Σταφιδόψωμα χωρίς ζάχαρη, πεντανόστιμα, αφράτα, μαλακά και πολύ αρωματικά!
Αυτά τα σταφιδόψωμα τα φτιάχνω ανελλιπώς κάθε δύο βδομάδες και τα διατηρώ στην κατάψυξη! Κυριολεκτικά με έχουν σώσει. Στη Σοφία δεν αρέσουν πάντα (δεν το σχολιάζω) και ανά διαστήματα θυμάται ότι δεν της αρέσουν οι σταφίδες, στους υπόλοιπους όμως αρέσουν τρελά! Ενώ δεν είναι πάρα πολύ γλυκά, καλύπτουν την επιθυμία σου για γλυκό (τη δική μου τουλάχιστον), είναι πολύ χορταστικά, έχουν εξαιρετική υφή και παραμένουν αφράτα ακόμη και όταν βγαίνουν από την κατάψυξη.
Τι αλλαγές μπορώ να κάνω στα σταφιδόψωμα χωρίς ζάχαρη;
- Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ελαιόλαδο (αρκεί να μην έχει βαριά γεύση) ή κάποιο σπορέλαιο, αντί για λάδι καρύδας (ίση ποσότητα)
- Μπορείτε να προσθέσετε περισσότερες σταφίδες, κράνμπερις και όποιο άλλο αποξηραμένο φρούτο έχετε
- Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σιρόπι αγαύης αντί για μέλι (ίση ποσότητα)
- Το ξύσμα πορτοκαλιού του πηγαίνει πολύ. Αν σας αρέσει, προσθέστε κατά βούληση. Προσοχή! Τα πορτοκάλια σας να είναι βιολογικά και ακέρωτα
Πόσο διατηρούνται τα σταφιδόψωμα χωρίς ζάχαρη;
Μόλις κρυώσουν θα τα τυλίξετε πολύ καλά με μεμβράνη. Έτσι παραμένουν φρεσκότατα για 2-3 μέρες. Εγώ τα βάζω πάντα στην κατάψυξη, ώστε να έχουμε για αρκετές μέρες.
Στο τέλος μπορείτε να δείτε φωτογραφίες με τη διαδικασία βήμα- βήμα καθώς και τη διατροφική ανάλυση της συνταγής
Αφράτα σταφιδόψωμα χωρίς ζάχαρη με σταφίδες και κράνμπερις Σε ένα μεγάλο μπολ ή στον κάδο του αρτοπαρασκευστή τοποθετείς την μαγιά, το μέλι, 3 κουταλιές της σούπας από το αλεύρι και 100 γρ ζεστό νερό. Ανακατεύεις και αφήνεις στην άκρη να ενεργοποιηθεί η μαγιά να βγάλει φουσκάλες δηλαδή Μετά από λίγο προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Το νερό είναι αρκετό, μην το βάλετε όλο από την αρχή γιατί θα σας δυσκολέψει στο ζύμωμα, μιας και θα κολλάει πολύ στα χέρια. (Αν έχετε αρτοπαρασκευατή θα το βάλετε όλο). Ανακατεύουμε, ζυμώνουμε καλά μέχρι να έχουμε ένα ωραίο, μαλακό και εύπλαστο ζυμάρι που θα κολλάει αρκετά στα χέρια. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη, σε ζεστό μέρος, να φουσκώσει ή αυτό θα το κάνει ο αρτοπαρασκευαστής Τοποθετούμε λαδόκολλα στη λαμαρίνα του φούρνου Αφού έχει φουσκώσει η ζύμη τη χωρίζουμε σε 10 ή περισσότερα μπαλάκια και τα τοποθετούμε στη λαμαρίνα (Λαδώστε τα χέρια σας για να μην κολλάει η ζύμη, βοηθάει πολύ!) Αφήνουμε πάλι για λίγο να φουσκώσουν και μετά από λίγο προθερμαίνουμε το φούρνο Τα πιτσιλάμε με νερό και λίγο λαδάκι Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 σε αέρα για 17 - 20 λεπτά Αν δεν έχεις αρτοπαρασκευαστή και είναι χειμώνας, θα πρέπει να βοηθήσεις τη ζύμη να φουσκώσει. Μπορείς να το κάνεις βάζοντας το μπολ κοντά σε εστία ζέστης. φούρνο, καλοριφέρ, μάτι κουζίνας ή ηλεκτρική κουβέρτα, όπως πολύ έξυπνα μου πρότεινε ο φίλος μου ο ΑντρέαςΣταφιδόψωμα χωρίς ζάχαρη
Ingredients
Instructions
Notes
Η διατροφική ανάλυση για τα σταφιδόψωμα χωρίς ζάχαρη
Η διαδικασία για να φτιάξετε τα σταφιδόψωμα χωρίς ζάχαρη, βήμα- βήμα
-
Για να δείτε και άλλες συνταγές για σπιτικά ψωμιά, πατήστε εδώ
-
Για να δείτε και άλλες ιδέες για κολατσιό στο σχολείο, πατήστε εδώ
Αν δεν έχεις αρτοπαρασκευαστή και θέλεις να προμηθευτείς έναν, ώστε να φτιάχνεις αρτοσκευάσματα με πραγματικό αλεύρι, χωρίς χημικά διογκωτικά και συντηρητικά, πάνω πάνω στην παρακάτω φωτογραφία. Την πρώτη φορά που θα ξυπνήσεις από τη μυρωδιά του φρεσκοψημένου ψωμιού, πίστεψέ με, απλά θα αναρωτιέσαι γιατί δεν το είχες κάνει τόσο καιρό!
Ακολουθήστε με σε Facebook, Instagram, Bloglovin, Pinterest, Youtube και εγγραφείτε στο Newsletter, ώστε να μη χάνετε κανένα άρθρο.
Το δοκιμάσατε ? Ανεβάστε τη φωτογραφία στα social χρησιμοποιώντας το #miss_healthy_living_gr
Καλή σας απόλαυση!
- Η Μαρία έφτιαξε τα σταφιδόψωμα και είπε “Τέλεια τα σταφιδόψωμα..“
- Η Φανή έφτιαξε τα σταφοδόψωμα και είπε “Υπέροχα !!!!Αρωματικά! Αφράτα! Δεν έχω λόγια 😍!!!! Περιμένω τα σχόλια της κόρης μου το πρωί και θα επανέλθω ωωω☺️!!!Ευχαριστούμε πολύ για την συνταγή. Ήταν πανεύκολη, τζάμπα αγχώθηκα 😘!!!”
- Η Βενετία έφτιαξε τα σταφιδόψωμα χωρίς ζάχαρη και είπε “Έχω να πω ότι δεν περίμενα να μου πετύχουν και να μου αρέσουν τόσο πολύ. Έβαλα μισό αλεύρι άσπρο και μισό ολικής. Την επόμενη φορά θα δοκιμάσω μόνο αλεύρι ολικης. Πολύ ωραία συνταγή“
- Η Κάτια έφτιαξε τα σταφιδόψωμα και είπε “Υπέροχα, έβαλα ελαιόλαδο και μισό αλεύρι ολικής. Ευχαριστούμε και πάλι!”
- Η Χριστίνα έφτιαξε τα σταφιδόψωμα χωρίς ζάχαρη και είπε “Η πρώτη φουρνιά από τα σταφυδόψωμα εξαφανίστηκε σε μια μέρα! Υπέροχα! Ευχαριστώ πολύ για τη συνταγή
“
- Η Σοφία είπε “Πολύ ωραία“
- H Δώρα είπε “Τέλεια τα σταφιδοψωμάκια!!! Είναι η 2η φορά που τα φτιάχνω.”
- Η Σοφία είπε “Τα έκανα για να τα φαμε το πρωί και τσάκισα δύο ζεστά- ζεστά μόλις τα έβγαλα!!! Μπράβο! Συνέχισε να μας δίνεις τέτοιες απίθανες συνταγές!!!”
10 Σχόλια
Σοφία
04/01/2019 at 13:06Καλησπέρα! Μπορεί να γίνει και με μίξερ ή θέλει χέρια; Ευχαριστώ!
Miss Healthy Living
05/01/2019 at 00:37Μπορείς να τα κάνεις όπως θέλεις. Με.τα χέρια, με αρττοπαρασκευαστή ή με μίξερ (γάντζο). Καλη επιτυχια!
Δάφνη
07/01/2019 at 15:20Μιαμ, μιαμ, μιαμ! Πολύ νόστιμα βγήκαν. Δεν ειχα αλεύρι Ζέας και χρησιμοποίησα ένα σταρενιο όχι του σουπερ μαρκετ, ένα πιο περιποιημένο.
Ευχαριστούμε για τη συνταγή!
Miss Healthy Living
10/01/2019 at 13:03Τέλεια! Πολύ χάρηκα!Δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσεις αλεύρι Ζέας!!!
Αναστασία
12/02/2019 at 23:14Καλησπέρα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αλεύρι ολικής?
Miss Healthy Living
12/02/2019 at 23:16Καλησπέρα. Αν χρησιμοποιείς αλεύρι ολικής και σου αρέσει το αποτέλεσμα, τότε ναι, μπορείς. Θα χρειαστεί όμως να προσθέσεις λίγο νερό παραπάνω!
Αναστασία
13/02/2019 at 20:12Ευχαριστώ πολύ!
Miss Healthy Living
14/02/2019 at 10:39Παρακαλώ, να ‘σαι καλά!
Εύα
18/09/2020 at 21:04Καλησπέρα! Αποθηκεύονται κατάψυξη;
Miss Healthy Living
23/09/2020 at 08:35ναι βέβαια, όταν έχουν κρυώσει τα τυλίγεις καλά με μεμβράνη και τα αποθηκεύεις στην κατάψυξη