BBQ/ Κυριακάτικο Τραπέζι/ Μαυρομάτικα/ ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ/ Νηστίσιμα/ Όσπρια

Μπέργκερ με μπιφτέκια από μαυρομάτικα φασόλια

μπιφτέκι από μαυρομάτικα φασόλια

Μπέργκερ με μπιφτέκια από μαυρομάτικα φασόλια. Ποιος να μου το έλεγε, πως θα ερχόταν η μέρα που θα έφτιαχνα μπιφτέκια από μαυρομάτικα φασόλια και θα μου άρεσαν τόσο πολύ! Τα μαυρομάτικα φασόλια δεν είναι τα αγαπημένα μου, αλλά τα φτιάχνω συχνά, γιατί βράζουν πολύ γρήγορα σε σχέση με τα υπόλοιπα όσπρια. 

Η διατροφική τους αξία

  • Περιέχουν ψευδάργυρο- σημαντικό αντιοξειδωτικό μεταλλικό στοιχείο που βοηθάει στην ανάπτυξη των κυττάρων του σώματος που καταπολεμούν τις ασθένειες
  • Σελήνιο, ένα άλλο αντιοξειδωτικό μεταλλικό στοιχείο που χρειάζεται για την παραγωγή αντισωμάτων και συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου
  • Είναι πλούσια σε μιταμίνες Β, που αυξάνουν την ενέργειά μας, καθώς και σε φολικό οξύ, απαραίτητο για την υγεία των αναπαραγωγικών οργάνων
  • Είναι καλή πηγή πρωτεϊνών και φυτικών ινών 

Τα μπισφτέκια για να γίνουν όμως νόστιμα, χρειάζονται στήριξη. Μπαχαρικά, ελαιόλαδο, λαχανικά κλπ…Αν ακολουθήσεις ακριβώς τις οδηγίες, θα είναι τόσο μα τόσο νόστιμα, που ακόμη και τώρα, που το γράφω δυσκολεύομαι να συνειδητοποιήσω ότι τα ταπεινα μαυρομάτικα μας προσέφεραν τόσο ωραία γεύση.

Στο τέλος μπορείς να δεις φωτογραφίες με τη διαδικασία βήμα- βήμα καθώς και τη διατροφική ανάλυση της συνταγής

Μπέργκερ με μπιφτέκια από μαυρομάτικα φασόλια

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (11 votes, average: 4.45 out of 5)
Loading...
By Miss Healthy Living Serves: 4
Prep Time: 5 λεπτά Cooking Time: 30 λεπτά Total Time: 35 λεπτά

Υπέροχα χορτοφαγικά μπέργκερ από μαυρομάτικα φασόλια

Ingredients

  • 120 γρ ξερά μαυρομάτικα φασόλια (350 γρ βρασμένα)
  • 3 ξερά κρεμμύδια (250 γρ)
  • 2 σκελίδες σκόρδο περασμένες από την πρέσα
  • 100-120 γρ αλεύρι βρώμης (νιφάδες βρώμης περασμένες από την πρέσα)
  • 5 λιαστές ντομάτες και λίγο από το λάδι τους
  • 1/2 κ.γ κύμινο
  • 1 κ.γ BBQ Mix
  • αλάτι, πιπέρι
  • 4-5 κ.σ ελαιόλαδο
  • 4-5 ελαιόλαδο για τηγάνισμα
  • 4 ψωμάκια για burger
  • 4 φέτες ντομάτας
  • 4 φύλλα από κόκκινο λάχανο
  • ροδέλες από φρέσκο κρεμμύδι
  • σάλτσα BBQ ή κέτσαπ

Instructions

1

Μουλιάζουμε τα μαυρομάτικα για 4-6 ώρες ώστε να μειώσουμε το χρόνο βρασίματος

2

Βράζουμε τα μαυρομάτικα σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν αρκετά - περίπου 20 λεπτά

3

Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια, τα κόβουμε σε πολύ μικρά καρέ και τα σοτάρουμε μέχρι να καραμελώσουν ελαφρά. Όταν είναι σχεδόν έτοιμα προσθέτουμε το σκόρδο και σωτάρουμε για 1 λεπτό μέχρι να μυρίσει.

4

Πολτοποιούμε τα μαυρομάτικα, προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα μπαχαρικά, αλάτι, τις λιαστές ντομάτες τις οποίες έχουμε προηγουμένως ψιλοκόψει, λάδι από τις ντομάτες και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τη βρώμη την οποία έχουμε αλέσει ώστε να γίνει αλεύρι και ανακατεύουμε πολύ καλά με τα χέρια. Δοκιμάζουμε ώστε να προσθέσουμε αλάτι ή κάτι άλλο

5

Αφήνουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες

6

Πλάθουμε 4 μπιφτέκια. Βάζουμε ελάχιστο ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και όταν κάψει τα βάζουμε στο τηγάνι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε ή τα ψήνουμε στο φούρνο

7

Συναρμολογούμε τα μπέργερ και συνοδεύουμε με πατάτες τηγανητές - εγώ τις φτιάχνω σε φριτέζα με 1 κ.σ λάδι

Η διατροφική ανάλυση για τα μπιφτέκια από μαυρομάτικα φασόλια

μπιφτέκια από μαυρομάτικα φασόλια-θερμίδες-διατροφική ανάλυση

Συνόδευσε τα μπιφτέκια με πατάτες τηγανητές σε φριτέζα αέρος και απογείωσε το πιάτο. Πάτα πάνω στη φωτογραφία για να μάθεις πως λειτουργεί αυτή η φοβερή συσκευή

πατάτες τηγανητές σε φριτέζα αέρος

  • Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε σπιτικές λιαστές ντομάτες, πατήστε εδω
  • Για να δείτε και άλλες συνταγές με φυτικά μπιφτέκια, πατήστε εδώ 
  • Για να δεις πώς να φτιάξεις αλεύρι βρώμης, πάτα εδώ
Ακολουθήστε με σε FacebookInstagram, Bloglovin, PinterestYoutube και εγγραφείτε στο Newsletter, ώστε να μη χάνετε κανένα άρθρο.
Το δοκιμάσατε ? Ανεβάστε τη φωτογραφία στα social χρησιμοποιώντας το #miss_healthy_living_gr
Καλή σας απόλαυση!
  • Η Κατερίνα έφτιαξε τα μπιφτέκια από μαυρομάτικα φασόλια και είπε “Έτοιμα τα μπιφτέκια από μαυρομάτικα. Τα έκανα ψητά, αφαίρεσα λιαστη ντομάτα κ πρόσθεσα πιπεριά Φλωρίνης. Πολύ ωραία, θα τα φτιάχνω συχνά, θέλει και μια σάλτσα όμως δίπλα ….

μπέργκερ με φυτικό μπιφτέκι από μαυρομάτικα

  • Η Αγγελική έφτιαξε τα μπιφτέκια και είπε “Έφτιαξα τους φυτικούς κεφτέδες από μαυρομάτικα φασόλια. Πολύ νόστιμοι βγήκαν και εύκολη η διαδικασία παρασκευής τους. Εγώ αντί για λιαστή, επειδη δεν είχα έβαλα πιπεριά κόκκινη, και τους έκανα στο φούρνο.

  • Η Γεωργία έφτιαξε τα μπιφτέκια και είπε “Τα μπιφτέκια σου είχαν επιτυχία ! Και ευτυχώς …για να φάμε και κάνα όσπριο ! Παίρνω πολλές ιδέες από το εβδομαδιαίο μενού και έχω δοκιμάσει διάφορα . Κάνεις πολύ καλή δουλειά ! Μπράβο κι ευχαριστώ 😘

μπιφτέκια από μαυρομάτικα

  • H Κατερίνα είπε “Είναι η 2η φορά που κάνω τα μπιφτέκια με μαυρομάτικα και μπορώ να πω ότι είναι τέλεια! Έχω κολλήσει! Επειδή όμως δεν είχα λιαστές ντομάτες τα έκανα και τις 2 φορές με πιπεριές Φλωρίνης!

μπιφτέκια οσπρίων

  • Η Κωνσταντίνα είπε “Και εμείς φτιάξαμε τα burgers από μαυρομάτικα φασόλια..και ήταν υπέροχα.. συγχαρητήρια” 🐞🐣🐇

vegan μπιφτέκια - φυτικά μπισφτέκια

Το περιεχόμενο αυτού του blog αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του, χωρίς τη συγκατάθεση μου. Αν σας ενδιαφέρει το περιεχόμενο, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου, ώστε να εξετάσουμε πιθανό τρόπο συνεργασίας. 

Newsletter

You Might Also Like

2 Σχόλια

  • Reply
    Lina
    01/06/2018 at 00:08

    Ή συνταγή είναι τέλεια. Την κάνουμε συνεχώς και έχουμε πάντα κατεψυγμένα μπιφτέκια έτοιμα για ψήσιμο. Σκιζει

    • Reply
      Miss Healthy Living
      01/06/2018 at 08:09

      αααα τι ευχάριστα νέα είναι αυτά!!!Πολύ χάρηκα, πραγματικά!

    Leave a Reply

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.