Νηστίσιμα/ Ψωμί

Πολύσπορο ψωμί με αλεύρι Ζέας

σπιτικό πολύσπορο ψωμί ολικής

Αυτό το πολύσπορο ψωμί πρέπει να το δοκιμάσετε οπωσδήποτε. Είναι πολύ νόστιμο, θρεπτικό, γίνεται πολύ γρήγορα και κυρίως ξέρετε τι τρώτε. Ψωμί από αλεύρι και όχι από ελαστική μάζα αρτοποιίας.  Η ποσότητα των σπόρων είναι «τόσο όσο». Τους βρίσκεις σε κάθε μπουκιά και σε κάνουν να μασάς με μανία (εμένα τουλάχιστον). 

 

Πολύσπορο ψωμί

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
By Miss Healthy Living Serves: 10-12
Prep Time: 30 λεπτά Cooking Time: 35 λεπτά

Αγνό και θρεπτικό πολύσπορο ψωμί με αλεύρι Ζέας

Ingredients

  • 8 γρ ξερή μαγιά
  • 1 γεμάτη κ.σ μέλι
  • 50 γρ ελαιόλαδο ή καθόλου και αυξήστε το νερό κατά 20 γρ
  • 100 γρ ηλιόσποροι
  • 30 γρ σουσάμι (χρησιμοποίησα αναποφλοίωτο)
  • 10 γρ μαυροκούκι
  • 500 γρ αλεύρι
  • 250 γρ ζεστό νερό (από 32 μέχρι 36 βαθμούς)
  • αλάτι (χρησιμοποίησα θαλασσινό)

Instructions

1

Βάζουμε τη μαγιά με το μέλι και λίγο από το ζεστό νερό σε ένα μπολ και ανακατεύουμε με το χέρι μας. Περιμένουμε λίγο να φουσκώσει (να ενεργοποιηθεί η μαγιά δηλαδή) και στη συνέχεια ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε

2

Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε το ζυμαράκι μας να φουσκώσει (περίπου 30 λεπτά)

3

Τοποθετούμε το ζυμάρι σε μακρόστενη φόρμα ή το πλάθουμε σε καρβελάκι και περιμένουμε 10 λεπτά να ξαναφουσκώσει. Αλείφουμε με λίγο λαδάκι και νερό την επιφάνεια και ψήνουμε για 35-40 λεπτά στους 200 βαθμούς

Τι αλλαγές μπορώ να κάνω στο πολύσπορο ψωμί;

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι αλεύρι θέλετε ή να κάνετε μίξη. Αν χρησιμοποιήσετε μόνο ολικής ή ντίνκελ, ίσως χρειαστεί 20 ml παραπάνω νερό. Θα το δείτε. Θέλουμε να είναι μαλακό στο ζύμωμα και να κολλάει λίγο στα χέρια. Αν λοιπόν κολλάει στα χέρια, δε θα προσθέσετε αλεύρι, αλλά θα λαδώσετε ελαφρώς  τα χέρια σας. 

Ποσό διατηρείται το  πολύσπορο ψωμί;

Αν το τυλίξετε καλά με μια πετσέτα και έπειτα το βάλετε σε σακούλα, μπορείτε να το καταναλώσετε περίπου εντός 3 ημερών (ανάλογα την εποχή). Επειδή όμως είναι νόστιμο και έχει τις θερμίδες του, ψωμί είναι άλλωστε, καλύτερα να το κόψετε σε φέτες μόλις κρυώσει, να το βάλετε σε σακουλάκι και μετά στην κατάψυξη. Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε φρέσκο ψωμί όποτε το χρειαστείτε.

Πόσο θα φουσκώσει το πολύσπορο ψωμί;

Αυτό εξαρτάται από το αλεύρι που θα χρησιμοποιήσετε. Αν χρησιμοποιήσετε αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή κίτρινο για ζυμωτό ψωμί, θα φουσκώσει πολύ και θα είναι αφράτο και μαλακό σαν αυτό του φούρνου. Αν χρησιμοποιήσετε Ζέας, ολικής, ή ντίνκελ, θα βγει σχεδόν το μισό. Αν βάλετε λίγο παραπάνω από 1 κουταλιά της σούπας μέλι, θα φουσκώσει λίγο παραπάνω. Και βέβαια το καλό και σωστό ζύμωμα θα βοηθήσει το ψωμάκι μας να φουσκώσει!

Η διατροφική ανάλυση για το πολύσπορο ψωμί

πολύσπορο-ψωμί-διατροφική-ανάλυση-θερμίδες

 

σπιτικό πολύσπορο ψωμί ολικής

  • Για να δείτε και άλλες συνταγές για αγνό, σπιτικό ψωμί, πατήστε εδώ
Ακολουθήστε με σε FacebookInstagram, Bloglovin, PinterestYoutube και εγγραφείτε στο Newsletter, ώστε να μη χάνετε κανένα άρθρο.
Το δοκιμάσατε ? Ανεβάστε τη φωτογραφία στα social χρησιμοποιώντας το #miss_healthy_living_gr
Καλή σας απόλαυση!
  • Η Άννα Μαρία έφτιαξε το πολύσπορο ψωμί και είπε «Σας ευχαριστώ πολύ για την ωραία συνταγή για το πολύσπορο ψωμί. Δεν έβαλα σουσάμι και μαυροκούκι αλλά έριξα από πάνω σπόρους chia . Επίσης δεν έβαλα λάδι και πρόσθεσα έξτρα περίπου 40ml νερό, ίσως ήθελε και λίγο λιγότερο. 35’στον αέρα, μάλλον έπρεπε να το αφήσω λιγάκι ακόμα, αλλά το φοβήθηκα. Μπράβο και σας ευχαριστώ«

  • Η Σοφία έφτιαξε το πολύσπορο ψωμί και είπε «Έφτιαξα το πολύσπορο ψωμι με αλεύρι ολικής και γ.ο.χ.Τι να σου πω. Γεύση και άρωμα καταπληκτικά.« 

πολύσπορο-ψωμί-με-αλέυρι-ζέας

  • Η Κατερίνα έφτιαξε το πολύσπορο ψωμί και είπε «Έκανα σήμερα και το πολύσπορο ψωμί και ενθουσιάστηκα! Έγινε τέλειο! Έβαλα 300 γραμ. ντινκελ ολικής και 200 κίτρινο για ζυμωτό ψωμί. Ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι, αλλά μια χαρά ενεργοποιήθηκε η μαγιά και ωραία φούσκωσε το ζυμάρι και ωραία ψήθηκε! Και πολύ εύκολα έχουμε το δικό μας ψωμάκι! Είμαι ενθουσιασμένη!
Το περιεχόμενο αυτού του blog αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του, χωρίς τη συγκατάθεση μου. Αν σας ενδιαφέρει το περιεχόμενο, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου, ώστε να εξετάσουμε πιθανό τρόπο συνεργασίας. 

Newsletter

Ρίξτε μια ματιά και εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Θα χαρώ πολύ να διαβάσω το σχόλιο σου