Μπούτι γαλοπούλας με πατάτες, πορτοκάλι και μπόλικα μπαχαρικά. Μια εξαιρετική πρόταση για το τραπέζι των Χριστουγέννων – Πρωτοχρονιάς και όχι μόνο.
Στο σπίτι μου δε θυμάμαι να τρώγαμε γαλοπούλα. Χριστούγεννα – Πρωτοχρονιά η μαμά μου έφτιαχνε και συνεχίζει ακόμη να φτιάχνει κατσίκι. Οπότε την πρωτοσυνάντησα ως αλλαντικό με χαμηλές θερμίδες και για χρόνια έτρωγα πολύ (δυστυχώς). Τα τελευταία χρόνια την μαγειρεύω αρκετά συχνά επειδή αποφεύγω το κόκκινο κρέας. Η συνταγή που σου προτείνω σήμερα θα σου προσφέρει ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Στη δίνω από τώρα, ώστε να τη δοκιμάσεις, να δεις ότι σου αρέσει, να σημειώσεις τις τροποποιήσεις που θες να κάνεις στις ποσότητες των μπαχαρικών και φυσικά να τη φτιάξεις στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και να καταπλήξεις!
Αν δεν έχεις φάει ποτέ γαλοπούλα, ή έχεις φάει την ολόκληρη με γέμιση, μπέικον και μπλα, μπλα, μπλα, να σου πω πως αυτή που σου προτείνω δεν έχει σχέση με ό,τι έχεις δοκιμάσει μέχρι τώρα. Σαν γεύση μοιάζει περισσότερο με κοτόπουλο. Χάρη στο ξύδι και στα μπαχαρικά, δεν έχει καμία ενοχλητική μυρωδιά (το αναφέρω επειδή σε κάποιους μυρίζει). Οι σταφίδες, το πορτοκάλι και τα μπαχαρικά προσθέτουν μια εξωτική και ελάχιστα γλυκιά γεύση, χωρίς όμως να επισκιάζουν το τελικό αποτέλεσμα. Χάρη στο συγκεκριμένο ψήσιμο οι πατάτες είναι μελωμένες και η γαλοπούλα τόσο μαλακή που λιώνει στο στόμα.
Στο τέλος μπορείς να δεις φωτογραφίες με τη διαδικασία βήμα- βήμα καθώς και τη διατροφική ανάλυση της συνταγής
Μπούτι γαλοπούλας με πατάτες, πορτοκάλι και μπόλικα μπαχαρικά Φοράς γάντια μιας χρήσης και πλένεις το μπούτι της γαλοπούλας (Εγώ το ραντίζω με μπόλικο ξύδι και το αφήνω για 20 λεπτά) Ξεπλένεις τη γαλοπούλα και αφαιρείς την πέτσα Προθερμαίνεις το φούρνο στους 220 σε αέρα Τοποθετείς το μπούτι σε μια γάστρα ή ένα ταψί και ραντίζεις με το χυμό πορτοκαλιού Πλένεις, κόβεις τις πατάτες και τις τοποθετείς περιμετρικά Ψιλοκόβεις το κρεμμύδι και το προσθέτεις Βάζεις νερό να βράσει στο βραστήρα Προσθέτεις ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, λίγη κανέλα, ελάχιστο γαρύφαλλο και ελάχιστο μοσχοκάρυδο Σπας 4-5 σπόρους κάρδαμο και τους προσθέτεις μαζί με το ξύσμα πορτοκαλιού, τις σταφίδες και τον αστεροειδή γλυκάνισο Προσθέτεις βραστό νερό και είτε καλύπτεις με λαδόκολλα και από πάνω αλουμινόχαρτο, είτε κλείνεις με το καπάκι Ψήνεις στους 220 σε αέρα για 45-50 λεπτά. Έπειτα αφαιρείς το καπάκι, χαμηλώνεις στους 180 και ψήνεις για μια ώρα περίπου ακόμη Πρόσεξε τη χρήση των μπαχαρικών. Καλύτερα να βάλεις λιγότερα και να προσθέσεις στο τέλος εφόσον το θεωρήσεις απαραίτητο Μπούτι γαλοπούλας με πατάτες
Ingredients
Instructions
Notes
Η διατροφική ανάλυση για το μπούτι γαλοπούλας με πατάτες
Η διαδικασία για να φτιάξεις το μπούτι γαλοπούλας με πατάτες, βήμα- βήμα (πάτα πάνω στην εικόνα για μέγιστη ανάλυση)
-
Για να δεις και άλλες συνταγές με γαλοπούλα, πάτα εδώ
-
Για να δεις και άλλες συνταγές με κοτόπουλο, πάτα εδώ
2 Comments
Άννα
25/11/2019 at 13:58Η συνταγή φαίνεται υπέροχη. Θα την δοκιμάσω οπωσδήποτε.
Miss Healthy Living
25/11/2019 at 14:51Χαίρομαι πολύ που σου αρέσει,που να τη φτιάξεις κιόλας. Θα περιμένω εμ αγωνία μήνυμά σου για το πως βγήκε!Καλή επιτυχία