Νηστίσιμα/ Ψωμί

Ψωμί με αλεύρι βρώμης

σπιτικό ψωμί με αλεύρι βρώμης

Δεν είμαι φαν του ψωμιού. Ποτέ δεν ήμουν. Πάντα προτιμούσα να καταναλώνω μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού για να χορτάσω. Η μόνη εξαίρεση, ήταν οι βούτες στη χωριάτικη το καλοκαίρι. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, το ψωμί έχει πάψει να είναι η αγνή και θρεπτική τροφή που μεγάλωσε τόσες γενιές. Οι περισσότεροι φούρνοι, κυρίως οι μεγάλες αλυσίδες, προμηθεύονται έτοιμες ζύμες που αποτελούνται από άγνωστα υλικά, ενισχυντικά γεύσης και κυρίως «περίεργα» συστατικά που φουσκώνουν με αφύσικο τρόπο τις ζύμες. Το χειρότερο ψωμί δε, είναι αυτό που προορίζεται για τοστ, αυτό που καταναλώνουμε μικροί και μεγάλοι Κ Α Θ Η Μ Ε Ρ Ι Ν Α

Αλήθεια, έχετε δοκιμάσει να αφήσετε μια συσκευασία ψωμί του τοστ, αυτά που δεν έχουν συντηρητικά, κανά- 2 μήνες στο ντουλάπι των τροφίμων? Κάντε το και θα διαπιστώσετε ότι δε θα πάθει τίποτα απολύτως. Φυσικό και αναμενόμενο?

Τα τελαυταία χρόνια συνηθίζω να φτιάχνω ψωμί με τον αρτοπαρασκευαστή. Κάνει πολύ καλή δουλειά και κυριολεκτικά σου λύνει τα χέρια. Πλέον όμως δε τον χρησιμοποιώ, προτιμώ να ψήνω το ψωμί στο φούρνο, μου αρέσει πολύ περισσότερο το αποτέλεσμα. 

Το ψωμάκι που σας προτείνω σήμερα, έχει ως κύριο συστατικό τη βρώμη. Ότι καλύτερο μπορεί να καταναλώσει κανείς δηλαδή. Είναι αρκετά μαλακό και αφράτο, σα να είχαμε χρησιμοποιήσει αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Δε φουσκώνει πολύ και διατηρείται όπως την πρώτη μέρα για τουλάχιστον 4 μέρες. Ελπίζω να το δοκιμάσετε ή τουλάχιστον να περιορίσετε τα υπόλοιπα ψωμιά του εμπορίου.

Ψωμί με αλεύρι βρώμης

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 votes, average: 4,67 out of 5)
Loading...
By Miss Healthy Living Serves: 8-10
Prep Time: 30 min Cooking Time: 40 min

Ψωμί με αλεύρι βρώμης, αγνό σπιτικό και πεντανόστιμο

Ingredients

  • 8 γρ ξερή μαγιά
  • 10 γρ ζάχαρη ή 1 κ.σ μέλι
  • 50 γρ ελαιόλαδο
  • 200 γρ αλεύρι βρώμης (νιφάδες βρώμης περασμένες στο μπλέντερ)
  • 150 γρ αλεύρι ολικής ή ότι αλεύρι έχετε
  • 150 γρ αλεύρι κίτρινο για ζυμωτό ψωμί ή ότι αλεύρι έχετε
  • 250 γρ ζεστό νερό (33-36 βαθμούς)
  • 1 κ.γ αλάτι

Instructions

1

Βάζουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη ή το μέλι και λίγο από το ζεστό νερό σε ένα μπολ και ανακατεύουμε με το χέρι μας. Περιμένουμε λίγο να φουσκώσει (να ενεργοποιηθεί η μαγιά δηλαδή) και στη συνέχεια ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε

2

Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε το ζυμαράκι μας να φουσκώσει (περίπου 30 λεπτά)

3

Αν θέλουμε ξαναζυμώνουμε για λίγο και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ξαναφουσκώσει

4

Τοποθετούμε το ζυμάρι σε μακρόστενη φόρμα ή το πλάθουμε σε καρβελάκι. Αλείφουμε με λίγο λαδάκι και νερό την επιφάνεια και ψήνουμε για 35-40 λεπτά στους 200 σε αέρα σε προθερμασμένο φούρνο

σπιτικό ψωμί με αλεύρι βρώμης

Για να δείτε και άλλες συνταγές για αγνό, σπιτικό ψωμί, πατήστε εδώ
Ακολουθήστε με σε Facebook, Instagram, Bloglovin και εγγραφείτε στο Newsletter, ώστε να μη χάνετε κανένα άρθρο
Το φτιάξατε? Περιμένω να μου στείλετε τις δικές σας φωτογραφίες καθώς και το πως σας φάνηκε!
Καλή σας απόλαυση!

 

Το περιεχόμενο αυτού του blog αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του, χωρίς τη συγκατάθεση μου. Αν σας ενδιαφέρει το περιεχόμενο, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου, ώστε να εξετάσουμε πιθανό τρόπο συνεργασίας. 

Newsletter

Ρίξτε μια ματιά και εδώ

2 Σχόλια

  • Reply
    Ewelina
    07/08/2018 at 19:14

    Πολύ ωραία συνταγή, εχω όμως μια απορία, τα 250γρ νερό πόσα μλ αντιστοιχεί ?

    • Reply
      Miss Healthy Living
      14/08/2018 at 00:10

      Το νερό έχει ειδικό βάρος 1. 250 γρ νερό = 250ml νερο

    Θα χαρώ πολύ να διαβάσω το σχόλιο σου

    one + six =

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.