Φανουρόπιτα με ταχίνι και μέλι. Αυτή τη συνταγή μου τη ζητάτε χρόνια και επιτέλους ήρθε η στιγμή να τη δημοσιεύσω.
Η φανουρόπιτα ουσιαστικά είναι ένα νηστίσμο κέικ, το οποίο πρέπει να αποτελείται από 7 ή 9 υλικά και παραδοσιακά το φτιάχνουν οι πιστοί στις 26 Αυγούστου, παραμονή της γιορτής του Αγίου Φανουρίου, ή όποτε έχουν χάσει κάποιο αντικείμενο και θέλουν να τους το φανερώσει ο Άγιος. Εκείνη τη μέρα λοιπόν οι πιστοί πηγαίνουν την φανουρόπιτά τους στην εκκλησία και μοιράζουν τα κομμάτια σε όλο τον κόσμο. Θυμάμαι πως η μαμά μου έχτιαχνε την πιο ωραία φανουρόπιτα και όλοι της ζήταγαν τη συνταγή. Εννοείται πως δεν θα σου δώσω τη συνταγή της μαμάς μου σήμερα, γιατί όπως όλες οι μαμάδες/γιαγιάδες, εξακολουθεί να την κάνει με ζάχαρη. Εγώ όχι μόνο δε θα την κάνω με ζάχαρη, αλλά δε θα βάλω ούτε baking powder ή σόδα για να φουσκώσει, θα βάλω μαγιά. Προσπαθώ να αποφεύγω οτιδήποτε χημικό, οπότε το να χρησιμοποιήσω μαγιά ήταν μονόδρομος. Η φανουρόπιτά μου όπως θα δεις και παρακάτω είναι διαφορετική σε υλικά απ’ ότι έχεις συνηθίσει. Γι΄ αυτό θα είναι και η πιο γευστική από όσες θα έχεις δοκιμάσει. Αν ακολουθήσεις τις οδηγίες μου θα έχεις μια θρεπτική, αρωματική, μαλακή, γευστική φανουρόπιτα που δεν θα τρίβεται, ούτε θα σε καίει στον ουρανίσκο η σόδα ή η αμμωνία που συνήθως χρησιμοποιούν.
Τα καρύδια που προτείνω να τα χτυπήσεις στο γουδί, ώστε να είναι τόσο χονδροσπασμένα ώστε να τα βρίσκεις στο δόντι που λέμε, χωρίς όμως να είναι ενοχλητικό. Ξύσμα πορτοκαλιού θα βάλεις όσο θες. Εγώ βάζω πολύ, πάρα πολύ… Τα μπαχαρικά να μη τα φοβηθείς, θα σου δώσουν το κάτι παραπάνω. Αν όμως θες η φανουρόπιτά σου να έχει οπωσδήποτε 7 ή 9 υλικά, θα πρέπει να αποφασίσεις εσύ ποια θα πρέπει να αποχωριστείς. Εγώ σου προτείνω κανένα!
Στο τέλος μπορείς να δεις φωτογραφίες με τη διαδικασία βήμα- βήμα καθώς και τη διατροφική ανάλυση της συνταγής
Φανουρόπιτα με ταχίνι και μέλι για ταψί 25Χ25 Σε ένα μεγάλο μπολ θα τοποθετήσεις το ταχίνι με το μέλι, τη μαγιά, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το μπαχάρι, το αλάτι και το ξύσμα πορτοκαλιού. Θα ανακατέψεις καλά με ένα πιρούνι ώστε να ομογενοποιηθούν Έπειτα θα προσθέσεις το αλεύρι και χωρίς να ανακατέψεις θα προσθέσεις τα καρύδια και τις σταφίδες Τώρα θα προσθέσεις το νερό και θα ανακατέψεις ώστε να ενσωματωθούν όλα τα υλικά. Επειδή υπάρχει διαφορά από αλεύρι σε αλεύρι, ίσως χρειαστεί λίγο περισσότερο ή λίγο λιγότερο νερό Θα σκεπάσεις με μια πετσέτα και θα το αφήσεις στην άκρη για να φουσκώσει (περίπου 1 ώρα) Θα τοποθετήσεις λίγο ελαιόλαδο στο ταψί που θα χρησιμοποιήσεις, θα μεταφέρεις το μείγμα και θα πασπαλίσεις με το σουσάμι Όταν θα έχει ξαναφουσκώσει, θα προθερμάνεις τον φούρνο στους 180 σε αέρα και θα ψήσεις για 34 λεπτά στην κάτω θέση του φούρνου ή μέχρι να το τρυπάς με ένα μαχαίρι και να βγαίνει στεγνό Αν χρησιμοποιήσεις baking powder δεμ χρειάζεται να περιμένεις να φουσκώσει, ψήνεις κατευθείανΦανουρόπιτα με ταχίνι και μέλι
Ingredients
Instructions
Notes
Η διατροφική ανάλυση για τη φανουρόπιτα με ταχίνι
Η διαδικασία για να φτιάξεις τη φανουρόπιτα με ταχίνι, βήμα- βήμα (πάτα πάνω στην εικόνα για μέγιστη ανάλυση)
Ακολούθησέ με σε Facebook, Instagram, Bloglovin, Pinterest, Youtube και κάνε την εγγραφή σου στο Newsletter, ώστε να μη χάνεις κανένα νέο άρθρο.
Δοκίμασες τη συνταγή; Μοιράσου τη φωτογραφία στα social χρησιμοποιώντας το #miss_healthy_living_gr
Καλή σου απόλαυση!
- Η Ιωάννα έφτιαξε τη φανουρόπιτα και είπε “Υπέροχη πολύ γευστική! Τραγανή!Αντί για καρύδια έβαλα αμύγδαλα και αντί νερό χυμό πορτοκαλιού!!”
- Η Αριάδνη έφτιαξε τη φανουρόπιτα και είπε “Την έκανα χθες βράδυ..Το σπίτι μοσχοβόλαγε και με το ζόρι κρατήθηκα να μην δοκιμάσω για να την πάει η μαμά μου εκκλησία…Μπράβο σου, τέλεια η συνταγούλα!!!!Άρεσε σε όλους πολύ πολύ Εκτός από την γεύση, πολύ σημαντικό που δεν θρυμματίζεται“
- Η Ζωή έφτιαξε τη φανουρόπιτα και είπε “Την έφτιαξα!!! Εύκολη, γρήγορη και απίθανη σε υφή και γεύση!!! Μοίρασα το νερό, μισό/μισό με πορτοκαλί χυμό και έβαλα ξύσμα από δυο πορτοκάλια!!! Απλά υπέροχη!!!”
- Η lilomoss έφτιαξε τη φανουρόπιτα και είπε “Μοσχομύρισε όλο το σπίτι!!! Πολύ νόστιμη,θα την ξανακάνω!! 😋 ( παρέλειψα το μπαχάρι και το σουσάμι γιατί δεν είχα)”
- Από τη Νεκταρία
- Η Βασιλική είπε “Έφτιαξα την υπέροχη Φανουρόπιτα ….συνδυασμός αγαπημένων υλικών … ”
- Η Μαρία είπε “Έτοιμη και φέτος η φανουρόπιτά μας! Με ταχίνι, μέλι και αλεύρι Ζέας, για να φάει και η νεραϊδούλα μου! ”
- Η Μαρία είπε “Κ από γεύση, κ από υφή κ από εμφάνιση τέλεια!! Νόστιμη κ γλυκιά όσο πρέπει! Τα παιδιά μου ζήτησαν κ 2ο κομμάτι“
- Η Μανωλία είπε “Η φανουρόπιτά σου ΥΠΕΡΟΧΗ!!!!!”
- Η Χρυσάνθη είπε “Έτοιμη η φανουρόπιτα!!! Μεγάλη διαφορά στη γεύση από την κλασική… με ξένισε η γεύση για φανουρόπιτα, αλλά σαν υγιεινό γλυκό μια χαρά ήταν. Ίσως έχω συνηθίσει την κλασσική συνταγή που κάνω η οποία είναι πολύ νόστιμη και αφράτη…”
- Από την Ki.Ki.Kyr
11 Comments
Μαρια
26/08/2019 at 14:05Μπορώ να βάλω φρέσκο χυμό πορτοκάλι αντί για νερό στη φανουρόπιτα ?
Miss Healthy Living
26/08/2019 at 17:50ναι, βέβαια κ μπορείς
zoi xaris
27/08/2019 at 22:52Κάτι παραπάνω απο απίστευτη. Τέλεια!!!! Χωρίς καμία αμφιβολία κι επιφύλαξη δοκιμάστε την!!!!
Miss Healthy Living
28/08/2019 at 08:23Ευχαριστώ πολύ, χάρηκα που σου άρεσε
Σια
29/09/2019 at 09:26Καλημέρα! Θελω πολυ να την φτιαξω γιατι με προκαλει η ιδεα της μαγιας. Μου εκανε εντυπωση που αναφερεις οτι θελεις να αποφυγεις τα χημικα , σοδα, μπεηκιν και προτιμας την μαγια… η μαγια από που προερχεται; είμαι τελείως άσχετη… η σοδα δεν είναι φυσικό υλικο;
Miss Healthy Living
13/02/2020 at 08:47Η μαγιά είναι ένα μόνο είδος μικροοργανισμού, ένας σακχαρομύκητας. Συγκεκριμένα, η επιστημονική ονομασία του είδους της μαγιάς είναι Saccharomyces cerevisiae. Είναι ακριβώς ο ίδιος μικροοργανισμός που χρησιμοποιείται και στην παραγωγή των περισσοτέρων ειδών μπύρας. Η μαγιά που έμενε μετά την ζύμωση της μπύρας δινόταν σε φούρνους που ήταν κοντά στο ζυθοποιείο για να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή ψωμιού. Αυτός ήταν και ο λόγος που αρχικά διαδόθηκε. Η μαγιά όπως και όλοι οι σακχαρομύκητες παράγει κυρίως CO2 και αιθυλική αλκοόλη. To baking όπως και η σόδα είναι χημικά διογκωτικά
Μαρία
28/08/2020 at 21:10Πολύ νόστιμη! Ευχαριστούμε για τη συνταγή. Αναρωτιέμαι κάτι για τα γλυκά με μέλι και σκέφτηκα να σε ρωτήσω. Εφόσον το μέλι μαγειρεύεται χάνει τα θρεπτικά συστατικά του; Με δεδομένο αυτό θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε και κάποιο μέλι όχι και τόσο ποιοτικό; Καθαρά λόγω κόστους το λέω.
Miss Healthy Living
31/08/2020 at 08:45Όντως το μέλι όπως και όλα τα φυσικά προϊόντα χάνουν τα θρεπτικά τους συστατικά με την υπερθέρμανση (γι΄αυτό σε ό,τι ψήενται προτείνω μέχρι 180 βαθμούς). Αν είναι καθαρά θέμα κόστους ναι θα μπορούσες, αλλά τα πιο οικονομικά είναι νοθευμένα με σιρόπι γλυκόζης. Εάν δε σε πειράζει, τότε ναι! Χαίρομαι πάντως που σου άρεσε η φανουρόπιτα
Φωτεινή
29/08/2020 at 17:53Αν και μου βγήκε πολυ γευστική εμένα δεν μου φούσκωσε, το μόνο που άλλαξα ήταν το αλεύρι ολικής άλεσης αντί για ζέας. Το άφησα να φουσκώσει μισή ώρα.. έχετε ιδέα τι πήγε στραβά;;
Miss Healthy Living
31/08/2020 at 08:42Χαίρομαι που σου άρεσε. Το αλεύρι ολικής δεν φουσκώνει πολύ έτσι κ αλλιώς. Αν θες δοκίμασέ το και με Baking αντί για μαγιά ή με κίτρινο αλεύρι για ζυμωτό ψωμί
Tulita
26/08/2021 at 21:03Την έχω φτιάξει στο παρελθόν όπως ακριβώς προτείνεις και είναι καταπληκτική. Τώρα σκέφτομαι να τη δοκιμάσω με αθερμο πετιμέζι αντί για μελι. Το χρησιμοποιώ πολύ συχνά τον τελευταίο χρόνο. Ευχαριστούμε Ευαγγελία