Φασολάδα παραδοσιακή. Ένα αγαπημένο, κλασικό, Ελληνικό φαγητό. Πλούσιο σε βιταμίνες, φυτικές ίνες, πρωτεΐνη και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Ιδανικό για τις κρύες μέρες που διανύουμε.
Σε τι ωφελούν
Τα φασόλια βοηθούν πολύ στην υγεία του αίματος και των ιστών. Είναι πλούσια σε πρωτεϊνες απαραίτητες για το χτίσιμο και των επανόρθωση των ιστών και των μυών στο σώμα μας. Καλή πηγή καλίου, χαλκού, μαγγανίου και διαλυτών φυτικών ινών, που συμβάλλουν στην υγεία του καρδιοαγγειακού συστήματος και της πεπτικής λειτουργίας. Περιέχουν μολυβδαίνιο που ενισχύει την υγεία του ήπατος και είναι πλούσια στο αμινοξύ τρυπτοφάνη.
Με τις παρενέργειες τι γίνεται;
Ξέρω πως στους περισσότερους προκαλούν δυσάρεστες παρενέργειες. Μην ανησυχείς όμως, υπάρχει τρόπος να τις ξεπεράσεις.
- Φρόντισε να προμηθευτείς φρέσκα φασόλια, εννοώ νέας σοδειάς ώστε να βράσουν εύκολα
- Μούλιασέ τα για 10-12 ώρες με λίγες σταγόνες λεμονιού
- Άλλαξε το νερό μία ή 2 φορές
- Ένταξε τα όσπρια στη διατροφή σου. Απαραίτητα 2 φορές την εβδομάδα
Στο τέλος μπορείς να δεις τη διατροφική ανάλυση της συνταγής
Φασολάδα κλασική, λιτή και απέριττη
Φασολάδα κλασική, λιτή και απέριττη
Ingredients
- 500 γρ ξερά φασόλια
- 2 κρεμμύδια
- 2 καρότα
- 2 πιπεριές Φλωρίνης
- 4 κλωνάρια σέλερι και από το 1 και τα φύλλα
- ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
- 1/2 κ.γ κάρυ
- μια τσιμπιά κύμινο
- χυμό λεμονιού
- 500 γρ χυμό ντομάτας
Instructions
Βάζουμε τα φασόλια να μουλιάσουν σε αλατισμένο νερό για 12 ώρες
Ξεκινάμε να βράζουμε τα φασόλια. Μόλις αρχίζουν να βγαίνουν οι πρώτοι αφροί, σουρώνουμε, ξεπλένουμε και αλλάζουμε το νερό. (Εγώ το κάνω 2 φορές)
Βάζουμε τα φασόλια να βράσουν. Μετά από 20 - 25 λεπτά προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας και το αλάτι
Μετά από 10-15 λεπτά ξεκινάμε να κόβουμε τα λαχανικά μας. Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε αρχικά το κρεμμύδι με τα μπαχαρικά και έπειτα προσθέτουμε τα καρότα και τις πιπεριές
Μεταφέρουμε τα σοταρισμένα λαχανικά στα φασόλια, συμπληρώνουμε με λίγο βραστό νερό αν χρειάζεται και προσθέτουμε και το ψιλοκομμένο σέλερι. Μαγειρεύουμε για 10 λεπτά ακόμη
Σερβίρουμε με μπόλικο φρέσκο χυμό λεμονιού, ωμό ελαιόλαδο και λίγο μπούκοβο ή γλυκιά πάπρικα
Notes
Ο χρόνος βρασμού εξαρτάται από την ποιότητα των φασολιών. Δοκιμάζουμε και προσαρμόζουμε τους χρόνους ανάλογα
Η διατροφική ανάλυση για την παραδοσιακή φασολάδα
-
Για να δείτε και άλλες συνταγές με φασόλια, πατήστε εδώ
-
Για να δείτε και άλλες συνταγές με όσπρια, πατήστε εδώ
2 Comments
Tulita
15/05/2018 at 17:41Ευαγγελία μου καλορίζικο το καινούργιο blog! Είναι πολύ πολύ καλό! Εκτός από αυτή τη φασολάδα είχες ανεβάσει τον χειμώνα και μια άλλη, ιδιαίτερη , όχι κοκκινιστή που ήταν πάρα πολύ νόστιμη. Όμως δεν την βρίσκω εδώ. Μπορείς να μου την θυμίσεις σε παρακαλώ;
Miss Healthy Living
31/05/2018 at 08:28Τουλίτα μου αγαπημένη, ευχαριστώ πολύ. Αυτή τη συνταγή πιστεύω πως εννοείς https://misshealthyliving.gr/βελουτέ-λεμονάτη-φασολάδα/