Ψωμί με αλεύρι φαγόπυρου και Ζέας. Ένα υπέρ θρεπτικό ψωμί με ελάχιστη γλουτένη και υψηλό ποσοστό πρωτεΐνης. Αυτή τη συνταγή μου τη ζήτησε μια φίλη – αναγνώστρια του blog. Άργησα λίγο, έκανα τις δοκιμές μου, γιατί το αλεύρι φαγόπυρου δεν είναι ένα απλό, εύκολο αλεύρι που χρησιμοποιείς αφειδώς και σήμερα είμαι στην ευχάριστη θέση να σου το παρουσιάσω.
Αλλά καλύτερα να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…
Το φαγόπυρο ή μαυροσίταρο δεν είναι δημητριακό, αλλά ανήκει στην ίδια οικογένεια με το ραβέντι και το λάπαθο. Οι σπόροι του περιέχουν και διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες, που μειώνουν στην “κακή” χοληστερόλη (LDL), συμβάλλουν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και διατηρούν την υγεία του εντέρου. Το φαγόπυρο είναι επίσης πλούσιο σε αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή και μαγνήσιο, που προστατεύουν την καρδιά και τέλος δεν περιέχει γλουτένη.
Θεωρώ πως η αναλογία που σου προτείνω έχει ως αποτέλεσμα ένα πολύ νόστιμο ψωμί. Θα σου πρότεινα την πρώτη φορά που θα το φτιάξεις να ακολουθήσεις ακριβώς τη συνταγή και έπειτα, εφόσον το κρίνεις απαραίτητο, να αυξήσεις το αλεύρι φαγόπυρου και να μειώσεις το άλλο. Προσοχή όμως γιατλι το αλεύρι φαγόπυρου πικρίζει.
Για το συνολικό ποσοστό γλουτένης που περιέχει, θα φουσκώσει απρόσμενα πολύ. Τον χρόνο ψησίματος θα πρέπει να τον προσέξεις. Το δικό μου είναι έτοιμο σε 25 λεπτά. Χρησιμοποιώ όμως μαντεμένια φόρμα που κρατάει τη θερμότητα και χρειάζεται λιγότερη ώρα ψήσιμο. Εσύ ανάλογα το σκεύος που χρησιμοποιείς, θα πρεπει να αυξήσεις το χρόνο, τουλάχιστον κατά 10 λεπτά.
Στο τέλος μπορείς να δεις φωτογραφίες με τη διαδικασία βήμα- βήμα καθώς και τη διατροφική ανάλυση της συνταγής
Ψωμί με αλεύρι φαγόπυρου και Ζέας. Ένα υπερ θρεπτικό ψωμί, με υψηλό ποσοστό πρωτεΐνης και ελάχιστη γλουτένη Σε ένα μεγάλο μπολ ή στον κάδο του αρτοπαρασκευστή τοποθετείς την μαγιά, το μέλι, 3 κουταλιές της σούπας από το αλεύρι και 100 γρ ζεστό νερό. Ανακατεύεις και αφήνεις στην άκρη να ενεργοποιηθεί η μαγιά να βγάλει φουσκάλες δηλαδή Μετά από λίγο προσθέτεις όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύεις και ζυμώνεις μέχρι να έχεις ένα ωραίο, μαλακό και εύπλαστο ζυμάρι ή απλά αφήνεις τον αρτοπαρασκευαστή να κάνει όλη τη δουλειά Αν κολλάει στα χέρια σου η ζύμη, μην προσθέσεις και άλλο αλεύρι, πρέπει να υπάρχει υγρασία, ώστε να βγει το ψωμί αφράτο και μαλακό Σκεπάζεις με μια πετσέτα και αφήνεις στην άκρη, σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει η ζύμη ή απλά αφήνεις τον αρτοπαρασκευαστή να κάνει όλη τη δουλειά Όταν θα έχει φουσκώσει, θα το ξαναζυμώσεις για 1-2 λεπτά και θα το βάλεις στη φόρμα ψησίματος που έχεις, αφού την έχεις λαδώσει προηγουμένως Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180 σε αέρα Πριν βάλεις το ψωμί στο φούρνο θα του βάλεις λίγο νεράκι από πάνω, πρόσεχε να πάει παντού Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 σε αέρα στην κάτω θέση του φούρνου για 25 λεπτά περίπου (ή και παραπάνω ανάλογα το σκέυος που θα χρησιμοποιήσεις) Αν δεν έχεις αρτοπαρασκευαστή και είναι χειμώνας, θα πρέπει να βοηθήσεις τη ζύμη να φουσκώσει. Μπορείς να το κάνεις βάζοντας το μπολ κοντά σε εστία ζέστης. φούρνο, καλοριφέρ, μάτι κουζίνας ή ηλεκτρική κουβέρτα, όπως πολύ έξυπνα μου πρότεινε ο φίλος μου ο ΑντρέαςΨωμί με αλεύρι φαγόπυρου
Ingredients
Instructions
Notes
Η διατροφική ανάλυση για το ψωμί με αλεύρι φαγόπυρου
Η διαδικασία για να φτιάξεις το ψωμί με αλεύρι φαγόπυρου, βήμα- βήμα (πάτα πάνω στην εικόνα για μέγιστη ανάλυση)
-
Για να δεις και άλλες συνταγές με φαγόπυρο, πάτα εδώ
-
Για να δεις και άλλες συνταγές για σπιτικό ψωμί, πάτα εδώ
Αν δεν έχεις αρτοπαρασκευαστή και θέλεις να προμηθευτείς έναν, ώστε να φτιάχνεις αρτοσκευάσματα με πραγματικό αλεύρι, χωρίς χημικά διογκωτικά και συντηρητικά, πάνω πάνω στην παρακάτω φωτογραφία. Την πρώτη φορά που θα ξυπνήσεις από τη μυρωδιά του φρεσκοψημένου ψωμιού, πίστεψέ με, απλά θα αναρωτιέσαι γιατί δεν το είχες κάνει τόσο καιρό!
Ακολούθησέ με σε Facebook, Instagram, Bloglovin, Pinterest, Youtube και κάνε την εγγραφή σου στο Newsletter, ώστε να μη χάνεις κανένα νέο άρθρο.
Δοκίμασες τη συνταγή; Μοιράσου τη φωτογραφία στα social χρησιμοποιώντας το #miss_healthy_living_gr
Καλή σου απόλαυση!
- Η Λυδία είπε “Άλλη μια συνταγή που προστέθηκε στη λίστα με τα υγιεινά! 👏😁😊”
- H Ελίνα είπε “Πολύ νόστιμο ψωμάκι με φαγόπυρο και Ζέας!
“
7 Σχόλια
Λια
07/11/2019 at 16:47Καλησπερα! Εχετε ενα πολυ ωραιο blog με πολυ ενδιαφερον συνταγες…! Θα ηθελα να ρωτησω αν μπορω να αντικαταστησω το αλευρι ζεας με καποιο αλλο…? Ευχαριστω!
Miss Healthy Living
07/11/2019 at 21:27Σας ευχαριστώ πολύ.Φυσικά και μπορείτε. Αν όμως γι απαράδειγμα χρησιμοποιήσετε αλεύρι ολικής, δε θα βγει τόσο νόστιμο (εκτός κ αν σας αρέσει) κ θα χρειαστεί λίγο παραπάνω νεράκι
Άλεξ
18/04/2020 at 14:28Καλησπέρα και συγχαρητήρια για όλο το concept healthy living μιας κι είμαι vegan επικροτώ. Θα φτιάξω τη συνταγή σου αλλά θα βάλω μόνο αλεύρι σκόνη φαγόπυρου, μαγιά χωρίς γλουτένη και μέλι.
Ερωτήσεις: 1)Μόνο με αλεύρι φαγόπυρου η γεύση θα είναι καλή?
2) Η σκόνη φαγόπυρου δεν χρειάζεται κάποια προετοιμασία όπως κοσκίνισμα?
3) Δεν έχω αέρα στο φούρνο. Τι αποτέλεσμα θα έχω και ποια φόρμα χρειάζεται(απο τι υλικό εννοώ) για
απλό φούρνο?
4) Υπό τις συνθήκες που περιέγραψα καμιά ιδέα για χρόνο ψησίματός?
Ευχαριστώ! Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα.
Αλέξανδρος.
Miss Healthy Living
19/04/2020 at 16:15Ευχαριστώ. 1)όχι και τόσο, εμένα πάντως δεν μου αρέσει, αλλά γούστα είναι αυτά. 2) Καλό είναι να κοσκινίζουμε όλα τα άλευρα 3) Δεν είναι απαραίτητο να έχεις κάποια φόρμα, μπορείς να του δώσεις εσύ σχήμα. για παράδειγμα το ίδιο ψωμί σε μαντεμένια φόρμα, θέλει ψήσιμο περίπου 10 λεπτά λιγότερο απότι σε σιλικόνης. αν δεν έχεις αέρα, φυσικά κ γίνεται σε αντιστάσεις, περίπου 20 λεπτά παραπα΄νω..περίπου, θα το δεις , αναλογα κ το σχήμα που έχεις δώσει
πραγματικά αναρωτιέμαι τι θα βγει…στείλε να μου πεις
Βίκυ
19/11/2019 at 14:56Φτιαχνω ψωμι απο φαγοπυρο, και ψωμι απο ζεα, αλλα δεν εβρισκα συνταγη να συνδυασω και τα 2! Σε ευχαριστω παρα πολυ, θα δοκιμασω αυτη την συνταγη αμεσως! Μπορω να αντικαταστησω το μελι με στεβια και να προσθεσω τα 50 γρ. σε νερο?
Miss Healthy Living
19/11/2019 at 16:38Χα,χα, ναι, ευκαιρία να το δοκιμάσεις. Το μέλι το θέλουμε για τα σάκχαρά του, για να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Στα άλλα ψωμιά που φτιάχνεις, τι χρησιμοποιείς? Αν χρησιμοποιέίς στέβια κ σου φουσκώνει, τότε ναι, χρησιμοποίησε κ σε αυτή τη συνταγή. Όχι όμως 50 γρ επιπλέον νερό, πιστευω 20 το πολύ 30 κ θα το δεις με το μάτι. Στειλε να μου πεις πως βγήκε, θα περιμένω
Χριστίνα
22/01/2021 at 11:10Καλημέρα! Σε ευχαριστώ πολύ για τις πολύ ωραίες και υγιεινές συνταγές που μοιράζεσαι. Έχω μία απορία στη συγκεκριμένη, όπως και σε άλλες με ψωμιά. Γράφεις στην αρχή της εκτέλεσης να ανακατέψουμε τη μαγιά με 100γρ νερό. Είναι 100γρ από τα συνολικά; ή είναι ξεχωριστά αυτά;