Γλυκά/ Κέικ/ Ξηροί καρποί

Φανουρόπιτα με ταχίνι και μέλι

φανουρόπιτα χωρίς ζάχαρη

Φανουρόπιτα με ταχίνι και μέλι. Αυτή τη συνταγή μου τη ζητάτε χρόνια και επιτέλους ήρθε η στιγμή να τη δημοσιεύσω. 

φανουρόπιτα χωρίς ζάχαρη

Η φανουρόπιτα ουσιαστικά είναι ένα νηστίσμο κέικ, το οποίο πρέπει να αποτελείται από 7 ή 9 υλικά και παραδοσιακά το φτιάχνουν οι πιστοί στις 26 Αυγούστου, παραμονή της γιορτής του Αγίου Φανουρίου, ή όποτε έχουν χάσει κάποιο αντικείμενο και θέλουν να τους το φανερώσει ο Άγιος. Εκείνη τη μέρα λοιπόν οι πιστοί πηγαίνουν την φανουρόπιτά τους στην εκκλησία και μοιράζουν τα κομμάτια σε όλο τον κόσμο. Θυμάμαι πως η μαμά μου έχτιαχνε την πιο ωραία φανουρόπιτα και όλοι της ζήταγαν τη συνταγή. Εννοείται πως δεν θα σου δώσω τη συνταγή της μαμάς μου σήμερα, γιατί όπως όλες οι μαμάδες/γιαγιάδες, εξακολουθεί να την κάνει με ζάχαρη. Εγώ όχι μόνο δε θα την κάνω με ζάχαρη, αλλά δε θα βάλω ούτε baking powder ή σόδα για να φουσκώσει, θα βάλω μαγιά. Προσπαθώ να αποφεύγω οτιδήποτε χημικό, οπότε το να χρησιμοποιήσω μαγιά ήταν μονόδρομος. Η φανουρόπιτά μου όπως θα δεις και παρακάτω είναι διαφορετική σε υλικά απ’ ότι έχεις συνηθίσει. Γι΄ αυτό θα είναι και η πιο γευστική από όσες θα έχεις δοκιμάσει. Αν ακολουθήσεις τις οδηγίες μου θα έχεις μια θρεπτική, αρωματική, μαλακή, γευστική φανουρόπιτα που δεν θα τρίβεται, ούτε θα σε καίει στον ουρανίσκο η σόδα ή η αμμωνία που συνήθως χρησιμοποιούν. 

φανουρόπιτα χωρίς ζάχαρη

Τα καρύδια που προτείνω να τα χτυπήσεις στο γουδί, ώστε να είναι τόσο χονδροσπασμένα ώστε να τα βρίσκεις στο δόντι που λέμε, χωρίς όμως να είναι ενοχλητικό. Ξύσμα πορτοκαλιού θα βάλεις όσο θες. Εγώ βάζω πολύ, πάρα πολύ… Τα μπαχαρικά να μη τα φοβηθείς, θα σου δώσουν το κάτι παραπάνω. Αν όμως θες η φανουρόπιτά σου να έχει οπωσδήποτε 7 ή 9 υλικά, θα πρέπει να αποφασίσεις εσύ ποια θα πρέπει να αποχωριστείς. Εγώ σου προτείνω κανένα! 

Στο τέλος μπορείς να δεις φωτογραφίες με τη διαδικασία βήμα- βήμα καθώς και τη διατροφική ανάλυση της συνταγής

Φανουρόπιτα με ταχίνι και μέλι

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (31 votes, average: 4,16 out of 5)
Loading...
By Miss Healthy living Serves: 16
Prep Time: 3 λεπτά Cooking Time: 34 λεπτά Total Time: 37 λεπτά

Φανουρόπιτα με ταχίνι και μέλι για ταψί 25Χ25

Ingredients

  • 150 γρ ταχίνι
  • 300 γρ μέλι ή σιρόπι αγαύης
  • 500 γρ αλεύρι (χρησιμοποίησα δίκοκκο) (ιδανικά κοσκινισμένο)
  • 100 γρ καρύδια χονδροσπασμένα στο γουδί ή στο χέρι, καλύτερα όχι στο μπλέντερ
  • 50 γρ σταφίδες
  • 410 γρ νερό
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά ή 1 φακελάκι baking powder
  • 14 γρ κανέλα (χρησιμοποίησα Κεϋλάνης)
  • λίγο γαρύφαλλο στη μύτη του κουταλιού
  • μια τσιμπιά μπαχάρι τριμμένο
  • ξύσμα πορτοκαλιού (βιολογικό και ακέρωτο κατά προτίμηση)
  • 2 γρ αλάτι
  • 10 γρ σουσάμι γαι πασπάλισμα
  • λίγο ελαιόλαδο για να αλείψεις το ταψί

Instructions

1

Σε ένα μεγάλο μπολ θα τοποθετήσεις το ταχίνι με το μέλι, τη μαγιά, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το μπαχάρι, το αλάτι και το ξύσμα πορτοκαλιού. Θα ανακατέψεις καλά με ένα πιρούνι ώστε να ομογενοποιηθούν

2

Έπειτα θα προσθέσεις το αλεύρι και χωρίς να ανακατέψεις θα προσθέσεις τα καρύδια και τις σταφίδες

3

Τώρα θα προσθέσεις το νερό και θα ανακατέψεις ώστε να ενσωματωθούν όλα τα υλικά. Επειδή υπάρχει διαφορά από αλεύρι σε αλεύρι, ίσως χρειαστεί λίγο περισσότερο ή λίγο λιγότερο νερό

4

Θα σκεπάσεις με μια πετσέτα και θα το αφήσεις στην άκρη για να φουσκώσει (περίπου 1 ώρα)

5

Θα τοποθετήσεις λίγο ελαιόλαδο στο ταψί που θα χρησιμοποιήσεις, θα μεταφέρεις το μείγμα και θα πασπαλίσεις με το σουσάμι

6

Όταν θα έχει ξαναφουσκώσει, θα προθερμάνεις τον φούρνο στους 180 σε αέρα και θα ψήσεις για 34 λεπτά στην κάτω θέση του φούρνου ή μέχρι να το τρυπάς με ένα μαχαίρι και να βγαίνει στεγνό

Notes

Αν χρησιμοποιήσεις baking powder δεμ χρειάζεται να περιμένεις να φουσκώσει, ψήνεις κατευθείαν

Η διατροφική ανάλυση για τη φανουρόπιτα με ταχίνι
φανουρόπιτα χωρίς ζάχαρη θερμίδες διατροφική ανάλυση
Η διαδικασία για να φτιάξεις τη φανουρόπιτα με ταχίνι, βήμα- βήμα (πάτα πάνω στην εικόνα για μέγιστη ανάλυση)

 

φανουρόπιτα χωρίς ζάχαρη

  • Για να δεις και άλλες συνταγές για κέικ, πάτα εδώ
  • Για να δεις και άλλα παραδοσιακά γλυκά, πάτα εδώ
Ακολούθησέ με σε FacebookInstagram, Bloglovin, PinterestYoutube και κάνε την εγγραφή σου στο Newsletter, ώστε να μη χάνεις κανένα νέο άρθρο.
Δοκίμασες τη συνταγή; Μοιράσου τη φωτογραφία στα social χρησιμοποιώντας το #miss_healthy_living_gr
Καλή σου απόλαυση!
  • Η Ιωάννα έφτιαξε τη φανουρόπιτα και είπε “Υπέροχη πολύ γευστική! Τραγανή!Αντί για καρύδια έβαλα αμύγδαλα και αντί νερό χυμό πορτοκαλιού!!” 

φανουρόπιτα χωρίς ζάχαρη

  • Η Αριάδνη  έφτιαξε τη φανουρόπιτα και είπε “Την έκανα χθες βράδυ..Το σπίτι μοσχοβόλαγε και με το ζόρι κρατήθηκα να μην δοκιμάσω για να την πάει η μαμά μου εκκλησία…Μπράβο σου, τέλεια η συνταγούλα!!!!Άρεσε σε όλους πολύ πολύ Εκτός από την γεύση, πολύ σημαντικό που δεν θρυμματίζεται

φανουρόπιτα χωρίς ζάχαρη

  • Η Ζωή έφτιαξε τη φανουρόπιτα και είπε “Την έφτιαξα!!! Εύκολη, γρήγορη και απίθανη σε υφή και γεύση!!! Μοίρασα το νερό, μισό/μισό με πορτοκαλί χυμό και έβαλα ξύσμα από δυο πορτοκάλια!!! Απλά υπέροχη!!!”

φανουρόπιτα χωρίς ζάχαρη

  • Η lilomoss έφτιαξε τη φανουρόπιτα και είπε “Μοσχομύρισε όλο το σπίτι!!! Πολύ νόστιμη,θα την ξανακάνω!! 😋 ( παρέλειψα το μπαχάρι και το σουσάμι γιατί δεν είχα)”

φανουρόπιτα χωρίς ζάχαρη

  • Από τη Νεκταρία 

φανουρόπιτα χωρίς ζάχαρη

  • Η Βασιλική είπε “Έφτιαξα την υπέροχη Φανουρόπιτα ….συνδυασμός αγαπημένων υλικών … ” 

εύκολη φανουρόπιτα

  • Η Μαρία είπε “Έτοιμη και φέτος η φανουρόπιτά μας! Με ταχίνι, μέλι και αλεύρι Ζέας, για να φάει και η νεραϊδούλα μου! ” 

φανουρόπιτα για παιδιά

  • Η Μαρία είπε “Κ από γεύση, κ από υφή κ από εμφάνιση τέλεια!! Νόστιμη κ γλυκιά όσο πρέπει! Τα παιδιά μου ζήτησαν κ 2ο κομμάτι

φανουρόπιτα με αλεύρι Ζέας

  • Η Μανωλία είπε “Η φανουρόπιτά σου ΥΠΕΡΟΧΗ!!!!!”
φανουρόπιτα ολικής
  • Η Χρυσάνθη είπε “Έτοιμη η φανουρόπιτα!!! Μεγάλη διαφορά στη γεύση από την κλασική… με ξένισε η γεύση για φανουρόπιτα, αλλά σαν υγιεινό γλυκό μια χαρά ήταν. Ίσως έχω συνηθίσει την κλασσική συνταγή που κάνω η οποία είναι πολύ νόστιμη και αφράτη…” 

φανουρόπιτα με 9 υλικά

  • Από την Ki.Ki.Kyr 
φανουρόπιτα χωρίς ζάχαρη
Το περιεχόμενο αυτού του blog αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του, χωρίς τη συγκατάθεση μου. Αν σας ενδιαφέρει το περιεχόμενο, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου, ώστε να εξετάσουμε πιθανό τρόπο συνεργασίας. 

Newsletter

You Might Also Like

11 Comments

  • Reply
    Μαρια
    26/08/2019 at 14:05

    Μπορώ να βάλω φρέσκο χυμό πορτοκάλι αντί για νερό στη φανουρόπιτα ?

  • Reply
    zoi xaris
    27/08/2019 at 22:52

    Κάτι παραπάνω απο απίστευτη. Τέλεια!!!! Χωρίς καμία αμφιβολία κι επιφύλαξη δοκιμάστε την!!!!

  • Reply
    Σια
    29/09/2019 at 09:26

    Καλημέρα! Θελω πολυ να την φτιαξω γιατι με προκαλει η ιδεα της μαγιας. Μου εκανε εντυπωση που αναφερεις οτι θελεις να αποφυγεις τα χημικα , σοδα, μπεηκιν και προτιμας την μαγια… η μαγια από που προερχεται; είμαι τελείως άσχετη… η σοδα δεν είναι φυσικό υλικο;

    • Reply
      Miss Healthy Living
      13/02/2020 at 08:47

      Η μαγιά είναι ένα μόνο είδος μικροοργανισμού, ένας σακχαρομύκητας. Συγκεκριμένα, η επιστημονική ονομασία του είδους της μαγιάς είναι Saccharomyces cerevisiae. Είναι ακριβώς ο ίδιος μικροοργανισμός που χρησιμοποιείται και στην παραγωγή των περισσοτέρων ειδών μπύρας. Η μαγιά που έμενε μετά την ζύμωση της μπύρας δινόταν σε φούρνους που ήταν κοντά στο ζυθοποιείο για να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή ψωμιού. Αυτός ήταν και ο λόγος που αρχικά διαδόθηκε. Η μαγιά όπως και όλοι οι σακχαρομύκητες παράγει κυρίως CO2 και αιθυλική αλκοόλη. To baking όπως και η σόδα είναι χημικά διογκωτικά

  • Reply
    Μαρία
    28/08/2020 at 21:10

    Πολύ νόστιμη! Ευχαριστούμε για τη συνταγή. Αναρωτιέμαι κάτι για τα γλυκά με μέλι και σκέφτηκα να σε ρωτήσω. Εφόσον το μέλι μαγειρεύεται χάνει τα θρεπτικά συστατικά του; Με δεδομένο αυτό θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε και κάποιο μέλι όχι και τόσο ποιοτικό; Καθαρά λόγω κόστους το λέω.

    • Reply
      Miss Healthy Living
      31/08/2020 at 08:45

      Όντως το μέλι όπως και όλα τα φυσικά προϊόντα χάνουν τα θρεπτικά τους συστατικά με την υπερθέρμανση (γι΄αυτό σε ό,τι ψήενται προτείνω μέχρι 180 βαθμούς). Αν είναι καθαρά θέμα κόστους ναι θα μπορούσες, αλλά τα πιο οικονομικά είναι νοθευμένα με σιρόπι γλυκόζης. Εάν δε σε πειράζει, τότε ναι! Χαίρομαι πάντως που σου άρεσε η φανουρόπιτα

  • Reply
    Φωτεινή
    29/08/2020 at 17:53

    Αν και μου βγήκε πολυ γευστική εμένα δεν μου φούσκωσε, το μόνο που άλλαξα ήταν το αλεύρι ολικής άλεσης αντί για ζέας. Το άφησα να φουσκώσει μισή ώρα.. έχετε ιδέα τι πήγε στραβά;;

    • Reply
      Miss Healthy Living
      31/08/2020 at 08:42

      Χαίρομαι που σου άρεσε. Το αλεύρι ολικής δεν φουσκώνει πολύ έτσι κ αλλιώς. Αν θες δοκίμασέ το και με Baking αντί για μαγιά ή με κίτρινο αλεύρι για ζυμωτό ψωμί

  • Reply
    Tulita
    26/08/2021 at 21:03

    Την έχω φτιάξει στο παρελθόν όπως ακριβώς προτείνεις και είναι καταπληκτική. Τώρα σκέφτομαι να τη δοκιμάσω με αθερμο πετιμέζι αντί για μελι. Το χρησιμοποιώ πολύ συχνά τον τελευταίο χρόνο. Ευχαριστούμε Ευαγγελία

  • Leave a Reply

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.