου ζήτησαν την δική μου υγιεινή, σπιτική και κυρίως οικονομική συνταγή. Απολαύστε λοιπόν αγνή, σπιτική και οικονομική λαγάνα με αλεύρι Ζέας και σας εύχομαι ολόψυχα, να περάσετε υπέροχα με τα αγαπημένα σας πρόσωπα!
Στο τέλος μπορείτε να δείτε φωτογραφίες με τη διαδικασία, βήμα- βήμα για να φτιάξετε σπιτική λαγάνα
Λαγάνα με αλεύρι Ζέας
Λαγάνα με αλεύρι Ζέας
Ingredients
- 500 γρ αλεύρι (Χρησιμοποίησα αλεύρι Ζέας, εσείς όποιο θέλετε και έχετε) (ιδανικά κοσκινισμένο)
- 1 φακελάκι ξερή μαγιά
- 2 κ.σ μέλι
- αλάτι (χρησιμοποίησα θαλασσινό)
- 30 γρ ελαιόλαδο
- 230 -250 νερό σε θερμοκρασία 35 βαθμούς περίπου
- σουσάμι (χρησιμοποίησα αναποφλοίωτο)
Instructions
Σε ένα μεγάλο μπολ ή στον κάδο του αρτοπαρασκευστή τοποθετείς την μαγιά, το μέλι, 3 κουταλιές της σούπας από το αλεύρι και 100 γρ ζεστό νερό. Ανακατεύεις και αφήνεις στην άκρη να ενεργοποιηθεί η μαγιά να βγάλει φουσκάλες δηλαδή
Μετά από λίγο προσθέτεις όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύεις και ζυμώνεις μέχρι να έχεις ένα ωραίο, μαλακό και εύπλαστο ζυμάρι ή απλά αφήνεις τον αρτοπαρασκευαστή να κάνει όλη τη δουλειά
Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη, σε ζεστό μέρος να φουσκώσει ή απλά αφήνεις τον αρτοπαρασκευαστή να κάνει όλη τη δουλειά
Τοποθετούμε λαδόκολλα στη λαμαρίνα του φούρνου. Αφού έχει φουσκώσει η ζύμη την ανοίγουμε στο επιθυμητό μέγεθος. Αφήνουμε πάλι για λίγο να φουσκώσει και κάνουμε βαθουλώματα με τα δάχτυλα μας
Βρέχουμε με νερό και πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι και λίγο ελαιόλαδο
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 σε αέρα για 20 - 25 λεπτά περίπου
Notes
Αν δεν έχεις αρτοπαρασκευαστή και είναι χειμώνας, θα πρέπει να βοηθήσεις τη ζύμη να φουσκώσει. Μπορείς να το κάνεις βάζοντας το μπολ κοντά σε εστία ζέστης. φούρνο, καλοριφέρ, μάτι κουζίνας ή ηλεκτρική κουβέρτα, όπως πολύ έξυπνα μου πρότεινε ο φίλος μου ο Αντρέας
Η διατροφική ανάλυση της λαγάνας με αλεύρι Ζέας
Η διαδικασία βήμα- βήμα για να φτιάξετε σπιτική λαγάνα με αλεύρι Ζέας
- Τοποθετούμε λαδόκολλα στη λαμαρίνα του φούρνου. Αφού έχει φουσκώσει η ζύμη την ανοίγουμε στο επιθυμητό μέγεθος. Αφήνουμε πάλι για λίγο να φουσκώσει και κάνουμε βαθουλώματα με τα δάχτυλα μας
- Βρέχουμε με νερό και πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι και λίγο ελαιόλαδο

Για να απογειώσετε τη λαγάνα σας μπορείτε να προσθέσετε:

-
Αν περισσέψει λαγάνα, μπορείτε να φτιάξετε πεντανόστιμα σπιτικά σκορδοκρουτόν
Αν δεν έχεις αρτοπαρασκευαστή και θέλεις να προμηθευτείς έναν, ώστε να φτιάχνεις αρτοσκευάσματα με πραγματικό αλεύρι, χωρίς χημικά διογκωτικά και συντηρητικά, πάνω πάνω στην παρακάτω φωτογραφία. Την πρώτη φορά που θα ξυπνήσεις από τη μυρωδιά του φρεσκοψημένου ψωμιού, πίστεψέ με, απλά θα αναρωτιέσαι γιατί δεν το είχες κάνει τόσο καιρό!
Ακολουθήστε με σε Facebook, Instagram, Bloglovin, Pinterest, Youtube και εγγραφείτε στο Newsletter, ώστε να μη χάνετε κανένα άρθρο.
Το δοκιμάσατε ? Ανεβάστε τη φωτογραφία στα social χρησιμοποιώντας το #miss_healthy_living_gr
Καλή σας απόλαυση!
- Η Βούλα έφτιαξε τη λαγάνα και είπε “Η λαγάνα μου φαίνεται υπέροχη…. Χρόνια πολλά και καλή σαρακοστή σε όλους μας με υγεία!!!”
- Η Μαρία είπε “Οι λαγάνες με αλεύρι Ζεας, έχω ενθουσιαστεί!!!”
- Η Μαρία είπε “Έτοιμη και δική μου λαγάνα, είναι τέλεια ευχαριστώ για τη συνταγή! Καλή Σαρακοστή!!!”
- Η Αναστασία είπε “Και αφού το ρίξανε όλοι στα ψωμιά εμείς είπαμε να φτιάξουμε λαγάνα!!!!!”
- Η Μαρία είπε “Υπέροχη η λαγάνα”
Το περιεχόμενο αυτού του blog αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του, χωρίς τη συγκατάθεση μου. Αν σας ενδιαφέρει το περιεχόμενο, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου, ώστε να εξετάσουμε πιθανό τρόπο συνεργασίας.
2 Σχόλια
ΜΑΡΙΑ
23/03/2020 at 12:08Τέλεια η λαγάνα,αν και μου έγινε η ζύμη (ίσως δικό μου λάθος) σχεδόν νερουλή. πρόσθεσα λιγο αλεύρι ,τόσο όσο να μπορώ να την βγάλω απο τον αρτο/η. Τέλος καλό ,όλα καλά.
Miss Healthy Living
23/03/2020 at 19:22Μήπως έβαλες 250 γρ νερό ή παραπάνω? Λέω 230-250… εκτός από αλέυρι μπορείς να λαδώσεις τα χέρια σου και η ζύμη δε θα κολλάει!