Μελιτζάνες/ Ντομάτες/ Ξερό κρεμμύδι/ Πιπεριές Φλωρίνης/ Φάβα

Φάβα με καλοκαιρινά λαχανικά (Σιτσιλιάνα)

φάβα-με-μελιτζάνες

Φάβα   Σιτσιλιάνα? Τι είναι η φάβα Σιτσιλιάνα θα αναρωτιέστε και θα έχετε και δίκιο. Να σας πως λοιπόν 3 πράγματα που ισχύουν στο σπίτι μας, ώστε να σας βοηθήσουν να καταλάβετε πως προέκυψε η παρακάτω συνταγή. 

  1. Τρώμε πολύ συχνά όσπρια
  2. Προτιμάμε φρούτα και λαχανικά εποχής
  3. Η μαμά βαριέται αφόρητα να μαγειρεύει τα ίδια και τα ίδια 

 

Σας έχω πει πολλές φορές ότι λατρεύω τις μελιτζάνες και πιστεύω πως έχετε καταλάβει, ότι προσπαθώ να δημιουργώ εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές. Μια τέτοια συνταγή είναι και η σημερινή. Συνδυάζει τα καλοκαιρινά λαχανικά της Μεσογείου, μελιτζάνες, ντομάτες, πιπεριές με την φάβα.

φάβα-με-μελιτζάνες
Ποια είναι η διατροφική αξία της φάβας?

Είναι εξαιρετικά θρεπτική, συμβάλει στην καλή λειτουργία του οργανισμού μας  και είναι γεμάτη με βιταμίνες (βιταμίνη Α, C), ιχνοστοιχεία και μέταλλα  (κάλλιο, μαγνήσιο, σίδηρο κ.α) αλλά και διαλυτές φυτικές ίνες. Όπως όλα τα όσπρια, έτσι και η φάβα περιέχει υψηλά ποσοστά υδατανθράκων και πρωτεϊνών.  

Με ποιον τρόπο θα καταναλώσουμε τη φάβα; 

Συνδυάζοντας τη φάβα με τα λαχανικά, έχουμε ένα πεντανόστιμο πιάτο με πλούσια γεύση, θρεπτικό και αρωματικό. Μπορείτε να το καταναλώσετε ως ντιπ, ως ορεκτικό ή ως κυρίως πιάτο. Θα πρέπει να επιλέξετε πόσο πηχτό θέλετε να είναι. Αν το καταναλώσετε ως ντιπ για παράδειγμα, θα πρέπει να είναι πιο πηχτό, απ΄ότι αν το καταναλώσετε ως σούπα. Να σας πω δε ότι είναι εξίσου υπέροχο σε wrapper με ψητά λαχανικά

Τι αλλαγές μπορώ να κάνω;

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λευκά φασόλια αντί για φάβα. Μπορείτε να τηγανίσετε τις μελιτζάνες αντί να τις ψήσετε στο φούρνο, αλλά σας παρακαλώ να μην το κάνετε. Τέλος, μην σκεφτείτε καν να φτιάξετε σάλτσα στην κατσαρόλα αντί να ψήσετε τα υπόλοιπα λαχανικάδεν συγκρίνεται η νοστιμιά που θα έχει το πιάτο σας, αν το κάνετε με αυτό τον τρόπο. 

 Στο τέλος μπορείτε να δείτε φωτογραφίες με τη διαδικασία, βήμα- βήμα

Φάβα σιτσιλιάνα

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
By Miss Healthy Living Serves: 4-6
Prep Time: 30 λεπτά Cooking Time: 40 λεπτά

Φάβα σιτσιλιάνα

Ingredients

  • 500 γρ φάβα
  • 3 μεγάλα κρεμμύδια
  • 4-5 ντομάτες (800- 1000 γρ)
  • 3-4 μελιτζάνες (800- 1000 γρ)
  • 3-4 πιπεριές Φλωρίνης
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο
  • ελαιόλαδο κατά βούληση
  • αλάτι, πιπέρι
  • βασιλικό

Instructions

1

Μουλιάζουμε τη φάβα για 1 ώρα περίπου ή και περισσότερο ώστε να μειώσουμε το χρόνο βρασμού (ιδανικά 6-8 ώρες)

2

Πλένουμε τις μελιτζάνες, τις κόβουμε σε φέτες και τις βάζουμε σε αλατισμένο νερό για να ξεπικρίσουν. Αλλάζουμε το νερό 2 φορές. Αν θέλετε να είναι πιο ανοιχτόχρωμη η σούπα μπορείτε να αφαιρέσετε τις φλούδες

3

Πλένουμε τις ντομάτες, τις κόβουμε σε φέτες και τις τοποθετούμε στη λαμαρίνα του φούρνου (δεν τοποθετούμε λαδόκολλα)

4

Πλένουμε τα κρεμμύδια, τα κόβουμε σε φετάκια και τα τοποθετούμε και αυτά στη λαμαρίνα του φούρνου μαζί με τις ντομάτες. Τοποθετούμε ελαιόλαδο και αλάτι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 για 40 λεπτά περίπου. Στα 20- 25 λεπτά θα χρειαστεί να ανακατέψουμε τα κρεμμύδια για να μην καούν

5

Στην άλλη λαμαρίνα του φούρνου τοποθετούμε λαδόκολλα, τις μελιτζάνες και τις πιπεριές (στριμώξετε τα για να χωρέσουν). Βάζουμε ελαιόλαδο στις μελιτζάνες και ψήνουμε για 20 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 200

6

Εν τω μεταξύ ξεκινάμε να βράσουμε τη φάβα. Τη βράζουμε για 20 λεπτά ή και περισσότερο αν χρειαστεί (ανάλογα το πόσο τη μουλιάσαμε), και ξαφρίζουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα, εφόσον χρειάζεται

7

Προσέχουμε το νερό ώστε στο τέλος να μείνει με ελάχιστο χωρίς να χρειαστεί να αφαιρέσουμε.

8

Όταν θα είναι έτοιμη, σχεδόν λιωμένη, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία παρακάτω, κλείνουμε τη φωτιά και πολτοποιούμε με ένα μίξερ χειρός

9

Τοποθετούμε τη μισή φάβα σε ένα μπολ. Σε αυτή που θα μείνει στην κατσαρόλα, προσθέτουμε πρώτα τις ψημένες ντομάτες με κρεμμύδια και πολτοποιούμε

10

Προσθέτουμε τις μελιτζάνες και τις πιπεριές και πολτοποιούμε.

11

Προσθέτουμε βασιλικό, λιωμένο σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και ελαιόλαδο. Σε αυτό το σημείο θα αποφασίσετε εσείς πόσο έντονη θέλετε να είναι η γεύση από τα λαχανικά. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα δοκιμάζετε τη φάβα από την κατσαρόλα και θα προσθέσετε όση σκέτη φάβα θέλετε, μέχρι να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αν σας αρέσει έτσι όπως είναι, την υπόλοιπη βάλτε την στην κατάψυξη για την επόμενη φορά

Η διατροφική αξία της φάβας με λαχανικά 

φάβα-με-λαχανικά-διατροφική-αξία

Η διαδικασία βήμα- βήμα για να φτιάξετε τη φάβα σιτσιλιάνα
Για να δείτε και άλλες συνταγές με φάβαπατήστε εδώ

φάβα-με-μελιτζάνες

Σύμφωνα με τη μεσογειακή διατροφή, που είναι αποδεδειγμένα η καλύτερη διατροφή για υγεία και μακροζωία, πρέπει να καταναλώνουμε όσπρια 2 φορές την εβδομάδα. Εσείς το κάνετε? Αν όχι, πατήστε εδώ για να πάρετε πολλές ιδέες, ώστε να τα εντάξετε στη διατροφή σας!

Ακολουθήστε με σε Facebook, Instagram, Bloglovin και εγγραφείτε στο Newsletter, ώστε να μη χάνετε κανένα άρθρο.

Το φτιάξατε? Περιμένω να μου στείλετε τις δικές σας φωτογραφίες καθώς και το πως σας φάνηκε!

Καλή σας απόλαυση!

Το περιεχόμενο αυτού του blog αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του, χωρίς τη συγκατάθεση μου. Αν σας ενδιαφέρει το περιεχόμενο, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου, ώστε να εξετάσουμε πιθανό τρόπο συνεργασίας. 

 

 

Newsletter

Ρίξτε μια ματιά και εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Θα χαρώ πολύ να διαβάσω το σχόλιο σου

17 + sixteen =