Μελιτζάνες/ Νηστίσιμα/ Ντομάτες/ Ξερό κρεμμύδι/ Πιπεριές/ Πιπεριές Φλωρίνης/ Πίτσες

Πίτσα Σιτσιλιάνα με αλεύρι Ζέας, ψημένη σε πέτρα ψησίματος

πίτσα Σιτσιλιάνα

Σας το έχω ξαναπεί ότι αγαπώ πολύ τις μελιτζάνες, αλλά το διαπιστώνετε και από μόνοι σας, σχεδόν κάθε βδομάδα (τις τελευταίες τουλάχιστον), αφού σας προτείνω συνεχώς νέες συνταγές με μελιτζάνες. Σήμερα ήρθε η σειρά της πίτσας με μελιτζάνες. Σιτσιλιάνα για τους φίλους μας τους Ιταλούς, τσακώνικη για τους Λεωνιδιώτες. Εκεί, στο Λεωνίδιο και εγώ, πριν από αρκετά χρόνια έφαγα για πρώτη φορά πίτσα που είχε και μελιτζάνα.

Σήμερα όμως θα σας προτείνω μια διαφορετική εκδοχή, έτσι κ αλλιώς όμως, η πίτσα, είναι καθαρά προσωπική υπόθεση, και ο καθένας βάζει από πάνω ό,τι και σε όση ποσότητα θέλει.  Η ιδιαιτερότητα της σημερινής πίτσας, αν εξαιρέσουμε ότι δεν έχει τυρί, έγκειται στο γεγονός ότι την έψησα σε πέτρα ψησίματος για φούρνο!   

πίτσα Σιτσιλιάνα

Από καιρό είχα σκοπό να αποκτήσω πέτρα ψησίματος. Είχα διαβάσει ενθουσιώδη σχόλια σχετικά με το αποτέλεσμα, ήξερα ότι στο εξωτερικό τη χρησιμοποιούν κατά κόρον για τα ψησίματα τους και όταν είδα τον Σάκη να ετοιμάζει την δική του πίτσα και να χρησιμοποιεί την πέτρα ψησίματος – σκέφτηκα ότι ήρθε η ώρα και για μένα. Έκανα λοιπόν τη σχετική αναζήτηση στο Internet και κατέληξα σε αυτή πατήστε εδώ για να τη δείτε και ευχαριστώ θερμά το ηλεκτρονικό κατάστημα COOZINA, για την ευγενική παραχώρηση.

πέτρα ψησίματος

Είμαι πολύ χαρούμενη και ευχαριστημένη από την επιλογή μου. Το αποτέλεσμα ήταν πραγματικά εξαιρετικό. Εννοείται βέβαια ότι το πιο σημαντικό είναι οι πρώτες ύλες που χρησιμοποίησα όμως, χάρη στην πέτρα ψησίματος είχα μια τραγανή βάση χωρίς να χρησιμοποιήσω επιπλέον ελαιόλαδο και σχεδόν στον μισό χρόνο απ’ ότι χρειάζεται το ταψί

Ανυπομονώ να χρησιμοποιήσω ξανά την πέτρα όχι μόνο σε πίτσα αλλά σε πίτες, μπιφτέκια κ.α

Στο τέλος μπορείτε να δείτε φωτογραφίες με τη διαδικασία, βήμα- βήμα

Πίτσα Σιτσιλιάνα με αλεύρι Ζέας, ψημένη σε πέτρα ψησίματος

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
By Miss Healthy Living Serves: 4-6
Prep Time: 15 λεπτά Cooking Time: 10 λεπτά

Πίτσα Σιτσιλιάνα με αλεύρι Ζέας, ψημένη σε πέτρα ψησίματος

Ingredients

  • Για τη ζύμη
  • 500 γρ αλεύρι Ζέας
  • περίπου 200 -220 γρ νερό συνολικά
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 2 κ.σ μέλι
  • 50 γρ ελαιόλαδο σκορδόλαδο
  • 1 κ.γ αλάτι (χρησιμοποίησα θαλασσινό)
  • 2 κ.γ ρίγανη
  • 1 κ.γ θυμάρι
  • Για τη σάλτσα
  • 500 γρ συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
  • ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ τριμμένο αποξηραμένο κρεμμύδι
  • 1 κ.γ λιωμένο σκόρδο
  • αλάτι, πιπέρι, πάπρικα
  • 1/2 κ.γ κανέλα (χρησιμοποίησα Κεϋλάνης)
  • 1 μεγάλο φύλλο δάφνης
  • μια τσιμπιά κύμινο
  • από πάνω
  • 2 μικρές μελιτζάνες (500 γρ)
  • ντομάτα κομμένη σε ροδέλες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε λεπτές φέτες
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε λεπτές φέτες
  • ελιές κομμένες σε ροδέλες
  • φρέσκο βασιλικό

Instructions

1

Ξεκινάμε με τις μελιτζάνες. Τις πλένουμε και τις κόβουμε σε στρογγυλές φέτες μετρίου πάχους. Τις βάζουμε αμέσως σε μπόλικο αλατισμένο νερό το οποίο θα αλλάζουμε 2-3 φορές μέχρι να μην είναι πλέον καφέ. Επειδή θα βάλουμε την ελάχιστη δυνατή ποσότητα ελαιόλαδου στο φαγητό μας, θα πρέπει να ξεπικρίσουμε πάρα πολύ καλά τις μελιτζάνες μας.

2

Έπειτα θα ενεργοποιήσουμε τη μαγιά. Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαγιά, το μέλι και 100 ml ζεστό νερό (γύρω στους 35 βαθμούς). Ανακατεύουμε πολύ καλά και σκεπάζουμε με χαρτί. Το αφήνουμε για μισή ωρίτσα περίπου να φουσκώσει

3

Έπειτα ετοιμάζουμε τη ζύμη. Τοποθετούμε το αλεύρι με τα μυρωδικά, το αλάτι και το σκορδόλαδο και ανακατεύουμε. Όταν έχει φουσκώσει η μαγιά, την τοποθετούμε και αυτή. Ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά να ενσωματωθεί και στη συνέχεια λίγο-λίγο προσθέτουμε το νερό. Περίπου 100 -120 γρ νερό. Ζυμώνουμε καλά και σταματάμε όταν έχουμε ένα ελαφρύ, αφράτο και εύπλαστο ζυμάρι το οποίο δεν κολλάει στα χέρια. Σκεπάζουμε με πετσέτα και το αφήνουμε να φουσκώσει

4

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα υλικά της σάλτσας και αφήνουμε να βράσει για 5-8 λεπτά. Προσοχή, σκεπάζουμε το κατσαρολάκι γιατί θα πιτσιλάει.

5

Στρώνουμε λαδόκολλα στη λαμαρίνα του φούρνου και ψήνουμε τις μελιτζάνες στους 200 σε αέρα, για 20 λεπτά

6

Έπειτα βάζουμε την πέτρα ψησίματος στο φούρνο να ζεσταθεί και συναρμολογούμε την πίτσα μας. Ανοίγουμε το ζυμάρι, προσθέτουμε μπόλικη σαλτσούλα, τις ψητές μελιτζάνες, τις ντομάτες, πιπεριές, κρεμμύδια, ελιές, και φρέσκα φύλλα βασιλικού. Αν βάλετε τυρί θα πρέπει να το προσθέσετε ακριβώς μετά τη σάλτσα και πριν από τα λαχανικά

7

Ψήνουμε για 8-10 λεπτά

Notes

Τα υλικά είναι για μια πίτσα 32 εκ και μια λαμαρίνα φούρνου

Η διαδικασία βήμα- βήμα

 

πίτσα Σιτσιλιάνα 7

Για να δείτε και άλλες συνταγές για πίτσα, πατήστε εδώ

Για να δείτε πως φτιάχνουμε αποξηραμένο κρεμμύδι, πατήστε εδώ

Ακολουθήστε με σε Facebook, Instagram, Bloglovin και εγγραφείτε στο Newsletter, ώστε να μη χάνετε κανένα άρθρο

Το φτιάξατε? Περιμένω να μου στείλετε τις δικές σας φωτογραφίες καθώς και το πως σας φάνηκε!

Καλή σας απόλαυση!

Το περιεχόμενο αυτού του blog αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του, χωρίς τη συγκατάθεση μου. Αν σας ενδιαφέρει το περιεχόμενο, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου, ώστε να εξετάσουμε πιθανό τρόπο συνεργασίας. 

Newsletter

Ρίξτε μια ματιά και εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Θα χαρώ πολύ να διαβάσω το σχόλιο σου

19 − 15 =