Γλυκά/ Γλυκό ψωμί/ Νηστίσιμα/ Πρωινό/ Σνακ

Σταφιδόψωμα χωρίς ζάχαρη με κράνμπερις

σταφιδόψωμα-χωρίς-ζάχαρη

Σταφιδόψωμα χωρίς ζάχαρη, πεντανόστιμα, αφράτα, μαλακά και πολύ αρωματικά! 

Αυτά τα σταφιδόψωμα τα φτιάχνω ανελλιπώς κάθε δύο βδομάδες και τα διατηρώ στην κατάψυξη! Κυριολεκτικά με έχουν σώσει. Στη Σοφία δεν αρέσουν πάντα (δεν το σχολιάζω) και ανά διαστήματα θυμάται ότι δεν της αρέσουν οι σταφίδες, στους υπόλοιπους όμως αρέσουν τρελά! Ενώ δεν είναι πάρα πολύ γλυκά, καλύπτουν την επιθυμία σου για γλυκό (τη δική μου τουλάχιστον), είναι πολύ χορταστικά, έχουν εξαιρετική υφή και παραμένουν αφράτα ακόμη και όταν βγαίνουν από την κατάψυξη

Τι αλλαγές μπορώ να κάνω στα σταφιδόψωμα χωρίς ζάχαρη;
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ελαιόλαδο (αρκεί να μην έχει βαριά γεύση) ή κάποιο σπορέλαιο, αντί για λάδι καρύδας (ίση ποσότητα)
  • Μπορείτε να προσθέσετε περισσότερες σταφίδες, κράνμπερις και όποιο άλλο αποξηραμένο φρούτο έχετε
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σιρόπι αγαύης αντί για μέλι (ίση ποσότητα)
  • Το ξύσμα πορτοκαλιού του πηγαίνει πολύ. Αν σας αρέσει, προσθέστε κατά βούληση. Προσοχή! Τα πορτοκάλια σας να είναι βιολογικά και ακέρωτα

νηστίσιμα-σταφιδόψωμα-χωρίς-ζάχαρη

Πόσο διατηρούνται τα σταφιδόψωμα χωρίς ζάχαρη;

Μόλις κρυώσουν θα τα τυλίξετε πολύ καλά με μεμβράνη. Έτσι παραμένουν φρεσκότατα για 2-3 μέρες. Εγώ τα βάζω πάντα στην κατάψυξη, ώστε να έχουμε για αρκετές μέρες.  

Στο τέλος μπορείτε να δείτε φωτογραφίες με τη διαδικασία βήμα- βήμα καθώς και τη διατροφική ανάλυση της συνταγής

Σταφιδόψωμα χωρίς ζάχαρη

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (8 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
By Miss Healthy Living Serves: 10 μεγάλα
Prep Time: 40 λεπτά Cooking Time: 20 λεπτά

Αφράτα σταφιδόψωμα χωρίς ζάχαρη με σταφίδες και κράνμπερις

Ingredients

  • 500 γρ αλεύρι (χρησιμοποίησα Ζέας)
  • 8 γρ μαγιά
  • 50 γρ λάδι (χρησιμοποίησα άοσμο καρύδας)
  • 100 μέλι ή σιρόπι αγαύης
  • 80 γρ σταφίδες ή και περισσότερες
  • 250 γρ νερό
  • 30 γρ κράνμπερις (προαιρετικά)
  • 1 κ.σ εκχύλισμα βανίλιας
  • ξύσμα πορτοκαλιού (προαιρετικά)
  • 1 κ. γ κανέλα (προαιρετικά)

Instructions

1

Λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας που υπάρχει στα σπίτι την χειμερινή περίοδο, χρησιμοποιώ τον αρτοπαρασκευστήγια να ζυμώσει και να φουσκώσει τη ζύμη. Επέλεξα το πρόγραμμα dough, πρόσθεσα όλα τα υλικά και σε 1.5 ώρα είχα την ζύμη έτοιμη, αφράτη και φουσκωτή. Αν έχετε και εσείς αρτοπαρασκευατή να πάτε στο βήμα 3. Αν δεν έχετε αρτοπαρασκευαστή θα κάνετε τα παρακάτω:

2

Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετούμε την μαγιά, το μέλι και λίγο ζεστό νερό - περίπου 50 γρ (όχι παραπάνω από 35 βαθμούς κελσίου) . Ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη να ενεργοποιηθεί η μαγιά, να κάνει φουσκάλες δηλαδή (όπως φαίνεται στη φωτογραφία παρακάτω)

3

Μετά από λίγο προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Το νερό είναι αρκετό, μην το βάλετε όλο από την αρχή γιατί θα σας δυσκολέψει στο ζύμωμα, μιας και θα κολλάει πολύ στα χέρια. (Αν έχετε αρτοπαρασκευατή θα το βάλετε όλο). Ανακατεύουμε, ζυμώνουμε καλά μέχρι να έχουμε ένα ωραίο, μαλακό και εύπλαστο ζυμάρι που θα κολλάει αρκετά στα χέρια. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη, σε ζεστό μέρος, να φουσκώσει ή αυτό θα το κάνει ο αρτοπαρασκευαστής

4

Τοποθετούμε λαδόκολλα στη λαμαρίνα του φούρνου

5

Αφού έχει φουσκώσει η ζύμη τη χωρίζουμε σε 10 ή περισσότερα μπαλάκια και τα τοποθετούμε στη λαμαρίνα

6

Αφήνουμε πάλι για λίγο να φουσκώσουν και μετά από λίγο προθερμαίνουμε το φούρνο

7

Τα πιτσιλάμε με νερό και λίγο λαδάκι

8

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 σε αέρα για 17 - 20 λεπτά

Notes

Λαδώστε τα χέρια σας για να μην κολλάει η ζύμη, βοηθάει πολύ!

Η διατροφική ανάλυση για τα σταφιδόψωμα χωρίς ζάχαρη

σταφιδόψωμα-χωρίς-ζάχαρη-θερμίδες-διατροφική-ανάλυση
Η διαδικασία για να φτιάξετε τα σταφιδόψωμα χωρίς ζάχαρη, βήμα- βήμα

σταφιδόψωμα-με-αλεύρι-ζέας

  • Για να δείτε και άλλες συνταγές για σπιτικά ψωμιά, πατήστε εδώ 
  • Για να δείτε και άλλες ιδέες για κολατσιό στο σχολείο, πατήστε εδώ 
Ακολουθήστε με σε Facebook, Instagram, Bloglovin, PinterestYoutube και εγγραφείτε στο Newsletter, ώστε να μη χάνετε κανένα άρθρο.
Το δοκιμάσατε ? Ανεβάστε τη φωτογραφία στα social χρησιμοποιώντας το #miss_healthy_living_gr
Καλή σας απόλαυση!
  • Η Μαρία έφτιαξε τα σταφιδόψωμα και είπε «Τέλεια τα σταφιδόψωμα..«

σταφιδόψωμα χωρίς ζάχαρη

  • Η Φανή έφτιαξε τα σταφοδόψωμα και είπε «Υπέροχα !!!!Αρωματικά! Αφράτα! Δεν έχω λόγια 😍!!!! Περιμένω τα σχόλια της κόρης μου το πρωί και θα επανέλθω ωωω☺️!!!Ευχαριστούμε πολύ για την συνταγή. Ήταν πανεύκολη, τζάμπα αγχώθηκα 😘!!!»

Επεξεργασία άρθρου ‹ Miss Healthy Living — WordPress.html

  • Η Βενετία έφτιαξε τα σταφιδόψωμα χωρίς ζάχαρη και είπε «Έχω να πω ότι δεν περίμενα να μου πετύχουν και να μου αρέσουν τόσο πολύ. Έβαλα μισό αλεύρι άσπρο και μισό ολικής. Την επόμενη φορά θα δοκιμάσω μόνο αλεύρι ολικης. Πολύ ωραία συνταγή«

σταφιδόψωμα χωρίς ζάχαρη

 

Το περιεχόμενο αυτού του blog αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του, χωρίς τη συγκατάθεση μου. Αν σας ενδιαφέρει το περιεχόμενο, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου, ώστε να εξετάσουμε πιθανό τρόπο συνεργασίας. 

Newsletter

Ρίξτε μια ματιά και εδώ

8 Σχόλια

  • Reply
    Σοφία
    04/01/2019 at 13:06

    Καλησπέρα! Μπορεί να γίνει και με μίξερ ή θέλει χέρια; Ευχαριστώ!

    • Reply
      Miss Healthy Living
      05/01/2019 at 00:37

      Μπορείς να τα κάνεις όπως θέλεις. Με.τα χέρια, με αρττοπαρασκευαστή ή με μίξερ (γάντζο). Καλη επιτυχια!

  • Reply
    Δάφνη
    07/01/2019 at 15:20

    Μιαμ, μιαμ, μιαμ! Πολύ νόστιμα βγήκαν. Δεν ειχα αλεύρι Ζέας και χρησιμοποίησα ένα σταρενιο όχι του σουπερ μαρκετ, ένα πιο περιποιημένο.
    Ευχαριστούμε για τη συνταγή!

    • Reply
      Miss Healthy Living
      10/01/2019 at 13:03

      Τέλεια! Πολύ χάρηκα!Δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσεις αλεύρι Ζέας!!!

  • Reply
    Αναστασία
    12/02/2019 at 23:14

    Καλησπέρα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αλεύρι ολικής?

    • Reply
      Miss Healthy Living
      12/02/2019 at 23:16

      Καλησπέρα. Αν χρησιμοποιείς αλεύρι ολικής και σου αρέσει το αποτέλεσμα, τότε ναι, μπορείς. Θα χρειαστεί όμως να προσθέσεις λίγο νερό παραπάνω!

  • Reply
    Αναστασία
    13/02/2019 at 20:12

    Ευχαριστώ πολύ!

  • Θα χαρώ πολύ να διαβάσω το σχόλιο σου