Αλείμματα/ Κονσερβοποίηση/ Μαρμελάδες/ Νηστίσιμα/ Φρούτα

Μαρμελάδα πορτοκάλι με στέβια

μαρμελάδα πορτοκάλι χωρίς ζάχαρη με στέβια

Μαρμελάδα πορτοκάλι με στέβια και όταν λέω στέβια, εννοώ την πραγματική στέβια, τα πράσινα αποξηραμένα φύλλα δηλαδή.

Περίμενα πώς και πώς να φτιάξω μαρμελάδα πορτοκάλι μιας και είναι η αγαπημένη μου. Για να έχω όμως το αποτέλεσμα που ήθελα έπρεπε να περιμένω, μιας και τώρα βρίσκω στη λαϊκή χονδρόφλουδα πορτοκάλια με πολλή σάρκα και απίστευτη γλύκα. Τόση γλύκα που συνήθως δεν χρειάζεται να προσθέσεις κάποια έξτρα γλυκαντική ουσία. Όπως θα δεις και παρακάτω θα σου δείξω δύο τρόπους υλοποίησης και τρεις επιλογές γλυκαντικής ουσίας.

Ο πρώτος τρόπος για να φτιάξεις τη μαρμελάδα πορτοκάλι με στέβια 

Στη μία περίπτωση κάνω τα μισά πορτοκάλια χυμό και τα υπόλοιπα τα κόβω σε κομμάτια. Το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που έχεις συνηθίσει, ουσιαστικά βγαίνει μια γλυκιά και πορτοκαλένια μάζα. Στα παιδιά μου δεν αρέσει, ούτε που το πλησιάζουν, εγώ όμως χρησιμοποιώ αυτή τη μαρμελάδα στις κρεμούλες βρώμης, στο Porridge αν θες για να είμαι και πιο food blogger. 

Για γλυκαντική ουσία επέλεξα την στέβια. ο τρόπος που σου δείχνω είναι ο πιο δύσκολος, το έκανα όμως για να σου δείξω πως και πάλι είναι πολύ εύκολο να το κάνεις και εσύ. Αναφέρομαι στο γεγονός πως απλά έβαλα τα φύλλα στέβιας να βράσουν μέσα στο χυμό πορτοκαλιού. Κανονικά μπορείς να τα βάλεις σε ένα τούλι ή στα ειδικά χαρτάκια. Εγώ δεν ήθελα ένα ξένο υλικό, που δεν είναι βρώσιμο, να βράσει στη μαρμελάδα μου. Για μένα η πιο συνετή επιλογή είναι να χρησιμοποιήσεις ανοξείδωτο φίλτρο ή σουρωτήρι τσαγιού. Αν δεν έχεις, λίγο πριν να είναι έτοιμη η μαρμελάδα σου θα τα βγάλεις με ένα πιρούνι όπως έκανα και εγώ. 

Ο δεύτερος τρόπος για να φτιάξεις τη μαρμελάδα πορτοκάλι με στέβια 

Αν επιλέξεις τον δεύτερο τρόπο, ο οποίος θα σου δώσει το αποτέλεσμα που ξέρεις και έχεις συνηθίσει, θα πρέπει να στίψεις τα πορτοκάλια και να βράσεις το χυμό τους. Αν θες θα προσθέσεις φύλλα στέβιας όσο βράζει, αλλιώς λίγο πριν να είναι έτοιμη η μαρμελάδα θα προσθέσεις μέλι ή σιρόπι αγαύης. Η ποσότητα εξαρτάται καθαρά από την πρώτη ύλη. Πόσο γλυκά είναι ήδη τα πορτοκάλια δηλαδή. Αν επιλέξεις αυτόν τον τρόπο θα πρέπει να προσέξεις να κλείσει το μάτι της κατσαρόλας όσο έχει αρκετό ζουμί ενώ είναι στο όριο να καραμελώσει. Πρόσεχε επίσης να μη σου “πιάσει” στον πάτο της κατσαρόλας.

Πάτα πάνω στις φωτογραφίες για μέγιστη ανάλυση

Με τις φλούδες των πορτοκαλιών τι θα κάνουμε; 

Σε κανέναν από τους 2 τρόπους δεν χρησιμοποίησα τη φλούδα. Κρίμα βέβαια γιατί ήταν βιολογικά. Δεν το έκανα επειδή ήταν χονδρόφλουδα και έπρεπε να αφαιρέσω με peeler και να κρατήσω μόνο το πορτοκαλί μέρος και αυτό θα με καθυστερούσε αρκετά. Αν δεν έχεις πρόβλημα χρόνου μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις φλούδες. Βράστες και άλλαξέ τους το νερό 3-4 φορές. Προσοχή, να χρησιμοποιήσεις βιολογικά και ακέρωτα πορτοκάλια. Αν θες να χρησιμοποιήσεις τις φλούδες από τα πορτοκάλια δες, εδώ τι άλλο έχω κάνει. 

μαρμελάδα πορτοκάλι χωρίς ζάχαρη με στέβια
Πού θα βρω τα αποξηραμένα φύλλα στέβιας;

Κάνε μια αναζήτηση online.  Πλέον μπορείς να τη βρεις σε πολλά e-shop. Μετά την καραντίνα ψάξε και σε μαγαζιά με ξηρούς καρπούς

Μαρμελάδα πορτοκάλι με στέβια

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4 votes, average: 4,25 out of 5)
Loading...
By Miss Healthy Living Serves: 15
Prep Time: 2-5 λεπτά Cooking Time: 30-40 λεπτά Total Time: 45 λεπτά

Μαρμελάδα πορτοκάλι με στέβια

Ingredients

  • 1.500 γρ χυμό πορτοκαλιού
  • 3 κ.σ αποξηραμένα φύλλα στέβιας ή μέλι ή σιρόπι αγαύης

Instructions

1

Στίβεις τα πορτοκάλια (όλα ή τα μισά)

2

Βράζεις στην αρχή σε υψηλή θερμοκρασία με κλειστό το καπάκι, έπειτα χαμηλώνεις τη φωτιά και αφαιρείς το καπάκι

3

Αν χρησιμοποιήσεις στέβια, τα βάζεις να βράσουν από την αρχή, αν χρησιμοποιήσεις μέλι ή σιρόπι αγαύης, θα το προσθέσεις στο τέλος

4

Λίγο πριν το τέλος πρόσεχε να μην καραμελώσει το πορτοκάλι και φυσικά να μην καεί ο πάτος

5

Διατηρείς σε βάζο στο ψυγείο για 1-2 εβδομάδες ή κάνεις κονσερβοποίηση και έχεις μαρμελάδα για όλο τον χρόνο

Η διατροφική ανάλυση για τον φρέσκο χυμό πορτοκαλιού 
μαρμελάδα πορτοκάλι με στέβια

 

μαρμελάδα πορτοκάλι χωρίς ζάχαρη με στέβια

  • Για να δεις και άλλες συνταγές για μαρμελάδες χωρίς ζάχαρη, πάτα εδώ
  • Για να δεις και άλλες συνταγές με πορτοκάλια, πάτα εδώ
  • Για να δεις πώς γίνεται η κονσερβοποίηση, πάτα εδώ
Ακολούθησέ με σε FacebookInstagram, Bloglovin, PinterestYoutube και κάνε την εγγραφή σου στο Newsletter, ώστε να μη χάνεις κανένα νέο άρθρο.
Δοκίμασες τη συνταγή; Μοιράσου τη φωτογραφία στα social χρησιμοποιώντας το #miss_healthy_living_gr
Καλή σου απόλαυση!
Το περιεχόμενο αυτού του blog αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του, χωρίς τη συγκατάθεση μου. Αν σας ενδιαφέρει το περιεχόμενο, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου, ώστε να εξετάσουμε πιθανό τρόπο συνεργασίας. 

Newsletter

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.