Πολύσπορο κουλούρι Θεσσαλονίκης με βρόμη. Τα κουλούρια Θεσσαλονίκης που σας είχα παρουσιάσει πριν από καιρό, τα φτιάξατε και σας άρεσαν τόσο, που από τα μηνύματα που λαμβάνω, είναι ξεκάθαρο, ότι πλέον δεν αγοράζετε έτοιμα. Και γιατί να το κάνετε αφού μπορείτε να τα φτιάξετε μόνοι σας τόσο εύκολα και γρήγορα και να ξέρετε ακριβώς τα συστατικά τους? Σήμερα θα αναβαθμίσουμε τη συνταγή. Θα φτιάξουμε πολύσπορα κουλούρια Θεσσαλονίκης.
Εννοείται με αλεύρι Ζέας (αφού είναι το πιο θρεπτικό και υγιεινό από τα άλευρα) αλλά και αλεύρι από βρόμη! Από πάνω θα προσθέσουμε διάφορους σπόρους όπως σουσάμι, ηλιόσπορο, μαυροκούκι και λιναρόσπορο. Αντιλαμβάνεστε πως ό,τι και να σας πω είναι λίγο. Είναι Υ Π Ε Ρ Ο Χ Α. Τα τρώω κάθε μέρα για πρωινό. Είμαι σε πρόγραμμα διατροφής – γυμναστική εδώ και 3 μέρες. Το έχω πάρει ζεστά αυτή τη φορά και πιστεύω ότι θα καταφέρω να χάσω αυτά τα 5 γαμημένα κιλά «εγκυμοσύνης». Θέλω επιτέλους να φορέσω τα ρούχα μου που με περιμένουν εδώ και 2 χρόνια στην ντουλάπα μου.
Συνδύασέ τα με βραστό αβγό, τυρί + ντοματίνια ή γιαούρτι ή χούμους και θα μείνεις χορτάτος για αρκετή ώρα.
Στο τέλος μπορείτε να δείτε φωτογραφίες με τη διαδικασία βήμα- βήμα καθώς και τη διατροφική ανάλυση της συνταγής
Πολύσπορο κουλούρι Θεσσαλονίκης με βρόμη
Πολύσπορο κουλούρι Θεσσαλονίκης με βρόμη
Ingredients
- 300 γρ αλεύρι (χρησιμοποίησα δίκοκκο) (ιδανικά κοσκινισμένο)
- 200 γρ αλεύρι βρώμης (νιφάδες βρόμης περασμένες στο μπλέντερ) (ιδανικά κοσκινισμένο)
- 1 κ.σ μέλι ή ζάχαρη (χρησιμοποιώ καρύδας)
- 20 γρ ελαιόλαδο ή καθόλου
- 1 φακελάκι ξερή μαγιά
- αλάτι κατά βούληση (εγώ δεν χρησιμοποίησα)
- 260 γρ νερό (χλιαρό προς ζεστό – περίπου 35 βαθμούς) + 20 περίπου αν δεν βάλεις λάδι
- Για πασπαλισμα
- 2 κ.σ πετιμέζι ή μέλι ή ζάχαρη
- νερό
- σουσάμι (χρησιμοποίησα αναποφλοίωτο)
- μαυροκούκι
- ηλιόσπορο
- κολοκυθόσπορο
- λιναρόσπορο
Instructions
Αν έχεις αρτοπαρασκευαστή βάζεις όλα τα υλικά μαζί από την αρχή και επιλέγεις το πρόγραμμα για τη ζύμη αλλιώς...
Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετείς την μαγιά, το μέλι ή τη ζάχαρη, 3 κουταλιές της σούπας από το αλεύρι και 100 γρ ζεστό νερό. Ανακατεύεις και αφήνεις στην άκρη να ενεργοποιηθεί η μαγιά να βγάλει φουσκάλες δηλαδή
Μετά από λίγο προσθέτεις όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύεις και ζυμώνεις μέχρι να έχεις ένα ωραίο, μαλακό και εύπλαστο ζυμάρι
Χωρίζουμε τη ζύμη σε ισοβαρή μπαλάκια. Εγώ τα ήθελα σε κανονικό μέγεθος, οπότε έφτιαξα 5 μπαλάκια των 160 γρ. Επειδή θα κολλήσουν ελαφρώς, στρώστε μια λαδόκολλα εκεί που θα τα ακουμπάτε
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 σε αέρα. Σε ένα πιάτο τοποθετούμε σουσάμι και ότι άλλο χρησιμοποιήσουμε και σε άλλο νερό με πετιμέζι ή μέλι ή ζάχαρη. Εσείς χρησιμοποιήστε ό,τι έχετε.
Και τώρα ξεκινάμε το πλάσιμο. Εγώ είχα τη Σοφία για βοηθό. Φτιάξτε το και εσείς με τα παιδιά σας αν θέλετε, θα ευχαριστηθούν πολύ τη διαδικασία
Προσέχουμε ώστε να έχουν όλα τα μπαστουνάκια το ίδιο μήκος
Τα ενώνουμε και με εξαιρετικά γρήγορες κινήσεις τα βουτάμε πρώτα στο πετιμεζόνερο και μετά στο σουσάμι και από τις 2 μεριές. Στο νερό πρέπει κυριολεκτικά να το βγάλετε αμέσως- ούτε ένα δευτερόλεπτο ώστε να μη μαλακώσει και διαλυθεί. Τοποθετούμε στη λαμαρίνα στην οποία έχουμε στρώσει λαδόκολλα και το πατάμε ώστε να έχει πιο πλακουτσωτό σχήμα. Συνεχίζουμε το ίδιο και με τα επόμενα. Προσοχή. Τα χέρια μας πρέπει να είναι τελείως στεγνά αλλιώς θα μαλακώσει η ζύμη και δεν το θέλουμε
Ψήνουμε στους 200 σε αέρα για 20-25 λεπτά. Αφού έχουν κρυώσει τα τυλίγουμε σε μεμβράνη και τα διατηρούμε στην κατάψυξη. Όταν τα βγάλουμε, τα αφήνουμε να ξεπαγώσουν και είναι σα να έχουν μόλις ψηθεί! Έξω παραμένουν το ίδιο φρέσκα για 2 μέρες τουλάχιστον
Notes
Αν δεν έχεις αρτοπαρασκευαστή και είναι χειμώνας, θα πρέπει να βοηθήσεις τη ζύμη να φουσκώσει. Μπορείς να το κάνεις βάζοντας το μπολ κοντά σε εστία ζέστης. φούρνο, καλοριφέρ, μάτι κουζίνας ή ηλεκτρική κουβέρτα, όπως πολύ έξυπνα μου πρότεινε ο φίλος μου ο Αντρέας
Η διαδικασία για να φτιάξετε το πολύσπορο κουλούρι Θεσσαλονίκης με βρόμη, βήμα- βήμα
Η διατροφική ανάλυση για το πολύσπορο κουλούρι Θεσσαλονίκης με βρώμη
- Για να δεις και άλλες συνταγές για κουλούρι Θεσσαλονίκης, πάτα εδώ
-
Για να δεις πώς να φτιάξεις αλεύρι βρόμης, πάτα εδώ
Ακολουθήστε με σε Facebook, Instagram, Bloglovin, Pinterest, Youtube και εγγραφείτε στο Newsletter, ώστε να μη χάνετε κανένα άρθρο.
Το δοκιμάσατε ? Ανεβάστε τη φωτογραφία στα social χρησιμοποιώντας το #miss_healthy_living_gr
Καλή σας απόλαυση!
- Η Κατερίνα έφτιαξε τα πολύσπορα κουλουρια Θεσσαλονίκης με βρώμη και είπε “Τα έκανα τα κουλούρια και βγήκαν πολύ καλά!!! Θα τα βάλω και κατάψυξη και θα έχω να τρώω! Εγώ έκανα 9 των 80 περίπου γραμ. το ένα“
- Η Δήμητρα έφτιαξε τα πολύσπορα κουλουρια Θεσσαλονίκης με βρώμη και είπε “Τέλεια τα κουλούρια Θεσσαλονίκης.. Υπέροχη συνταγή..Ευχαριστούμε❣️
Έβαλα 200γρ αλεύρι βρώμης κι 400γρ φαγόπυρου. Πήρε παραπάνω αλεύρι, μάλλον, γιατί το αλεύρι φαγοπυρου είναι πιο μαλακό από το ζεας..?!!! 🤔.. Όπως κ ναχει, πεντανόστιμα και υγιεινά 😉”
6 Comments
Λιζα
19/03/2019 at 23:20γεια σας, αντι για ζαχαρη μπορω να χρησιμοποιησω στεβια?? και αν ναι τι ποσοτητα?
Miss Healthy Living
20/03/2019 at 22:30δεν χρησιμοποιώ στέβια. μπορείτε να το δοκιμάσετε ακολουθώντας τις οδηγίες που βρίσκονται στη συσκευασία
Μαρία
11/03/2020 at 10:04καλημερα!!! μπορώ να βάλω μέσα στην ζύμη τους σπόρους και να μην βάλω στο τέλος ,για να αποφύγω το πετιμεζόνερο? να τα κάνω δηλ. χωρίς σουσάμι απ’ έξω.
Miss Healthy Living
12/03/2020 at 10:03ναι, βέβαια και μπορείς!
Μαρία
09/09/2020 at 10:57Πολλή ωραία συνταγή,όμως η λέξη γαμ***να που γράφεται πιο πάνω για τα κιλά σας, δεν αντιπροσωπεύει το ωραίο blog σας που παρακολουθώ εδώ και καιρό και μου χάλασε την διάθεση.Καλη σας μέρα
Miss Healthy Living
11/09/2020 at 07:59Το blog για μένα δεν είναι δουλειά, ό,τι κάνω το κάνω χωρίς να αμοίβομαι και είναι συνειδητή επιλογή. Δεν είναι όμως ούτε χόμπι, είναι ΕΓΩ. Όπως είμαι στην καθημερινότητά μου με την οικογένειά μου, με τα πάνω μου και τα κάτω μου, χωρίς να στρογγυλεύω καταστάσεις. Όταν λοιπόν αισθάνομαι τόση αγανάκτηση και έχω ανάγκη να γράψω τη λέξη γαμημένα, θα τη γράφω.