Τσιπς από παντζάρια στο φούρνο. Τα παντζάρια μας αρέσουν πολύ. Τα τρώμε δηλαδή και ως σαλάτα αλλά και ωμά σε χυμούς για να αποκομίσουμε ακόμη περισσότερα οφέλη. Ο λόγος δηλαδή που έφτιαξα αυτά τα σπιτικά τσιπς, δεν ήταν για να δελεάσω κάποιο από τα μέλη της οικογένειάς μου να τα φάει, αλλά για να ικανοποιήσω την επιθυμία μου για αλμυρό, παχυντικό σνακ – πατατάκια δηλαδή! Έχουν κόπο για να γίνουν, δε λέω, αλλά πραγματικά, πιστεύω ότι αξίζει κάθε λεπτό.
Τα ταπεινά παντζάρια ή κοκκινογούλια είναι ένα superfood, με πλήθος θεραπευτικών ιδιοτήτων. Είναι ισχυρό αποτοξινωτικό και καθαριστικό του αίματος με θρεπτικά συστατικά εξαιρετικά σημαντικά για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Είναι πλούσια σε φολικό οξύ, σίδηρο, μαγγάνιο, κάλιο, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Έρευνες έχουν δείξει πως βοηθάει στην αντιμετώπιση ηπατικών παθήσεων, καθώς αποτρέπει τη συσσώρευση λίπους στο συκώτι λόγω υπερκατανάλωσης αλκοόλ, παχυσαρκίας, διαβήτη.
Οι φωτογραφίες με δυσκόλεψαν πάρα πολύ και γι΄αυτό χρησιμοποίησα εικόνες που βρήκα απ΄το διαδίκτυο. Αν τα φτιάξεις να ξέρεις πως θα βγουν όπως φαίνονται στην τελευταία φωτογραφία. Ξέρω ότι δεν είναι ευπαρουσίαστα, σου προτείνω όμως να τα φτιάξεις και να τα δώσεις και στα παιδιά σου αν έχεις. Πραγματικά θα ξετρελαθούν και θα έχεις κάνει κάτι πάρα πολύ καλό γι αυτά.
Στο πρακτικό κομμάτι…
Όταν λέω τσιπς, εννοώ τσιπς. Για να γίνουν όμως τραγανά και πεντανόστιμα πρέπει να κάνεις συγκεκριμένα πράγματα. Για παράδειγμα αν δεν έχεις μαντολίνο, άστο καλύτερα. Αν δεν κοπούν τόσο λεπτά δε θα γίνουν τραγανά, άρα όχι τσιπς. Επίσης, για να προσθέσω την ελάχιστη δυνατή ποσότητα ελαιολάδου, χρησιμοποίησα ψεκαστήρα λαδιού. Επειδή ξέρω ότι έχετε ελάχιστοι, σου δίνω τη συνταγή με 2 τρόπους, οπότε να μπορέσεις να την κάνεις έχεις δεν έχεις ψεκαστήρα λαδιού. Επιπρόσθετα επειδή ξέρω πως θα με ρωτήσεις από που τον πήρα, στο τέλος έχω προσθέσει ένανα μίνι οδηγό, ώστε να προμηθευτείς ό,τι δεν έχεις και να φτιάχνεις και εσύ πεντανόστιμα τσιπς λαχανικών.
Στο τέλος μπορείς να δεις φωτογραφίες με τη διαδικασία βήμα- βήμα καθώς και τη διατροφική ανάλυση της συνταγής
Τσιπς από παντζάρια
Τσιπς από παντζάρια στον φούρνο
Ingredients
- 700 γρ βολβούς παντζαριών ή και περισσότερο
- 15 γρ ελαιόλαδο ή και λιγότερο/περισσότερο
- αλάτι (χρησιμοποίησα θαλασσινό)
- προαιρετικά: μυρωδικά (ρίγανη, θυμάρι) , τσίλι
Instructions
Κόβεις τους βολβούς από τα παντζάρια. Χρησιμοποίησα βιολογικά και γι' αυτό είναι τόσο μικρά
Καθαρίζεις περιμετρικά τους βολβούς με το peeler
Κόβεις σε λεπτές φέτες με το μαντολίνο
Προθερμαίνεις τον φούρνο σε αέρα στους 170
Αν δεν έχεις ψεκαστήρα λαδιού θα τα τοποθετήσεις σε ένα μεγάλο μπολ, θα προσθέσεις ελαιόλαδο και θα ανακατέψεις πολύ καλά
Αν έχεις ψεκαστήρα λαδιού, στρώνεις λαδόκολλα στη λαμαρίνα του φούρνου και τοποθετείς τα παντζάρια ένα- ένα. Προσέχεις όχι μόνο να μην αφήσεις καθόλου κενά, αλλά να ακουμπάει σχεδόν μέχρι τη μέση η μια φέτα από την άλλη. Αυτό το κάνουμε γιατί θα συρρικνωθούν κατά το ψήσιμο.
Ψεκάζεις, αλατίζεις, προσθέτεις ό,τι άλλο θες και ψήνεις στους 170 σε αέρα για 30 λεπτά (ανάλογα το μέγεθος)
Notes
Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το μέγεθος τους
Η διατροφική ανάλυση για τα τσιπς από παντζάρια
Η διαδικασία για να φτιάξεις τα τσιπς από παντζάρια, βήμα- βήμα
-
Για να δεις και άλλες συνταγές για πικάντικα σνακ, πάτα εδώ
-
Για να δεις και άλλες συνταγές για τσιπς λαχανικών, πάτα εδώ
-
Για να δεις και άλλες συνταγές με παντζάρια, πάτα εδώ
Επειδή ξέρω πως θα με ρωτήσεις τι είναι ο ψεκαστήρας λαδιού και από που τον πήρα, για να σε προλάβω, σου γράφω εδώ όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις. Τον ψεκαστήρα λαδιού μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις παντού, ώστε να χρησιμοποιήσεις πολύ-πολύ λιγότερη ποσότητα ελαιόλαδου. Για να λαδώσεις ένα ταψάκι για ψωμί, το τηγάνι για να κάνεις ομελέτα ή pancakes, στη σαλάτα σου ώστε να πάει παντού και φυσικά σε τσιπς λαχανικών. Είναι ένα πάμφθηνο εργαλείο αλλά θαυματουργό, το οποίο φυσικά δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι.
Για να αγοράσεις και εσύ τον ψεκαστήρα λαδιού, πάτα πάνω στη φωτογραφία
Σε περίπτωση που δεν έχει μαντολίνο, πάτα πάνω στη φωτογραφία για να αγοράσεις ένα
Αν πάλι προτιμάς μαντολίνο + τρίφτη , δες αυτόν
Peeler φαντάζομαι πως θα έχεις, σε περίπτωση όμως που δεν έχεις ή έχεις πλαστικό, δες οπωσδήποτε αυτόν για να κάνεις τη δουλειά σου γρήγορα και αποτελεσματικά
Ακολουθήστε με σε Facebook, Instagram, Bloglovin, Pinterest, Youtube και εγγραφείτε στο Newsletter, ώστε να μη χάνετε κανένα άρθρο.
Το δοκιμάσατε ? Ανεβάστε τη φωτογραφία στα social χρησιμοποιώντας το #miss_healthy_living_gr
Καλή σας απόλαυση!
- Η Όλγα έφτιαξε τα παντζάρια και είπε “Δοκιμάστε τα είναι τα καλύτερα πατατάκια ever…… Πραγματικά πανεύκολα και πεντανόστιμα….. Τα ερωτεύτηκε και η μικρή Μελίνα που στο σχολείο θα έχει δικά της κόκκινα πατατάκια!!!!“
Το περιεχόμενο αυτού του blog αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του, χωρίς τη συγκατάθεση μου. Αν σας ενδιαφέρει το περιεχόμενο, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου, ώστε να εξετάσουμε πιθανό τρόπο συνεργασίας.
No Comments