Νηστίσιμα/ Ψωμί

Ψωμί του τοστ με αλεύρι Ζέας

ψωμί-του-τοστ-με-αλεύρι-ζέας-χωρίς-ζάχαρη

Ψωμί του τοστ και μάλιστα με αλεύρι Ζέας. Αχ, πόσες φορές σου έχω πει πως το ψωμί του τοστ είναι από τις χειρότερες τροφές που μπορείς να φας και ειδικά τα παιδιά μας. Να σου κάνω ένα τοστάκι; Ή «έφαγα ένα τοστάκι«. Αναρωτιέμαι πως γίνεται να ακούω ακόμη τέτοιες εκφράσεις, με την πληροφόρηση που υπάρχει. Αλήθεια, τα συστατικά τα κοιτάς πριν αποφασίσεις να αγοράσεις κάτι; Κατανοώ την ευκολία που σου προσφέρει το τοστάκι, όμως, θέλω να σου πω με απόλυτη ειλικρίνεια πως είναι πάρα πολύ εύκολο να το φτιάξεις μόνος σου. Ακόμη και αν χρησιμοποιήσεις λευκό αλεύρι, θα είναι πολύ πιο υγιεινό από το έτοιμο. Για το ψωμί που πουλάνε οι φούρνοι δεν μπορώ να σου πω με σιγουριά. Οι περισσότεροι πλέον δε φτιάχνουν οι ίδιοι το ψωμί. Δεν υπάρχει όμως κανόνας, θα πρέπει να το ψάξεις.  

Σίγουρα ο χρόνος που έχεις είναι εξαιρετικά περιορισμένος και ο δικός μου είναι. Μπορείς όμως να προμηθευτείς έναν αρτοπαρασκευαστή και να κάνεις τη δουλειά σου. Παλαιότερα τον προγραμμάτιζα Παρασκευή βράδυ και το Σάββατο ξυπνάγαμε από τη μεθυστική μυρωδιά του φρεσκοψημένου ψωμιού. Όταν ήμουν έγκυος στη Σοφία δεν άντεχα τη μυρωδιά και τον έβγαζα έξω στο μπαλκόνι. χαχα Μετά που χρησιμοποιούσα μόνο αλεύρι Ζέας, το οποίο δε φουσκώνει όσο το λευκό, δε μου άρεσε το πως το έψηνε ο αρτοπαρασκευαστής, οπότε τον χρησιμοποιούσα μόνο για να μου ζυμώνει και φουσκώνει τη ζύμη. Τον τελευταίο χρόνο, ο αρτοπαρασκευαστής έχει χαλάσει. Κάνει πάαααααααρα πολύ θόρυβο, τον χρησιμοποιώ βέβαια, αλλά είναι πολύ ενοχλητικός. Επίσης όπως θα δεις και στις φωτογραφίες παρακάτω, ψήνω το ψωμί σε μαντεμένια φόρμα. Τα μαντεμένια σκεύη είναι ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί και σε προτρέπω να αλλάξεις όλα τα σκεύη σου. Είναι πιο ακριβά από τα υπόλοιπα, αλλά το αποτέλεσμα τους, απλά δεν μπορεί να συγκριθεί με οτιδήποτε άλλο.

ψωμί-του-τοστ-με-αλεύρι-ζέας

Η σημερινή συνταγή είναι χιλιοδοκιμασμένη. Εμείς δεν τρώμε πολύ ψωμί στο σπίτι. Φτιάχνω μια φορά την εβδομάδα, το κόβω σε φέτες και το βάζω στην κατάψυξη. Προσέχω να μην είναι ακριβώς η μια φέτα πάνω στην άλλη, γιατί είναι δύσκολο να τις ξεχωρίσεις μετά. Όταν θέλω να το χρησιμοποιήσω, το βγαζω από την κατάψυξη και είτε τυλίγω τη φέτα με χαρτί κουζίνας, είτε το βάζω για ενα λεπτό στη φρυγανιέρα. Φρεσκοψημένο ψωμί στο λεπτό!

Στο τέλος μπορείς να δεις φωτογραφίες με τη διαδικασία βήμα- βήμα καθώς και τη διατροφική ανάλυση της συνταγής

Ψωμί του τοστ με αλεύρι Ζέας

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (12 votes, average: 4,83 out of 5)
Loading...
By Miss Healthy Living Serves: 15
Prep Time: 60 λεπτά Cooking Time: 25 λεπτά

Ψωμί του τοστ με αλεύρι Ζέας. Πανεύκολο, πεντανόστιμο και κυρίως χωρίς πρόσθετα

Ingredients

  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά
  • 40 γρ μέλι
  • 250 γρ αλεύρι κίτρινο για ζυμωτό ψωμί
  • 250 γρ αλεύρι Ζέας
  • 10 γρ αλάτι
  • 250 + 20 γρ νερό
  • 20 γρ ελαιόλαδο

Instructions

1

Σε ένα μικρό μπολάκι θα τοποθετήσεις τη μαγιά, το μέλι και 20 γρ ζεστό νερό (περίπου 33 βαθμούς). Θα ανακατέψεις να λιώσει το μέλι, θα σκεπάσεις με χαρτί κουζίνας και θα αφήσεις τη μαγιά να ενεργοποιηθεί, να βγάλει φουσκάλες δηλαδή. Σε 20 λεπτά περίπου θα είναι έτοιμο (δες τις φωτός παρακάτω).

2

Αν έχεις αρτοπαρασκευαστή, θα τοποθετήσεις όλα τα υλικά στον κάδο, μαζί με την ενεργοποιημένη μαγιά και είτε θα επιλέξεις το πρόγραμμα dough που μόνο ζυμώνει, είτε το πρόγραμμα που χρησιμοποιείς που ζυμώνει και ψήνει

3

Αν δεν έχεις αρτοπαρασκευαστή, θα ζυμώσεις τη ζύμη με τα χεράκια σου, για τουλάχιστον 10 λεπτά. Αν κολλάει στα χέρια σου η ζύμη, μην προσθέσεις και άλλο αλεύρι, πρέπει να υπάρχει υγρασία, ώστε να βγει το ψωμί αφράτο και μαλακό σαν τα έτοιμα.

4

Θα σκεπάσεις το μπολ με πετσέτα και θα αφήσεις τη ζύμη στην άκρη να φουσκώσει. Καλό είναι να το βάλεις κοντά σε εστία ζέστης. Φούρνο, καλοριφέρ, μάτι κουζίνας ή ηλεκτρική κουβέρτα, όπως πολύ έξυπνα μου πρότεινε ο φίλος μου ο Αντρέας. Αν πάλι είναι καλοκαίρι δεν χρειάζεσαι κάτι από τα παραπάνω.

5

Όταν θα έχει φουσκώσει, θα το ξαναζυμώσεις για 1-2 λεπτά και θα το βάλεις στη φόρμα ψησίματος που έχεις, αφού την έχεις λαδώσει προηγουμένως

6

Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180 σε αέρα

7

Πριν βάλεις το ψωμί στο φούρνο θα του βάλεις λίγο νεράκι από πάνω, πρόσεχε να πάει παντού

8

Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 σε αέρα για 20 - 25 λεπτά περίπου

Notes

Εγώ χρησιμοποιώ μαντεμένια φόρμα ψησίματος. Αν η δική σου είναι αλουμινένια ή σιλικόνης ή χάρτινη, θα χρειαστείς περισσότερη ώρα

Η διατροφική ανάλυση για το ψωμί του τοστ
Η διαδικασία για να φτιάξεις ψωμί του τοστ, βήμα- βήμα

ψωμί-του-τοστ-με-αλεύρι-ζέας

 

  • Για να δεις και άλλες συνταγές για ψωμί, πάτα εδώ
  • Για να δεις  συνταγές για κουλούρια Θεσσαλονίκης, πάτα εδώ
Ακολούθησέ με σε FacebookInstagram, Bloglovin, PinterestYoutube και κάνε την εγγραφή σου στο Newsletter, ώστε να μη χάνεις κανένα νέο άρθρο.
Δοκίμασες τη συνταγή; Μοιράσου τη φωτογραφία στα social χρησιμοποιώντας το #miss_healthy_living_gr
Καλή σου απόλαυση!
  • Η Neqquick Frappe έφτιαξε το ψωμί του τοστ και είπε «Από τις πιο ωραίες συνταγές για ψωμί. Μπράβο!» 

ψωμί-για-τοστ

  • Η Δέσποινα έφτιαξε το ψωμί του τοστ και είπε «Φανταστική συνταγή για τοστ. Ευχαριστούμε!» 

ψωμί-του-τοστ

  • Η Νατάσα έφτιαξε το ψωμί του τοστ και είπε «Μας άρεσε πολύ σαν ψωμάκι…και ιδιαίτερα η ιδέα σου για να το καταψύξουμε…ευχαριστούμε πολύ για τις ιδέες!❤️» 

ψωμί του τοστ

Το περιεχόμενο αυτού του blog αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του, χωρίς τη συγκατάθεση μου. Αν σας ενδιαφέρει το περιεχόμενο, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου, ώστε να εξετάσουμε πιθανό τρόπο συνεργασίας. 

Newsletter

Ρίξτε μια ματιά και εδώ

6 Σχόλια

  • Reply
    Lina
    05/06/2019 at 21:45

    Πολύ πολύ νόστιμο ψωμί. Γιατί αγόραζα τόσα χρόνια από έξω????

    • Reply
      Miss Healthy Living
      05/06/2019 at 22:01

      Τρέλανέ με, το έφτιαξες και αυτό??? την επόμενη φορά στείλε και φωτό!

  • Reply
    ΒΙΒΗ
    23/06/2019 at 18:34

    πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή, θα μπορούσες να μου πεις από που αγόρασες αυτή την μαντεμένια φόρμα του τοστ;

  • Reply
    ΒΙΒΗ
    27/06/2019 at 22:19

    ευχαριστώ

  • Reply
    Fani
    24/09/2019 at 19:46

    Καλησπέρα μπορώ να βάλω σπόρους τσια στο ψωμί με αλεύρι Ζέας ;Και αν ναι πρέπει να τους μούλιασω;

  • Θα χαρώ πολύ να διαβάσω το σχόλιο σου