Νηστίσιμα/ Ψωμί

Ψωμί με αλεύρι βρώμης χωρίς συντηρητικά

σπιτικό ψωμί με αλεύρι βρώμης

Ψωμί με αλεύρι βρώμης θα φτιάξουμε σήμερα. Δεν είμαι φαν του ψωμιού. Ποτέ δεν ήμουν. Πάντα προτιμούσα να καταναλώνω μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού για να χορτάσω. Η μόνη εξαίρεση, ήταν οι βούτες στη χωριάτικη το καλοκαίρι. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, το ψωμί έχει πάψει να είναι η αγνή και θρεπτική τροφή που μεγάλωσε τόσες γενιές. Οι περισσότεροι φούρνοι, κυρίως οι μεγάλες αλυσίδες, προμηθεύονται έτοιμες ζύμες που αποτελούνται από άγνωστα υλικά, ενισχυντικά γεύσης και κυρίως «περίεργα» συστατικά που φουσκώνουν με αφύσικο τρόπο τις ζύμες. Το χειρότερο ψωμί δε, είναι αυτό που προορίζεται για τοστ, αυτό που καταναλώνουμε μικροί και μεγάλοι Κ Α Θ Η Μ Ε Ρ Ι Ν Α

Αλήθεια, έχετε δοκιμάσει να αφήσετε μια συσκευασία ψωμί του τοστ, αυτά που δεν έχουν συντηρητικά, κανά- 2 μήνες στο ντουλάπι των τροφίμων? Κάντε το και θα διαπιστώσετε ότι δε θα πάθει τίποτα απολύτως. Φυσικό και αναμενόμενο?

Τα τελευταία χρόνια συνηθίζω να φτιάχνω ψωμί με τον αρτοπαρασκευαστή. Κάνει πολύ καλή δουλειά και κυριολεκτικά σου λύνει τα χέρια. Πλέον όμως δε τον χρησιμοποιώ, προτιμώ να ψήνω το ψωμί στο φούρνο, μου αρέσει πολύ περισσότερο το αποτέλεσμα. 

Το ψωμάκι που σας προτείνω σήμερα, έχει ως κύριο συστατικό τη βρώμη. Ότι καλύτερο μπορεί να καταναλώσει κανείς δηλαδή. Είναι αρκετά μαλακό και αφράτο, σα να είχαμε χρησιμοποιήσει αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Δε φουσκώνει πολύ και διατηρείται όπως την πρώτη μέρα για τουλάχιστον 4 μέρες. Ελπίζω να το δοκιμάσετε ή τουλάχιστον να περιορίσετε τα υπόλοιπα ψωμιά του εμπορίου.

Ψωμί με αλεύρι βρώμης

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (8 votes, average: 4,63 out of 5)
Loading...
By Miss Healthy Living Serves: 8-10
Prep Time: 30 λεπτά Cooking Time: 40 λεπτά

Ψωμί με αλεύρι βρώμης, αγνό σπιτικό και πεντανόστιμο

Ingredients

  • 8 γρ ξερή μαγιά
  • 1 κ.σ μέλι
  • 50 γρ ελαιόλαδο
  • 200 γρ αλεύρι βρώμης (νιφάδες βρώμης περασμένες στο μπλέντερ)
  • 150 γρ αλεύρι ολικής ή ότι αλεύρι έχετε
  • 150 γρ αλεύρι κίτρινο για ζυμωτό ψωμί ή ότι αλεύρι έχετε
  • 250 γρ ζεστό νερό (33-36 βαθμούς)
  • 1 κ.γ αλάτι

Instructions

1

Βάζουμε τη μαγιά με το μέλι και λίγο από το ζεστό νερό σε ένα μπολ και ανακατεύουμε με το χέρι μας. Περιμένουμε λίγο να φουσκώσει (να ενεργοποιηθεί η μαγιά δηλαδή) και στη συνέχεια ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε

2

Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε το ζυμαράκι μας να φουσκώσει (περίπου 30 λεπτά)

3

Αν θέλουμε ξαναζυμώνουμε για λίγο και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ξαναφουσκώσει

4

Τοποθετούμε το ζυμάρι σε μακρόστενη φόρμα ή το πλάθουμε σε καρβελάκι. Αλείφουμε με λίγο λαδάκι και νερό την επιφάνεια και ψήνουμε για 35-40 λεπτά (ή λιγότερο - εξαρτάται από τον φούρνο και το σκεύος που χρησιμοποιείτε ), στους 200 σε αέρα σε προθερμασμένο φούρνο

Η διατροφική ανάλυση για το ψωμί με αλεύρι βρώμης

ψωμί-με-αλέυρι-βρώμης-θερμίδες-διατροφική-ανάλυση

σπιτικό ψωμί με αλεύρι βρώμης

  • Για να δείτε και άλλες συνταγές για αγνό, σπιτικό ψωμί, πατήστε εδώ
Ακολουθήστε με σε FacebookInstagram, Bloglovin, PinterestYoutube και εγγραφείτε στο Newsletter, ώστε να μη χάνετε κανένα άρθρο.
Το δοκιμάσατε ? Ανεβάστε τη φωτογραφία στα social χρησιμοποιώντας το #miss_healthy_living_gr
Καλή σας απόλαυση!

 

  • Η Βάσω έφτιαξε το ψωμί με αλεύρι βρώμης και είπε «Το έφτιαξα έγινε πολύ νόστιμο, αλλά πολύ αφράτο στο κόψιμο και λίγο διαλύονταν, μήπως γιατί έβαλα αλεύρι για όλες τις χρήσεις (Λήμνου) αντί για ολικής και ηλιέλαιο, αντί για ελαιόλαδο (γιατί μου τελείωσε)

Απάντηση: Φαίνεται πολύ ωραίο κ σου φούσκωσε τόσο γιατί χρησιμοποίησες το αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Η αλήθεια είναι πως δεν το χρησιμοποιώ αυτό το αλεύρι, οπότε δεν μπορώ να σου πω με σιγουριά αν έφταιξε αυτό. Σίγουρα όμως το αλεύρι για όλες τις χρήσεις θέλει λίγο λιγότερο νερό απ’ ότι το ολικής. Στο ψήσιμο πως βγήκε? Φαίνεται μια χαρά πάντως. Αν θες, δοκίμασε τη συνταγή ακριβώς ώστε να μπορείς να συγκρίνεις τα 2 αποτελέσματα

ψωμί με αλεύρι βρώμης

  • Η Λυδία έφτιαξε το ψωμί με αλεύρι βρώμης και είπε «Έβαλα αλεύρι ντιίνκελ ολικής, δίκοκκο ολικής και αντί για μέλι έβαλα 1 κ.σ χαρουπάλευρο για ακόμα πιο υγιεινό. Χαρουπάλευρο έβαλα αντί για μέλι.. έχω ξανακάνει με αλεύρι χαρουπιού και είναι πολύ νόστιμο. Βγήκε τραγανό εξωτερικά και μέσα είναι μαλακό» 

ψωμί με αλεύρι βρώμης

Το περιεχόμενο αυτού του blog αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του, χωρίς τη συγκατάθεση μου. Αν σας ενδιαφέρει το περιεχόμενο, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου, ώστε να εξετάσουμε πιθανό τρόπο συνεργασίας. 

Newsletter

Ρίξτε μια ματιά και εδώ

2 Σχόλια

  • Reply
    Ewelina
    07/08/2018 at 19:14

    Πολύ ωραία συνταγή, εχω όμως μια απορία, τα 250γρ νερό πόσα μλ αντιστοιχεί ?

    • Reply
      Miss Healthy Living
      14/08/2018 at 00:10

      Το νερό έχει ειδικό βάρος 1. 250 γρ νερό = 250ml νερο

    Θα χαρώ πολύ να διαβάσω το σχόλιο σου