Κάν΄το μόνη σου/ Νηστίσιμα/ Ψωμί

Ψωμί με πραγματικό αλεύρι Ζέας και όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε γι’ αυτό

ψωμί με αλεύρι ζέας

Τα τελευταία χρόνια έχει επανέλθει στο προσκήνιο το αλεύρι Ζέας και τα υποπροϊόντα του. Έχω λάβει κατά καιρούς διάφορα μηνύματα όπου μου ζητάτε διευκρινιστικές ερωτήσεις, στις οποίες όμως δεν είμαι σε θέση να απαντήσω. Σήμερα όμως, ο βιοκαλλιεργητής Μάνος Σεργιάδης, όχι μόνο θα μας λύσει όλες τις απορίες, αλλά θα βάλει και τα πράγματα στη θέση τους. 

Για τη σημερινή συνταγή χρησιμοποίησα ορεινό αλεύρι Ζέας και πραγματικά έχω να πω ότι είναι το πιο νόστιμο ψωμί που έχω φτιάξει.

ψωμί με αλεύρι ζέας 2

Στο τέλος μπορείτε να δείτε φωτογραφίες με τη διαδικασία, βήμα- βήμα καθώς και τη διατροφική ανάλυση της συνταγής

Ψωμί με πραγματικό αλεύρι Ζέας και όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε γι' αυτό

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
By Miss Healthy Living Serves: 15
Prep Time: 15 λεπτά Cooking Time: 40 λεπτά

Ψωμί με πραγματικό αλεύρι Ζέας και όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε γι' αυτό

Ingredients

  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά
  • 1 μεγάλη κ.σ μέλι
  • 50 γρ ελαιόλαδο
  • 500 γρ αλεύρι Ζέας
  • 230- 240 γρ ζεστό νερό (περίπου 35 βαθμούς)
  • 1 κ.γ αλάτι (χρησιμοποίησα θαλασσινό)

Instructions

1

Βάζουμε τη μαγιά με το μέλι και λίγο από το ζεστό νερό σε ένα μπολ και ανακατεύουμε με το χέρι μας. Περιμένουμε λίγο να φουσκώσει (να ενεργοποιηθεί η μαγιά δηλαδή) και στη συνέχεια ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε

2

Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε το ζυμαράκι μας να φουσκώσει (περίπου 30 λεπτά)

3

Αν θέλουμε, ξαναζυμώνουμε αλλιώς το τοποθετούμε σε μια μακρόστενη φόρμα και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ξαναφουσκώσει (περίπου 15 λεπτά- ανάλογα την θερμοκρασία)

4

Αλείφουμε με λίγο λαδάκι και νερό την επιφάνεια και ψήνουμε για 35-40 λεπτά στους 200 βαθμούς σε αέρα

Τι αλλαγές μπορώ να κάνω στο ψωμί με αλεύρι Ζέας;

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι αλεύρι θέλετε ή να κάνετε μίξη. Αν χρησιμοποιήσετε μόνο ολικής ή ντίνκελ, ίσως χρειαστεί 20 ml παραπάνω νερό. Θα το δείτε. Θέλουμε να είναι μαλακό στο ζύμωμα και να κολλάει λίγο στα χέρια. Αν λοιπόν κολλάει στα χέρια, δε θα προσθέσετε αλεύρι, αλλά θαλαδώσετε ελαφρώς  τα χέρια σας. 

 

Ποσό διατηρείται το ψωμί με αλεύρι Ζέας;

Αν το τυλίξετε καλά με μια πετσέτα και έπειτα το βάλετε σε σακούλα, μπορείτε να το καταναλώσετεπερίπου εντός 3 ημερών (ανάλογα την εποχή). Επειδή όμως είναι νόστιμο και έχει τις θερμίδες του,ψωμί είναι άλλωστε, καλύτερα να το κόψετε σε φέτες μόλις κρυώσει, να το βάλετε σε σακουλάκι και μετά στην κατάψυξη. Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε φρέσκο ψωμί όποτε το χρειαστείτε.

 

Πόσο θα φουσκώσει το  ψωμί με αλεύρι Ζέας;

Αυτό εξαρτάται από το αλεύρι που θα χρησιμοποιήσετε. Αν χρησιμοποιήσετε αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή κίτρινο για ζυμωτό ψωμί, θα φουσκώσει πολύ και θα είναι αφράτο και μαλακό σαν αυτό του φούρνου. Αν χρησιμοποιήσετε Ζέαςολικής, ή ντίνκελ, θα βγει σχεδόν το μισό. Αν βάλετε λίγο παραπάνω από 1 κουταλιά της σούπας μέλι, θα φουσκώσει λίγο παραπάνω

 

Η διατροφική ανάλυση για το ψωμί με αλεύρι Ζέας

ψωμί-με-αλεύρι-Ζέας-θερμίδες

Η διαδικασία για να φτιάξετε το ψωμί με αλεύρι Ζέας, βήμα- βήμα

ψωμί με αλεύρι ζέας 6

Ας δούμε τι έχει να μας πει ο Μάνος…
Τι είναι το αλεύρι Ζέας; Ποια η διατροφική του αξία σε βιταμίνες;

Το αλεύρι από τη Ζέα, είναι ένα πάρα πολύ νόστιμο προϊόν και ανήκει στα σκληρά σιτάρια. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι η καφέ σκούρα όψη του και η γλυκιά του γεύση. Χωρίς καθόλου ζάχαρη το ψωμί μας είναι γλυκό. Μπορούμε πλέον να φάμε γλυκό ψωμί, χωρίς να ανησυχούμε για το σάκχαρο μας. Χωνεύεται πάρα πολύ εύκολα επειδή έχει αρκετό μαγνήσιο το οποίο ενεργοποιεί τις ενζυματικές διαδικασίες του μεταβολισμού. Επιπρόσθετα, έχει άλλου τύπου γλουτένη, μαλακή, η οποία διασπάται πολύ εύκολα από τον οργανισμό μας. Έχει μεγαλύτερες ποσότητες λυσίνης, βασικού αμινοξέος, συστατικού πρωτεϊνών. Ο γλυκαιμικος του δείκτης είναι χαμηλός και οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία του είναι σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις από τα κοινά αλεύρια. Φυσικά όλα αυτά ισχύουν μόνο εάν είναι αλεσμένο σε πετρόμυλο με διάμετρο πέτρας μεγαλύτερη του ενός μέτρου, η οποία γυρνά με χαμηλές στροφές. Δυστυχώς σήμερα όλα τα αλεύρια βγαίνουν πραγματικά καμένα. Γι’ αυτό οι μεγάλες εταιρείες στην Ελλάδα άρχισαν να διαθέτουν αλεύρια από πετρόμυλο. Σύντομα θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες. Τέλος οι θερμίδες του είναι οι ίδιες όπως σε όλα τα αλεύρια.

Γιατί σταμάτησε η καλλιέργεια του στην Ελλάδα.  Πότε και πως επανεμφανίστηκε;

Στην Ελλάδα άγνωστο γιατί, σταμάτησε η καλλιέργεια του δίκοκου σιταριού, ενώ το αδελφάκι του το μονόκοκο, δε σταμάτησε ποτέ. Η νομοθεσία όντως υπάρχει σε ΦΕΚ της δεκαετίας του 20, όπου απαγορεύει τη διάθεση των σιταριών με γλουτένη κάτω του 26%. Αυτό έγινε για εμπορικούς λόγους. Τα ίδια χρόνια και στη Ρωσία σταμάτησε η καλλιέργεια του μαυροσίταρου ή φαγόπυρου, με νόμο, για χάρη των  νέων, πιο αποδοτικών υβριδικών σιταριών. Από την άλλη, 50 είδη Ζέας είναι καταγεγραμμένα στον κατάλογο της ζωής των Ολλανδών, υπαρκτά, καλλιεργούμενα σε όλη τη γη και με καλές αποδόσεις. Μαύρο πανέμορφο της Αφρικής, κατακόκκινο της Μικρά Ασίας, μοναδικό για διακόσμηση των Ισπανών  κλπ. Στην Ελλάδα ξεκίνησε στο τέλος της δεκαετίας του 90 η καλλιέργεια του. Από Ιταλία ήρθε ο σπόρος. Στις αρχές του 2000 στα βιομάγαζα το συναντήσαμε πρώτη φορά. Οι ολιστικοί γιατροί το διαφήμιζαν, εγώ ευγνωμονώ τον Αλέξανδρο Λουπασάκη όπου με ενημέρωσε για τα βιολογικά  αλεύρια το 2001. Φυσικά, το δαιμόνιο του Έλληνα δε μπόρεσε να αφήσει τη ζέα χωρίς να την εκμεταλλευτεί  – οικειοποιηθεί. Ο ένας είπε πως την βρήκε από τον παππού του σε πιθάρι. Ο άλλος σε ξεχασμένα σακιά στο στάβλο του. Ο τρίτος καθώς βάδιζε σε παλιό μονοπάτι στον Όλυμπο. Αλλά κανένας τους δε μπορεί να περιγράψει το πώς την αποφλοίωνε ο παππούς του ή να δείξει τα απομεινάρια του αποφλοιωτή.

 Υπάρχει σύγχυση στο αγοραστικό κοινό αναφορικά με τα είδη και τα ονόματα, μπορείς να μας διαφωτίσεις ώστε να ξέρουμε τι αλεύρι αγοράζουμε;

Φάρο το λένε οι Ιταλοί. Εμμερ οι Άγγλοι και η Γερμανοί, καπλούτζα οι Τούρκοι, Ζαβοτ στα πολύ παλιά Τούρκικα. ΖΙΖ2 οι αρχαίοι Σουμέριοι και Ζέα εμείς. Μήπως βρίσκεται κάποια ομοιότητα στη λέξη;   Υπάρχουν και αλλά είδη δίκοκκου σιταριού. Το Ντίνκελ ή Σπέλτα,  μαλακό σιτάρι με σκληρή γλουτένη. Γι’ αυτό έχει άλλη συμπεριφορά σε σύγκριση με τη ζέα  ( Αγγλία κ Γερμάνια ). Το καμούτ ή καμούσι όπως το έλεγαν οι Θρακιώτες

 

Βλέπω πολύ συχνά «Τύπου Ζέας». Αυτό τι είναι;

Για νομικούς λόγους υπάρχει στο εμπόριο η ονομασία τύπου Ζέας. Αυτός που έκανε πρώτος την καλλιέργεια της Ζέας στην Ελλάδα κατοχύρωσε το όνομα στο υπουργείο εμπορίου. Οπότε, άλλοι την ονόμασαν ΖΗΝ, ΖΕΙΑ, ΖΕΙΔΩΡΟ κλπ. για να αποφύγουν τις μηνύσεις. Πάρτε για παράδειγμα τα τα λουκάνικα Φρανκφούρτης. Παντού στα σούπερ μάρκετ θα τα βρείτε με το όνομα τύπου Φρανκφούρτης, ενώ είναι η ίδια συνταγή, από την ίδια ράτσα χοίρων φτιαγμένα. Έτσι και το αλεύρι τύπου Ζέας, είναι από το ίδιο σιτάρι, το Τρίτικουμ Ντίκοκουμ φτιαγμένο …αλλά ….υπάρχουν διαφορές

 ψωμί με αλεύρι ζέας 7

Μου είχες αναφέρει με καμάρι ότι καλλιεργείς και ορεινή Ζέα. Ποιες είναι οι διαφορές ορεινής, πεδινής και πόσο σημαντική είναι η διάφορα τους;

Οι πιο σημαντικές διαφορές είναι στον τρόπο καλλιέργειας και στον τρόπο άλεσης. Το συγκεκριμένο σιτάρι είναι το πανάρχαιο πρώτο σιτάρι του κόσμου. Φύτρωνε στις πλαγιές των βουνών. Η Ζέα θέλει υψόμετρο και κρύο. Στα πεδινά εδάφη καίγεται. Δε δίνει την πληθώρα του καρπού, δε δίνει το χρώμα ασπρίζει στο κέντρο της – και χάνει στη γεύση. Η γεύση είναι κριτήριο των ενζύμων και των θρεπτικών συστατικών. Πάρε για παράδειγμα τα μήλα σταρκιν. Τα πιο νόστιμα και γλυκά μήλα της ποικιλίας στάρκιν τα τρώμε από τα βουνά του Πηλίου, Βερμίου κλπ. Η μηλιά χρειάζεται το κρύο για να ανεβάσει τα σάκχαρα της, τις βιταμίνες της όπου τα ένζυμα θα πολλαπλασιαστούν με τη σειρά τους. Όταν για το εύκολο κέρδος την καλλιεργούν σε όποιο χωράφι είναι διαθέσιμο, εμείς καταναλώνουμε μήλα άγευστα. Δηλαδή χωρίς ένζυμα και βιταμίνες.

Ο τρόπος άλεσης τώρα είναι αυτός που θα αναδείξει τη Ζέα . Ακόμα και αυτή από τα βουνά θα καταστραφεί εάν αλεστεί στο μέταλλο του κυλινδρόμυλου. Από την άλλη ο πετρόμυλος εάν είναι μικρός, θα γυρνά πολύ γρήγορα και θα ανεβάζει θερμοκρασία. Η μεγάλη πέτρα «σέβεται» το σιτάρι. Η θερμοκρασία δε ξεπερνά τους 35 βαθμούς.Εξάλλου, και στο λάδι δε κυνηγάμε τα λάδια ψυχρής έκθλιψης; 

Συμπερασματικά , αφού πληρώνουμε πανάκριβα τη Ζέα στα μαγαζιά (3,80 έως 5 ευρώ ) ας επιμείνουμε για τον τόπο καλλιέργειας και το είδος της άλεσης).

 Τι αλλά προϊόντα υπάρχουν; 

Εκτός από το αλεύρι – ψωμί, μπορούμε να φτιάχνουμε στο σπίτι μας κέικ, παντεσπάνι συμπαγές, τσουρέκι πολίτικο, πίτα κουρού, μπισκότα, κριτσίνια, όπως και τάκο. Όποιοι φούρνοι το κατάφεραν, πραγματικά μονοπωλούν. Σιμιγδάλι χοντρό για το πιο νόστιμο χαλβά αλλά και γαλακτομπούρεκο. Πλιγούρι για σαλάτες, σούπες και τα γεμιστά μας.

Στα ζυμαρικά υπάρχει ο μεγάλος αγώνας για να τα δοκιμάσουμε. Διότι τα μαύρα, δε προτιμούνται … Στη γεύση όμως κερδίζουν τις εντυπώσεις. Είναι γλυκά από μόνα τους. Δε χρειάζονται ούτε σάλτσα. Εφόσον ισχύουν βέβαια οι κανόνες που περιέγραψα στις διαφορές. Ταιριάζουν πολύ με τη μελιτζάνα και όλα τα κλασικά, καλοκαιρινά πιάτα. Στην γαριδομακαρανάδα είναι μοναδικά …ΑΛΛΑ θρυμματίζονται εύκολα. Θέλουν προσοχή στο χρόνο βρασμού. Όλοι οι παραδοσιακοί ζυμαράδες δε βάζουν πρόσθετα σκληρυντικά. Για αυτό και ο χρόνος βρασμού είναι από 3 έως 6 λεπτά (ενώ τα απλά ζυμαρικά χρειάζονται διψήφιο αριθμό λεπτών). Σπαγγέτι από Ζέα το συναντάς μόνο ως σύντομο ανέκδοτο γιατί θρυμματίζεται σαν φιδές μέσα στη συσκευασία του.

Κους-κους, κοφτό, χυλοπίτες, ταλιατέλες, παπαρδέλες, πέτουρα, βίδες, πένες, στριφτό ή καζαρεκε, είναι οι πιο εμπορικοί κωδικοί των ζυμαρικών της Ζέας. 

 Ευχαριστούμε πολύ τον βιοκαλλιεργητή Μάνο Σεργιάδη. Όποιος ενδιαφέρεται για επιπλέον πληροφορίες ή προϊόντα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί του

Κινητό:6943541661 

Facebook: manos sergiadis 

emailmanossergiadis@yahoo.com

ψωμί με αλεύρι ζέας 8

Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι  η παρούσα συνταγή δεν είναι διαφημιστική. Τα προϊόντα που χρησιμοποιήθηκαν είναι ευγενική χορηγία του βιοκαλλιεργητή Μάνου Σεργιάδη και τον ευχαριστώ θερμά γι’αυτό.

Για να δείτε και άλλες συνταγές για σπιτικό ψωμί, πατήστε εδώ

Ακολουθήστε με σε Facebook, Instagram, Bloglovin και εγγραφείτε στο Newsletter, ώστε να μη χάνετε κανένα άρθρο
Το φτιάξατε? Περιμένω να μου στείλετε τις δικές σας φωτογραφίες καθώς και το πως σας φάνηκε!
Καλή σας απόλαυση!
  • Η Γεωργία έφτιαξε το ψωμί αλεύρι Ζέας και είπε «Έτοιμη η σαλάτα μου μαζί με το σπιτικό ψωμάκι από αλεύρι Ζέας. Χρειάστηκε να συμπληρώσω λίγο ακόμα λόγω λάθους στο νερό και έβαλα λίγο ολικής.Ξετρελαθήκαμε και σήμερα θα φτιάξω πάλι γιατί αυτό μας τελείωσε…«

ψωμί με αλεύρι ζέας 9

  • Η Ηλιάδα έφτιαξε το ψωμί με αλεύρι Ζέας και είπε «Ψωμάκι ζέας…μοναδικό!!! Εμείς χρησιμοποιούμε το ζέα γι όλες τις χρήσεις στο σπίτι μας!!!«

ψωμί με αλεύρι ζέας 10

  • Η Μαρία-Ελευθερία έφτιαξε το ψωμί αλεύρι Ζέας και είπε «Καλά, θεϊκό. Τύφλα να έχει το αγοραστό!!!! Χωρίς κόπο και όχι πολλά υλικά!!!!! Τόσο υγιεινό και προπαντός χειροποίητο!!! Ευαγγελία μου είσαι χρυσοχέρα!!!!!!!!! Πάει και τελείωσε!!! Έβαλα σουσάμι και ηλιόσπορο την άλλη φορά νομίζω θα βάλω και λίγο από μέσα!!!!!«
  • Η Βερόνικα έφτιαξε το ψωμί αλεύρι Ζέας και είπε «Έφτιαξα το ψωμάκι από αλεύρι Ζέας!Έγινε τέλειο!!«

ψωμί με αλεύρι ζέας 15

 

  • Η Εύα έφτιαξε το ψωμί αλεύρι Ζέας και είπε «Τέλειες οι συνταγές σας, νόστιμες και πραγματικά υγιεινές! Έκανα τη συνταγή για ψωμάκι με αλεύρι ζεας, μόνο που αντί για ζεας έβαλα ντίνκελ. Έγινε πάρα πολύ νόστιμο μόνο που ενώ φούσκωσε ωραιότατα και στη λεκάνη και μετά στη φόρμα, όταν μπήκε στο φούρνο δε φούσκωσε άλλο. Ίσως είναι πολύ δυνατός ο φούρνος μου! Πάντως από γεύση σκίζει. Τώρα είναι έτοιμο, σε φέτες, για την κατάψυξη, γιατί αλλιώς με βλέπω να το τρώω όλο!!!» 

σπιτικό-ψωμί-με-αλεύρι-Ζέας

Το περιεχόμενο αυτού του blog αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του, χωρίς τη συγκατάθεση μου. Αν σας ενδιαφέρει το περιεχόμενο, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου, ώστε να εξετάσουμε πιθανό τρόπο συνεργασίας. 

Newsletter

Ρίξτε μια ματιά και εδώ

2 Σχόλια

  • Reply
    Έμμυ
    30/10/2018 at 20:19

    έφτιαξα σήμερα τη συνταγή σας με αλεύρι ζέας από πετρόμυλο…
    Οι αναλογίες ειναι πολύ καλές και το ψωμάκι βγήκε τέλειο…. Επειδή κάνουμε μια διατροφή χωρίς γλουτένη ειναι πολύ καλό και το «καταβροχθίζουμε»… !!! ευχαριστούμε…!!!

    • Reply
      Miss Healthy Living
      30/10/2018 at 22:15

      χαίρομαι πολυ που σας άρεσε το ψωμάκι και ευχαριστώ πολύ για την ενημερωση. Μια διευκρίνιση μόνο, το αλεύρι Ζέας έχει γλουτένη, απλά σε πολύ μικρότερη ποσότητα!

    Θα χαρώ πολύ να διαβάσω το σχόλιο σου

    thirteen − 13 =