Σουτζουκάκια φούρνου με “κιμά” από φακές. Σήμερα θα σας παρουσιάσω ένα πιάτο που ήταν εδώ και πολύ καιρό στη λίστα μου με τα φαγητά που ήθελα να δοκιμάσω. Για να είμαι ειλικρινής, δεν είχα μεγάλες προσδοκίες. Έλεγα “Σιγά, πόσο νόστιμα να είναι”. ΄Χαίρομαι τόσο που για ακόμη μια φορά διαψεύστηκα. Τα εύσημα βέβαια ανήκουν στα μπαχαρικά, τα οποία κάνουν τρομερή δουλειά ώστε να έχουμε αυτό το γευστικό αποτέλεσμα.
Σαν διαδικασία έχει αρκετά βήματα αλλά πιστέψτε με, αξίζει ο κόπος. Προτίμησα την υγιεινή τους εκδοχή οπότε τα έψησα στο φούρνο. Σίγουρα στο τηγάνι γίνονται πολύ πιο νόστιμα, όμως η σάλτσα είναι τόσο νόστιμη που πραγματικά, δεν υπάρχει λόγος να τα τηγανίσετε. Η τελική επιλογή βέβαια είναι δική σας.
Στο τέλος μπορείς να δεις φωτογραφίες με τη διαδικασία βήμα- βήμα καθώς και τη διατροφική ανάλυση της συνταγής
Σουτζουκάκια φούρνου με κιμά από φακές
Σουτζουκάκια φούρνου με "κιμά" από φακές
Ingredients
- 250 γρ φακές
- 2 μεγάλα κρεμμύδια
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 100-120 γρ αλεύρι βρώμης (νιφάδες βρώμης περασμένες στο μπλέντερ)
- ελαιόλαδο
- 1 φύλλο δάφνης
- αλάτι, πιπέρι
- από 2 τσιμπιές κάρι, μείγμα μπαχαρικών για κρέας, πάπρικα γλυκιά
- ρίγανη
- κύμινο κατά βούληση
- Για τη σάλτσα
- ------------------------------------
- 400 ml χυμό ντομάτας
- 2 μεγάλα κρεμμύδια
- 2 σκελίδες σκόρδο περασμένες από την πρέσα
- αλάτι, πιπέρι
- 2 τσιμπιές κανέλα
- λίγο γαρύφαλλο
- 3 κόκκους μπαχάρι
- 1 φύλλο δάφνης
- ελαιόλαδο
Instructions
Μουλιάζουμε τις φακές για 8 ώρες. Έπειτα τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό με ένα φύλλο δάφνης, για 10-15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε μαζί με αλάτι και όλα τα μπαχαρικά. Μετά από 1-2 λεπτά προσθέτουμε κ το σκόρδο το οποίο έχουμε λιώσει στην πρέσα. Συνεχίζουμε μέχρι να έχουν μαλακώσει
Σουρώνουμε τις φακές, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και λιώνουμε με ένα ραβδομπλέντερ
Προσθέτουμε ελαιόλαδο, την βρώμη και ανακατεύουμε καλά. Δοκιμάζουμε. Το μείγμα σε αυτό στο σημείο θα πρέπει να είναι νόστιμο. Σε αντίθετη περίπτωση, προσθέτουμε όποιο μπαχαρικό θέλουμε. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες τουλάχιστον
Πλάθουμε τα σουτζουκάκια μας, τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε στους 200 για 20 λεπτά (χρησιμοποίησα το ταψί της πίτσας για πιο ωραίο ψήσιμο)
Για τη σάλτσα
Λιώνουμε το κρεμμύδι στο μπλέντερ
Σοτάρουμε τα λιωμένα κρεμμύδια και μετά από λίγο προσθέτουμε το σκόρδο και όλα τα υπόλοιπα συστατικά. Μόλις πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να έχουμε μια πηχτή σαλτσούλα - περίπου 10-15 λεπτά
Η διατροφική ανάλυση για τα σουτζουκάκια φούρνου
- Για να δείτε και άλλες συνταγές με φυτικά μπιφτέκια, πατήστε εδώ
-
Για να δεις πώς να φτιάξεις αλεύρι βρώμης, πάτα εδώ
2 Comments
Παναγιώτα
13/09/2019 at 23:20Μπορουμε λες να χρησιμοποιήσουμε και φακές που εχουν περισσέψει;
Miss Healthy Living
14/09/2019 at 10:34Μπορείς να το κάνεις και με αυτές που έχουν μείνει..αλλά τότε θα έχουν σίγουρα γεύση από φακές!!