Λουκουμάδες με μέλι. Ναι, αλλά όχι σαν αυτούς που είχες μάθει να τρως, τους ολοστρόγγυλους εννοώ οι οποίοι κολυμπούν σε έναν τόνο λάδι. Μιλάω για τους δικούς μου λουκουμάδες, που μεταξύ μας, μπορείς να τους πεις και πανκέικς. Εμείς πάντως στο σπίτι μας όταν λέμε λουκουμάδες, αυτούς εννοούμε και τα κορίτσια τους λατρεύουν. Εννοείται πως έχουν φάει και από τους έτοιμους δεν έχουν εκφράσει όμως κάποια δυσαρέσκεια, ίσα- ίσα που είναι απόλυτα ικανοποιημένες από τους δικούς μας.
Τη σημερινή συνταγή την φτιάχνω συνήθως τις Κυριακές. Γίνονται πάαααρα πολύ γρήγορα και εύκολα, αλλά, και το τονίζω το αλλά, δεν είναι και από τις συνταγές που υπερηφανεύομαι. Από την άποψη πως έχω κάνει πολλές εκπτώσεις. Τι εννοώ με αυτό. Ότι έκανα τις απαραίτητες υποχωρήσεις ώστε να είναι όσο πιο κοντά γίνεται στους αγοραστούς. Καλύτερα όμως να σου αναλύσω τα υλικά και τον τρόπο υλοποίησης για να καταλάβεις καλύτερα.
Αλεύρι
Δεν χρησιμοποιώ άσπρο για όλες τις χρήσεις που έχουν οι κανονικοί, αλλά έναν ιδανικό συνδυασμό δίκοκκου με κίτρινο για ζυμωτό ψωμί. Τους έχω φτιάξει και μόνο με κίτρινο αλεύρι. Στη γεύση δεν έχει τόση διαφορά, όσο στο χρώμα και στο φούσκωμα. Από την στιγμή όμως που μπαίνει το μέλι και η κανέλα, θεωρώ πως δεν υπάρχει λόγος να μην μπει και ένα “καλύτερο” άλευρο. Εσύ βέβαια μπορείς να χρησιμοποιήσεις ό,τι αλεύρι έχεις.
Γλυκαντική ουσία
Δεν βάζω κάτι μέσα στο μείγμα, το μέλι που μπαίνει από πάνω είναι υπέρ-αρκετό! Όπως βλέπεις και στις φωτογραφίες, τα κορίτσια μου βάζουν μπόλικο!
Αρωματική ύλη
Χρησιμοποιώ άρωμα βανίλιας ή φυσική βανίλια Μαγαδασκάρης. Μπορείς όμως να χρησιμοποιήσεις και τη βανιλίνη. 1-2 μπαστουνάκια είναι υπέρ-αρκετά
Υγρό
Πάντα τους κάνω με νερό και τίποτα άλλο. Οκ, αν θες να πειραματιστείς μπορείς να δοκιμάσεις με γάλα φυτικό ή ζωικό.
Το μυστικό της επιτυχίας
Για μένα η επιτυχία τους και η δυσκολία που μπορεί να αντιμετωπίσεις είναι στο ψήσιμό τους.
-
Εγώ χρησιμοποιώ ειδικό τηγάνι για πανκέικς. Θα σου βάλω link στο τέλος αν θες να το αγοράσεις και εσύ. Φυσικά και μπορείς να τους κάνεις στο απλό, αντικολλητικό τηγάνι. Απλά αυτό είναι χαμηλό και μπορείς να τα γυρίζεις πάρα πολύ εύκολα.
- Με τις αναλογίες που σου δίνω βγαίνουν 16 λουκουμάδες. 4 για κάθε άτομο μιας τετραμελούς οικογένειας.
- Όπως βλέπεις και στις φωτογραφίες χρησιμοποιώ ελάχιστο ηλιέλαιο. Για να το καταφέρω αυτό χρησιμοποιώ το ειδικό σπρέι λαδιού (θα σου βάλω και γι’αυτό link Στο τέλος). Εναλλακτικά προσθέτεις ελάχιστο έλαιο στο τηγάνι και το απλώνεις – σκουπίζεις με χαρτί κουζίνας. Πάμε τώρα στο δύσκολο μέρος (θα προσπαθήσω να κάνω video σύντομα ώστε να είναι πιο κατανοητό).
- Για την πρώτη δόση θα ανάψεις το μάτι της κουζίνας στο Max. Θα τοποθετήσεις κουταλιά-κουταλιά το μείγμα σου κ με μια ξύλινη σπάτουλα και ένα πιρούνι θα τα γυρίσεις. Γύρισμα χρειάζονται λίγο μετά αφ’ ότου, αν κουνήσεις το τηγάνι, οι λουκουμάδες μετακινούνται. Τα γυρίζεις και συνεχίζεις το ψήσιμο για 1-2 λεπτά ακόμη. Καταλαβαίνεις πως ο χρόνος ψησίματος αλλάζει και εξαρτάται από την ποσότητα του λαδιού που θα χρησιμοποιήσεις. Αφού έχουν ψηθεί και από τις 2 μεριές αν θες τους τοποθετείς σε χαρτί κουζίνας ή τους πασάρεις κατευθείαν στα κοράκια που δεν έχουν σταματήσει να ρωτάνε πότε θα είναι έτοιμοι. Πασπαλίζεις με μπόλικο μέλι, κανέλα και ξηρούς καρπούς και σερβίρεις
-
Για τη δεύτερη δόση, θα κατεβάσεις τη θερμοκρασία στο 7 ή στο 6. Θα το δεις αυτό ανάλογα το τηγάνι σου και πόσο δυνατή είναι η κουζίνα σου. Αν δεν το κάνεις θα σου καούν απ’ έξω και μέσα θα είναι ωμοί! Συνεχίζεις λοιπόν την ίδια διαδικασία απλά σε χαμηλότερη ένταση τη φωτιά!
Στο τέλος μπορείς να δεις φωτογραφίες με τη διαδικασία βήμα- βήμα καθώς και τη διατροφική ανάλυση της συνταγής
Λουκουμάδες με μέλι, χωρίς τηγάνισμα Τοποθετείς όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ανακατεύεις καλά ώστε να μην σβολιάσει το αλεύρι. Το μείγμα πρέπει να είναι αρκετά σφικτό (δες και τις φωτογραφίες) Ψεκάζεις με ηλιέλαιο το τηγάνι και τοποθετείς μείγμα με ένα κουτάλι της σούπας. Με ένα πιρούνι και μια ξύλινη σπάτουλα αλλάζεις μεριά και συνεχίζεις το ψήσιμο Αφαιρείς τους λουκουμάδες από το τηγάνι και συνεχίζεις για την επόμενη δόση Χαμηλώνεις τη φωτιά και συνεχίσεις την ίδια διαδικασία Δες τις οδηγίες από την ενότητα το μυστικό της επιτυχίας !!!Λουκουμάδες με μέλι
Ingredients
Instructions
Notes
Η διατροφική ανάλυση για τους λουκουμάδες με μέλι χωρίς topping
Η διαδικασία για να φτιάξεις τους λουκουμάδες με μέλι, βήμα- βήμα (πάτα πάνω στην εικόνα για μέγιστη ανάλυση)
-
Για να δεις και άλλες συνταγές για το πρωινό του Σαββατοκύριακου, πάτα εδώ
Αν θες να αγοράσεις το αντικολλητικό τηγάνι με μαρμάρινη επίστρωση που χρησιμοποιώ, πάτα πάνω στη φωτογραφία.
και ο ψεκαστήρας λαδιού
No Comments