Συνεντεύξεις/ Το κάνω σωστά;

Πώς να συντηρείς με ασφάλεια τρόφιμα στην κατάψυξη

Την αγαπώ την κατάψυξη, είναι σωτήριο για μένα το γεγονός, ότι μπορώ να αποθηκεύω/συντηρώ τόσα φαγητά και γλυκά,  ώστε να διευκολύνω την καθημερινότητά μου.  Επειδή όμως έχουμε να κάνουμε με τρόφιμα, και η ασφάλειά τους είναι πρωτίστης σημασίας, διάβασε με προσοχή παρακάτω όσα έχει να σου πει ο τεχνολόγος τροφίμων, Θωμάς Παλικρούσης

Γιατί πρέπει να προτιμάς την κατάψυξη ως μέσω συντήρησης των τροφίμων
Πόσες φορές σου έχει τύχει να ψάχνεις ή να τακτοποιείς τον καταψύκτη και να βρίσκεις ξεχασμένα τρόφιμα. Αν η πρώτη σκέψη είναι να το πετάξεις, για μισό λεπτό! Μήπως είναι ακόμη κατάλληλο για κατανάλωση; Πιθανόν είναι! Τα κατεψυγμένα τρόφιμα άργησαν να καθιερωθούν στην συνείδηση των καταναλωτών ως προϊόντα υψηλής ποιότητας, λόγω ορισμένων αστοχιών που παρατηρήθηκαν παλαιότερα σε βιομηχανικά κατεψυγμένα τρόφιμα.
Η κατάψυξη θεωρείται ως η αποτελεσματικότερη μέθοδος συντήρησης των λαχανικών και γενικά των τροφίμων, διατηρώντας την θρεπτική αξία και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά αυτών, περιορίζοντας ταυτόχρονα την δράση των μικροοργανισμών των τροφίμων και των φυσιολογικών μετασυλλεκτικών μεταβολών των λαχανικών. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία ως Ημερομηνία Ελάχιστης Διατηρησιμότητας ενός τροφίμου, ορίζεται η ημερομηνία μέχρι την οποία το τρόφιμο διατηρεί τις ιδιαίτερες ιδιότητες του, εφόσον αποθηκεύεται με τον ενδεδειγμένο τρόπο.

Τα κατεψυγμένα τρόφιμα έχουν ένα μέγιστο χρονικό όριο διατήρησης της υψηλής ποιότητας, μετά το οποίο παρατηρούνται μεταβολές όπως, αφυδατωμένη επιφάνεια, διαφοροποίηση χρώματος, όχι τόσο ευχάριστη γεύση και οσμή κ.α.. Παρ’ όλα αυτά, το Υπουργείο Γεωργίας της Αμερικής (USDA) τονίζει πως εξακολουθούν να είναι ασφαλή για κατανάλωση, καθώς σε συνθήκες κατάψυξης τα βακτήρια που ευθύνονται για την πρόκληση τροφικής δηλητηρίασης από τρόφιμα δεν αναπτύσσονται.
Ο μέγιστος χρόνος αποθήκευσης υπό συνθήκες κατάψυξης (-18o C) για ορισμένα συνήθη τρόφιμα είναι:
– Μπέικον, Ζαμπόν & Λουκάνικα: 1-2 μήνες
– Μαγειρευτά: 2-3 μήνες
– Ασπράδι αυγού: 12 μήνες
– Νωπό κοτόπουλο (ολόκληρο): 12 μήνες
– Νωπό κοτόπουλο (τεμαχισμένο): 9 μήνες
– Μαγειρεμένο κοτόπουλο: 4 μήνες
– Νωπό κρέας (μπριζόλες, παϊδάκια): 4 -12 μήνες
– Αρακάς: 7-10 μήνες
– Φασολάκι: 3-10 μήνες
– Κουνουπίδι: 2 -10 μήνες
– Σπανάκι: 6 μήνες

Πλησιάζει ο καιρός που τα φασολάκια, ο αρακάς και οι μπάμιες, θα κατακλύσουν τις λαϊκές αγορές. Είναι ευκαιρία τώρα που είναι η εποχή τους, να προμηθευτώ μεγάλες ποσότητες, ώστε να τα διατηρήσω στην κατάψυξη. Τι πρέπει να προσέχω ώστε να το κάνω μα ασφάλεια; 

Της κατάψυξης των λαχανικών προηγείται κατά κανόνα η γρήγορη θέρμανση αυτών – το ζεμάτισμα. Αποσκοπεί κυρίως στην αδρανοποίηση των ενζύμων που ευθύνονται για ανεπιθύμητες μεταβολές στο χρώμα, την οσμή και την γεύση κατά την διάρκεια της αποθήκευσης. Χαρακτηριστικό ένζυμο αποτελεί η λιποξυγενάση, η οποία δρα στα ακόρεστα λιπαρά οξέα, οδηγώντας σε οξείδωση αυτών και κατ’ επέκταση αλλοίωση του αρώματος του λαχανικού. Το ζεμάτισμα συνεισφέρει δευτερευόντως και στην μείωση του αρχικού μικροβιακού φορτίου των λαχανικών. Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν ορισμένα λαχανικά που φαίνεται να διατηρούν την υψηλή ποιότητα τους έως και 12 μήνες σε συνθήκες κατάψυξης, χωρίς να προηγηθεί ζεμάτισμα αυτών (πράσινες πιπεριές, λάχανο, αγγουράκια και πράσα).

Να θυμάσαι λοιπόν:
✔ “Δεν έχει σημασία” πόσο καιρό είναι το τρόφιμο στην κατάψυξη, παραμένει ασφαλές για κατανάλωση
✔ Επιβάλλεται το ζεμάτισμα των λαχανικών πριν την κατάψυξη αυτών
✔ Αν βρεις ξεχασμένο κομμάτι κρέας στην κατάψυξη που έχει παραμείνει αρκετούς μήνες, μην το πετάξεις – πρόσθεσε καρυκεύματα για να αντισταθμιστεί η απώλεια αρώματος.

Ευχαριστώ θερμά τον τεχνολόγο τροφίμων Θωμά Παλικρούση 

 • Για να δεις και άλλες χρήσιμες συμβουλές από τον τεχνολόγο τροφίμων Θωμά Παλικρούση, πάτα εδώ 
Ακολούθησέ με σε FacebookInstagram, Bloglovin, PinterestYoutube και κάνε την εγγραφή σου στο Newsletter, ώστε να μη χάνεις κανένα νέο άρθρο.
Καλή σου απόλαυση!
Το περιεχόμενο αυτού του blog αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του, χωρίς τη συγκατάθεση μου. Αν σας ενδιαφέρει το περιεχόμενο, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου, ώστε να εξετάσουμε πιθανό τρόπο συνεργασίας. 

Newsletter

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Lina
  23/05/2019 at 22:50

  Πολύ ενδιαφέρον και χρήσιμο. Μπράβο Ευαγγελία.

  • Reply
   Miss Healthy Living
   24/05/2019 at 09:37

   Χαίρομαι πολύ που το βρίσκεις ενδιαφέρον!

  Leave a Reply

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.