Ελιές/ Νηστίσιμα/ Ψωμί

Ελιόψωμο με φρέσκα μυρωδικά

Νηστίσιμο ελιόψωμο με μυρωδικά

Ελιόψωμο με φρέσκα μυρωδικά. Αυτές τις μέρες στο σχολείο της Σοφίας μιλάνε για τα ελαιόδεντρα. Μαθαίνουν για την προέλευσή τους, τον τρόπο εκμετάλλευσής τους και δοκιμάζουν τα παράγωγα τους. Κάποια στιγμή λοιπόν έφαγαν και ελιόψωμο. Της άρεσε πολύ και μου ζήτησε να φτιάξουμε και εμείς στο σπίτι μας. Με αφορμή λοιπόν την παράκλησή της, σας παρουσιάζω τη δική μου εκδοχή.

Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε, αν και περιλαμβάνει αρκετά στάδια, δεν είναι και τόσο μπελαλίδικη. Αν όμως δεν έχετε χρόνο στη διάθεση σας  μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και να παραλείψετε το πρώτο βήμα. 

Τι αλλαγές μπορείς να κάνεις
  • Μπορείς να χρησιμοποιήσεις αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ή κίτρινο για ζυμωτό ψωμί και θα γίνει εξίσου νόστιμο
  • Μπορείς να παραλείψεις το δενδρολίβανο εάν δεν έχεις ή αν δε σου αρέσει. Η ρίγανη, το θυμάρι, του ταιριάζουν τέλεια
  • Μπορείς να προσθέσεις λιαστές ντομάτες

Αν επιλέξεις να τα κάνεις ατομικά όπως εγώ, μόλις κρυώσουν τύλιξέ τα με μεμβράνη και βάλτα στην κατάψυξη. Έτσι θα έχεις πεντανόστιμο και σπιτικό ψωμί όποτε το επιθυμήσεεις. Είναι πολύ ωραία πρόταση για πικ-νικ, για BBQ με δίλους, και φυσικά μαζί με λίγο τυρί αποτελεί άλλη μια πρόταση για το κολατσιό του σχολείου

Στο τέλος μπορείτε να δείτε φωτογραφίες με τη διαδικασία βήμα- βήμα καθώς και τη διατροφική ανάλυση της συνταγής

Νηστίσιμο ελιόψωμο με φρέσκα μυρωδικά

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (9 votes, average: 4.67 out of 5)
Loading...
By Miss Healthy Living Serves: 8
Prep Time: 20 λεπτά Cooking Time: 25 λεπτά

Πεντανόστιμα και αρωματικά ελιοψωμάκια

Ingredients

  • 500 γρ αλεύρι (εγώ χρησιμοποίησα Ζέας) (ιδανικά κοσκινισμένο)
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά
  • 1 μεγάλη κ.σ μέλι
  • (100 + 130 γρ ) ζεστό νερό
  • 50 γρ ελαιόλαδο
  • 1 γ.κ αλάτι
  • 4 κλαλάρια φρέσκο θυμάρι (ψιλοκομμένο χωρίς το κλωνάρι)
  • 1 κλαράκι φρέσκο δεντρολίβανο (ψιλοκομμένο χωρίς το κλωνάρι)
  • 100 γρ ελιές κομένες σε ρεδέλες (ή παραπάνω αν θέλετε)

Instructions

1

Σε ένα μεγάλο μπολ ή στον κάδο του αρτοπαρασκευστή τοποθετείς την μαγιά, το μέλι, 3 κουταλιές της σούπας από το αλεύρι και 100 γρ ζεστό νερό. Ανακατεύεις και αφήνεις στην άκρη να ενεργοποιηθεί η μαγιά να βγάλει φουσκάλες δηλαδή

2

Μετά από λίγο προσθέτεις όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύεις και ζυμώνεις μέχρι να έχεις ένα ωραίο, μαλακό και εύπλαστο ζυμάρι ή απλά αφήνεις τον αρτοπαρασκευαστή να κάνει όλη τη δουλειά

3

Σκεπάζεις με μια πετσέτα και αφήνεις στην άκρη, σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει η ζύμη ή απλά αφήνεις τον αρτοπαρασκευαστή να κάνει όλη τη δουλειά

4

Μετά από 30 λεπτά και αφού έχει διπλασιαστεί προσθέτουμε τις ελιές και ανακατεύουμε

5

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 και στρώνουμε λαδόκολλα στη λαμαρίνα

6

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 μπαλάκια αν θέλουμε να φτιάξουμε ατομικά ή σε ένα ενιαίο καρβέλι

7

Λαδώνουμε ελαφρά τις μπάλίτσες, τις ραντίζουμε με λίγο νερό ώστε να μαλακώσει το ζυμάρι, τις αφήνουμε για 1ο λεπτά να ξαναφουσκώσουν και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 180 για 25-30 λεπτά

Notes

Αν δεν έχεις αρτοπαρασκευαστή και είναι χειμώνας, θα πρέπει να βοηθήσεις τη ζύμη να φουσκώσει. Μπορείς να το κάνεις βάζοντας το μπολ κοντά σε εστία ζέστης. φούρνο, καλοριφέρ, μάτι κουζίνας ή ηλεκτρική κουβέρτα, όπως πολύ έξυπνα μου πρότεινε ο φίλος μου ο Αντρέας

Η διατροφική ανάλυση για το ελιόψωμο

ελιόψωμο-διατροφική-ανάλυση-θερμίδες

Η διαδικασία για να φτιάξετε το ελιόψωμο, βήμα- βήμα
Νηστίσιμο ελιόψωμο με μυρωδικά

Η μαγιά είναι έτοιμη, έχει ενεργοποιηθεί

  • Για να δείτε και άλλες συνταγές για σπιτικό ψωμί, πατήστε εδώ

Ελιόψωμο με μυρωδικά

 

Ακολουθήστε με σε FacebookInstagram, Bloglovin, PinterestYoutube και εγγραφείτε στο Newsletter, ώστε να μη χάνετε κανένα άρθρο.
Το δοκιμάσατε ? Ανεβάστε τη φωτογραφία στα social χρησιμοποιώντας το #miss_healthy_living_gr
Καλή σας απόλαυση!
  • Η Ευαγγελία έφτιαξε το ελιόψωμο

ελιόψωμο

  • Η Σοφία έφτιαξε το ελιόψωμο και είπε “Έφτιαξα τα ελιοψωμάκια και ήταν θεϊκά. Μέχρι και η κόρη μου που είναι κακόφαγη τα ζητούσε δύο-δύο για το σχολείο.

ελιόψωμα

 

  • Η Βαλεντίνη έφτιαξε το ελιόψωμο και είπεΈφτιαξα τα ελαιοψωμάκια σου και ήταν υπέροχα. …Αγχώθηκα λίγο με το προζύμι γιατί δεν έβγαλε τόσες φουσκάλες όπως στη φωτογραφία σου, αλλά τελικά τα πέτυχα.” Απάντηση: Για να ενεργοποιηθεί η μαγιά πρέπει να υπάρχουν σάκχαρα (μέλι), καθόλου αλάτι και νερό από 30-35 βαθμούς κελσίου!

ελιόψωμα

  • Η priceless είπε “Έκανα τα ελιοψωμάκια…τέλεια. Τα παιδιά ξετρελάθηκαν…” 

ελιόψωμα

  • Η Μαρία έφτιαξε το ελιόψωμο και είπε είπε “Έβαλα θυμάρι κ καρύδια! Εύκολα κ γρήγορα!”
ελιόψωμο με θυμάρι
  • Η Αναστασία είπε “Έτοιμα και τα ελαιοψωμάκια μας, τα αγαπημένα της κόρης μου!” 

ελαιοψωμάκια

Το περιεχόμενο αυτού του blog αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του, χωρίς τη συγκατάθεση μου. Αν σας ενδιαφέρει το περιεχόμενο, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου, ώστε να εξετάσουμε πιθανό τρόπο συνεργασίας. 

Newsletter

Ρίξτε μια ματιά και εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Θα χαρώ πολύ να διαβάσω το σχόλιο σου