Δεν τρελαίνομαι για μαρμελάδες, γενικά το πρωινό μου σπάνια θα είναι κάτι τόσο γλυκό. Και αν με ρωτάτε ποιες γεύσεις προτιμώ, θα σας πω ότι θα περιοριστώ σε φράουλα, μύρτιλλα, φρούτα του δάσους, πορτοκάλι..μέχρι εκεί! Ο λόγος που έφτιαξα αυτή την υπέροχη μαρμελάδα φράουλα χωρίς ζάχαρη, είναι για να τη χρησιμοποιήσω σε άλλες συνταγές. Όταν μπορείς να έχεις σπιτική μαρμελάδα φράουλα χωρίς ζάχαρη φτιαγμένη εξολοκλήρου από βιολογικές φράουλες, χωρίς ζάχαρη και άλλα χημικά συστατικά, έτοιμη σε μόλις 10 λεπτά, γιατί να πάρεις έτοιμη?
Είναι υποχρεωτικό να χρησιμοποιήσω τους σπόρους Chia στη μαρμελάδα φράουλα χωρίς ζάχαρη;
Οι σπόροι Chia είναι πραγματικά υπερτροφή. Τα 100 γρ περιέχουν 17 g πρωτεΐνη, 42 g υδατάνθρακες εκ των οποίων τα 34 είναι φυτικές ίνες και είναι πλούσιοι σε κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο και σίδηρο. Όταν έρχονται σε επαφή με οποιοδήποτε υγρό, δημιουργούν μια κολλώδη μάζα σαν ζελέ. Εμένα προσωπικά δεν μου αρέσει οπτικά, επειδή όμως θέλω να τους εντάξω στη διατροφή μου, με αυτόν τον τρόπο, με την προσθήκη τους δηλαδή στη μαρμελάδα φράουλα χωρίς ζάχαρη, έχω διπλό κέρδος μιας και μια άλλη ιδιότητα τους είναι να δένουν τα μείγματα. Συνεπώς, αν θέλετε μπορείτε να τους παραλείψετε.
Στο τέλος μπορείτε να δείτε φωτογραφίες βήμα- βήμα, για να φτιάξετε τη μαρμελάδα φράουλα χωρίς ζάχαρη
Μαρμελάδα φράουλα χωρίς ζάχαρη έτοιμη σε 10 λεπτά
Μαρμελάδα φράουλα χωρίς ζάχαρη έτοιμη σε 10 λεπτά
Ingredients
- 500 γρ φράουλες
- 1 κ.σ σπόρους chia (προαιρετικά)
- 50 γρ σιρόπι αγαύης ή μέλι που δεν έχει έντονη γεύση (ή περισσότερο εάν το επιθυμείτε)
Instructions
Πλένουμε τις φράουλες και τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια
Σε δυνατή φωτιά, χωρίς να προσθέσουμε κάτι αφήνουμε τις φράουλες να βράσουν και τις πατάμε με το ειδικό εργαλείο που κάνουμε πουρέ. Εναλλακτικά πατάμε με μια ξύλινη κουτάλα
Αφήνουμε να βράσει για 5- 7 λεπτά και ανακατεύουμε ώστε να μην πιάσει στην κατσαρόλα. Προσοχή γιατί πιτσιλάει.
Στα 10 λεπτά, η μαρμελάδα θα είναι όπως φαίνεται στη φωτογραφία παρακάτω. Προσωπικά, προτιμώ να είναι αρκετά λεπτόρρευστη
Προαιρετικά προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας σπόρους chia και μέλι ή σιρόπι αγαύης. Τους σπόρους δεν τους προσθέτω για να σφίξει και άλλο η μαρμελάδα αλλά γιατί θέλω να τους εντάξω στην διατροφή μου.
Όσο είναι ακόμη ζεστή, την τοποθετούμε σε αποστειρωμένο βάζο, κλείνουμε καλά το καπάκι και αφήνουμε ανάποδα ώστε να κλείσει αεροστεγώς
Notes
Αν πολλαπλασιάσετε τις ποσότητες, θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος μαγειρέματος, να χαμηλώσετε τη φωτιά και αρκετά βαθιά κατσαρόλα, γιατί όπως λέω και πιο πάνω πιτσιλάει αρκετά
Η διατροφική ανάλυση της μαρμελάδας φράουλα χωρίς ζάχαρη
Η διαδικασία για να φτιάξετε τη μαρμελάδα φράουλα χωρίς ζάχαρη βήμα- βήμα
- Πλένουμε τις φράουλες και τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια
- Σε δυνατή φωτιά, χωρίς να προσθέσουμε κάτι αφήνουμε τις φράουλες να βράσουν και τις πατάμε με το ειδικό εργαλείο που κάνουμε πουρέ. Εναλλακτικά πατάμε με μια ξύλινη κουτάλα
- Αφήνουμε να βράσει για 5- 7 λεπτά και ανακατεύουμε ώστε να μην πιάσει στην κατσαρόλα. Προσοχή γιατί πιτσιλάειάουλες και τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια
- Στα 10 λεπτά, η μαρμελάδα θα είναι έτσι. Προσωπικά, προτιμώ να είναι αρκετά λεπτόρευστη
- Προεραιτικά προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας σπόρους chia και αγαύη ή μέλι. Δεν το κάνω για να σφίξει και άλλο η μαρμελάδα αλλά γιατί θέλω να εντάξω στην διατροφή μου τους σπόρους chia
Πόσο διατηρείται η μαρμελάδα φράουλα;
Αν κλείσετε αεροστεγώς το καπάκι, η μαρμελάδα φράουλα χωρίς ζάχαρη θα διατηρηθεί για ένα χρόνο, μέχρι την επόμενη φορά δηλαδή που θα ξαναφτιάξετε! Για να σιγουρευτείτε ότι έχει κλείσει αεροστεγώς, μετά από αρκετές ώρες που την έχετε αφήσει ανάποδα, την γυρίζετε από την σωστή μεριά και θα πατήσετε στο κέντρο, στο καπάκι. Δε θα πρέπει να βυθίζεται..έτσι θα έχετε βεβαιωθεί ότι όλα πήγαν καλά. Πατήστε εδώ για να δείτε βήμα-βήμα πως γίνεται η κονσερβοποίηση.
- Για να δείτε και άλλες μαρμελάδες χωρίς ζάχαρη, πατήστε εδώ
Ακολουθήστε με σε Facebook, Instagram, Bloglovin, Pinterest, Youtube και εγγραφείτε στο Newsletter, ώστε να μη χάνετε κανένα άρθρο.
Το δοκιμάσατε ? Ανεβάστε τη φωτογραφία στα social χρησιμοποιώντας το #miss_healthy_living_gr
Καλή σας απόλαυση!
- Η Ξανθή είπε “Την τσακίζω κάθε πρωί”
- Η Σοφία είπε “Δεν περίμενα να βγει τόσο νόστιμη, αρωματική και φραουλένια!!! Και super εύκολη! Έγραψες πάλι!”
- Η Στέλλα είπε “Τέλεια και η μαρμελάδα σου……😍😍”
- Η Βερόνικα είπε “Το αποτέλεσμα για τα δικά μου γούστα είναι υπέροχο
“
- Η Αγγελική είπε “Πραγματικά 👌 και υγιεινή🔝”
- Η Αντιγόνη έφτιαξε τη μαρμελάδα φράουλα και είπε ότι τους άρεσε αν και ο άντρας του σπιτιού την προτιμάει πιο γλυκιά!
- Ντανιέλα έφτιαξε τη μαρμελάδα φράουλα και είπε “Τέλεια
“
- Η Ζωή έφτιαξε τη μαρμελάδα φράουλα και είπε “Την έφτιαξα και γω !! Εύκολη και γευστική !!”
- Η Αντιγόνη έφτιαξε τη μαρμελάδα φράουλα και είπε “Την έφτιαξα όπως λες αλλά πήρε περισσότερο χρόνο να πήξει γιατί χρησιμοποίησα κατεψυγμένες φράουλες. Λίγο που δοκίμασα νόστιμη μου φάνηκε πολύ“
- Η Antri είπε “Τελεια. Ευχαριστώ για τη συνταγή ! 😊”
- Η Μαρία είπε “Έφτιαξα την μαρμελάδα με την φράουλα κ ήταν τέλειαααα!!!”
- H Ρέα είπε “Έφτιαξα τη μαρμελάδα φράουλα με μέλι και βγήκε υπέροχη.”
- Η Σμαράγδα είπε “Έχω τρελαθεί με τη μαρμελάδα φράουλα, δεν τη χορταίνω το ίδιο και η μικρή μου, τη λάτρεψε!!”
- Η Βασιλική είπε “Ειναι τέλεια !!!”
- Η Δέσποινα είπε “Βγήκε υπέροχη η μαρμελάδα.”
- Η Ευδοκία είπε “Πολύ καλή!!!! Δεν ήθελα άλλη ζάχαρη για τα παιδιά !!! Είναι ό,τι πρέπει !”
- Η Αναστασία είπε “Τ έ λ ε ι α !”
Το περιεχόμενο αυτού του blog αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του, χωρίς τη συγκατάθεση μου. Αν σας ενδιαφέρει το περιεχόμενο, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου, ώστε να εξετάσουμε πιθανό τρόπο συνεργασίας.
14 Σχόλια
Tulita
31/05/2018 at 22:53Ωραιότατη μαρμελάδα! Την ιδια διαδικασία ακολουθούμε με οποιοδήποτε αλλο φρούτο;
Miss Healthy Living
01/06/2018 at 08:08Ναι, ανάλογα όμως το φρούτο. Με κεράσια,βερίκοκα, ροδάκινα για παράδειγμα γίνεται
Lina
21/07/2018 at 23:52Τη φτιάξαμε. Πολύ νόστιμη και εύκολη. Δεν είχα κατάλληλο εργαλείο και για αυτό στο τέλος την έφερα και μία στροφή στο multi, ώστε να μην έχει μεγάλα κομμάτια. Αναρωτιεμαι πόσες μέρες να αντέχει στο ψυγείο….?
Miss Healthy Living
23/07/2018 at 08:41Μια βδομάδα διατηρείται άνετα. Μπορείς όμως να κάνεις κονσερβοποίηση ώστε να την έχεις και για το χειμώνα. Αν δεις ότι περνάνε οι μέρες και έχετε βαρεθεί να την τρώτε, χρησιμοποίησε τη σε άλλη συνταγή https://misshealthyliving.gr/tag/μαρμελάδα-φράουλα/
ΜΑΡΙΝΑ
04/03/2019 at 01:03Αν κάνω κονσερβοποίηση,μπορώ να την ανοίγω όποτε θέλω να φάω και μετα να την κλείνω πάλι και να διατηρηθεί στο ψυγείο?
Miss Healthy Living
05/03/2019 at 09:44Μετά το άνοιγμα θέλει ψυγείο και μπορείς να τη διατηρήσεις το πολύ μέχρι 2 βδομάδες ή λίγο παραπάνω, ανάλογα το πόσο συχνά θα ανοίγεις το βάζο
μαυρωνα εμυ
29/05/2019 at 16:48το μέλι πότε το βαζετε;;;;;;;;;;;δεν το λέτε στην συνταγη,γιατι;;;;;;;;;;;;;;
Miss Healthy Living
29/05/2019 at 22:53Το αναφέρω ξεκάθαρα στο 5ο βήμα! Την έφτιαξες?
Eleftheria
09/06/2019 at 15:36Την έφτιαξα σήμερα για τον Γιο μ π είναι 15 μηνών ξετρελάθηκε, και τ καλύτερο δεν έχω τύψεις γτ δεν υπάρχει ζάχαρη μέσα, τέλεια
Miss Healthy Living
11/06/2019 at 22:38Χάρηκα πάααααρα πολύ, πραγματικά!
Τόνια
12/07/2019 at 23:24Τέλεια ιδέα! Αναρωτιέμαι ποια είναι η λογική γενικά στις μαρμελάδες χωρίς ζάχαρη (υποτίθεται ότι στις κλασικές μαρμελάδες η ζάχαρη χρησιμοποιείται για να πήξει). Έβλεπα πχ αυτή τη συνταγή του Άκη (https://akispetretzikis.com/el/categories/glyka-koytalioy-marmelades/marmelada-mpanana-portokali-sokolata-sth-chytra-tachythtas) και αναρωτιόμουν αν γίνεται κάτι αντίστοιχο (μαρμελάδα μπανάνα-σοκολάτα) αλλά χωρίς τα κιλά ζάχαρης. (απευθύνομαι σε εσένα γιατί είσαι η πλέον ειδική χαχα). Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.
Miss Healthy Living
15/07/2019 at 22:16Χαίρομαι που σου αρέσει. Η ζάχαρη μπαίνει στις μαρμελάδες για να δώσει γλυκιά γεύση και σαν συντηρητικό, όχι για να πήξει. Έχει ένα ενδιαφέρον η συνταγή που μου έστειλες, εννοείται πως δε συμφωνά με τόσα υλικά και ειδικά την ζάχαρη, δεν το είχα στα υπόψιν, αποφεύγω αλείμματα με τόσους υδατάνθρακες αλλά θα κάνω κάτι αντίστοιχο γιατί μπορεί να ενδιαφέρει και άλλους!
Γεωργια κατσανου
08/07/2020 at 08:15Καλημερα εφτιαξα τη μαρμελαδα, αλλά μου ξινισε ενω ηταν στο ψυγειο. Τι μπορεί να φταιει;
Επισης θα ηθελα αν ειναι ευκολο να μας δωσετε συνταγες για χυμους φρουτων οπως βερικοκου ροδακινου συμπυκνωμενου, αν ειναι εφικτο φυσικα διχως ζαχαρη. Σας ευχαριστω.
Miss Healthy Living
08/07/2020 at 12:47Δεν μου είπες το πιο βασικό. Πόσες μέρες την είχες στο ψυγείο. Καταλαβαίνεις φαντάζομαι πως εφόσον δεν υπάρχει η ζάχαρη, παρά λίγο μέλι δεν μπορεί να συντηρηθεί πάρα πολλές μέρες. Αυτό που την επηρεάζει, όπως και όλα τα τρόφιμα ψυγείου, είναι η υψηλή θερμοκρασία καθώς και το συχνό άνοιγμα της πόρτας. Τέλος φροντίζεις να βάζεις πάντα καθαρό μαχαίρι μέσα στο βάζο!Αν θες γράψε μου τι έκανες κ τι δεν έκανες από αυτά. όσο για τους χυμούς, υπάρχουν ήδη πάρα πολλές συνταγές. Τις έχεις δει?