Χωριάτικο φύλλο για πίτες με δίκοκκο αλεύρι ή όποιο άλλο αλεύρι θες να χρησιμοποιήσεις. Κρατείστε αυτή τη συνταγή για να φτιάχνετε πεντανόστιμα, χωριάτικα πιτάκια. Η ζύμη φτάνει για 20 πιτάκια με μέτριο μέγεθος. Αν δεν έχετε ανοίξει ποτέ φύλλο, μην ανησυχείτε, είναι πολύ εύκολο και με τις αναλογίες που σας δίνω βγαίνει ένα πολύ εύπλαστο ζυμαράκι το οποίο δε θα σας δυσκολέψει καθόλου. Αν θέλετε μπορώ να φτιάξω και Video με την διαδικασία.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι αλεύρι έχετε. Εγώ προτιμώ το αλεύρι Ζέας επειδή περιέχει:
– Μικρότερες ποσότητες γλουτένης
– μεγαλύτερες ποσότητες λυσίνης (βασικό αμινοξύ, συστατικό των πρωτεινών)
– μεγαλύτερες ποσότητες σε μαγνήσιο. Περιέχει επίσης σίδηρο, φώσφορο, κάλιο, νάτριο, ψευδάργυρο και μαγγάνιο
– φυτικές ίνες
– βιταμίνες Α, Ε και Κ και βιταμίνες του σθμπλέγματος Β, όπως φολλικό οξύ
Ζύμη για χωριάτικα πιτάκια με δίκοκκο αλεύρι
Ζύμη για χωριάτικα πιτάκια με δίκοκκο αλεύρι
Ingredients
- 500 γρ αλεύρι (χρησιμοποίησα ) (ιδανικά κοσκινισμένο)
- 70-100 γρ ελαιόλαδο
- τουλάχιστον 20 γρ αλάτι (χρησιμοποίησα θαλασσινό)
- 30 γρ ξύδι (χρησιμοποίησα μηλόξυδο)
- 220 γρ νερό
Instructions
Προσθέτουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ. Ανακατεύουμε, ζυμώνουμε για λίγα λεπτά καλύπτουμε με μεμβράνη ή μια πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί η ζύμη μας
Ετοιμάζουμε τη γέμιση που θα χρησιμοποίησουμε
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 σε αέρα και τοποθετούμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος στη λαμαρίνα του φούρνου
Ανοίγουμε φύλλο, κόβουμε με ένα μεγάλο ποτήρι (χρησιμοποίησα μπύρας), γεμίζουμε τα πιτάκια και τα τοποθετούμε στο αντικολλητικό χαρτί ψησίματος
Σε ένα μικρό μπολάκι, βάζουμε μια κουταλιά ελαιόλαδο και μια κουταλιά νερό. Aνακατεύουμε και αλείφουμε τα πιτάκια μας. Ψήνουμε για 25 λεπτά
Μπορούμε να ετοιμάσουμε τα πιτάκια μας και πριν τα ψήσουμε να τα αποθηκεύσουμε στην κατάψυξη, ώστε να τα έχουμε έτοιμα για ένα τραπέζι ή για να έχουμε καθημερινά φρέσκο σνακ.
-
Αν θέλετε δείτε πως χρησιμοποίησα τη ζύμη για να φτιάξω Spring Rolls φούρνου
Ακολουθήστε με σε Facebook, Instagram, Bloglovin, Pinterest, Youtube και εγγραφείτε στο Newsletter, ώστε να μη χάνετε κανένα άρθρο.
Το δοκιμάσατε ? Ανεβάστε τη φωτογραφία στα social χρησιμοποιώντας το #miss_healthy_living_gr
Καλή σας απόλαυση!
Το περιεχόμενο αυτού του blog αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του, χωρίς τη συγκατάθεση μου. Αν σας ενδιαφέρει το περιεχόμενο, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου, ώστε να εξετάσουμε πιθανό τρόπο συνεργασίας.
5 Comments
Evan
15/05/2020 at 20:18Ποση ώρα αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί? Ευχαριστώ!
Miss Healthy Living
17/05/2020 at 21:53όχι πολυ, έτσι κ αλλιώς δεν φουσκώνει..μέχρι να φτιάξεις τη γέμισή σου!
Aurelia Aurita
08/06/2020 at 13:28Εξαιτίας σου εχω αρχίσει να χρησιμοποιώ αλεύρι ζέας και σε άλλες παρασκευές εκτός απο ψωμί. Σε ευχαριστούμε πολύ για τις εξαιρετικές συνταγές! Μήπως θα μπορούσες να αναφέρεις ποιο αλεύρι ζέας προτιμάς; Έχεις βρει κάποιο οσο το δυνατόν πιο κοντά στο βιολογικό τρόπο καλλιέργειας;
Miss Healthy Living
15/06/2020 at 09:00Σε ευχαριστώ τόσο πολύ. Εγώ αγοράζω από έναν βιοκαλλιεργητή από την Καβάλα. Έχω κάνει κ σχετικό άρθρο. https://misshealthyliving.gr/αλεύρι-ζέας/ Σίγουρα όμως μπορείς να βρεις καλής ποιότητας κ σε κάποιο μαγαζί με βιολογικά προϊόντα
Aurelia Aurita
16/06/2020 at 00:12Το έχω διαβάσει το άρθρο αλλά δεν κατάφερα να βρω τον συγκεκριμένο βιοκαλλιεργητή μέσω facebook ή email, το ίδιο και στο ίντερνετ. Έχει κάποια σελίδα που μπορούμε να δούμε τα προϊόντα και να παραγγείλουμε;