Κάν΄το μόνη σου/ Κονσερβοποίηση/ Νηστίσιμα

Σάλτσα ντομάτας σε βαζάκι (κονσερβοποίηση) – με 2 τρόπους

σαλτσα ντοματας

Το χειμώνα που οι ντομάτες δεν είναι στην εποχή τους, εκτός του ότι δεν αγοράζουμε θερμοκηπίου γιατί είναι εξαιρετικά επιβαρυμένες σε φυτοφάρμακα, δεν παίρνουμε ούτε έτοιμες σάλτσες. Γιατί να το κάνουμε αφού τον Σεπτέμβριο οι ντομάτες είναι στα καλύτερα τους, αφθονούν στις λαϊκές και η γεύση τους είναι ασύγκριτη

Ελάτε να σας δείξω πόσο εύκολα και γρήγορα μπορείτε να φτιάξετε τις δικές σας σάλτσες και είμαι σίγουρη ότι ούτε και εσείς θα αγοράσετε ξανά έτοιμες!

Στο τέλος μπορείτε να δείτε φωτογραφίες με τη διαδικασία, βήμα- βήμα

Σάλτσα ντομάτας σε βαζάκι (κονσερβοποίηση) - με 2 τρόπους

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 4,50 out of 5)
Loading...
By Miss Healthy Living
Cooking Time: 20 λεπτά

Σάλτσα ντομάτας σε βαζάκι (κονσερβοποίηση) - με 2 τρόπους

Ingredients

  • ώριμες ντομάτες στην εποχή τους

Instructions

1

Πλένουμε πολυ καλά τις ντομάτες. Τις κόβουμε στη μέση, καθαρίζουμε το πράσινο μέρος και τις τοποθεούμε στο μπλέντερ.

2

Συνεχίζουμε μέχρι να γεμίσει το μπλένερ. Προσθέτουμε ελάχιστο νερό ώστε να το βοηθήσουμε να δουλέψει πιο εύκολα.

3

Αδειάζουμε το περιεχόμενο σε μια κατσαρόλα. Προσοχή, δεν το αδειάζουμε όλο ώστε να μην χρειαστεί να προσθέσουμε άλλο νερό τις επόμενες φορές. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία για όλες τις ντομάτες. Δεν γεμίζουμε την κατσαρόλα μέχρι πάνω γιατί φουσκώνει και πιτσιλάει.

4

Βράζουμε σε δυνατή φωτιά, χωρίς καπάκι, μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά. Ανάλογα βέβαια τη χρήση που τα προορίζουμε. Αυτά που σας δείχνω σήμερα είναι για λαδερά και σάλτσες - που σημαίνει ότι θα ξαναμαγειρευτούν το χειμώνα που θα τις χρησιμοποιήσω.

5

Εν τω μεταξύ αποστειρώνουμε τα βάζα που θα χρησιμοποιήσουμε. Επειδή πρόκειται για μεγάλη ποσότητα, τοποθετώ όλα τα βάζα στη λαμαρίνα του φούρνου και σε μη προθερμασμένο φούρνο και από τη στιγμή που θα πιάσει την θερμοκρασία ο φούρνος, τα αφήνω για 10-15 λεπτά στους 150 σε αέρα.

6

Προσοχή δεν βάζουμε τα καπάκια γιατί θα παραμορφωθούν. Τα καπάκια τα βράζουμε για 5 λεπτά σε κατσαρόλα. Εναλλακτικά μπορείτε να βράσετε για 5 λεπτά τα βάζα σε μια κατσαρόλα.

7

Όπως είναι ζεστή η σάλτσα μας, την τοποθετούμε στα βάζα. Προσοχή, θα πρέπει τα βάζα να έχουν την ίδια θερμοκρασία με τη σάλτσα αλλιώς θα σπάσουν. Κλείνουμε πολύ καλά με το καπάκι και γυρίζουμε ανάποδα. Αφήνουμε να κρυώσουν και έτοιμα...Για να βεβαιωθούμε ότι έχει γίνει σωστά η κονσερβοποίηση, πατάμε στο κέντρο στο καπάκι, δε θα πρέπει να πατηθεί προς τα μέσα, έτσι καταλαβαίνουμε ότι έχει κλείσει αεροστεγώς. Τα διατηρούμε σε ένα ντουλάπι.

8

Ο άλλος τρόπος είναι ότι βάζουμε τη σάλτσα μας σε χάρτινα ποτήρια στην κατάψυξη και όταν τα χρειαστούμε απλά τα κόβουμε με ένα μαχαίρι και τα τοποθετούμε κατευθείαν στην κατσαρόλα ή όπου αλλού τα χρειαστούμε.

Η διαδικασία βήμα- βήμα

σάλτσα ντομάτας

Εγώ κάνω και τους 2 τρόπους γιατί δεν αγοράζω ποτέ συσκευασμένη ντομάτα όλο το χειμώνα. Έχω υπολογίζει ότι συνολικά χρειαζόμαστε 80 ξεχωριστές σάλτσες. Να διευκρινίσω ότι στο μπαλκόνι έχουμε καταψύκτη και τα διατηρώ εκεί.

Τέλος να σας πω ότι σε μέτρια βαζάκια, φτιάχνω κανονική σάλτσα με κρεμμύδι σκόρδο κλπ, η οποία προορίζεται για κοκκινιστά. Επιπρόσθετα, φτιάχνω σάλτσα με τα όλα της σε μικρά βάζα και την χρησιμοποιώ, χωρίς να χρειάζεται επιπλέον μαγείρεμα, σε πίτσα

Εσείς μπορείτε να κάνετε τους δικούς σας συνδυασμούς και να βρείτε αυτό που σας βολεύει. Ενδεχομένως να σας φαίνεται μπελαλίδικη διαδικασία. Στο τέλος όμως θα βγείτε κερδισμένες. Θα έχετε πεντανόστιμες, σπιτικές σαλτσούλες, από ντομάτες εποχής χωρίς φυτοφάρμακα, αλουμινένιες συσκευασίες με καρκινογόνο επίδραση, συντηρητικά κλπ…

Τι λέτε θα το δοκιμάσετε? 

σάλτσα ντομάτας11

Ακολουθήστε με σε Facebook, Instagram, Bloglovin και εγγραφείτε στο Newsletter, ώστε να μη χάνετε κανένα άρθρο
Το φτιάξατε? Περιμένω να μου στείλετε τις δικές σας φωτογραφίες καθώς και το πως σας φάνηκε!
Καλή σας απόλαυση!

 

Το περιεχόμενο αυτού του blog αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του, χωρίς τη συγκατάθεση μου. Αν σας ενδιαφέρει το περιεχόμενο, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου, ώστε να εξετάσουμε πιθανό τρόπο συνεργασίας. 

Newsletter

Ρίξτε μια ματιά και εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Θα χαρώ πολύ να διαβάσω το σχόλιο σου

3 × three =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.