Μουσταλευριά. Ένα γλυκό συνδεδεμένο με παιδικές, καλοκαιρινές αναμνήσεις. Ήρθε η ώρα να το αναβαθμίσουμε και να πάρει επιτέλους τη δόξα που του αρμόζει. Να γίνει μουσταλευριά χωρίς ζάχαρη, με βρώμη δηλαδή.
Γνωρίζω πως είναι δύσκολο να βρείτε μούστο. Ο Άκης βρήκε την προηγούμενη βδομάδα στη βιολογική λαική και πολύ χάρηκα, που σκέφτηκε ότι θα τον ήθελα και μου έφερε. Κυρίως χάρηκα γιατί είχα χρόνια να φάω ωραία μουσταλευριά. Όσες φορές είδα σε φούρνο ή στο σούπερ μάρκετ και αγόρασα, απογοητεύτηκα. Είτε ήταν πολύ γλυκιά, είτε δεν είχε ωραία γεύση…τι να πω….δεν είναι δα και τόσο δύσκολο να φτιάξεις μια εύγεστη μουσταλευριά. Αν βρείτε μούστο φτιάξτε οπωσδήποτε αυτό το γλυκάκι, το οποίο είναι πραγματικά ότι πιο αγνό μπορεί να φάει κάποιος…η προσθήκη δε της βρώμης, το κάνει ακόμη πιο θρεπτικό και υγιεινό.
Στο τέλος μπορείς να δεις φωτογραφίες με τη διαδικασία βήμα- βήμα καθώς και τη διατροφική ανάλυση της συνταγής
Μουσταλευριά χωρίς ζάχαρη με βρώμη
Μουσταλευριά χωρίς ζάχαρη με βρώμη
Ingredients
- 800 γρ μούστος
- 80- 100 γρ αλεύρι βρώμης (νιφάδες βρώμης περασμένες στο μπλέντερ)
- 1 γ.κ.σ κανέλα (χρησιμοποίησα Κεϋλάνης)
- 1/2 κ.γ τριμένο γαρύφαλλο
- λίγο μοσχοκάρυδο
- μια τσιμπιά αλάτι (χρησιμοποίησα θαλασσινό)
- Για πασπάλισμα
- καρύδια
- σουσάμι (χρησιμοποίησα αναποφλοίωτο)
- κανέλα
Instructions
Τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά (εκτός από αυτά που προορίζονται για πασπάλισμα) και ανακατεύουμε
Αριστερά το γαρύφαλλο, στη μέση η κανέλα και δεξιά το μοσχοκάρυδο
Όταν ξεκινήσει να βράζει, ανακατεύουμε καλά και μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά. Δοκιμάζουμε και αν θέλουμε προσθέτουμε και άλλη κανέλα ή από τα άλλα μπαχαρικά. Θέλουμε να είναι ακόμη ρευστό και να πήξει στα μπολάκια.
Όσο είναι ακόμη ζεστή την μοιράζουμε σε μπολάκια και πασπαλίζουμε με σουσάμι, θρυματισμένο καρύδι και κανέλα
Η διατροφική ανάλυση για τη μουσταλευριά χωρίς ζάχαρη
Η διαδικασία για να φτιάξεις τη μουσταλευριά χωρίς ζάχαρη με βρώμη, βήμα- βήμα
- Τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά (εκτός από αυτά που προορίζονται για πασπάλισμα) και ανακατεύουμε
- Όταν ξεκινήσει να βράζει, ανακατεύουμε καλά και μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά. Δοκιμάζουμε και αν θέλουμε προσθέτουμε και άλλη κανέλα ή από τα άλλα μπαχαρικά. Θέλουμε να είναι ακόμη ρευστό και να πήξει στα μπολάκια.
Tips:

-
Για να δεις πώς να φτιάξεις αλεύρι βρώμης, πάτα εδώ
Ακολουθήστε με σε Facebook, Instagram, Bloglovin, Pinterest, Youtube και εγγραφείτε στο Newsletter, ώστε να μη χάνετε κανένα άρθρο.
Το δοκιμάσατε ? Ανεβάστε τη φωτογραφία στα social χρησιμοποιώντας το #miss_healthy_living_gr
Καλή σας απόλαυση!
- Η Νταίζη έφτιαξε τη μουσταλευριά με βρώμη, χωρίς ζάχαρη και είπε “Σεπτέμβριος, ώρα για μουσταλευριά! Υπέροχη και πολύ αρωματική“
- Η Μαρία έφτιαξε τη μουσταλευριά με βρώμη, χωρίς ζάχαρη και είπε “Βγήκε πολύ καλή! Μου έπεσαν λίγο παραπάνω τα μπαχαρικά αλλά την επόμενη φορά θα ξέρω! Ωστόσο πολύ καλή κ πολυ υγιεινή!“
2 Comments
Μαρία
11/05/2020 at 08:42Υπέροχη και τέλεια η ιδέα να γίνει με βρώμη! Πραγματικά απορώ γιατί βάζουν ζάχαρη. Ευχαριστούμε για τη συνταγή!
Miss Healthy Living
11/05/2020 at 09:02Αχ…πραγματικά και εγώ απορώ!