Πατάτες τηγανητές σε φριτέζα αέρος. Ελπίζω να μην σκέφτεσαι από μέσα σου «Μα τι λέει πάλι αυτή η παλαβιάρα» και να με αφήσεις να σου εξηγήσω.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά
Λαμβάνω πολύ συχνά μηνύματα στα οποία μου ζητάτε να σας προτείνω συσκευές μαγειρικής / ζαχαροπλαστικής. Σας ευχαριστώ θερμά για την εμπιστοσύνη που μου δείχνετε. Στην ενότητα συχνές ερωτήσεις, έχω γράψει πως για πατάτες “τηγανητές” χρησιμοποιώ την actifry. Εννοείται πως δεν τους κάνω διαφήμιση, δε τους ξέρω και σίγουρα δεν με ξέρουν. Αυτή τη συσκευή την έχω από το 2008 και είμαι πολύ ευχαριστημένη. Την έχουν αγοράσει σχεδόν όλοι στον περίγυρό μου και την έχω κάνει δώρο σε 2-3 γάμους. Το κακό με αυτή τη συσκευή είναι πως είναι αρκετά ακριβή, κοστίζει από 200-300 euro, ανάλογα το μοντέλο και πιάνει αρκετό χώρο. Αν με ρώταγε κάποιος μέχρι και πριν από ένα μήνα, θα του έλεγα πως αξίζει να διαθέσει αυτό το ποσό, πλέον όμως, με σιγουριά θα έλεγα να εξετάσει τις επιλογές του.
Γιατί τη συγκεκριμένη φριτέζα αέρος;
Όπως ήταν όμως αναμενόμενο, μου ζητήσατε να σας προτείνω κάποια πιο οικονομική. Πώς θα μπορούσα όμως να κάνω κάτι τέτοιο χωρίς να έχω δοκιμάσει τη συσκευή; Έτσι λοιπόν έκανα την έρευνά μου και βάση των προδιαγραφών και της τιμής της, κατέληξα σε αυτή που θα δεις παρακάτω. Έριξα τα μούτρα μου και ζήτησα από τον ευγενέστατο υπεύθυνο του καταστήματος να μου στείλουν μια προς δοκιμή. Διευκρίνισα και τόνισα πως δεν υπήρχε περίπτωση να δεχτώ καμία παρέμβαση στην κριτική μου κ πως αν δεν έμενα απόλυτα ευχαριστημένη, δεν υπήρχε περίπτωση να την παρουσιάσω. Στο κάτω -κάτω δεν είχα ανάγκη μια συσκευή την οποία διέθετα ήδη. Μετά από ένα μήνα συνεχόμενων δοκιμών (μπορώ να πω πως έχουν βαρεθεί να τρώνε πατάτες), είμαι σε θέση να σου πω πως πρόκειται για μια συσκευή που δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι.
Τι πρέπει να γνωρίζεις για την φριτέζα αέρος;
Είναι μια πολύ κομψή και με απόλυτα χρηστικό μέγεθος συσκευή, η οποία μπορεί να μπει άνετα στον πάγκο της κουζίνας σου. Εγώ πάντως αυτό έκανα κ να ξέρεις πως στον δικό μου πάγκο, δεν μπαίνει εύκολα συσκευή σε κοινή θέα.
Πώς λειτουργεί η φριτέζα αέρος;
Οι οδηγίες έλεγαν πως έπρεπε να βράσω πρώτα λίγο τις πατάτες και μετά να τις βάλω στη συσκευή. Δεν το δοκίμασα καν και ούτε πρόκειται. Δεν τρελάθηκα να κάνω τέτοια διαδικασία κάθε φορά. Οπότε απλά τις έκοψα, τις ξέπλυνα καλά να φύγει το άμυλο, τις στέγνωσα με χαρτί κουζίνας και τις έβαλα στον κάδο. Πρόσθεσα 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, ανακάτεψα και όρισα θερμοκρασία και ώρα. Να σου πω πως δεν έχει μεγάλη διαφορά αν θα τις βάλεις στους 180 ή στους 200, μιλάμε για 3-4 λεπτά στο τελικό αποτέλεσμα. Στα πρώτα 10 λεπτά την άνοιξα, ανακάτεψα και συνέχισα. Η συσκευή κρατάει τις ρυθμίσεις οπότε συνεχίζει στην ίδια θερμοκρασία και αφαιρεί τα 10 λεπτά από τον χρόνο που έχεις ορίσει αρχικά. Επανέλαβα στα επόμενα 10 λεπτά και έτοιμες. Ανάλογα το μέγεθος που θα τις κόψεις, αλλά και την ποσότητα που θα χρησιμοποιήσεις, θέλεις από 25-30 λεπτά.
Εξεπλάγην όταν διαπίστωσα πως
- κάνει ελάχιστο θόρυβο, πολύ λιγότερο από την άλλη και την καθαρίζεις πάρα μα πάρα πολύ εύκολα.
- αν χρησιμοποιήσεις παραπάνω λάδι δε θα γίνουν σαν τις κανονικές τηγανητές, θα βρεις το λάδι στον πάτο της συσκευής.
- Αν τις κόψεις λεπτές και τις αφήσεις 30 λεπτά θα γίνουν πολύ τραγανές, κριτσανιστές όπως λένε και τα κορίτσια μου.
- Αν τις κόψεις πιο χοντρές και τις αφήσεις 25 λεπτά θα γίνουν τραγανές απ’ έξω και μαλακές μέσα.
Τι άλλο μπορείς να κάνεις με τη φριτέζα αέρος;
Τέλος να σου πω πως επειδή μπορείς να ρυθμίσεις τη θερμοκρασία από τους 80 βαθμούς μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις και σαν φουρνάκι. Εγώ πλέον την χρησιμοποιώ για να ξεπαγώνω ψωμί και βάφλες που έχω στην κατάψυξη, αλλά και να φτιάχνω ατομική πίτσα μέσα σε 5 λεπτά! Δες το video αν θες!
Αν θες να αγοράσεις φριτέζα αέρος, πάτα πάνω στη φωτογραφία ή εδώ για να τις δεις όλες
Πιστεύω πως το να είναι μεγάλη είναι η καλύτερη επιλογή, για να καλύψεις τις ανάγκες μιας οικογένειας. Θεωρώ πως είναι καλύτερο να δώσεις 10-20 euro παραπάνω και να έχεις το μεγαλύτερο μέγεθος, γιατί είναι και πιο δυνατή, ώστε να γίνονται και πιο γρήγορα τα φαγητά.
Πολύ καλή επιλογή είναι αυτή.
Ακολούθησέ με σε Facebook, Instagram, Bloglovin, Pinterest, Youtube και κάνε την εγγραφή σου στο Newsletter, ώστε να μη χάνεις κανένα νέο άρθρο.
Δοκίμασες τη συνταγή; Μοιράσου τη φωτογραφία στα social χρησιμοποιώντας το #miss_healthy_living_gr
Καλή σου απόλαυση!
-
Για να δεις τι άλλο μπορείς να φτιάξεις με τη φριτέζα αέρος, πάτα εδώ
-
Για να δεις την κριτική μου και για άλλες συσκευές, πάτα εδώ
1 Comment
ΣΕΜΙΡΑΜΙΣ ΜΟΣΧΟΒΑΚΗ
09/02/2021 at 12:04Kαλησπέρα! Μήπως γνωρίζεις από τι υλικό είναι ο κάδος μέσα από τη φριτέζα που προτείνεις? Ψαχνω γενικά στο ιντερνετ και κανείς δε δίνει σαφείς πληροφορίες για το εσωτερικό υλικο.
Ευχαριστώ πολυ!