Αποξηραμένη ντομάτα σε σκόνη. Αν ο αποξηραντής μπορούσε να μιλήσει, υποπτεύομαι ότι θα με ικέτευε να σταματήσω να τον χρησιμοποιώ.
Ειδικά τις τελευταίες μέρες πριν να φύγουμε για διακοπές, δούλευε κυριολεκτικά, κάθε μέρα ΟΛΗ μέρα! Έφτιαξα αρκετά από αυτά που είχα στο μυαλό μου και ευτυχώς όλα ήταν εξαιρετικά πετυχημένα. Σήμερα θα σας δείξω πως να αποξηράνουμε ντομάτες..όχι για να τις κάνουμε λιαστές, αυτό θα σας το δείξω στις επόμενες μέρες, αλλά σκόνη, ώστε να την χρησιμοποιούμε σαν μπαχαρικό! Και μιας και το έφερε η κουβέντα, να σας αποκαλύψω ότι ο λόγος που πήρα αποξηραντή, ήταν για να αποξηραίνω ντομάτες και κρεμμύδια. Αποξηραμένο κρεμμύδι μπορεί κάποιος να βρει πολύ εύκολα σε κάθε μαγαζί με μπαχαρικά και ξηρούς καρπούς. Είναι όμως Ινδίας που σημαίνει ότι έρχεται χύμα στα καράβια και ούτε που ξέρω τι έχει περάσει από πάνω του και με τι και πόσα έχει ψεκαστεί…Την αποξηραμένη ντομάτα, δεν την βρίσκεις εύκολα (εγώ πάντως δυσκολεύτηκα αρκετά) και αυτή συνήθως είναι Τουρκίας..πάλι έρχεται χύμα (κάνει βέβαια μικρότερο ταξίδι) αλλά δεν είναι προιόντα που μπορείς να τα καταναλώνεις αφειδώς και αν το κάνεις…δε θα πω το τετριμμένο “ο θεός μαζί σου” αλλά “ο ογκολόγος μαζί σου”.
Αν δεν έχεις αποξηραντή, θεωρώ πως ήρθε η ώρα να αποκτήσεις έναν, και γι’αυτο μετά τη συνταγή σου έχω ετοιμάσει έναν μικρό οδηγό με συσκευές, ώστε να διαλέξεις αυτή που σου ταιριάζει.
Σκόνη αποξηραμένης ντομάτας
Σκόνη αποξηραμένης ντομάτας
Ingredients
- ντομάτες (χρησιμοποίησα Ελληνικές, βιολογικές και εποχής)
Instructions
Πλένουμε καλά τις ντομάτες. Τις κόβουμε σε λεπτές φέτες. Δεν πετάμε σπόρια και ζουμιά
Τοποθετούμε στον αποξηραντή. Εγώ τις άφησα για αρκετές ώρες, πάνω από 12, στους 70 βαθμούς. Αν καταφέρετε να κόψετε λεπτές φέτες θα χρειαστείτε λιγότερες ώρες. Αποξηραίνουμε μέχρι να γίνουν τραγανές!
Έπειτα τις τρίβουμε στο μπλέντερ και διατηρούμε σε γυάλινο βάζο που κλείνει αεροστεγώς
Οι ντομάτες κατά τη διάρκεια της αποξήρανσης
Γίνονται τόσο νόστιμες που πραγματικά μπορείτε να τις φάτε και σκέτες όπως είναι. Τη σκόνη μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε ΠΑΝΤΟΥ. Σε σάλτσες, μαρινάδες, ντιπ, μπιφτέκια…ΠΑΝΤΟΥ!!! Πατήστε εδώ για να δείτε πως την έχω χρησιμοποιήσει εγώ.
-
Για να δείτε όλα όσα έχω φτιάξει με τον αποξηραντή, πατήστε εδώ
-
Για να δεις και άλλα τσιπς λαχανικών, πάτα εδώ
Με ρωτάτε πολύ συχνά να σα προτείνω έναν καλό αποξηραντή. Πάτα πάνω στην εικόνα που σε ενδιαφέρει
- Ένας πολύ οικονομικός αποξηραντής με ιδανικό μέγεθος και χαμηλή κατανάλωση ρεύματος
- Πολύ καλή επιλογή. Οικονομικός, με βολικό μέγεθος. Value for money επιλογή!
- Εξαιρετική επιλογή, ελάχιστα πιο ακριβός, με ψηφιακή ρύθμιση της θερμοκρασίας
Ακολουθήστε με σε Facebook, Instagram, Bloglovin, Pinterest, Youtube και εγγραφείτε στο Newsletter, ώστε να μη χάνετε κανένα άρθρο.
Το δοκιμάσατε ? Ανεβάστε τη φωτογραφία στα social χρησιμοποιώντας το #miss_healthy_living_gr
Καλή σας απόλαυση!
- Η Μαρία έφτιαξε τη σκόνη αποξηραμένης ντομάτας και είπε “Οι πρώτες μου προσπάθειες με τον αποξηραντή δεν μπορώ να σου πω οτι με τρέλαναναν…η ντομάτα ποτέ δεν έγινε σκόνη…δεν ξέρω αν φταίω εγώ ή αυτός!” Απάντηση: οι ντομάτες δείχνουν να έχουν αποξηρανθεί σωστά. Όσο πιο λεπτά είναι κομμένη η ντομάτα τόσο πιο τραγανό το αποτέλεσμα. Για να γίνει σκόνη πρέπει να χτυπηθεί καλά από δυνατό μπλέντερ και βέβαια να έχει γίνει σωστή αποξήρανση. Αν τα τσιπς δεν είναι τραγανά, πρέπει να αποξηρανθούν και άλλο.
- H Ζαχαρούλα έφτιαξε αποξηραμένο κρεμμύδι, σκόρδο, κόκκινη πιπεριά, πράσινη πιπεριά και ντομάτα
- Η Βάσω αποξήρανε ντομάτα και πιπεριά και είπε “Έφτιαξα πιπεριές με ντομάτα.. τις βάζω στην ομελέτα, στην πιίσα, στα φαγητά και δίνει νοστιμιά“
No Comments