Φρέσκος αρακάς καθάρισμα και συντήρηση στην κατάψυξη. Όλες οι οδηγίες βήμα- βήμα πώς να τον καθαρίσεις και να τον συντηρήσεις με ασφάλεια στην κατάψυξη, ώστε να έχεις όλο το χειμώνα!
Ο αρακάς
Ο αρακάς παρόλο που θυμίζει λαχανικό ανήκει στην κατηγορία των οσπρίων και περιέχει θρεπτικά συστατικά που τον αναδεικνύουν στα πιο θεραπευτικά τρόφιμα.
Πότε είναι η εποχή του;
Μπορεί να έχουμε στη διάθεσή μας αρακά (κατεψυγμένα) όλο το χρόνο, αλλά η εποχή του είναι τώρα, από τον Απρίλιο μέχρι τέλος Ιουνίου. Πήγαινε λοιπόν στη λαϊκή, βιολογική ή συμβατική και αγόρασε φρέσκο, Ελληνικό αρακά εποχής. Πρόσεξε όμως να είναι φρέσκος γιατί μετά τη συγκομιδή του τα σάκχαρα που περιέχει αρχίζουν να μετατρέπονται σε άμυλο. Αυτό έχεις ως αποτέλεσμα να αλλοιώνεται η γεύση του και να είναι άνοστος.
Η διατροφική ανάλυση για τον φρέσκο αρακά
- Είναι πλούσιος σε βιταμίνη Κ, μαγγάνιο και βιταμίνη C και αποτελεί καλή πηγή φυλλικού οξέως και ιχνιστοιχείων
- Περιέχει υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών και αδιάλυτες φυτικές ίνες που προάγουν την καλή εντερική λειτουργία
Τι θα κάνω τον φρέσκο αρακά;
Φρόντισε την ίδια μέρα που θα τον αγοράσεις να κάνεις τα παρακάτω. Πρώτα θα ξεκινήσεις με το να τον καθαρίσεις.
Πατώντας τον στη μέση θα ανοίξει ώστε να μπορέσεις να αφαιρέσεις τα μπαλάκια. Είναι μια διαδικασία εύκολη και διασκεδαστική για τα μικρά παιδιά
Αφού τον καθαρίσεις…
Αφού τον καθαρίσεις, σειρά έχει το πλύσιμο. Κάτω από τρεχούμενο νερό θα τα πλύνεις καλά. Αν θες να τα βάλεις μετά σε νερό με ξύδι μπορείς, αφού όμως έχει προηγηθεί το σχολαστικό πλύσιμο. Θα βάλεις νερό να βράσει στο βραστήρα και θα γεμίσεις την πιο μεγάλη κατσαρόλα που έχεις.
Η διαδικασία για να ζεματίσεις τον αρακά, βήμα- βήμα
Αφού θα έχει κοχλάσει το νερό θα τον ρίξεις μέσα και θα τον αφήσεις να βράσει για 4-5 λεπτά
Έπειτα θα τα βάλεις σε σουρωτήρι ή στο νεροχύτη και θα τους ρίξεις παγωμένο νερό μέχρι να πέσει τελείως η θερμοκρασία τους. Αν έχεις μεγάλη μπασίνα, μπορείς να τα βάλεις σε νερό με πάγο. Εγώ δεν το κάνω….παραείναι χρονοβόρα και δύσκολη η διαδικασία.
Σε αυτό το σημείο εγώ τα ζυγίζω και τα χωρίζω ανά 650 γρ, τόσο έχω υπολογίσει πως χρειαζόμαστε για τους 4 μας. Έπειτα τα βάζεις στα ειδικά σακουλάκια που κλείνουν με zip, γράφεις πάνω αύξοντα αριθμό, ημερομηνία και τα βάζεις στην κατάψυξη.
Έτοιμος. Τόσο γρήγορα και τόσο απλά!Τι λες, θα το δοκιμάσεις;
-
Για να δεις συνταγές με αρακά, πάτα εδώ
-
Διάβασε εδώ γιατί είναι σημαντικό να τον ζεματίσεις πριν τον βάλεις στην κατάψυξη
-
Για να δεις ποιες άλλες εργασίες γίνονται τον Μάϊο, πάτα εδώ
No Comments