Ρεβίθια λεμονάτα με ρύζι και κάρυ. Εκεί που νόμιζα ότι είχα εξαντλήσει τις ιδέες μου σε συνταγές για ρεβίθια, έρχομαι σήμερα να σου παρουσιάσω τα λεμονάτα ρεβίθια με ρύζι, τα οποίο κατά τη γνώμη μου, είναι ο καλύτερος τρόπος και η πιο νόστιμη επιλογή ώστε να τα εντάξεις στη διατροφή σου. Παρατήρησες ότι είναι αρκετά πηχτά; Δεν θυμίζουν την κλασική σούπα, τρώγονται ευχάριστα σε θερμοκρασία δωματίου (το προτιμώ) και αν αποφασίσεις να προσθέσεις το κάρυ, θα έχεις ένα εξωτικό αποτέλεσμα. Το λεμόνι επίσης τους πηγαίνει πολύ.
Σε τι οφελούν
- Τα ρεβίθια έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ καθώς και σε μαγγάνιο, ασβέστιο, φώσφορο και μαγνήσιο, που είναι ζωτικά για το χτίσιμο, την ενδυνάμωση και τη διατήρηση υγιών οστών. με αυξημένη οστική πυκνότητα.
- Είναι πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών αλλά τους λείπει ένα από τα εννέα απαραίτητα για τον οργανισμό αμινοξέα, το οποίο βρίσκεται στα δημητριακά (πχ καστανό ρύζι). Έτσι, όταν μαγειρεύουμε όσπρια με ρύζι, προσφέρουμε στον οργανισμό μας πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας, όπως αυτήν του κρέατος.
- Οι φυτικές τους ίνες έχει αποδειχτεί πως βοηθούν στη μείωση της “κακής” χοληστερόλης “LDL”, συμβάλλουν στον έλεγχο της όρεξης και προλαμβάνουν τον διαβήτη
Με τις παρενέργειες τι γίνεται;
Ξέρω πως στους περισσότερους προκαλούν δυσάρεστες παρενέργειες. Μην ανησυχείς όμως, υπάρχει τρόπος να τις ξεπεράσεις.
- Φρόντισε να προμηθευτείς φρέσκα ρεβίθια, εννοώ νέας σοδειάς ώστε να βράσουν εύκολα
- Μούλιασέ τα για 10-12 ώρες με λίγες σταγόνες λεμονιού
- Άλλαξε το νερό μία ή 2 φορές
- Ένταξε τα όσπρια στη διατροφή σου. Απαραίτητα 2 φορές την εβδομάδα
Στο τέλος μπορείς να δεις φωτογραφίες με τη διαδικασία βήμα- βήμα καθώς και τη διατροφική ανάλυση της συνταγής
Ρεβίθια λεμονάτα
Ρεβίθια λεμονάτα με ρύζι και κάρυ
Ingredients
- 400 γρ ρεβίθια
- 100 γρ καστανό ρύζι ή ό,τι άλλο θες
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 150 γρ Λευκό κρασί (προαιρετικά)
- 2 γεμάτες κ.σ μουστάρδα απλή
- 2 γεμάτες κ.σ μουστάρδα πικάντικη
- ελαιόλαδο
- λεμόνι
- Αλάτι, πιπέρι, κάρυ, κύμινο
- 2 φύλλα δάφνης
Instructions
Μουλιάζεις τα ρεβίθια για 12-24 ώρες σε αλατισμένο νερό
Βράζεις, ξαφρίζεις και αλλάζεις το νερό 1-2 φορές (εάν χρειάζεται και το επιθυμείς)
Ψιλοκόβεις το κρεμμύδι και τα σκόρδα
Όταν έχεις ολοκληρώσει την αλλαγή νερών, αφήνεις τα ρεβίθια στο σουρωτήρι
Τοποθετείς 1-2 κ.σ ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και σοτάρεις το κρεμμύδι μαζί με όλα τα μπαχαρικά καθώς και τη δάφνη
Αλατίζεις και ανακατεύεις συνεχώς. Όταν έχουν μαλακώσει αρκετά, προσθέτεις το σκόρδο και συνεχίζεις για ένα λεπτό ακόμη (μέχρι να μυρίσει το σκόρδο)
Σβήνεις με το κρασί και τοποθετείς στην κατσαρόλα τα ρεβίθια, το ρύζι, τη μουστάρδα και βραστό νερό
Προσθέτεις αλάτι και μαγειρεύεις για 35-40 λεπτά (ή όσο χρειαστεί)
Ελέγχεις μήπως χρειαστεί να προσθέσεις βραστό νερό
Σερβίρεις με μπόλικο χυμό λεμονιού, ελαιόλαδο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και κάρυ
Notes
Αν χρησιμοποιήσεις λευκό ρύζι ή κινόα, δε θα το βάλεις από την αρχή αλλά λίγο πριν να είναι έτοιμα τα ρεβίθια
Η διατροφική ανάλυση για τα λεμονάτα ρεβίθια με ρύζι
Η διαδικασία για να φτιάξεις τα λεμονάτα ρεβίθια με ρύζι , βήμα- βήμα (πάτα πάνω στην εικόνα για μέγιστη ανάλυση)
-
Για να δεις και άλλες συνταγές με όσπρια, πατήστε εδώ
-
Για να δεις και άλλες συνταγές με ρεβίθια, πατήστε εδώ
Ακολουθήστε με σε Facebook, Instagram, Bloglovin, Pinterest, Youtube και εγγραφείτε στο Newsletter, ώστε να μη χάνετε κανένα άρθρο.
Το δοκιμάσατε ? Ανεβάστε τη φωτογραφία στα social χρησιμοποιώντας το #miss_healthy_living_gr
Καλή σας απόλαυση!
- Η Αλεξάνδρα είπε “Το λατρεύω. Εγώ βάζω περισσότερο ρύζι. Το έκανα και σήμερα😅”
- Η Θωμαίς είπε “Άρεσαν σε όλους. Τρώει και το μωρό“
- Η Βερόνικα είπε “Γρήγορο και εύκολο φαγητό μοσχοβαλάει δεν κρατιέμαι να φάω“
6 Comments
Αγάθη
05/10/2019 at 15:39Φτιάξαμε το λεμονάτο ρεβυθορυζο χωρίς κρασί, όμως προσθέσαμε πράσο. Ήταν πεντανόστιμο, ξετρελαθηκαμε! Ευχαριστούμε για τις τέλειες συνταγές!
Miss Healthy Living
07/10/2019 at 08:24Χαίρομαι πολύ που σας άρεσε. Τέλεια προσθήκη το πράσο!
Irini
16/01/2020 at 22:43Είσαι φοβερή!!! Φανταστική συνταγή!!! Συνέχισε έτσι..
Miss Healthy Living
16/01/2020 at 22:46Ευχαριστώ πολύ, χαίρομαι που σου άρεσαν τόσο, είναι κ εμένα από τα αγαπημένα μου πιάτα
Αννη Καλαιτζογλου
08/12/2020 at 09:03Θα ήθελα να σε ρωτήσω αν χρησιμοποιείς το νερό από τα βρασμένα ρεβυθια η το πετάς. Θα τα κάνω οπωσδήποτε. Εγώ τα κάνω στον φούρνο και βάζω δενδρολιβανο που του πάει πολύ.
Miss Healthy Living
08/12/2020 at 10:17Δεν κατάλα τι εννοείς. Διάβασες τις οδηγίες?