Οικολογικά καθαριστικά

Πώς να καθαρίσεις τον φούρνο χωρίς χημικά καθαριστικά

οικολογικός καθαρισμός φούρνου

Πώς να καθαρίσεις τον φούρνο χωρίς χημικά καθαριστικά. Ο καθαρός φούρνος νομίζω ότι είναι μια μακρινή ανάμνηση για τoυς περισσότερους. Πλέον όμως, υπάρχει τρόπος, ο φούρνος μας να παραμείνει τόσο καθαρός, σαν να τον αγοράσαμε μόλις χτες. Το πιο σημαντικό; Αυτό μπορεί να γίνει χωρίς κόπο, κόστος και κυρίως, χωρίς να μολύνουμε το περιβάλλον.

Πόσο αποτελεσματικός είναι ο τρόπος αυτός? Είναι εφικτός ο καθαρισμός του φούρνου χωρίς χημικά καθαριστικά?

Πριν χρησιμοποιήσω τον τρόπο που θα σας περιγράψω παρακάτω, είχα χρησιμοποιήσει και άλλους οικολογικούς τρόπους. Είχα χρησιμοποιήσει μαγειρική σόδα με ξύδι, το οποίο έκανε ελάχιστα πράγματα και ήθελε πολύ τρίψιμο. Εννοείται ότι το απέρριψα με συνοπτικές διαδικασίες. Μετά, είχα χρησιμοποιήσει ατμοκαθαριστή, όπου πάλι δεν είχα κάποιο αξιοσημείωτο αποτέλεσμα. Και εκεί που είχα αρχίσει να απελπίζομαι,  συνέβη κάτι καταπληκτικό. Έπεσα πάνω σ΄ένα άρθρο στο pinterest και σκέφτηκα, «εδώ είμαστε», είναι κάτι που πρέπει να δοκιμάσω οπωσδήποτε (ευτυχώς που το έκανα). Ό,τι κ να σας πω είναι λίγο. Αν θέλετε να έχετε καθαρό φούρνο – Π Ε Ν Τ Α Κ Α Θ Α Ρ Ο, θα πρέπει να το δοκιμάσετε.

καθάρισμα-φούρνου-χωρίς-χημικά-καθαριστικά

Τι είναι η διττανθρακική αμμωνία; 

Το Όξινο ανθρακικό αμμώνιο είναι μια ανόργανη ένωση με τύπο (NH4)HCO3, απλοποιημένου σε NH5CO3. Η ένωση έχει πολλά ονόματα και μεγάλη ιστορία: Διττανθρακική αμμωνία, Μαγειρική αμμωνία, Άλας του Χάρτσχορν. Χημικά, είναι το διττανθρακικό άλας του ιόντος αμμωνίου. Είναι λευκή κρυσταλλική σκόνη που διαλύεται στο νερό και απελευθερώνει διοξείδιο του άνθρακα, νερό και αμμωνία. 

Πού χρησιμοποιείται η διττανθρακική αμμωνία;

Η διττανθρακική αμμωνία χρησιμοποιείται στη βιομηχανία τροφίμων ως αυξητικός παράγοντας για επίπεδα ψημένα προϊόντα, όπως μπισκότα και κράκερ.  Η χρήση της ήταν πολύ διαδεδομένη στο σπίτι πριν την εμφάνιση της σύγχρονης μπέικιν πάουντερ . Κατά το ψήσιμο ίσως απελευθερώνεται μία καυστική οσμή αμμωνίας, αλλά δεν παραμένει και δεν γίνεται αντιληπτή στο τελικό αρτοσκεύασμα. Είναι κατάλληλη για τραγανά αρτύματα όπως γλυκά σφολιάτας, επίπεδα ψωμιά, κράκερ και μπισκότα, και το αποτέλεσμα είναι ελαφριά, αέρινα τραγανά, και αφράτα προϊόντα. Είναι ακατάλληλη για υγρά και ογκώδη αρτοσκευάσματα, όπως το κανονικό ψωμί ή κέικ, επειδή ποσότητα αμμωνίας θα παγιδευτεί μέσα στο τρόφιμο και θα έχει δυσάρεστη καυστική γεύση. (πηγή)

οικολογικός-καθαρισμός-φούρνου

Τι μπορεί να έχεις ακούσει…

Θέλω να το χρησιμοποιήσω αλλά μου είπαν ότι τρυπάει ο φούρνος. 

Το έχω ακούσει και εγώ από διάφορους αναγνώστες. Μια στιγμή όμως παρακαλώ. Δεν θα επικαλεστώ τις βασικές γνώσεις που αποκομίσαμε στη χημεία της τρίτης γυμνασίου, αλλά στην λογική μας. Μπορεί κάτι το οποίο τρώγεται, διότι διττανθρακική αμμωνία έχουν σχεδόν όλα τα έτοιμα μπισκότα, κουλουράκια κλπ που τρώμε  (εγώ δεν τη χρησιμοποιώ βέβαια στις συνταγές μου), να τρυπήσει τον φούρνο; Εκτός αυτού, όπως θα διαβάσεις και στις οδηγίες παρακάτω, δεν έρχεται σε επαφή με το φούρνο! Εγώ πάντως έτσι καθαρίζω τον φούρνο μου εδώ και 5 – 6 χρόνια, 1-2 φορές το χρόνο!Η απόφαση όπως πάντα είναι δική σου. Δες τις οδηγίες του φούρνου σου, μπορεί να λέει πως απαγορεύονται συγκεκριμένα υλικά. Επιπρόσθετα σκέψου όλα όσα έχεις βάλει στο παρελθόν, δεν μπορώ να ξέρω τι χημικά έχεις χρησιμοποιήσει και τι βλάβες έχει υποστεί ήδη. Λάβε τα όλα αυτά υπόψιν και πάρε την απόφασή σου. 

Έχω ακούσει πως δεν κάνει να αφήνουμε κάτι μέσα στο φούρνο τόσες ώρες.

Σωστά, αυτό ισχύει. Αν είναι σε καλή κατάσταση ο φούρνος σου, καλής ποιότητας και γενικά έχεις κάνει σωστή χρήση, θεωρώ πως δεν υπάρχει πρόβλημα να το κάνεις μια στο τόσο. Σκέψου πως αν τον καθαρίσεις έστω και μία φορά, μετά δεν χρειάζεται να το επαναλάβεις (εφόσον φοβάσαι), αρκεί να τον καθαρίζεις με βρεγμένη σπογγοπετσέτα μετά από κάθε χρήση. Έτσι θα παραμένει καθαρός.

Το έκανα και μετά δεν άναβε ο φούρνος

Αν συμβεί αυτό σημαίνει πως έχει πάει υγρασία στις αντιστάσεις και γίνεται διαρροή προς τη γείωση και ρίχνει το ρελέ. Για να το διορθώσεις βάλε τον φούρνο σου να δουλέψει στον αέρα, σε υψηλή θερμοκρασία ώστε να στεγνώσουν οι αντιστάσεις. Αν δεν έχεις αέρα, μπορείς να το κάνεις με το πιστολάκι. Γενικά να ξέρεις πως δεν πρέπει να καθαρίζεις με βρεγμένο πανί τις αντιστάσεις. 

Ενημέρωση 29/4/2020

Έλαβα μήνυμα από αναγνώστρια που καθάρισε τον φούρνο της με αμμωνία και έλιωσε ένα κομμάτι από πίσω. Ο φούρνος της είναι Pitsos 15ετίας και είχε προηγηθεί καθαρισμός με χημικά προϊόντα του εμπορίου.

φούρνος καθάρισμα

Δες το video, απόσπασμα από την εκπομπή του Μιχάλη Κεφαλογιάννη “Οδηγός Καλής Ζωής”, με θέμα “Πώς να καθαρίσεις τον φούρνο με οικολογικό τρόπο”

Υλικά και σκεύη που θα χρειαστείς για να καθαρίσεις τον φούρνο σου με οικολογικό τρόπο:

– 1 μεγάλο γυάλινο μπολ (σαλατιέρα)- Βραστό νερό – περίπου 1.5 Lt 

– 1 φακελάκι διττανθρακική αμμωνία (θα την βρείτε στα σούπερ μάρκετ σε σακουλάκια στο ράφι με τη μαγιά, τη σόδα και το baking powder)

Εκτέλεση:

1. Αν θέλετε να καθαρίσετε και τη σχάρα ή κάποιο από τα ταψιά μπορείτε να το αφήσετε μέσα στο φούρνο. (δεν το έχω δοκιμάσει με όλα τα ταψιά μέσα)

Βάζουμε τη σχάρα στην τελευταία θέση. Τοποθετούμε το γυάλινο ή πλαστικό μπολ και το βραστό νερό

2.Παίρνουμε βαθιά αναπνοή, κλείνουμε μύτη και ρίχνουμε την αμμωνία  στο ζεστό νερό. Κλείνουμε αμέσως το φούρνο και αφήνουμε για 8-10 ώρες. Ιδανικά, το κάνουμε το βράδυ πριν πάμε για ύπνο και το βρίσουμε το πρωί έτοιμο. Δεν είναι τοξική, απλά έχει ενοχλητική μυρωδιά, γι’αυτό κλείνουμε την μύτη

3. Μετά τις 8 – 10 ώρες, ανοίγουμε το φούρνο, πετάμε το νερό με την αμμωνία και τρίβουμε καλά όλο το φούρνο με ένα σφουγγαράκι. Σε πολύ σκληρούς λεκέδες μπορούμε να συμπληρώσουμε και υγρό πιάτων. Αν κάποιος λεκές είναι πολύ παλιός ενδεχομένως να χρειαστεί να τρίψεις με το πράσινο μέρος από το σφουγγαράκι της κουζίνας, καλύτερα να αποφύγεις το σύρμα

καθάρισμα-φούρνου-χωρίς-χημικά-καθαριστικά

Σε αντίθεση με τα χημικά «καθαριστικά» του εμπορίου, μπορείς να χρησιμοποιήσεις άμεσα τον φούρνο σου χωρίς να υπάρχει η παραμικρή μυρωδιά.

Υποψιάζομαι ότι θα είστε απρόθυμοι να χρησιμοποιήσετε το φούρνο σας άμεσα. Μα δεν υπάρχει λόγος…το ξέρετε το κόλπο τώρα!!!!!

 • Αν θέλεις να δεις και άλλα οικολογικά καθαριστικάπάτα εδώ!
Ακολουθήστε με σε FacebookInstagram, Bloglovin, PinterestYoutube και εγγραφείτε στο Newsletter, ώστε να μη χάνετε κανένα άρθρο.
Το δοκιμάσατε ? Ανεβάστε τη φωτογραφία στα social χρησιμοποιώντας το #miss_healthy_living_gr
 • Η Κατερίνα καθάρισε τον φούρνο της

 

 • Η Μαρία είπε “Τα κατάφερα, με τον τρόπο σου καθάρισε!!! Απίστευτο! Έχω δοκιμάσει τόσα και τόσα, αυτό το αποτέλεσμα πρώτη φορά

καθάρισμα φούρνου χωρίς χημικά

 • Η Αγνή είπε “Πόσο δίκιο είχες !! Σε ευχαριστώ πολύ

πώς να καθαρίσεις χωρίς χημικά τον φούρνο

 • Η Αθηνά καθάρισε τον φούρνο της

πώς να καθαρίσεις χωρίς χημικά τον φούρνο

 • Η Ζαχαρούλα καθάρισε τον φούρνο της

πώς να καθαρίσεις χωρίς χημικά τον φούρνο

 • H φίλη της Ζαχαρούλας καθάρισε τον φούρνο της

 • Η Κάρολ καθάρισε τον φούρνο της

 • Η Δέσποινα  καθάρισε τον φούρνο της και είπε “Έγινε τέλειος και με ελάχιστο τρίψιμο.

πώς να καθαρίσεις χωρίς χημικά τον φούρνο

 • Η Μαρία  καθάρισε τον φούρνο της

πώς να καθαρίσεις χωρίς χημικά τον φούρνο

 

 • Η Antw είπε “Ο φούρνος μου πεντακάθαρος!Thank you!!😁👍👌🔝”

καθάρισμα φούρνου με οικολογικό τρόπο χωρίς χημικά καθαριστικά

 • Η Μαρία καθάρισε τον φούρνο της

καθάρισμα-φούρνου-χωρίς-χημικά-καθαριστικά

 • Η Εύα καθάρισε τον φούρνο της

καθάρισμα-φούρνου-με-αμμωνία

 • Η Φρόσω καθάρισε τον φούρνο της 

πώς-να-καθαρίσω-τον-φούρνο-εύκολα

 • Η Ειρήνη είπε “Και μάλιστα τώρα καθαρίζει αμέσως ό,τι και να κάνω

φούρνος-καθάρισμα

 • Της Αναστασίας
 • Της Μαρίας
βρώμικος-φούρνος-πριν-κ-μετά-χωρίς-χημικά-καθαριστικά
Το περιεχόμενο αυτού του blog αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του, χωρίς τη συγκατάθεση μου. Αν σας ενδιαφέρει το περιεχόμενο, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου, ώστε να εξετάσουμε πιθανό τρόπο συνεργασίας. 

Newsletter

You Might Also Like

15 Comments

 • Reply
  ΜΑΡΙΑ
  17/01/2020 at 18:08

  Τέλειο καθαριστικό!!!!το κάνω κάθε φορά που λερώνει.

  • Reply
   Miss Healthy Living
   18/01/2020 at 12:37

   Χαίρομαι πολύ που σε έχει βολέψει.Μακάρι να χρησιμοποιούσαν όλοι αυτόν τον εύκολο και οικολογικό τρόπο αντί για τα χημικά καθαριστικά του εμπορίου

 • Reply
  ΗΛΙΑΔΟΥ ΣΟΦΙΑ
  23/04/2020 at 13:39

  ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!
  Σχετικά με τον καθαρισμό το φακελάκι που λέτε είναι η γνωστή αμμωνία που βάζουμε στα κουρουράκια; Οι σχάρες πως καθάρισαν;

  • Reply
   Miss Healthy Living
   23/04/2020 at 14:39

   Ναι, μα το λέω ξεκάθαρα στο άρθρο. Οι σχάρες τα πλαϊνά εννοείς? Θα τα τρίψεις κ θα καθαρίσουν όπως και ολόκληρος ο φούρνος

 • Reply
  Χριστίνα
  29/04/2020 at 16:40

  Καθαρισα και τους απορροφητήρες και τον ένα φούρνο κι έγιναν τέλεια. Δεν λειτουργεί ακόμη ο φούρνος και πέφτει το ρελέ γιατί μάλλον δεν στέγνωσαν οι αντιστάσεις! Ελπίζω μέχρι αύριο να στεγνώσουν. Το ίδιο έκανε και η αδελφή μου. Τα αποτελέσματα θεαματικά. Καθάρισαν οι σχάρες, τα πλαϊνά στηρίγματα της σχάρας, όλα καινούρια! 15 χρόνων φούρνος καινούριος! Εύχομαι να μην χάλασα κάτι κι αύριο να δουλέψει! Σε ευχαριστώ και για τις πολύτιμες συμβουλές αλλά και για τις υπέροχες συνταγές σου!
  ΧΡΙΣΤΙΝΑ

  • Reply
   Miss Healthy Living
   30/04/2020 at 06:32

   Χαίρομαι πάρα πολύ Χριστίνα μου. Τι μάρκα είναι ο φούρνος;Έφτιαξε;

   • Reply
    Βικυ
    05/09/2020 at 04:10

    Το δικο μου προβλημα ειναι πως καθαριζουν οι αντιστασεις. Κανω τη διαδικασια κ τριβω με στεγνο σφουγγαρι;

    • Reply
     Miss Healthy Living
     11/09/2020 at 08:03

     Ναι, όχι όμως με στεγνό αλλά με βρεγμένο

 • Reply
  Χριστινα
  02/05/2020 at 16:55

  Δυστυχώς δεν έφτιαξε ακόμη! Πέφτει συνεχώς το ρελέ! Έβαλα και πιστολάκι μαλλιών για να στεγνώσει η υγρασία, αλλά ακόμη τίποτα. Είναι της Franke αλλά ίσως επειδή είναι 15 ετιας κάτι έφταιξε! Περιμένω τον τεχνικό τώρα!

 • Reply
  ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΖΙΤΖΙΑΚΟΥ
  16/07/2020 at 13:24

  Καλημέρα ΔΟΥΛΕΥΕΙ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Έχω έναν φούρνο της Bosch HKR39C150 ο οποίος λερώνεται τόσο πολύ που δεν το πίστευα (46 χρόνια ψήνω σε διάφορους φούρνους -αυτό δεν το έχω ξαναδεί ) ακόμα και με καπάκι η αλουμινόχαρτο τα πλαϊνά γίνονται χάλια και ο πάτος φρίκη . Έβαλα αμμωνία και έγιναν τέλεια οι σχάρες λάμπουν .Ελπίζω μόνο η υγρασία να μην επηρεάσει άλλα εξαρτήματα .Θα επανέλθω μετά από λίγα καθαρίσματα .

  • Reply
   Miss Healthy Living
   20/07/2020 at 09:14

   Χαχαχχα, το ξέρω βρε, αλλιώς δε θα το είχα προτείνει!!! Χαίρομαι πολύ πάντως με τον ενθουσιασμό σου!

 • Reply
  Σοφία
  21/08/2020 at 17:55

  Καλησπέρα! Να κάνω μια ερώτηση, μπορεί να είναι χαζή!
  Στο φούρνο όταν ψήνουμε, δεν βάζουμε νερό στο φαγητό; Πώς μπορεί να χαλάσει ο φούρνος με το νερό; Μήπως είναι περισσότερο από αυτό που βάζουμε στο φαγητό ;
  Ευχαριστώ!

  • Reply
   Miss Healthy Living
   31/08/2020 at 08:47

   Δεν είναι χαζή η ερώτησή σου, χαζός είναι αυτός που νομίζει πως τα ξέρει όλα. Όταν ψήνουμε το φαγητό ο φούρνος δουλεύει, παράγει θερμότητα δηλαδή, ενώ όταν τον καθαρίζουμε δεν είναι σε λειτουργία

 • Reply
  Όλγα
  04/12/2020 at 12:09

  Γεια σας, να ρωτήσω εγώ που είμαι έγκυος μπορώ να το δοκιμάσω δε θα με πειράξει η μυρωδιά αφού δεν είναι τοξική ετσι;

  • Reply
   Miss Healthy Living
   06/12/2020 at 22:27

   Αν κλείσεις τη μύτη σου δε θα το καταλάβεις, αλλά καλύτερα να ρωτήσεις τον γιατρό σου

  Leave a Reply

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.