Καθαρά Δευτέρα/ ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ/ Όσπρια/ ΡεβΙθια

Φαλάφελ φούρνου (ρεβυθοκεφτέδες)

φαλάφελ-φούρνου-ρεβυθοκεφτέδες

Φαλάφελ φούρνου. Τα τελευταία χρόνια, τα φαλάφελ έχουν μπει για τα καλά στη διατροφή μας. Αν τύχει να περάσετε από το κέντρο, υπάρχουν μαγαζιά στα οποία μπορεί να περιμένουν και 50 άτομα στην ουρά, ώστε να τα προμηθευτούν. Ελάτε λοιπόν να δείτε τη δική μου ελληνική και υγιεινή εκδοχή.

Κανονικά τα φαλάφελ γίνονται τηγανητά. Αν είανι όμως να φας βρε παιδί μου μέχρι και τα όσπρια τηγανητά, άστο, φάε κάτι άλλο. Σε βεβαιώνω πως με την σωστή αναλογία υλικών θα βγουν τέλεια στο φούρνο  χωρίς τρανς λιπαρά .

Σε τι οφελούν
  • Τα ρεβίθια έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ καθώς και σε μαγγάνιο, ασβέστιο, φώσφορο και μαγνήσιο, που είναι ζωτικά για το χτίσιμο, την ενδυνάμωση και τη διατήρηση υγιών οστών. με αυξημένη οστική πυκνότητα.
  • Είναι πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών αλλά τους λείπει ένα από τα εννέα απαραίτητα για τον οργανισμό αμινοξέα, το οποίο βρίσκεται στα δημητριακά (πχ καστανό ρύζι). Έτσι, όταν μαγειρεύουμε όσπρια με ρύζι, προσφέρουμε στον οργανισμό μας πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας, όπως αυτήν του κρέατος.
  • Οι φυτικές τους ίνες έχει αποδειχτεί πως βοηθούν στη μείωση της “κακής” χοληστερόλης “LDL”, συμβάλλουν στον έλεγχο της όρεξης και προλαμβάνουν τον διαβήτη
Με τις παρενέργειες τι γίνεται;

Ξέρω πως στους περισσότερους προκαλούν δυσάρεστες παρενέργειες. Μην ανησυχείς όμως, υπάρχει τρόπος να τις ξεπεράσεις. 

  • Φρόντισε να προμηθευτείς φρέσκα ρεβίθια, εννοώ νέας σοδειάς ώστε να βράσουν εύκολα 
  • Μούλιασέ τα για 10-12 ώρες με λίγες σταγόνες λεμονιού
  • Άλλαξε το νερό μία ή 2 φορές
  • Ένταξε τα όσπρια στη διατροφή σου. Απαραίτητα 2 φορές την εβδομάδα

Στο τέλος μπορείς να δεις φωτογραφίες με τη διαδικασία βήμα- βήμα καθώς και τη διατροφική ανάλυση της συνταγής

Φαλάφελ φούρνου (ρεβιθοκεφτέδες)

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (36 votes, average: 4.11 out of 5)
Loading...
By Miss Healthy Living Serves: 4-6
Cooking Time: 70 λεπτά

Φαλάφελ φούρνου (ρεβυθοκεφτέδες)

Ingredients

  • 1000 γρ βρασμένα ρεβίθια
  • 500 γρ κρεμμύδι ξερό
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 15 γρ φρέσκος ψιλοκομμένος δυόσμος
  • ¾ κούπας ελαιόλαδο
  • νερό
  • Αλάτι, Άσπρο πιπέρι
  • Λεμόνι
  • 1 κ.γ κύμινο
  • 1 κ.γ πάπρικα
  • 1/2 κ.γ μοσχοκάρυδο
  • 1 κ.γ τριμμένο κόλιανδρο
  • 2 κ.γ κάρυ
  • 2 κ.γ μείγμα μπαχαρικών για κρέας
  • 2 κ.γ ρίγανη
  • 4-6 κ.σ καλαμποκάλευρο η νιφάδες βρώμης περασμένες στο μπλέντερ ώστε να γίνουν αλεύρι ή ρεβυθάλευρο

Instructions

1

Μουλιάζουμε τα ρεβίθια για 12-24 ώρες

2

Όταν ξεκινήσει το βράσιμο, ξαφρίζουμε και αλλάζουμε το νερό 2 φορές

3

Τα βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 30-40 λεπτά περίπου (μέχρι να μαλακώσουν)

4

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 10 -15 λεπτά

5

Προσθέτουμε το σκόρδο το οποίο έχουμε περάσει από την πρέσα και σοτάρουμε για 1 λεπτό ακόμη

6

Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε

7

Πλένουμε και ψιλοκόβουμε το δυόσμο. Το προσθέτουμε και αυτό στο μείγμα κρεμμυδιού – σκόρδου και ανακατεύουμε καλά

8

Όταν έχουν βράσει τα ρεβίθια κρατάμε λίγο από το νερό, τα σουρώνουμε, προσθέτουμετο ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού και ξεκινάμε να τα πολτοποιήσουμε. Αυτό το κάνουμε είτε με ραβδομπλέντερ, είτε λίγα-λίγα σε ένα δυνατό μπλέντερ. Προσθέτουμε λίγο νερό. Η ποσότητα εξαρτάται από το πόσο δυνατό μπλέντερ έχετε. Καλό είναι να βάζετε λίγη ποσότητα ρεβιθιών στο μπλέντερ κάθε φορά, θα είναι πολύ πιο εύκολο.

9

Όταν έχουμε πολτοποιήσει τα ρεβίθια δοκιμάζουμε και συμπληρώνουμε αλάτι και λεμόνι αν χρειάζεται

10

Αδείαζουμετο μείγμα κρεμμυδιού- σκόρδου- δυόσμου στα πολτοποιημένα ρεβίθια και ανακατεύουμε καλά

11

Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε (αν είχατε προσθέσει παραπάνω νερό θα χρειαστείτε περισσότερο αλεύρι)

12

Τώρα βάζουμε και τα μπαχαρικά μας, αρκετό λευκό πιπέρι, πάπρικα, μοσχοκάρυδο, κόλιανδρο, κάρυ και κύμινο και ανακατεύουμε

13

Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο να σφίξει και να ενωθούν οι μυρωδιές. (Όσο περισσότερο μείνει, τόσο το καλύτερο)

14

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 και ξεκινάμε να πλάσουμε τους ρεβιθοκεφτέδες μας.

15

Τους τοποθετούμε σε λαδόκολλα, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο από πάνω και ψήνουμε στους 200 σε αέρα για 20-25 λεπτά

16

Σερβίρουμε με μαρουλοσαλάτα, ψωμάκια μπέργκερ, η μαύρο ρυζάκι

Η διατροφική ανάλυση για τα φαλάφελ φούρνου

φαλάφελ φούρνου θερμίδες διατροφική ανάλυση

  • Για να δείτε πως να φτιάξετε το δικό σας φαλάφελ Mix, πατήστε εδώ
  • Για να δείτε και άλλες συνταγές με φυτικά μπιφτέκια, πατήστε εδώ
Ακολουθήστε με σε FacebookInstagram, Bloglovin, PinterestYoutube και εγγραφείτε στο Newsletter, ώστε να μη χάνετε κανένα άρθρο.
Το δοκιμάσατε ? Ανεβάστε τη φωτογραφία στα social χρησιμοποιώντας το #miss_healthy_living_gr
Καλή σας απόλαυση!
  • Η Αναστασία έφτιαξε τα φαλάφελ φούρνου και είπε ” Έφτιαξα τα φαλάφελ. Και αυτά ήταν μεγάλη επιτυχία. Ανταγωνίζονται πλέον τους κολοκυθοκεφτέδες. Και μάλλον θα νικήσουν αφού φτιάχνονται όλο το χρόνο. Σαν πιτσάκια, βάση από ζύμη φαλάφελ και από πάνω η κόκκινη σάλτσα με τα φασόλια που την εμπλούτισα με λίγη πιπεριά“.
  • Η Βέρα είπε “Τα λίγα που απέμειναν… Τα καταβροχθίσαμε μικροί μεγάλοι. Καταπληκτικά!” 

φαλάφελ φούρνου

Το περιεχόμενο αυτού του blog αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του, χωρίς τη συγκατάθεση μου. Αν σας ενδιαφέρει το περιεχόμενο, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου, ώστε να εξετάσουμε πιθανό τρόπο συνεργασίας. 

Newsletter

Ρίξτε μια ματιά και εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Θα χαρώ πολύ να διαβάσω το σχόλιο σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.