Do It Like Miss Healthy Living/ Κάν΄το μόνη σου/ Φασολάκια

Φρέσκα φασολάκια. Καθάρισμα και συντήρηση

φρέσκα φασολάκια- καθάρισμα και συντήρηση

Φρέσκα φασολάκια. Όλες οι οδηγίες βήμα- βήμα πως να τα καθαρίσεις και να τα συντηρήσεις στην κατάψυξη, ώστε να έχεις όλο το χειμώνα!

Πότε είναι η εποχή τους

Μπορεί να έχουμε στη διάθεσή μας φασολάκια (κατεψυγμένα) όλο το χρόνο, αλλά η εποχή τους είναι τώρα, από τον Ιούνιο μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου.  Πήγαινε λοιπόν στη λαϊκή, βιολογική ή συμβατική και αγόρασε φρέσκα, Ελληνικά φασολάκια εποχής. Πρόσεξε όμως τα φασολάκια να είναι φρέσκα, τρυφερά, να τα λυγίζεις στη μέση και να σπάνε, να έχουν υγρασία και να μην είναι κίτρινα και ξερά. Αν δε βρεις πράσινα- πράσινα και τρυφερά, καλύτερα να μην πάρεις καθόλου, θα είναι γεμάτα ίνες και όσο και αν τα καθαρίσεις και βράσεις δε θα τρώγονται. 

Η διατροφική ανάλυση για τα φρέσκα φασολάκια 

Τα πράσινα φασολάκια έχουν λίγες θερμίδες και είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά, όπως όλα τα λαχανικά. Πιο συγκεκριμένα περιέχουν βιταμίνες A, B, C και Κ, φυτικές ίνες, μαγγάνιο, φυλλικό οξύ, σίδηρο, β-καροτένιο, λουτεϊνη και ζεαξανθίνη, που τα καθιστούν ένα αντιφλεγμονώδες και προστατευτικό για την καρδιά τρόφιμο. Περιέχουν διπλάσιο σίδηρο από το σπανάκι. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πυρίτιο και βιοτίνη, που διατηρούν πλούσια και υγιή τα μαλλιά μας. Τέλος αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, αναγκαία για να διατηρηθεί η κατάλληλη πυκνότητα των οστών και η πήξη του αίματος.

φασολάκια-θερμίδες-διατροφική-ανάλυση

Τι θα κάνω τα φρέσκα φασολάκια;

Φρόντισε την ίδια μέρα, το πολύ την επόμενη να κάνεις τα παρακάτω. Πρώτα θα ξεκινήσεις με το να τα καθαρίσεις. Υπάρχει και ειδικό εργαλείο το οποιο αφαιρεί τις ίνες δεξιά και αριστερά. Θυμάμαι ότι είχα ένα τέτοιο, ούτε που ξέρω που είναι τώρα. Δεν το χρειάζεσαι όμως, αφού είπαμε πως θα φροντίσεις να προμηθευτείς φρέσκα, μαλακά και με υγρασία φασολάκια, τα οποία δε θα  χρειάζονται καθάρισμα δεξιά και αριστερα, παρά μόνο ένα κόψιμο πάνω και κάτω.

Η διαδικασία για να καθαρίσεις τα φρέσκα φασολάκια, βήμα- βήμα (πάτα πάνω στην εικόνα για μέγιστη ανάλυση)
Αφού τα καθαρίσεις…

Αφού τα καθαρίσεις, σειρά έχει το πλύσιμο. Κάτω από τρεχούμενο νερό θα τα πλύνεις ένα -ένα, δύο φορές. Αν θες να τα βάλεις μετά σε νερό με ξύδι μπορείς, αφού όμως έχει προηγηθεί το σχολαστικό πλύσιμο. Θα βάλεις νερό να βράσει στο βραστήρα και θα γεμίσεις την πιο μεγάλη κατσαρόλα που έχεις. Σε αυτό το σημείο εγώ τα ζύγίζω και τα χωρίζω ανά 650 γρ, τόσο έχω υπολογίσει πως χρειαζόμαστε για τους 4 μας. Θα τα ζεματίσεις για 2-3 λεπτά. Αφου θα έχει κοχλάσει το νερό θα τα ρίξεις μεσα και θα τα αφήσεις για 2-3 λεπτά δηλαδή. Έπειτα θα τα βάλεις σε σουρωτήρι ή στο νεροχύτη και θα τους ρίξεις παγωμένο νερό μέχρι να πέσει τελέίως η θερμοκρασία τους. Αν έχεις μεγάλη μπασίνα, μπορεις να τα βάλεις σε νερό με πάγο. Εγώ δεν το κάνω….παραείναι χρονοβόρα και δύσκολη η διαδικασία μετά. Έπειτα τα βάζεις στα ειδικά σακουλάκια που κλείνουν με zip, γράφεις πάνω αύξοντα αριθμό και ημερομηνία και τα βάζεις στην κατάψυξη.

Η διαδικασία για να ζεματίσεις τα φρέσκα φασολάκια, βήμα- βήμα (πάτα πάνω στην εικόνα για μέγιστη ανάλυση)
Έτοιμα. Τόσο γρήγορα και τόσο απλά!Τι λες, θα το δοκιμάσεις;  

κατεψυγμένα φασολάκια

  • Για να δεις και άλλες συνταγές με φασολάκια, πάτα εδώ 
  • Διάβασε εδώ γιατι είναι σημαντικό να τα ζεματίσεις πριν τα βάλεις στην κατάψυξη
  • Για να δεις και άλλες εργασίες που γίνονται τον Ιούλιο, πάτα εδώ
Ακολούθησέ με σε FacebookInstagram, Bloglovin, PinterestYoutube και κάνε την εγγραφή σου στο Newsletter, ώστε να μη χάνεις κανένα νέο άρθρο.
Δοκίμασες τη συνταγή; Μοιράσου τη φωτογραφία στα social χρησιμοποιώντας το #miss_healthy_living_gr
Καλή σου απόλαυση!

 

Το περιεχόμενο αυτού του blog αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του, χωρίς τη συγκατάθεση μου. Αν σας ενδιαφέρει το περιεχόμενο, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου, ώστε να εξετάσουμε πιθανό τρόπο συνεργασίας. 

Newsletter

Ρίξτε μια ματιά και εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Θα χαρώ πολύ να διαβάσω το σχόλιο σου