Αποξηραμένες φέτες πορτοκαλιού βουτηγμένες σε σοκολάτα. Ελαφρύ γλυκό με φρούτα, ιδανικό όχι μόνο για τα Χριστούγεννα. Απίθανα γευστικό και υγιεινό. Θυμάστε κάτι μπισκότα που είχαν σαν ζελέ πορτοκάλι στη μέση και ήταν απέξω σοκολατένια? Έτσι είναι και αυτά μόνο που δεν έχουν τόνους ζάχαρης και χάρη στην αποξήρανση, διατηρούνται όλα τα θρεπτικά συστατικά του πορτοκαλιού.
Αν δεν έχεις αποξηραντή, θεωρώ πως ήρθε η ώρα να αποκτήσεις έναν, και γι’αυτο μετά τη συνταγή σου έχω ετοιμάσει έναν μικρό οδηγό με συσκευές, ώστε να διαλέξεις αυτή που σου ταιριάζει.
Στο τέλος μπορείτε να δείτε φωτογραφίες με τη διαδικασία βήμα- βήμα καθώς και τη διατροφική ανάλυση της συνταγής
Αποξηραμένες φέτες πορτοκαλιού βουτηγμένες σε σοκολάτα
Αποξηραμένες φέτες πορτοκαλιού βουτηγμένες σε σοκολάτα
Ingredients
- 3-4 Πορτοκάλια βιολογικά και ακέρωτα
- μέλι
- 250 γρ κουβερτούρα (χρησιμοποίησα με 72% κακάο)
Instructions
Πλένουμε πολύ καλά τα πορτοκάλια και τα στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας
Τα κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες και τα τοποθετούμε στα σκαράκια του αποξηραντή. Ανάλογα το πάχος και την θερμοκρασία που θα επιλέξετε, θα εξαρτηθούν και οι απαραίτητες ώρες ώστε να είναι έτοιμες. Σίγουρα πάντως χρειάζονται πάνω από 12 ώρες. Εναλλακτικά θα τα κάνετε στο φούρνο, στους 100 βαθμούς μέχρι να είναι έτοιμα. Κατά διαστήματα να ανοίγετε το πορτάκι του φούρνου ώστε να φεύγει η υγρασία
Αν τα πορτοκάλια είναι χοντρόφλουδα, με ένα μαχαίρι αφαιρούμε την φλούδα. Δεν το κάνουμε από την αρχή πρώτον γιατί είναι πιο δύσκολο μιας και θα αρχίσουν να τρέχουν ζουμιά και δεύτερον γιατί να πετάξουμε τις φλούδες
Τα πορτοκάλια τρώγονται και έτσι. Η Σοφία είπε ότι είναι σαν γλειφιτζούρι. Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε λίγο μέλι ή σιρόπι αγαύης στη μισή φέτα πορτοκαλιού, αυτή δηλαδή που θα καλυφτεί με σοκολάτα.
Σε μπεν μαρί λιώνουμε τη σοκολάτα και τοποθετούμε λαδόκολλα στη λαμαρίνα του φούρνου. Βουτάμε τη φέτα πορτοκαλιού στη σοκολάτα και μετά κατευθείαν την τοποθετούμε στη λαδόκολλα.
Μόλις τελειώσουμε βάζουμε τη λαμαρίνα στο ψυγείο. Με αυτό τον τρόπο θα παγώσει η κουβερτούρα και δε θα έχουμε απώλειες, θα μείνει όλη πάνω στο πορτοκάλι
Μετά από 1 ώρα είναι έτοιμα. Ανάλογα τη θερμοκρασία που έχουμε στο σπίτι, επιλέγουμε αν θα τα διατηρήσουμε στο ψυγείο ή έξω. Επειδή τα πορτοκάλια είναι αποξηραμένα και όχι βρασμένα σε σιρόπι, διατηρούνται για πολλούς μήνες. Πιστέψτε όμως…δε θα μείνουν!!!
Notes
Μπορείτε να τα φτιάξετε και να πάτε δώρο σε αγαπημένα σας πρόσωπα
Η διατροφική ανάλυση για τις αποξηραμένες φέτες πορτοκαλιού με σοκολάτα
Η διαδικασία για να φτιάξετε τις αποξηραμένες φέτες πορτοκαλιού με σοκολάτα, βήμα- βήμα
- Αν τα πορτοκάλια είναι χοντρόφλουδα, με ένα μαχαίρι αφαιρούμε την φλούδα. Δεν το κάνουμε από την αρχή γιατί είναι πιο δύσκολο μιας και θα αρχίσουν να τρέχουν ζουμιά
- Τα πορτοκάλια τρώγονται και έτσι. Η Σοφία είπε ότι είναι σαν γλειφιτζούρι. Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε λίγο μέλι ή σιρόπι αγαύης στη μισή φέτα πορτοκαλιού, αυτή δηλαδή που θα καλυφτεί με σοκολάτα.
- Σε μπεν μαρί λιώνουμε τη σοκολάτα και τοποθετούμε λαδόκολλα στη λαμαρίνα του φούρνου. Βουτάμε τη φέτα πορτοκαλιού στη σοκολάτα και μετά κατευθείαν την τοποθετούμε στη λαδόκολλα.
- Μόλις τελειώσουμε βάζουμε τη λαμαρίνα στο ψυγείο. Με αυτό τον τρόπο θα παγώσει η κουβερτούρα και δε θα έχουμε απώλειες, θα μείνει όλη πάνω στο πορτοκάλι
- η πίσω μεριά
Πρόταση:
Τις αποξηραμένες φλούδες από τα πορτοκάλια δε τις πετάμε. Τις χρησιμοποιούμε στα ροφήματα μας,τις τρίβουμε σε σκόνη και τις χρησιμοποιούμε στα γλυκά μας ή τις βάζουμε σε ένα βάζο με λάδι και έχουμε λάδι με άρωμα πορτοκαλιών.
-
Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε σπιτική κουβερτούρα, ώστε στο γλυκό σας να μην υπάρχει ίχνος ζάχαρης, μπορείτε να δείτε τη συνταγή εδώ
-
Για να δείτε όλα όσα έχω φτιάξει με τον αποξηραντή, πατήστε εδώ
-
Για μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη και μίξερ, πατήστε εδώ
-
Για κουραμπιέδες χωρίς βούτυρο, ζάχαρη και μίξερ, πατήστε εδώ
-
Για να δείτε όλες τις Χριστουγεννιάτικες συνταγές, πατήστε εδώ
Με ρωτάτε πολύ συχνά να σα προτείνω έναν καλό αποξηραντή. Πάτα πάνω στην εικόνα που σε ενδιαφέρει
- Ένας πολύ οικονομικός αποξηραντής με ιδανικό μέγεθος και χαμηλή κατανάλωση ρεύματος
- Πολύ καλή επιλογή. Οικονομικός, με βολικό μέγεθος. Value for money επιλογή!
- Εξαιρετική επιλογή, ελάχιστα πιο ακριβός, με ψηφιακή ρύθμιση της θερμοκρασίας
Ακολουθήστε με σε Facebook, Instagram, Bloglovin, Pinterest, Youtube και εγγραφείτε στο Newsletter, ώστε να μη χάνετε κανένα άρθρο.
Το δοκιμάσατε ? Ανεβάστε τη φωτογραφία στα social χρησιμοποιώντας το #miss_healthy_living_gr
Καλή σας απόλαυση!
- Η Μαρία έφτιαξε τις αποξηραμένες φέτες πορτοκαλιού με σοκολάτα και είπε “Έφτιαξα τις αποξηραμένες φέτες πορτοκαλιού βουτηγμένες σε σοκολάτα. Δεν έβγαλα τη φλούδα και ήταν αρκετά σκληρή, όμως πεντανοστιμες!” Απάντηση:’Όπως δείχνω και στις φωτογραφίες παραπάνω, αν τα πορτοκάλια είναι χοντρόφλουδα, ή πικρά, ή σκληρά, τα κόβουμε αφού τα έχουμε αποξηράνει. Δεν τα πετάμε όμως. Τα τρίβουμε και τα κρατάμε για τα γλυκά μας ή το τσάι μας.
2 Σχόλια
Κωνσταντινα
26/11/2018 at 12:43Καλημέρα,
Καταρχήν ευχαριστούμε για μια ακομα όμορφη συνταγή. Διευκρινιστικά, στον φούρνο χρησιμοποιούμε τον αέρα ή αντιστάσεις πάνω κατω? Επίσης πόσος ειναι περίπου ο εκτιμώμενος χρόνος ψησίματος ?
Miss Healthy Living
28/11/2018 at 10:22Γεια σου Κωνσταντίνα μου, ευχαριστώ πολύ για το μήνυμα σου. Δεν μπορώ να σου πω με σιγουριά για το πόσες ώρες, καθώς εξαρτάται από το μέγεθος και το πάχος της κάθε φέτας πορτοκαλιού. Να ξέρεις όμως ότι 80-100 βαθμούς το πολύ είναι η ιδανική θερμοκρασία. Σε ότι αφορά αέρα ή αντιστάσεις, θα σου πρότεινα τον αέρα!καλή επιτυχία