Νηστίσιμα/ Ψωμί

Ψωμί ολικής άλεσης σε μαργαρίτα

ψωμί ολικής άλεσης μαργαρίτα

Ψωμί ολικής άλεσης και μάλιστα 100%, σε σχήμα μαργαρίτας! Αυτό το ψωμάκι μου το ζητάτε εδώ και πολύ καιρό και συνεχώς το απέφευγα. Η αλήθεια είναι πως δεν το συμπαθώ πολύ το αλεύρι ολικής άλεσης. Συνήθιζα να το χρησιμοποιώ παλαιότερα, περισσότερο αναγκαστικά, διότι ήταν από τα πιο “καλά” άλευρα που μπορούσες να βρεις στην αγορά.

Από τότε όμως που πρωτοήρθα σε επαφή με το αλεύρι Ζέας, δεν ξανακοίταξα πίσω μου. Ξέρω όμως πως το αλεύρι ολικής το χρησιμοποιείτε πολύ και πολλοί, οπότε δεν μπορούσα να σας αφήσω χωρίς συνταγή. Όσοι αγοράζετε έτοιμο, προτιμήστε το συσκευασμένο ώστε να βλέπετε ακριβώς τα συστατικά καθώς και την αναλογία σε αλεύρι ολικής. Αυτό που θα φτιάξουμε σήμερα γίνεται εξολοκλήρου από αλεύρι ολικής και πραγματικά, πραγματικά όμως, είναι από τα πιο γευστικά και αφράτα ψωμιά που θα έχεις δοκιμάσει ποτέ σου (αρκεί βέβαια να ακολουθήσεις ακριβώς τη συνταγή και να μην αρχίσεις να με ρωτάς για διάφορες αντικαταστάσεις).

ψωμί ολικής άλεσης μαργαρίτα

Γιατί μαργαρίτα

Επέλεξα αυτό το σχήμα αφενός επειδή δεν έχω παρουσιάσει μέχρι τώρα τη δική μου εκδοχή σε αυτό το ψωμί και αφετέρου, γιατί βολεύει πάρα πολύ το σχήμα. Είναι τόσο αφράτα που μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις και για σάντουιτς. Μικρή είχα φάει τόνους από ψωμί μαργαρίτα με σβαν (απαπά, τι πήγα και θυμήθηκα τώρα) ή σε μπέργκερ. Τα παιδιά πάντως και ειδικά τα δικά μου το έχουν λατρέψει. Η Σοφία μάλιστα είπε πως είναι ίδια με τα ψωμάκια που τρώμε στη La Pasteria. Αυτό πίστεψέ με είναι από τα καλύτερα κομπλιμέντα που μου έχει κάνει!

Αν θες να το κάνεις μακρόστενο ή καρβελάκι, κανένα πρόβλημα, απλά πρόσεξε λίγο το χρόνο ψησίματος

Στο τέλος μπορείς να δεις φωτογραφίες με τη διαδικασία βήμα- βήμα καθώς και τη διατροφική ανάλυση της συνταγής

Ψωμί ολικής άλεσης

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (5 votes, average: 4.80 out of 5)
Loading...
By Miss Healthy Living Serves: 8
Cooking Time: 25 λεπτά

Ψωμί ολικής άλεσης σε μαργαρίτα

Ingredients

  • 8 γρ ξερή μαγιά
  • 20 γρ μέλι ή 1 κ.σ ζάχαρη (ό,τι έχεις και χρησιμοποιείς)
  • 500 γρ αλεύρι ολικής άλεσης (ιδανικά κοσκινισμένο)
  • 320 γρ νερό
  • 6 γρ αλάτι
  • 1 κ.σ σουσάμι (προαιρετικά)
  • 1 κ.σ νιφάδες βρώμης (προαιρετικά)

Instructions

1

Σε ένα μεγάλο μπολ ή στον κάδο του αρτοπαρασκευστή ή στην κουζινομηχανή σου τοποθετείς την μαγιά, το μέλι, 3 κουταλιές της σούπας από το αλεύρι και 100 γρ ζεστό νερό. Ανακατεύεις και αφήνεις στην άκρη να ενεργοποιηθεί η μαγιά να βγάλει φουσκάλες δηλαδή

2

Μετά από λίγο προσθέτεις όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύεις και ζυμώνεις μέχρι να έχεις ένα ωραίο, μαλακό και εύπλαστο ζυμάρι ή απλά αφήνεις τον αρτοπαρασκευαστή να κάνει όλη τη δουλειά ή αν έχεις κουζινομηχανή επίλεξε την 2-3 θέση για 5 λεπτά

3

Αν κολλάει στα χέρια σου η ζύμη, μην προσθέσεις άλλο αλεύρι, πρέπει να υπάρχει υγρασία ώστε να βγει το ψωμί αφράτο και μαλακό. Απλά λάδωσε ελαφρά τα χέρια σου και κάνε μια μπάλα τη ζύμη

4

Σκεπάζεις με μια πετσέτα και αφήνεις στην άκρη, σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει η ζύμη ή απλά αφήνεις τον αρτοπαρασκευαστή να κάνει όλη τη δουλειά

5

Όταν θα έχει φουσκώσει, θα το ξαναζυμώσεις για 1-2 λεπτά, θα χωρίσεις τη ζύμη στα 7, 8 ή 9

6

Λάδωσε το σκεύος που θα χρησιμοποιήσεις ή στρώσε λαδόκολλα και τοποθέτησε τα στρογγυλά ψωμάκια (άφησέ τα σε ζεστό μέρος να ξαναφουσκώσουν)

7

Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180 σε αέρα

8

Πριν βάλεις το ψωμί στο φούρνο θα του βάλεις λίγο νεράκι από πάνω, πρόσεχε να πάει παντού και πασπάλισε με σουσάμι και νιφάδες βρώμης

9

Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 σε αέρα, στην κάτω θέση του φούρνου για 25 λεπτά περίπου

Η διατροφική ανάλυση για το ψωμί ολικής άλεσης
ψωμί ολικής άλεσης θερμίδες διατροφική ανάλυση
Η διαδικασία για να φτιάξεις το ψωμί ολικής άλεσης  (πάτα πάνω στην εικόνα για μέγιστη ανάλυση)

ψωμί ολικής άλεσης μαργαρίτα

  • Για να δεις και άλλες συνταγές για ψωμί, πάτα εδώ
  • Για να δεις και άλλες συνταγές με αλεύρι ολικής, πάτα εδώ
Αν δεν έχεις αρτοπαρασκευαστή και θέλεις να προμηθευτείς έναν, ώστε να φτιάχνεις αρτοσκευάσματα με πραγματικό αλεύρι, χωρίς χημικά διογκωτικά και συντηρητικά, πάνω πάνω στην παρακάτω φωτογραφία. Την πρώτη φορά που θα ξυπνήσεις από τη μυρωδιά του φρεσκοψημένου ψωμιού, πίστεψέ με, απλά θα αναρωτιέσαι γιατί δεν το είχες κάνει τόσο καιρό! 

αρτοπαρασκευαστής

Ακολούθησέ με σε FacebookInstagram, Bloglovin, PinterestYoutube και κάνε την εγγραφή σου στο Newsletter, ώστε να μη χάνεις κανένα νέο άρθρο.
Δοκίμασες τη συνταγή; Μοιράσου τη φωτογραφία στα social χρησιμοποιώντας το #miss_healthy_living_gr
Καλή σου απόλαυση!
  • H Λυδία είπε “Τέλεια βγήκε! Έβαλα λιναρόσπορο και γλυκάνισο ! 👏”

ψωμί ολικής μαργαρίτα

  • Η Βερόνικα είπε “Μυρίζει υπέροχα και έγινε αφράτο !”
αφράτο ψωμί ολικής άλεσης
  • Η Θωμαϊς είπε “Τέλεια τα ψωμάκια, πεντανόστιμα

ψωμί για μπέργκερ ολικής

  • Η Λυδία είπε “Είναι το δεύτερο που έφτιαξα, το πρώτο έγινε καπνός σε 2 μέρες!!! Πολύ ωραίο και νόστιμο !!!!!”

μαργαρίτα ψωμί εύκολο

  • H Σοφία είπε “Καταπληκτική η μαργαρίτα!! “

ψωμί μόνο με αλεύρι ολικής

  • Η Δώρα είπε “Ευχαριστούμε πολυ για τις υπέροχες συνταγές σας!!!”
ψωμί μαργαρίτα ολικής αφράτπ
  • Η Αναστασία είπε “Τ έ λ ε ι α !”

σπιτικό ψωμί

  • Η Μανωλία είπε “Να και το ψωμάκι!! Έτοιμο απ τον φούρνο!!”

ψωμί για παιδιά μαργαρίτα

Το περιεχόμενο αυτού του blog αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του, χωρίς τη συγκατάθεση μου. Αν σας ενδιαφέρει το περιεχόμενο, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου, ώστε να εξετάσουμε πιθανό τρόπο συνεργασίας. 

Newsletter

Ρίξτε μια ματιά και εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Θα χαρώ πολύ να διαβάσω το σχόλιο σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.