Αυτός ο ωμοφαγικός κορμός είναι μια βόμβα θρεπτικών συστατικών. Δεν έχει σχέση με τα συμβατικά γλυκά που τα τρως κ σε τρώνε, αυτόν, τον τρως κ σου κάνει καλό. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Η ωμοφαγία, η κατανάλωση δηλαδή ωμών και συνεπώς ζωντανών τροφών, είναι ο πιο φυσικός τρόπος θρέψης. “Ζωντανές” τροφές είναι οι άψητοι και ανάλατοι ξηροί καρποί, τα λαχανικά, τα φρούτα, τα δημητριακά και τα φύτρα. Προϊόντα με ελάχιστη επεξεργασία που φέρουν την ένδειξη raw, όπως έλαια ψυχρής έκθλιψης (ελαιόλαδο, λάδι καρύδας), κακάο, χαρουπάλευρο, ανεπεξέργαστο μέλι και σιρόπι αγαύης ή σφενδάμου.
Οι τροφές όταν μαγειρεύονται σε θερμοκρασίες άνω των 48 βαθμών Κελσίου χάνουν τα θρεπτικά τους συστατικά, τις βιταμίνες και τα ένζυμά τους, τις ιδιότητες δηλαδή που έχει προβλέψει η Μητέρα Φύση, ώστε να μπορεί η κάθε τροφή να μεταβολίζεται. Σε αυτή την έλλειψη οφείλονται και τα συμπτώματα που έχουμε μετά την κατανάλωση μαγειρεμένου φαγητού όπως υπνηλία, φούσκωμα κλπ.
Καταλαβαίνω ότι το να ακολουθήσει κάποιος την ωμοφαγική διατροφή θα του φαίνεται κάτι πολύ δύσκολο, μπορεί όμως πολύ εύκολα να αντικαταστήσει αρκετά από τα γεύματα του με τα ωμοφαγικά . Γλυκά, χυμούς, σαλάτες, φύτρα κλπ. Στο βιβλίο της “Ωμοφαγική Διατροφή“, η raw chef Φλώρα Παπαδοπούλου, αρχικά εξηγεί όλα τα ωφέλη της ωμοφαγίας και στη συνέχεια παραθέτει αλμυρές και γλυκές συνταγές στην ωμοφαγική τους εκδοχή. Ένα θα σας πω, μέχρι και μπακλαβά παρουσιάζει…
Στο τέλος μπορείς να δεις φωτογραφίες με τη διαδικασία βήμα- βήμα καθώς και τη διατροφική ανάλυση της συνταγής
Υπερ-θρεπτικός κορμός χωρίς βούτυρο και ζάχαρη
Υπερ-θρεπτικός κορμός χωρίς βούτυρο και ζάχαρη
Ingredients
- 150 γρ λάδι καρύδας
- 100 γρ αμύγδαλα (άψητα και ανάλατα)
- 100 γρ φουντούκια (άψητα και ανάλατα)
- 80 γρ ζάχαρη καρύδας
- 60 γρ κακάο
- 50 γρ αλεύρι βρώμης (νιφάδες βρώμης περασμένες στο μπλέντερ)
Instructions
Θρυμματίζουμε τους ξηρούς καρπούς και τους τοποθετούμε σε ένα μπολ
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά (βρώμη, κακάο, ζάχαρη καρύδας, λάδι καρύδας). Προσοχή αν η θερμοκρασία του σπιτιού μας είναι κάτω από 24 βαθμούς, το λάδι θα είναι πηχτό σαν βούτυρο κ θα πρέπει να το ζεστάνουμε λίγο ώστε να λιώσει. Ανακατεύουμε με ένα πιρούνι
Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα μακρόστενο σκεύος και αδειάζουμε το μείγμα μας (το χρησιμοποιούμε ως καλούπι)
Έπειτα το τυλίγουμε σε ρολό
Παγώνουμε για μια ώρα στην κατάψυξη και έπειτα το διατηρούμε στο ψυγείο (από την κατάψυξη δεν κόβεται εύκολα και σπάει)
Notes
Η αρχική συνταγή χρησιμοποιούσε ως μονάδα μέτρησης την κούπα. Σας δίνω τη συνταγή όπως την έφτιαξα εγώ
Η διατροφική ανάλυση για τον θρεπτικό κορμό χωρίς βούτυρο
Η διαδικασία για να φτιάξεις τον θρεπτικό κορμό χωρίς βούτυρο, βήμα- βήμα
- Θρυμματίζουμε τους ξηρούς καρπούς και τους τοποθετούμε σε ένα μπολ
- Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά (βρώμη, κακάο, ζάχαρη καρύδας, λάδι καρύδας). Προσοχή αν η θερμοκρασία του σπιτιού μας είναι κάτω από 24 βαθμούς το λάδι θα έιναι πηχτό σαν βούτυρο κ θα πρέπει αν το ζεστάνουμε λίγο ώστε να λιώσει
- Ανακατεύουμε με ένα πιρούνι
- Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα μακρόστενο σκεύος και αδειάζουμε το μείγμα μας (το χρησιμοποιούμε ως καλούπι)
- Έπειτα το τυλίγουμε σε ρολό
- Παγώνουμε για μια ώρα στην κατάψυξη και έπειτα το διατηρούμε στο ψυγείο (από την κατάψυξη δεν κόβεται εύκολα και σπάει)
Ο κορμός αυτός έχει έντονη τη γεύση της καρύδας λόγω του λαδιού. Εάν δε σας αρέσει, θα πρέπει είτε να χρησιμοποιήσετε άοσμο λάδι καρύδας, είτε βούτυρο κακάο
Και ναι…πολύ καλά καταλάβατε. Οι εκδόσεις Διόπτρα διαθέτουν στους αναγνώστες του Blog “Νόστιμες και Υγιεινές Συνταγές“, ένα αντίτυπο από αυτό το εξαιρετικό βιβλίο της Φλώρας Παπαδοπούλου “Ωμοφαγική Διατροφή”, απαραίτητο σε όποιον σέβεται τον εαυτό του και φροντίζει για την υγεία του.
Για να αγοράσεις το βιβλίο, πάτα πάνω στην εικόνα
Για να διεκδικήσετε ένα αντίτυπο από αυτό το βιβλίο, θα πρέπει να:
Η κλήρωση για την ανάδειξη του τυχερού θα γίνει την Πέμπτη 22/6/2017 και θα δημοσιευτεί σε αυτή την ανάρτηση.
Ενημέρωση 22/6/2017
Η τυχερή είναι ο αριθμός 30. Συγχαρητήρια, να είσαι πάντα τόσο τυχερή
-
Για να δεις πώς να φτιάξεις αλεύρι βρώμης, πάτα εδώ
Ακολουθήστε με σε Facebook, Instagram, Bloglovin, Pinterest, Youtube και εγγραφείτε στο Newsletter, ώστε να μη χάνετε κανένα άρθρο.
Το δοκιμάσατε ? Ανεβάστε τη φωτογραφία στα social χρησιμοποιώντας το #miss_healthy_living_gr
Καλή σας απόλαυση!
2 Σχόλια
Tulita
20/08/2018 at 14:14Ευαγγελία μου αυτό είναι μια σουπερ θρεπτική τροφή και πολύ νόστιμη. Τη φτίαχνω αρκετά συχνά, όχι τόσο όσο τη γκρανόλα βέβαια. Αυτό που θέλω να μοιραστώ σήμερα μαζί σου είανι μια τρομακτική είδηση που διάβασα χτες και με έχει ταράξει. Διάβασα λοιπόν πως όλες οι εταιρείες που παράγουν βρώμη χρησιμιποιούν μια καρκινογόνο ουσία που δε θυμάμαι το όνομάτης. Αλλά το συγκλονιστικό είναι πως βρέθηκε και στη βιολογική βρώμη!! Απίστευτο! Θέλω να το διασταυρώσω γι’αυτό στο αναφέρω. Ποια εταιρεία να προτιμήσω κατα τη γνώμη σου;
Miss Healthy Living
24/08/2018 at 17:35Τι να σου πω..πρωτη φορα το ακουω. Τι ελεγε ακριβως το αρθρο? Μπορεις να μου το στείλεις?