Αλμυρά Σνακ/ Κουλούρια/ Νηστίσιμα/ Πρωϊνό/ Σνακ

Πολύσπορο κουλούρι Θεσσαλονίκης με βρώμη

κουλούρι Θεσσαλονίκης με βρώμη

Τα κουλούρια Θεσσαλονίκης που σας είχα παρουσιάσει πριν από καιρό, τα φτιάξατε και σας άρεσαν τόσο, που από τα μηνύματα που λαμβάνω, είναι ξεκάθαρο, ότι πλέον δεν αγοράζετε έτοιμα. Και γιατί να το κάνετε αφού μπορείτε να τα φτιάξετε μόνοι σας τόσο εύκολα και γρήγορα και να ξέρετε ακριβώς τα συστατικά τους? Σήμερα θα αναβαθμίσουμε τη συνταγή. Θα φτιάξουμε πολύσπορα κουλούρια Θεσσαλονίκης.

Πολύσπορο κουλούρι Θεσσαλονίκης με βρώμη 3

Εννοείται με αλεύρι Ζέας (αφού είναι το πιο θρεπτικό και υγιεινό  από τα άλευρα) αλλά και αλεύρι από βρώμη! Από πάνω θα προσθέσουμε διάφορους σπόρους όπως σουσάμι, ηλιόσπορο, μαυροκούκι και λιναρόσπορο. Αντιλαμβάνεστε πως ό,τι και να σας πω είναι λίγο. Είναι Υ Π Ε Ρ Ο Χ Α. Τα τρώω κάθε μέρα για πρωινό. Είμαι σε πρόγραμμα διατροφής – γυμναστική εδώ και 3 μέρες. Το έχω πάρει ζεστά αυτή τη φορά και πιστεύω ότι θα καταφέρω να χάσω αυτά τα 5 γαμημένα κιλά «εγκυμοσύνης». Θέλω επιτέλους να φορέσω τα ρούχα μου που με περιμένουν εδώ και 2 χρόνια στην ντουλάπα μου.

Πολύσπορο κουλούρι Θεσσαλονίκης με βρώμη 2

Στο τέλος μπορείτε να δείτε φωτογραφίες με τη διαδικασία βήμα- βήμα καθώς και τη διατροφική ανάλυση της συνταγής

Πολύσπορο κουλούρι Θεσσαλονίκης με βρώμη

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
By Miss Healthy Living Serves: 5
Prep Time: 20 λεπτά Cooking Time: 25 λεπτά

Πολύσπορο κουλούρι Θεσσαλονίκης με βρώμη

Ingredients

  • 300 γρ αλεύρι Ζέας
  • 200 γρ αλεύρι βρώμης (νιφάδες βρώμης περασμένες στο μπλέντερ)
  • 2 κ.σ μέλι
  • 20 γρ ελαιόλαδο
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά
  • αλάτι κατά βούληση (εγώ δεν χρησιμοποίησα)
  • 260 γρ νερό (χλιαρό προς ζεστό – περίπου 35 βαθμούς)
  • Για πασπαλισμα
  • 2 κ.σ πετιμέζι ή μέλι
  • νερό
  • σουσάμι (χρησιμοποίησα αναποφλοίωτο)
  • μαυροκούκι
  • ηλιόσπορο
  • κολοκυθόσπορο
  • λιναρόσπορο

Instructions

1

Λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας που υπάρχει στα σπίτια την χειμερινή περίοδο, επέλεξα να χρησιμοποιήσω τον αρτοπαρασκευστή να ζυμώσει και να φουσκώσει τη ζύμη. Επέλεξα το πρόγραμμα dough, πρόσθεσα όλα τα υλικά και σε 1.5 ώρα είχα την ζύμη έτοιμη, αφράτη και φουσκωτή. Αν έχετε και εσείς αρτοπαρασκευατή να πάτε στο βήμα 3

2

Αν δεν έχετε αρτοπαρασκευαστή θα κάνετε τα παρακάτω:

3

Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετούμε την μαγιά, το μέλι και λίγο ζεστό νερό - περίπου 50 γρ. Ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

4

Μετά από λίγο προσθέτουμε το αλεύρι και τη βρώμη, το ελαιόλαδο, αλάτι και νερό. Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ωραίο, μαλακό και εύπλαστο ζυμάρι

5

Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη, σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει

6

Χωρίζουμε τη ζύμη σε ισοβαρή μπαλάκια. Εγώ τα ήθελα σε κανονικό μέγεθος, οπότε έφτιαξα 5 μπαλάκια των 160 γρ. Επειδή θα κολλήσουν ελαφρώς, στρώστε μια λαδόκολλα εκεί που θα τα ακουμπάτε

7

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 σε αέρα. Σε ένα πιάτο τοποθετούμε σουσάμι και ότι άλλο χρησιμοποιήσουμε και σε άλλο νερό με πετιμέζι ή μέλι ή ζάχαρη. Εσείς χρησιμοποιήστε ότι έχετε.

8

Και τώρα ξεκινάμε το πλάσιμο. Εγώ είχα τη Σοφία για βοηθό. Φτιάξτε το και εσείς με τα παιδιά σας αν θέλετε, θα ευχαριστηθούν πολύ τη διαδικασία

9

Προσέχουμε ώστε να έχουν όλα τα μπαστουνάκια το ίδιο μήκος

10

Τα ενώνουμε και με εξαιρετικά γρήγορες κινήσεις τα βουτάμε πρώτα στο πετιμεζόνερο και μετά στο σουσάμι και από τις 2 μεριές. Στο νερό πρέπει κυριολεκτικά να το βγάλετε αμέσως- ούτε ένα δευτερόλεπτο ώστε να μη μαλακώσει και διαλυθεί. Τοποθετούμε στη λαμαρίνα στην οποία έχουμε στρώσει λαδόκολλα και το πατάμε ώστε να έχει πιο πλακουτσωτό σχήμα. Συνεχίζουμε το ίδιο και με τα επόμενα. Προσοχή. Τα χέρια μας πρέπει να είναι τελείως στεγνά αλλιώς θα μαλακώσει η ζύμη και δεν το θέλουμε

11

Ψήνουμε στους 200 σε αέρα για 20-25 λεπτά. Αφού έχουν κρυώσει τα τυλίγουμε σε μεμβράνη και τα διατηρούμε στην κατάψυξη. Όταν τα βγάλουμε, τα αφήνουμε να ξεπαγώσουν και είναι σα να έχουν μόλις ψηθεί! Έξω παραμένουν το ίδιο φρέσκα για 2 μέρες τουλάχιστον

Η διαδικασία για να φτιάξετε το πολύσπορο κουλουρι Θεσσαλονίκης με βρώμη, βήμα- βήμα
Η διατροφική ανάλυση για το πολύσπορο κουλουρι Θεσσαλονίκης με βρώμη

κουλούρι-Θεσσαλονίκης-με-βρώμη-διατροφική-ανάλυση-θερμίδες

 

Πολύσπορο κουλούρι Θεσσαλονίκης με βρώμη 4
Ακολουθήστε με σε Facebook, Instagram, Bloglovin, Youtube και εγγραφείτε στο Newsletter, ώστε να μη χάνετε κανένα άρθρο
Το φτιάξατε? Περιμένω να μου στείλετε τις δικές σας φωτογραφίες καθώς και το πως σας φάνηκε!
Καλή σας απόλαυση!

 

  • Η Κατερίνα έφτιαξε τα πολύσπορα κουλουρια Θεσσαλονίκης με βρώμη και είπε «Τα έκανα τα κουλούρια και βγήκαν πολύ καλά!!! Θα τα βάλω και κατάψυξη και θα έχω να τρώω! Εγώ έκανα 9 των 80 περίπου γραμ. το ένα«

κουλούρι-θεσσαλονίκης-με-βρώμη

  • Η Δήμητρα έφτιαξε τα πολύσπορα κουλουρια Θεσσαλονίκης με βρώμη και είπε «Τέλεια τα κουλούρια Θεσσαλονίκης.. Υπέροχη συνταγή..Ευχαριστούμε❣️
    Έβαλα 200γρ αλεύρι βρώμης κι 400γρ φαγόπυρου. Πήρε παραπάνω αλεύρι, μάλλον, γιατί το αλεύρι φαγοπυρου είναι πιο μαλακό από το ζεας..?!!! 🤔.. Όπως κ ναχει, πεντανόστιμα και υγιεινά 😉» 

κουλούρια-θεσσαλονίκης-με-φαγόπυρο

Το περιεχόμενο αυτού του blog αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του, χωρίς τη συγκατάθεση μου. Αν σας ενδιαφέρει το περιεχόμενο, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου, ώστε να εξετάσουμε πιθανό τρόπο συνεργασίας. 

Newsletter

Ρίξτε μια ματιά και εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Θα χαρώ πολύ να διαβάσω το σχόλιο σου

four × one =