Πολύσπορα κρακεράκια βρόμης. Πεντανόστιμα, τραγανά και τόσο μα τόσο θρεπτικά. Με υλικά που πλέον βρίσκεις σε όλα τα σούπερ μάρκετ και ιδανικά, θα πρέπει να έχεις πάντα στο ντουλάπι της κουζίνας σου, αφού θα κάνεις το καλύτερο δώρο στον οργανισμό σου αν τα καταναλώνεις καθημερινά.
Ας δούμε λίγο τα υλικά…
- Το σουσάμι είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε, ένα ισχυρό λιποδιαλυτό αντιοξειδωτικό, που καταπολεμά τη βλαβερή δράση των ελεύθερων ριζών, εμποδίζει την αρτηριοσκλήρυνση και ενδυναμώνει την καρδιά και το νευρικό σύστημα. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, απαραίτητο για την υγεία των οστών και των δοντιών.
- Το ψύλλιο (psyllium) είναι σκόνη αποξηραμένων σπόρων του φυτού Πλαντάγκο (Plantago ovata) και περιέχει κυρίως διαλυτές φυτικές ίνες συνεπώς απορροφά μεγάλη ποσότητα νερού. Διέρχεται μέσω του λεπτού εντέρου χωρίς να απορροφάται. Σε αυτό οφείλει τις θετικές επιδράσεις που έχει στον οργανισμό. Ωφελεί στη δυσκοιλιότητα, στο σάκχαρο του αίματος, στην αρτηριακή πίεση, στη χοληστερόλη και ίσως στην απώλεια βάρους.
- Η βρόμη είναι ένα δημητριακό υψηλής διατροφικής αξίας, καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες Β, μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως μαγγάνιο, σελήνιο, φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και αντιοξειδωτικά συστατικά όπως βιταμίνη Ε, καροτενοειδή και πολυφαινόλες.
- Οι σπόροι Chia είναι πραγματικά υπερτροφή. Τα 100 γρ περιέχουν 17 g πρωτεΐνη, 42 g υδατάνθρακες εκ των οποίων τα 34 είναι φυτικές ίνες και είναι πλούσιοι σε κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο και σίδηρο. Όταν έρχονται σε επαφή με οποιοδήποτε υγρό, δημιουργούν μια κολλώδη μάζα σαν ζελέ.
Ακόμη και αν δεν σου αρέσει ο λιναρόσπορος και οι σπόροι Chia – το λέω γιατί και εγώ δεν τρελαίνομαι- αυτά τα κρακεράκια θα γίνουν σίγουρα τα αγαπημένα σου. Αν ακολουθήσεις τις οδηγίες ακριβώς, αν κάνεις δηλαδή πλήρη αποξήρανση, μπορείς να τα διατηρήσεις τουλάχιστον για ένα μήνα. Εγώ συνήθως φτιάχνω διπλή δόση. Όπως θα δεις και στο video παρακάτω, το μείγμα βγαίνει αρκετά σκληρό. Αν δεν έχεις όρεξη -χρόνο, απλά προσθέτεις λίγο παραπάνω νερό, περίπου 20 ml και θα λύσεις το πρόβλημά σου. Μην ξεχάσεις όμως να αυξήσεις και τον χρόνο ψησίματος. Ένα άλλο πλεονέκτημα που έχουν αυτά τα κρακεράκια είναι ότι είναι πολύ χορταστικά. Εγώ συνήθως αποφεύγω παξιμάδια και κράκερ γιατί παρασύρομαι και τρώω παραπάνω (μου ταιριάζει περισσότερο το volume eating), ενώ αυτά ξεχωρίζουν και χορταίνουν χάρη στις φυτικές ίνες που περιέχουν.
Μπορείς να τα καταναλώσεις με βραστό αβγό και τυρί, χούμους, ψητές πιπεριές ή ό,τι άλλο σκεφτείς.
Στο τέλος μπορείς να δεις video με τη διαδικασία βήμα- βήμα καθώς και τη διατροφική ανάλυση της συνταγής
Πολύσπορα κρακεράκια βρόμης, ιδανικά για όλες τις ώρες της ημέρας Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180 σε αέρα Στρώνεις λαδόκολλα στη λαμαρίνα του φούρνου Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετείς όλα τα στερεά υλικά, ανακατεύεις καλά και έπειτα προσθέτεις το νερό Αν βάλεις 380 γρ/ml νερό, το μείγμα θα βγει αρκετά σκληρό και θα χρειαστεί να επιμείνεις για να το ανοίξεις- θα ψηθεί όμως πιο γρήγορα στον φούρνο. Οπότε ξεκίνα με 380 και αν θες προσθέτεις 20-30 γρ νερό παραπάνω Απλώνεις το μείγμα λοιπόν στην λαδόκολλα, προσέχοντας να είναι παντού ομοιόμορφο (προσοχή στη μέση), κόβεις σε κομμάτια και ψήνεις στους 180 για 30 λεπτά, στο κάτω μέρος του φούρνου Έπειτα, τοποθετείς ανάποδα τα κρακεράκια σου και ψήνεις στους 160 στη μεσαία θέση του φούρνου για άλλα 30 λεπτά ή μέχρι να γίνουν όσα τραγανά θες. Αν γίνουν πολύ crispy, μπορείς να τα διατηρήσεις και 1 μήνα χωρίς να πάθουν το παραμικρόΠολύσπορα κρακεράκια βρόμης
Ingredients
Instructions
Η διατροφική ανάλυση για τα πολύσπορα κρακεράκια βρόμης
Η διαδικασία για να φτιάξεις τα πολύσπορα κρακεράκια βρόμης , βήμα- βήμα
-
Για να δεις και άλλες συνταγές για κράκερ, πάτα εδώ
3 Comments
Ασπασία
11/06/2022 at 14:51Γεια σου Ευαγγελία!
Θα ήθελα να μου πεις πόσα γραμμάρια είναι η μερίδα των κράκερ με την διατροφική ανάλυση που αναφέρεις. Καθώς επίσης και που μπορώ να βρώ ψύλλιο γιατί δεν το έχω ξανακούσει!
Σ’ευχαριστώ πολύ!
Miss Healthy Living
14/06/2022 at 13:42Ψύλλιο πουλάνε σε μαγαζιά με βιολογικά και ξηρούς καρπούς. Η δόση βγάζει 25 κομματια και η διατροφικη αναλυση είναι για το κάθε ένα
ΑΣΠΑΣΙΑ
02/08/2022 at 20:55Σ’ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες!