Νηστίσιμα/ Ψωμί

Πολύσπορο ψωμί με αλεύρι Ζέας

σπιτικό πολύσπορο ψωμί ολικής

Αυτό το πολύσπορο ψωμί πρέπει να το δοκιμάσετε οπωσδήποτε. Είναι πολύ νόστιμο, θρεπτικό, γίνεται πολύ γρήγορα και κυρίως ξέρετε τι τρώτε. Ψωμί από αλεύρι και όχι από ελαστική μάζα αρτοποιίας.  Η ποσότητα των σπόρων είναι “τόσο όσο”. Τους βρίσκεις σε κάθε μπουκιά και σε κάνουν να μασάς με μανία (εμένα τουλάχιστον). 

 

Πολύσπορο ψωμί

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (8 votes, average: 4.50 out of 5)
Loading...
By Miss Healthy Living Serves: 10-12
Prep Time: 30 λεπτά Cooking Time: 35 λεπτά

Αγνό και θρεπτικό πολύσπορο ψωμί με αλεύρι Ζέας

Ingredients

  • 8 γρ ξερή μαγιά
  • 1 γεμάτη κ.σ μέλι
  • 50 γρ ελαιόλαδο ή καθόλου και αυξήστε το νερό κατά 20 γρ
  • 100 γρ ηλιόσποροι
  • 30 γρ σουσάμι (χρησιμοποίησα αναποφλοίωτο)
  • 10 γρ μαυροκούκι
  • 500 γρ αλεύρι
  • 250 γρ ζεστό νερό (από 32 μέχρι 36 βαθμούς)
  • αλάτι (χρησιμοποίησα θαλασσινό)

Instructions

1

Σε ένα μεγάλο μπολ ή στον κάδο του αρτοπαρασκευστή τοποθετείς την μαγιά, το μέλι, 3 κουταλιές της σούπας από το αλεύρι και 100 γρ ζεστό νερό. Ανακατεύεις και αφήνεις στην άκρη να ενεργοποιηθεί η μαγιά να βγάλει φουσκάλες δηλαδή

2

Μετά από λίγο προσθέτεις όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύεις και ζυμώνεις μέχρι να έχεις ένα ωραίο, μαλακό και εύπλαστο ζυμάρι ή απλά αφήνεις τον αρτοπαρασκευαστή να κάνει όλη τη δουλειά

3

Σκεπάζεις με μια πετσέτα και αφήνεις στην άκρη, σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει η ζύμη ή απλά αφήνεις τον αρτοπαρασκευαστή να κάνει όλη τη δουλειά

4

Τοποθετούμε το ζυμάρι σε μακρόστενη φόρμα ή το πλάθουμε σε καρβελάκι και περιμένουμε 10 λεπτά να ξαναφουσκώσει. Αλείφουμε με λίγο λαδάκι και νερό την επιφάνεια, περιμένουμε για λίγο να ξαναφουσκώσει και ψήνουμε για 35-40 λεπτά στους 200 βαθμούς

Notes

Αν δεν έχεις αρτοπαρασκευαστή και είναι χειμώνας, θα πρέπει να βοηθήσεις τη ζύμη να φουσκώσει. Μπορείς να το κάνεις βάζοντας το μπολ κοντά σε εστία ζέστης. φούρνο, καλοριφέρ, μάτι κουζίνας ή ηλεκτρική κουβέρτα, όπως πολύ έξυπνα μου πρότεινε ο φίλος μου ο Αντρέας

Τι αλλαγές μπορώ να κάνω στο πολύσπορο ψωμί;

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι αλεύρι θέλετε ή να κάνετε μίξη. Αν χρησιμοποιήσετε μόνο ολικής ή ντίνκελ, ίσως χρειαστεί 20 ml παραπάνω νερό. Θα το δείτε. Θέλουμε να είναι μαλακό στο ζύμωμα και να κολλάει λίγο στα χέρια. Αν λοιπόν κολλάει στα χέρια, δε θα προσθέσετε αλεύρι, αλλά θα λαδώσετε ελαφρώς  τα χέρια σας. 

Ποσό διατηρείται το  πολύσπορο ψωμί;

Αν το τυλίξετε καλά με μια πετσέτα και έπειτα το βάλετε σε σακούλα, μπορείτε να το καταναλώσετε περίπου εντός 3 ημερών (ανάλογα την εποχή). Επειδή όμως είναι νόστιμο και έχει τις θερμίδες του, ψωμί είναι άλλωστε, καλύτερα να το κόψετε σε φέτες μόλις κρυώσει, να το βάλετε σε σακουλάκι και μετά στην κατάψυξη. Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε φρέσκο ψωμί όποτε το χρειαστείτε.

Πόσο θα φουσκώσει το πολύσπορο ψωμί;

Αυτό εξαρτάται από το αλεύρι που θα χρησιμοποιήσετε. Αν χρησιμοποιήσετε αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή κίτρινο για ζυμωτό ψωμί, θα φουσκώσει πολύ και θα είναι αφράτο και μαλακό σαν αυτό του φούρνου. Αν χρησιμοποιήσετε Ζέας, ολικής, ή ντίνκελ, θα βγει σχεδόν το μισό. Αν βάλετε λίγο παραπάνω από 1 κουταλιά της σούπας μέλι, θα φουσκώσει λίγο παραπάνω. Και βέβαια το καλό και σωστό ζύμωμα θα βοηθήσει το ψωμάκι μας να φουσκώσει!

Η διατροφική ανάλυση για το πολύσπορο ψωμί

πολύσπορο-ψωμί-διατροφική-ανάλυση-θερμίδες

 

σπιτικό πολύσπορο ψωμί ολικής

  • Για να δείτε και άλλες συνταγές για αγνό, σπιτικό ψωμί, πατήστε εδώ
Αν δεν έχεις αρτοπαρασκευαστή και θέλεις να προμηθευτείς έναν, ώστε να φτιάχνεις αρτοσκευάσματα με πραγματικό αλεύρι, χωρίς χημικά διογκωτικά και συντηρητικά, πάνω πάνω στην παρακάτω φωτογραφία. Την πρώτη φορά που θα ξυπνήσεις από τη μυρωδιά του φρεσκοψημένου ψωμιού, πίστεψέ με, απλά θα αναρωτιέσαι γιατί δεν το είχες κάνει τόσο καιρό! 

αρτοπαρασκευαστής

Ακολουθήστε με σε FacebookInstagram, Bloglovin, PinterestYoutube και εγγραφείτε στο Newsletter, ώστε να μη χάνετε κανένα άρθρο.
Το δοκιμάσατε ? Ανεβάστε τη φωτογραφία στα social χρησιμοποιώντας το #miss_healthy_living_gr
Καλή σας απόλαυση!
  • Η Άννα Μαρία έφτιαξε το πολύσπορο ψωμί και είπε “Σας ευχαριστώ πολύ για την ωραία συνταγή για το πολύσπορο ψωμί. Δεν έβαλα σουσάμι και μαυροκούκι αλλά έριξα από πάνω σπόρους chia . Επίσης δεν έβαλα λάδι και πρόσθεσα έξτρα περίπου 40ml νερό, ίσως ήθελε και λίγο λιγότερο. 35’στον αέρα, μάλλον έπρεπε να το αφήσω λιγάκι ακόμα, αλλά το φοβήθηκα. Μπράβο και σας ευχαριστώ

  • Η Σοφία έφτιαξε το ψωμί και είπε “Έφτιαξα το πολύσπορο ψωμι με αλεύρι ολικής και γ.ο.χ.Τι να σου πω. Γεύση και άρωμα καταπληκτικά. 

πολύσπορο-ψωμί-με-αλέυρι-ζέας

  • Η Κατερίνα έφτιαξε το ψωμί και είπε “Έκανα σήμερα και το πολύσπορο ψωμί και ενθουσιάστηκα! Έγινε τέλειο! Έβαλα 300 γραμ. ντινκελ ολικής και 200 κίτρινο για ζυμωτό ψωμί. Ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι, αλλά μια χαρά ενεργοποιήθηκε η μαγιά και ωραία φούσκωσε το ζυμάρι και ωραία ψήθηκε! Και πολύ εύκολα έχουμε το δικό μας ψωμάκι! Είμαι ενθουσιασμένη!
  • Η Γεωργία έφτιαξε το ψωμί και είπε “Έτοιμο και το πολύσπορο ψωμάκι ολικής.Εκτός από πολύ πολύ μυρωδάτο(και σπιτικό φυσικά),πρέπει να είναι και πολύ πολύ νόστιμο. Ανυπομονώ να το δοκιμάσω...”

πολύσπορο ψωμί ολικής

  • Η Λυδία έφτιαξε το πολύσπορο ψωμί και είπε “Βγήκε τέλειο 😊

πολύσπορο ψωμί

Το περιεχόμενο αυτού του blog αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του, χωρίς τη συγκατάθεση μου. Αν σας ενδιαφέρει το περιεχόμενο, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου, ώστε να εξετάσουμε πιθανό τρόπο συνεργασίας. 

Newsletter

Ρίξτε μια ματιά και εδώ

2 Σχόλια

  • Reply
    Χάρης Καραχριστιανίδης
    23/10/2019 at 15:16

    Πολύ ωραία η συνταγή, μόνο που κάτι πρέπει να κάναμε λάθος, αφού το ψωμί τρίβεται εύκολα και όταν πάμε να κόψουμε μία φέτα, σπάζει σε κομμάτια. Ζυμώσαμε 20′ που νομίζω ότι είναι αρκετό. Ατό που αλλάζει ανάλογα με το αλεύρι και την περιεκτικότητά του σε νερό, είναι το νερό που πρέπει να βάλουμε. Μήπως τα παραπάνω σημαίνουν ότι πρέπει να βάλουμε παραπάνω νερό;
    Ευχαριστώ!

    • Reply
      Miss Healthy Living
      25/10/2019 at 09:17

      Σίγουρα χρειάζεται περισσότερο νερό. Αν δε σε βοηθούν οι φωτογραφίες, να θυμάσαι πως πρέπει όταν το ζυμώνεις να είναι αρκετά μαλακό. Ακόμη και 5 Ml νερό, κάνουν τη διαφορά

    Θα χαρώ πολύ να διαβάσω το σχόλιο σου