Ζυμαρικά/ Κυριακάτικο Τραπέζι/ Νηστίσιμα/ Ντομάτες/ Ξερό κρεμμύδι/ Ψάρια - Θαλλασινά

Χταπόδι κοκκινιστό με κριθαράκι

χταπόδι κοκκιντιστό με μακαρονάκι κοφτό

Αυτό το φαγητό, μαζί με ότι περιλαμβάνει μια καλομαγειρεμένη μελιτζάνα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας μου με τα αγαπημένα μου φαγητά. Δυστυχώς δεν το φτιάχνω όσο συχνά θα ήθελα, γιατί ο Άκης δε συμπαθεί ιδιαίτερα τα θαλασσινάμαλάκια. Όποτε βρίσκω φρέσκο χταπόδι όμως, το φτιάχνω, και απολαμβάνω μια ολόκληρη κατσαρόλα. Οκ, κάτι λιγότερο από μια ολόκληρη κατσαρόλα γιατί αρέσει πολύ και στη Σοφία.

Στο τέλος μπορείτε να δείτε φωτογραφίες με τη διαδικασία, βήμα- βήμα

Χταπόδι κοκκινιστό με κριθαράκι

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
By Miss Healthy Living Serves: 4
Cooking Time: 40 min

Δεν υπάρχει πιο ωραίος τρόπος να μαγειρέψετε χταπόδι κοκκινιστό με κριθαράκι ή μακαρονάκι κοφτό!

Ingredients

  • 1 κιλό χταπόδι
  • 350 γρ κριθαράκι
  • Ξύδι καλής ποιότητας
  • 400 γρ ντομάτα κονκασέ
  • 1 μικρή συσκευασία πελτέ
  • 4 κρεμμύδια
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • Ελαιόλαδο κατά βούληση (τουλάχιστον 5-6 κ.σ)
  • Αλάτι, πιπέρι, πάπρικα

Instructions

1

Πλένουμε καλά το χταπόδι.(Κανονικά δεν πρέπει). Αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένο το αφήνουμε να ξεπαγώσει τελείως. Στραγίζουμε πολύ καλά και ταμπονάρουμε με χαρτί κουζίνας για να φύγουν όλα τα υγρά

2

Βάζουμε το χταπόδι σε μια κατσαρόλα σκέτο. Χωρίς νερό ή λιπαρή ουσία. Το δουλεύουμε με ξύλινη κουτάλα και το αφήνουμε να βγάλει τα υγρά του και να σοταριστεί καλά από όλες τις πλευρές. Δεν πειράζει αν κολλήσει λίγο στον πάτο. Αυτό το κάνουμε μέχρι να κοκκινίσει

3

Έπειτα, σβήνουμε με το ξύδι. Τόσο ώστε να το καλύψει μέχρι τη μέση

4

Το αφήνουμε να μαγειρευτεί σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, με σκεπασμένο το καπάκι για 10- 15 λεπτά περίπου.

5

Στο μεταξύ, καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε μικρά καρέ. Επίσης, καθαρίζουμε το σκόρδα και τα ψιλοκόβουμε

6

Όταν το χταπόδι έχει πιει τα υγρά του, το βάζουμε σε ένα πιάτο. Στην ίδια κατσαρόλα τοποθετούμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε πρώτα τα κρεμμύδια και μετά από 1-2 λεπτά το σκόρδο και τα φύλλα δάφνης

7

Όσο σοτάρουμε τα κρεμμύδια, κόβουμε σε μπουκίτσες το χταπόδι

8

Όταν έχουμε σοτάρει τα κρεμμύδια και τα σκόρδα, βάζουμε τον πελτέ, το αφήνουμε να κάψει λίγο (ανακατεύουμε καλά με την ξύλινη κουτάλα) και μετά σβήνουμε με την ντομάτα. Τοποθετούμε το χταπόδι, βραστό νερό και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει (περίπου 20 λεπτά - ανάλογα το μέγεθος). Η σαλτσούλα μας θέλουμε να είναι μπόλικη οπότε βάζουμε αρκετό νεράκι

9

ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν έχουμε βάλει αλάτι. Αυτό θα γίνει στο τέλος αν χρειαστεί

10

Τώρα βράζουμε το κριθαράκι σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή ταυτόχρονα όμως προσέχουμε να είναι al dente. Σουρώνουμε, ξεπλένουμε με άφθονο νερό και τοποθετούμε πάλι στην κατσαρόλα. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά

11

Δοκιμάζουμε το χταπόδι, αν είναι έτοιμο προσθέτουμε ελάχιστο αλάτι (αν χρειάζεται) και αδειάζουμε όλο το περιεχόμενο της κατσαρόλας στην κατσαρόλα που έχουμε το κριθαράκι

12

Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να σταθεί για 10-15 λεπτά χωρίς να σκεπάσουμε την κατσαρόλα. Με αυτό τον τρόπο το κριθαράκι θα απορροφήσει τη νόστιμη σαλτσούλα χωρίς να λασπώσει. Έτσι μπορείτε να φάτε το νόστιμο αυτό φαγάκι και την επόμενη μέρα

13

Τρίβουμε μπόλικο φρέσκο πιπέρι, πασπαλίζουμε με πάπρικα και σερβίρουμε

Η διαδικασία βήμα- βήμα

χταπόδι κοκκινιστό με μακαρονάκι

Ακολουθήστε με σε Facebook, Instagram, Bloglovin και εγγραφείτε στο Newsletter, ώστε να μη χάνετε κανένα άρθρο
Το φτιάξατε? Περιμένω να μου στείλετε τις δικές σας φωτογραφίες καθώς και το πως σας φάνηκε!
Καλή σας απόλαυση!

 

Το περιεχόμενο αυτού του blog αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του, χωρίς τη συγκατάθεση μου. Αν σας ενδιαφέρει το περιεχόμενο, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου, ώστε να εξετάσουμε πιθανό τρόπο συνεργασίας. 

Newsletter

Ρίξτε μια ματιά και εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Θα χαρώ πολύ να διαβάσω το σχόλιο σου

five × 2 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.