Κάν΄το μόνη σου/ Κονσερβοποίηση/ Νηστίσιμα/ Ντομάτες

Χυμός ντομάτας με οδηγίες για κονσερβοποίηση

σαλτσα ντοματας

Χυμός ντομάτας με αναλυτικές οδηγίες βήμα – βήμα για κονσερβοποίηση. Το χειμώνα που οι ντομάτες δεν είναι στην εποχή τους, εκτός του ότι δεν αγοράζουμε θερμοκηπίου γιατί είναι εξαιρετικά επιβαρυμένες σε φυτοφάρμακα, δεν παίρνουμε ούτε έτοιμες σάλτσες. Γιατί να το κάνουμε αφού τον Σεπτέμβριο οι ντομάτες είναι στα καλύτερα τους, αφθονούν στις λαϊκές και η γεύση τους είναι ασύγκριτη

Ελάτε να σας δείξω πόσο εύκολα και γρήγορα μπορείτε να φτιάξετε τις δικές σας σάλτσες και είμαι σίγουρη ότι ούτε και εσείς θα αγοράσετε ξανά έτοιμες!

Μετά από τόσο χρόνια που φτιάχνω συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας θα σου πω με σιγουριά πως:
  • δεν χρειάζεται να ξεφλουδίσεις τις ντομάτες. Θα τις χτυπήσεις καλά στο μπλέντερ και είναι υπέρ-αρκετό

  • μια τετραμελής οικογένεια χρειάζεται περίπου 80 – 100 ντομάτες
  • Δεν χρειάζεται να φτιάξεις πελτέ ή να χρησιμοποιείς πελτέ. Μπορείς να κάνεις ακόμη πιο συμπυκνωμένο το χυμό
  • να αφήσεις το χυμό να βράσει αρκετά (δες τις φωτογραφίες παρακάτω)
  • δεν χρειάζεται να προσθέσεις λάδι ή αλάτι, θα το κάνεις όταν θα την χρησιμοποιήσεις στο μαγείρεμα
  • στην κατάψυξη δεν παθαίνει τπτ
  • στα βαζάκια δεν παθαίνει τπτ, αρκεί να έχει γίνει σωστά η κονσερβοποίηση (θα δεις οδηγίες παρακάτω)
  • δούλευε με 2 κατσαρόλες ταυτόχρονα, και κάνε διπλή δόση για να κερδίσεις χρόνο και να μη χρειαστεί να πλένεις ξανά και ξανά 
  • τα χάρτινα ποτήρια είναι χρήσιμα γιατί δεν χρειάζεται να έχει ξεπαγώσει ο χυμός, τα σκίζεις και τα προσθέτεις στο φαγητό

  • στα λαδερά και όσπρια χρησιμοποιώ μια χάρτινη συσκευασία, στα κοκκινιστά 2
Στο τέλος μπορείς να δεις τη διαδικασία βήμα- βήμα τόσο σε video όσο και σε φωτογτραφίες, καθώς και τη διατροφική ανάλυση της συνταγής

Χυμός ντομάτας σε βαζάκι (κονσερβοποίηση) - με 2 τρόπους

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (10 votes, average: 4,80 out of 5)
Loading...
By Miss Healthy Living
Prep Time: 20 λεπτά Cooking Time: 40 λεπτά

Χυμός ντομάτας σε βαζάκι (κονσερβοποίηση) - με 2 τρόπους

Ingredients

  • ώριμες ντομάτες στην εποχή τους

Instructions

1

Πλένουμε πολυ καλά τις ντομάτες. Τις κόβουμε στη μέση, καθαρίζουμε το πράσινο μέρος και τις τοποθεούμε στο μπλέντερ.

2

Συνεχίζουμε μέχρι να γεμίσει το μπλένερ. Προσθέτουμε ελάχιστο νερό ώστε να το βοηθήσουμε να δουλέψει πιο εύκολα.

3

Αδειάζουμε το περιεχόμενο σε μια κατσαρόλα. Προσοχή, δεν το αδειάζουμε όλο ώστε να μην χρειαστεί να προσθέσουμε άλλο νερό τις επόμενες φορές. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία για όλες τις ντομάτες. Δεν γεμίζουμε την κατσαρόλα μέχρι πάνω γιατί φουσκώνει και πιτσιλάει.

4

Βράζουμε σε δυνατή φωτιά, χωρίς καπάκι, μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά. Ανάλογα βέβαια τη χρήση που τα προορίζουμε. Αυτά που σας δείχνω σήμερα είναι για λαδερά και σάλτσες - που σημαίνει ότι θα ξαναμαγειρευτούν το χειμώνα που θα τις χρησιμοποιήσω.

5

Εν τω μεταξύ αποστειρώνουμε τα βάζα που θα χρησιμοποιήσουμε. Επειδή πρόκειται για μεγάλη ποσότητα, τοποθετώ όλα τα βάζα στη λαμαρίνα του φούρνου και σε μη προθερμασμένο φούρνο και από τη στιγμή που θα πιάσει την θερμοκρασία ο φούρνος, τα αφήνω για 10-15 λεπτά στους 150 σε αέρα.

6

Προσοχή δεν βάζουμε τα καπάκια γιατί θα παραμορφωθούν. Τα καπάκια τα βράζουμε για 5 λεπτά σε κατσαρόλα.

7

Όπως είναι ζεστή η σάλτσα μας, την τοποθετούμε στα βάζα. Προσοχή, θα πρέπει τα βάζα να έχουν την ίδια θερμοκρασία με τη σάλτσα αλλιώς θα σπάσουν. Κλείνουμε πολύ καλά με το καπάκι και γυρίζουμε ανάποδα. Αφήνουμε να κρυώσουν και έτοιμα...Για να βεβαιωθούμε ότι έχει γίνει σωστά η κονσερβοποίηση, πατάμε στο κέντρο στο καπάκι, δε θα πρέπει να πατηθεί προς τα μέσα, έτσι καταλαβαίνουμε ότι έχει κλείσει αεροστεγώς. Τα διατηρούμε σε ένα ντουλάπι.

8

Ο άλλος τρόπος είναι ότι βάζουμε τη σάλτσα μας σε χάρτινα ποτήρια στην κατάψυξη και όταν τα χρειαστούμε απλά τα κόβουμε με ένα μαχαίρι και τα τοποθετούμε κατευθείαν στην κατσαρόλα ή όπου αλλού τα χρειαστούμε.

Η διαδικασία για να φτιάξεις το συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας βήμα- βήμα (πάτα πάνω στην εικόνα για μέγιστη ανάλυση)

σάλτσα ντομάτας

Η διαδιασία σε video

Εσείς μπορείτε να κάνετε τους δικούς σας συνδυασμούς και να βρείτε αυτό που σας βολεύει. Ενδεχομένως να σας φαίνεται μπελαλίδικη διαδικασία. Στο τέλος όμως θα βγείτε κερδισμένες. Θα έχετε πεντανόστιμες, σπιτικές σαλτσούλες, από ντομάτες εποχής χωρίς φυτοφάρμακα, αλουμινένιες συσκευασίες με καρκινογόνο επίδραση, συντηρητικά κλπ…

Τι λέτε θα το δοκιμάσετε? 

σάλτσα ντομάτας11

  • Για να δεις συνταγή για την πιο νόστιμη σάλτσα ντομάτας την οποία διατηρώ σε βαζάκια, πάτα εδώ
  • Για να δεις συνταγή για σπιτική κέτσαπ χωρίς ζάχαρη, πάτα εδώ

 

Ακολουθήστε με σε Facebook, Instagram, Bloglovin, PinterestYoutube και εγγραφείτε στο Newsletter, ώστε να μη χάνετε κανένα άρθρο.
Το δοκιμάσατε ? Ανεβάστε τη φωτογραφία στα social χρησιμοποιώντας το #miss_healthy_living_gr
Καλή σας απόλαυση!

 

  • Η Αναστασία έφτιαξε το συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας και είπε «Έκανα τις ντομάτες κονσέρβα, ακολουθώντας τις οδηγίες σου. Ανυπομονώ να τις δοκιμάσω τον χειμώνα. Είμαι σίγουρη ότι θα είναι τέλειες, όπως τόσα άλλα που έχω φτιάξει από σένα!😍«

χυμός ντομάτας

  • Η Πέννυ έφτιαξε το συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας και είπε Έκανα μια δοκιμή 🙂

σπιτικη ντομάτα σε βάζο

  • Η Ιουλία έφτιαξε το συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας και είπε «Από 7 κιλα ντομάτες… για σάλτσα ετοιμάζονται 😉❤❤❤«

σάλτσα ντομάτας

Το περιεχόμενο αυτού του blog αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του, χωρίς τη συγκατάθεση μου. Αν σας ενδιαφέρει το περιεχόμενο, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου, ώστε να εξετάσουμε πιθανό τρόπο συνεργασίας. 

Newsletter

Ρίξτε μια ματιά και εδώ

6 Σχόλια

  • Reply
    Ελένη
    20/08/2019 at 15:14

    Εγώ τα βάζω σε χάρτινα ποτήρια …αλλά δεν την βράζω … πρέπει να το κάνω?

    • Reply
      Miss Healthy Living
      20/08/2019 at 21:17

      Δεν είναι αναγκαίο, εγώ το κάνω για να είναι συμπυκνωμένος, να πιανει λιγότερο χώρο στην κατάψυξη αλλα και να βγαινει κ πιο νοστιμο το φαγητο

  • Reply
    Σοφια Αρβανιτου
    08/09/2019 at 09:47

    Εγώ κάνω πολλά χρόνια σάλτσα για τον χειμώνα και κατά καιρούς έχω αλλάξει την διαδικασία!
    Την κάνω με αυτό το τρόπο απλά το μόνο που δεν μου αρέσει είναι ότι μένει και φλούδα μέσα στη σάλτσα.
    Δεν ξέρω αν την σουρωνα μετά το βράσιμο μήπως έβγαινε καλύτερη η σάλτσα!

    • Reply
      Miss Healthy Living
      09/09/2019 at 08:10

      Παλιά τις ξεφλούδιζα τις ντομάτες. Πλέον όμως, με αυτόν τον τρόπο που αναφέρω , πραγματικά δεν χρειάζεται. Αν τις πολτοποιήσεις καλά με το μπλέντερ, δεν ξεχωρίζουν οι φλούδες

  • Reply
    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ
    05/10/2019 at 13:01

    Ωραίος τρόπος για να έχουμε σάλτσα ντομάτας τον χειμώνα!!

    • Reply
      Miss Healthy Living
      07/10/2019 at 08:25

      Ναι, το κανω χρόνια και δεν αγοράζω ποτέ κονσέρβα! Η νοστιμιά είναι ασύγκριτη!

    Θα χαρώ πολύ να διαβάσω το σχόλιο σου