Οικολογικά καθαριστικά

Πως να καθαρίσετε το φούρνο σας με οικολογικό τρόπο χωρίς χημικά καθαριστικά

οικολογικός καθαρισμός φούρνου

Ο καθαρός φούρνος νομίζω ότι είναι μια μακρινή ανάμνηση για τις περισσότερες γυναίκες. Πλέον όμως, υπάρχει τρόπος, ο φούρνος μας να παραμείνει τόσο καθαρός, σα να τον αγοράσαμε μόλις χτες. Το πιο σημαντικό? Αυτό μπορεί να γίνει χωρίς κόπο, κόστος και κυρίως, χωρίς να μολύνουμε το περιβάλλον.

Πόσο αποτελεσματικός είναι ο τρόπος αυτός? Είναι εφικτός ο καθαρισμός τοο φούρνου χωρίς χημικά καθαριστικά?

Πριν χρησιμοποιήσω τον τρόπο που θα σας περιγράψω παρακάτω, είχα χρησιμοποιήσει και άλλους οικολογικούς τρόπους. Είχα χρησιμοποιήσει μαγειρική σόδα με ξύδι, το οποίο έκανε ελάχιστα πράγματα και ήθελε πολύ τρίψιμο. Εννοείται ότι το απέρριψα με συνοπτικές διαδικασίες. Μετά, είχα χρησιμοποιήσει ατμοκαθαριστή, όπου πάλι δεν είχα κάποιο αξιοσημείωτο αποτέλεσμα. Και εκεί που είχα αρχίσει να απελπίζομαι,  συνέβη κάτι καταπληκτικό. Έπεσα πάνω σ΄ένα άρθρο στο pinterest και σκέφτηκα, «εδώ είμαστε», είναι κάτι που πρέπει να δοκιμάσω οπωσδήποτε (ευτυχώς που το έκανα). Ό,τι κ να σας πω είναι λίγο. Αν θέλετε να έχετε καθαρό φούρνο – Π Ε Ν Τ Α Κ Α Θ Α Ρ Ο, θα πρέπει να το δοκιμάσετε.

καθάρισμα-φούρνου-χωρίς-χημικά-καθαριστικά

Θέλω να το χρησιμοποιήσω αλλά έχω ακούσει ότι τρυπάει ο φούρνος. 

Το έχω ακούσει και εγώ από διάφορους αναγνώστες. Μια στιγμή όμως παρακαλώ. Δεν θα επικαλεστώ τις βασικές γνώσεις που αποκομίσατε στη χημεία της τρίτης γυμνασίου, αλλά στην λογική σας. Μπορεί κάτι το οποίο τρώγεται, διότι διττανθρακική αμμωνία έχουν σχεδόν όλα τα έτοιμα μπισκότα, κουλουράκια κλπ που τρώμε  (εγώ δεν τη χρησιμοποιώ βεβαια στις συνταγές μου), να τρυπήσει τον φούρνο? Εκτός αυτού, όπως θα διαβάσετε και στις οδηγίες παρακάτω, δεν έρχεται σε επαφή με το φούρνο! Εγώ πάντως έτσι καθαρίζω τον φούρνο μου εδώ και 5 – 6 χρόνια τουλάχιστον 3 φορές το χρόνο!Η απόφαση όπως πάντα είναι δική σας.

Τι είναι η διττανθρακική αμμωνία; 

Το Όξινο ανθρακικό αμμώνιο είναι μια ανόργανη ένωση με τύπο (NH4)HCO3, απλοποιημένου σε NH5CO3. Η ένωση έχει πολλά ονόματα και μεγάλη ιστορία: Διττανθρακική αμμωνίαΜαγειρική αμμωνίαΆλας του Χάρτσχορν. Χημικά, είναι το διττανθρακικό άλας του ιόντος αμμωνίου. Είναι λευκή κρυσταλλική σκόνη που διαλύεται στο νερό και απελευθερώνει διοξείδιο του άνθρακα, νερό και αμμωνία

οικολογικός-καθαρισμός-φούρνου

Που χρησιμοποιείται η διττανθρακική αμμωνία;

Η διττανθρακική αμμωνία χρησιμοποιείται στη βιομηχανία τροφίμων ως αυξητικός παράγοντας για επίπεδα ψημένα προϊόντα, όπως μπισκότα και κράκερ.  Η χρήση της ήταν πολύ διαδεδομένη στο σπίτι πριν την εμφάνιση της σύγχρονης μπέικιν πάουντερ . Κατά το ψήσιμο ίσως απελευθερώνεται μία καυστική οσμή αμμωνίας, αλλά δεν παραμένει και δεν γίνεται αντιληπτή στο τελικό αρτοσκεύασμα. Είναι κατάλληλη για τραγανά αρτύματα όπως γλυκά σφολιάτας, επίπεδα ψωμιά, κράκερ και μπισκότα, και το αποτέλεσμα είναι ελαφριά, αέρινα τραγανά, και αφράτα προϊόντα. Είναι ακατάλληλη για υγρά και ογκώδη αρτοσκευάσματα, όπως το κανονικό ψωμί ή κέικ, επειδή ποσότητα αμμωνίας θα παγιδευτεί μέσα στο τρόφιμο και θα έχει δυσάρεστη καυστική γεύση. (πηγή)

Υλικά και σκεύη που θα χρειαστείτε για να καθαρίσετε το φούρνο σας με οικολογικό τρόπο:

– 1 μεγάλο γυάλινο μπολ (σαλατιέρα)- Βραστό νερό – περίπου 1.5 Lt 

– 1 φακελάκι διττανθρακική αμμωνία (θα την βρείτε στα σούπερ μάρκετ σε σακουλάκια)

Εκτέλεση:

1.Αν θέλετε να καθαρίσετε και τη σχάρα ή κάποιο από τα ταψιά μπορείτε να το αφήσετε μέσα στο φούρνο. (δεν το έχω δοκιμάσει με όλα τα ταψιά μέσα)

Βάζουμε τη σχάρα στη προτελευταία θέση. Τοποθετούμε το γυάλινο μπολ και το βραστό νερό

2.Παίρνουμε βαθιά αναπνοή, κλείνουμε μύτη και ρίχνουμε την αμμωνία  στο ζεστό νερό. Κλείνουμε αμέσως το φούρνο και αφήνουμε για 8-10 ώρες. Ιδανικά, το κάνουμε το βράδυ πριν πάμε για ύπνο και το βρίσουμε το πρωί έτοιμο.

3. Μετά τις 8 – 10 ώρες, ανοίγουμε το φούρνο, πετάμε το νερό με την αμμωνία και τρίβουμε καλά όλο το φούρνο με ένα σφουγγαράκι. Σε πολύ σκληρούς λεκέδες μπορούμε να συμπληρώσουμε και υγρό πιάτων

καθάρισμα-φούρνου-χωρίς-χημικά-καθαριστικά

Σε αντίθεση με τα χημικά «καθαριστικά» του εμπορίου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άμεσα τον φούρνο σας χωρίς να υπάρχει η παραμικρή μυρωδιά.

Υποψιάζομαι ότι θα είστε απρόθυμες να χρησιμοποιήσετε το φούρνο σας άμεσα. Μα δεν υπάρχει λόγος…το ξέρετε το κόλπο τώρα!!!!!

  • Αν θέλετε να δείτε και άλλα οικολογικά καθαριστικάπατήστε εδώ!
Ακολουθήστε με σε FacebookInstagram, Bloglovin, PinterestYoutube και εγγραφείτε στο Newsletter, ώστε να μη χάνετε κανένα άρθρο.
Το δοκιμάσατε ? Ανεβάστε τη φωτογραφία στα social χρησιμοποιώντας το #miss_healthy_living_gr
  • Η Ζαχαρούλα καθάρισε το φούρνο της
  • Η Κατερίνα καθάρισε το φούρνο της

 

Το περιεχόμενο αυτού του blog αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του, χωρίς τη συγκατάθεση μου. Αν σας ενδιαφέρει το περιεχόμενο, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου, ώστε να εξετάσουμε πιθανό τρόπο συνεργασίας. 

Newsletter

Ρίξτε μια ματιά και εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Θα χαρώ πολύ να διαβάσω το σχόλιο σου