BBQ/ Αλμυρά Σνακ/ Ελιές/ Νηστίσιμα/ Ψωμί

Eλιόψωμο με φρέσκα μυρωδικά

Νηστίσιμο ελιόψωμο με μυρωδικά

Αυτές τις μέρες στο σχολείο της Σοφίας μιλάνε για τα ελαιόδεντρα. Μαθαίνουν για την προέλευση τους, τον τρόπο εκμετάλευσης τους και δοκιμάζουν τα παράγωγα τους. Κάποια στιγμή λοιπόν έφαγαν και ελιόψωμο. Της άρεσε πολύ και μου ζήτησε να φτιάξουμε και εμείς στο σπίτι μας. Με αφορφή λοιπόν την παράκληση της, σας παρουσιάζω τη δική μου εκδοχή.

Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε, αν και περιλαμβάνει αρκετά στάδια, δεν είναι και τόσο μπελαλίδικη. Αν όμως δεν έχετε χρόνο στη διάθεση σας  μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και να παραλείψετε το πρώτο βήμα. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ή κίτρινο για ζυμωτό ψωμί και θα γίνει εξίσου νόστιμο. Αν επιλέξετε να τα κάνετε ατομικά όπως εγώ, μόλις κρυώσουν τυλίξτε τα με μεμβράνη και βάλτε τα στην κατάψυξη. Έτσι θα έχετε πεντανόστιμο και σπιτικό ψωμί όποτε το επιθυμήσετε. Άλλη μια πρόταση για το κολατσιό του σχολείου 

Στο τέλος μπορείτε να δείτε φωτογραφίες με τη διαδικασία, βήμα- βήμα

Νηστίσιμο ελιόψωμο με φρέσκα μυρωδικά

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
By Miss Healthy Living Serves: 8
Prep Time: 20 λεπτά Cooking Time: 25 λεπτά

Πεντανόστιμα και αρωματικά ελιοψωμάκια

Ingredients

  • 500 γρ αλεύρι (εγώ χρησιμοποίησα Ζέας)
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά
  • 1 μεγάλη κ.σ μέλι
  • (100 + 130 γρ ) ζεστό νερό
  • 50 γρ ελαιόλαδο
  • 1 γ.κ αλάτι
  • 4 κλαλάρια φρέσκο θυμάρι (ψιλοκομμένο χωρίς το κλωνάρι)
  • 1 κλαράκι φρέσκο δεντρολίβανο (ψιλοκομμένο χωρίς το κλωνάρι)
  • 100 γρ ελιές κομένες σε ρεδέλες (ή παραπάνω αν θέλετε)

Instructions

1

Ξεκινάμε να φτιάξουμε το ψευτοπροζύμι να ενεργοποιήσουμε τη μαγιά δηλαδή. Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαγιά, το μέλι, 3 κουταλιές της σούπας από το αλεύρι και τα 100 γρ ζεστό νερό. Όχι καυτό γύρω στους 33-36 βαθμούς. Ανακατεύουμε και αφήνουμε μέχρι να ενεργοποιηθεί. Να βγάλει φουσκάλες και να φουσκώσει (δείτε την φωτογραφία παρακάτω)

2

Στη συνέχεια προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τις ελιές και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ωραίο εύπλαστο ζυμάρι που δεν κολλάει. Για να μην κολλάει μην προσθέσετε αλεύρι αλλά λαδώστε τα χέρια σας. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει. Βοηθάει πολύ, να μην είναι κοντά σε ανοιχτό παράθυρο, αλλά σε ζεστό μέρος. (Tip: Μπορείτε να ανάψετε το μάτι της κουζίνας για λίγο, να το κλείσετε και να αφήσετε το μπολ επάνω)

3

Μετά από 30 λεπτά και αφού έχει διπλασιαστεί προσθέτουμε τις ελιές και ανακατεύουμε

4

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 και στρώνουμε λαδόκολλα στη λαμαρίνα

5

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 μπαλάκια αν θέλουμε να φτιάξουμε ατομικά ή σε ένα ενιαίο καρβέλι

6

Λαδώνουμε ελαφρά τις μπάλίτσες, τις ραντίζουμε με λίγο νερό ώστε να μαλακώσει το ζυμάρι, τις αφήνουμε για 1ο λεπτά να ξαμαφουσκώσουν και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 180 για 25-30 λεπτά

Notes

Προσαρμόστε τον χρόνο ψησίματος ανάλογα το φούρνο σας αλλά και το μέγεθος.

Η διατροφική ανάλυση για το ελιόψωμο

ελιόψωμο-διατροφική-ανάλυση-θερμίδες

Η διαδικασία για να φτιάξετε το ελιόψωμο, βήμα- βήμα
Νηστίσιμο ελιόψωμο με μυρωδικά

Η μαγιά είναι έτοιμη, έχει ενεργοποιηθεί

Για να δείτε και άλλες συνταγές για σπιτικό ψωμί, πατήστε εδώ

Ελιόψωμο με μυρωδικά

 

Ακολουθήστε με σε Facebook, Instagram, Bloglovin και εγγραφείτε στο Newsletter, ώστε να μη χάνετε κανένα άρθρο
Το φτιάξατε? Περιμένω να μου στείλετε τις δικές σας φωτογραφίες καθώς και το πως σας φάνηκε!
Καλή σας απόλαυση!
  • Η Ευαγγελία έφτιαξε το ελιόψωμο

ελιόψωμο

  • Η Σοφία έφτιαξε το ελιόψωμο και είπε «Έφτιαξα τα ελιοψωμάκια και ήταν θεϊκά. Μέχρι και η κόρη μου που είναι κακόφαγη τα ζητούσε δύο-δύο για το σχολείο.»

ελιόψωμα

 

Το περιεχόμενο αυτού του blog αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του, χωρίς τη συγκατάθεση μου. Αν σας ενδιαφέρει το περιεχόμενο, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου, ώστε να εξετάσουμε πιθανό τρόπο συνεργασίας. 

Newsletter

Ρίξτε μια ματιά και εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Θα χαρώ πολύ να διαβάσω το σχόλιο σου

4 + 14 =